Kolacja dla dwojga: na słonecznej plaży

Dorota Próchniewicz
Dla tych, którzy poznali się na nadbałtyckim piachu, w smażalni ryb na deptaku, podczas lotu do Tunezji, Egiptu, w hotelu w Grecji, Hiszpanii, tam, gdzie "wielki błękit" i "słoneczne patrole" Wymarzona sceneria: woda o barwie turkusu, piaszczysta plaża. Kulinarna myśl przewodnia: dużo owoców, kolorów, obowiązkowo - ryby. Egzotycznie i swojsko.
Fot. BBS Fot. BBS

Sałatka z kroplą czerwieni

Składniki

 

Sposób przygotowania

Z cykorii usuwamy gorzki trzon. Jedną kroimy, drugą dzielimy na listki. Pokrojoną cykorię polewamy sokiem z cytryny. Dodajemy do niej startą marchewkę, kukurydzę, natkę, jogurt, sól i pieprz. Mieszamy i posypujemy granatem. Porcje sałatki rozkładamy na listkach cykorii.

1
Fot. BBS Fot. BBS

Owocowa przystawka z miętą i serem

Składniki

 

Sposób przygotowania

Plasterki ananasa kładziemy na talerzu. Skrapiamy je łyżeczką soku z cytryny. Mieszamy kozi serek z łyżką mięty, jogurtem, doprawiamy solą, pieprzem. Lepimy kulki i wkładamy w środek ananasa. Obranego pomidora kroimy w kostkę, przyprawiamy łyżeczką soku z cytryny, solą, pieprzem, chilli. "Obsypujemy" nim ananasa, a całość posypujemy resztą mięty.

2
Fot. BBS Fot. BBS

Arbuzowy koktajl

Składniki

  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • wypestkowany miąższ z ćwiartki średniego arbuza
  • sok z 1/2 limonki
  • 50 ml rumu
  • 2 łyżki jeżyn

 

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki, oprócz jeżyn, miksujemy. Przekładamy do pucharków i bardzo mocno schładzamy. Dekorujemy jeżynami.

3
Fot. BBS Fot. BBS

Zielona pieczona ryba

Składniki

  • 40 dag filetów z ryby morskiej (najlepiej różne gatunki: dorsz, sola, morszczuk, okoń)
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 4-5 łyżek masła
  • 1 szkl. przebranego kwaśnego agrestu
  • 1 kieliszek białego wytrawnego wina
  • 1 mała gałązka świeżego rozmarynu

 

Na marynatę:

  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki ostrej musztardy
  • 1 łyżeczka listków świeżego rozmarynu
  • 1/2 łyżeczki świeżo startej skórki cytrynowej
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • szczypta chilli
  • sól, pieprz

 

Sposób przygotowania

Ryby kroimy na kawałki. Robimy marynatę, mieszając jej składniki. Marynatą nacieramy rybę. Selera kroimy w grubą kostkę. Dno płaskiego naczynia żaroodpornego natłuszczamy łyżką masła, układamy filety, kawałki selera, agrest. Polewamy winem. Na wierzch kładziemy gałązkę rozmarynu, resztę masła. Pieczemy 20-25 minut w temp. 180oC. Serwujemy danie w naczyniu, w którym się piekło.

 

Zobacz także:

Kolacja dla dwojga: sielsko i romantycznie

Kolacja dla dwojga: sielsko i romantycznie

4
Więcej na ten temat: kolacja