Kolacja dla dwojga: sielsko i romantycznie

Dorota Próchniewicz
Dla tych, którzy poznali się na szlaku rowerowym, w lesie, na wiejskiej drodze, w gospodarstwie agroturystycznym, chacie nad Bugiem, Biebrzą, Niemnem Wymarzona sceneria: wieś, mały dworek, kwitnący ogród, widok na stary las. W tle cykają świerszcze, kumkają żaby. Kulinarna myśl przewodnia: domowo, prawie (!) tradycyjnie, plony lasów i sadów; okazja, by "zadać komuś lubczyku"
Fot. BBS Fot. BBS

Żeberka rozgrzane do czerwoności

Składniki

 

Sposób przygotowania

Orzeszki prażymy na suchej patelni. Odkładamy. Kurki przebieramy, płuczemy, osuszamy. Na patelni rozgrzewamy masło i oliwę, wrzucamy grzyby i smażymy ok. 10 min. Wsypujemy orzechy, sól, pieprz, mieszamy. Po zdjęciu z ognia wsypujemy natkę, znów mieszamy i podajemy.

1
Fot. BBS Fot. BBS

Sałatka ze szpinakiem i imbirem

Składniki

 

Sposób przygotowania

Sałatę myjemy i kroimy. Ze szpinaku odcinamy ogonki, myjemy, osuszamy, rwiemy lub kroimy na dość duże kawałki. Pomidory kroimy na cząstki. Z roztartego czosnku, imbiru, soli, pieprzu oraz oliwy i octu robimy sos winegret, polewamy nim sałatkę. Posypujemy listkami mięty.

2
Fot. BBS Fot. BBS

Żeberka wieprzowe z wiśniami

Składniki

  • 4 łyżki oleju
  • 2 cebulki dymki
  • 2 ząbki czosnku
  • 60 dag żeberek wieprzowych
  • 2 łyżki mąki
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżka najlepiej gryczanego miodu
  • 2 kieliszki wiśniówki
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 20-25 dag świeżych lub mrożonych wiśni
  • 1 łyżeczka lubczyku

 

Sposób przygotowania

W płaskim rondlu rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy posiekane cebule i czosnek i chwilę smażymy, do aż się zeszklą. Żeberka kroimy na małe porcje. Robimy panierkę z mąki, soli, pieprzu, kminku, ostrej papryki i jednej łyżeczki słodkiej papryki. Obtaczamy w niej mięso. Na patelni rozgrzewamy pozostały olej. Przesmażamy żeberka i przekładamy je do rondla. Dodajemy kilka łyżek wody, pozostałą paprykę i dusimy na wolnym ogniu, podlewając niewielką ilością wody. Gdy mięso jest już miękkie, dodajemy miód, kieliszek wiśniówki, koncentrat. Mieszamy, solimy, pieprzymy, dusimy jeszcze kilka minut. Wyjmujemy żeberka z sosu. Do garnka wrzucamy wypestkowane i przekrojone wiśnie, lubczyk, wlewamy resztę wiśniówki i dusimy kilka minut, aż owoce zmiękną. Podajemy oddzielnie jako sos do żeberek.

3
Fot. BBS Fot. BBS

Orzeźwiająca galaretka rabarbarowa

Składniki

  • 30 dag rabarbaru
  • 1 galaretka owocowa np. owoce leśne, poziomkowa
  • 2/3 szklanki maślanki naturalnej
  • bita śmietana
  • owoce do dekoracji (maliny, jeżyny, poziomki)

 

Sposób przygotowania

Rabarbar oczyszczamy, myjemy, kroimy na kawałki. Wkładamy do rondelka, posypujemy cukrem, wlewamy kilka łyżek wody i dusimy na małym ogniu, delikatnie mieszając przez ok. 10 min. Galaretkę rozpuszczamy w 2/3 szklanki wrzątku. Mieszamy z maślanką. Dodajemy rabarbar. Rozkładamy do dwóch, wypłukanych zimną wodą miseczek i wstawiamy do lodówki, aby galaretka stężała. Podajemy z bitą śmietaną, dekorujemy słodkimi letnimi owocami: malinami, jeżynami, poziomkami.

4
Więcej na ten temat: kolacja