Kolacja dla dwojga: sielsko i romantycznie

Żeberka rozgrzane do czerwoności
Składniki
- 3 łyżki potłuczonych orzechów laskowych
- 1/2 kg małych kurek
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka oliwy
- sól i pieprz
- 2 łyżki siekanej natki
Sposób przygotowania
Orzeszki prażymy na suchej patelni. Odkładamy. Kurki przebieramy, płuczemy, osuszamy. Na patelni rozgrzewamy masło i oliwę, wrzucamy grzyby i smażymy ok. 10 min. Wsypujemy orzechy, sól, pieprz, mieszamy. Po zdjęciu z ognia wsypujemy natkę, znów mieszamy i podajemy.

Sałatka ze szpinakiem i imbirem
Składniki
- 1/2 główki sałaty lodowej
- 10 dag liści szpinaku
- 2 pomidory
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka startego imbiru
- sól, pieprz
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- listki świeżej mięty
Sposób przygotowania
Sałatę myjemy i kroimy. Ze szpinaku odcinamy ogonki, myjemy, osuszamy, rwiemy lub kroimy na dość duże kawałki. Pomidory kroimy na cząstki. Z roztartego czosnku, imbiru, soli, pieprzu oraz oliwy i octu robimy sos winegret, polewamy nim sałatkę. Posypujemy listkami mięty.

Żeberka wieprzowe z wiśniami
Składniki
- 4 łyżki oleju
- 2 cebulki dymki
- 2 ząbki czosnku
- 60 dag żeberek wieprzowych
- 2 łyżki mąki
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżka najlepiej gryczanego miodu
- 2 kieliszki wiśniówki
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 20-25 dag świeżych lub mrożonych wiśni
- 1 łyżeczka lubczyku
Sposób przygotowania
W płaskim rondlu rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy posiekane cebule i czosnek i chwilę smażymy, do aż się zeszklą. Żeberka kroimy na małe porcje. Robimy panierkę z mąki, soli, pieprzu, kminku, ostrej papryki i jednej łyżeczki słodkiej papryki. Obtaczamy w niej mięso. Na patelni rozgrzewamy pozostały olej. Przesmażamy żeberka i przekładamy je do rondla. Dodajemy kilka łyżek wody, pozostałą paprykę i dusimy na wolnym ogniu, podlewając niewielką ilością wody. Gdy mięso jest już miękkie, dodajemy miód, kieliszek wiśniówki, koncentrat. Mieszamy, solimy, pieprzymy, dusimy jeszcze kilka minut. Wyjmujemy żeberka z sosu. Do garnka wrzucamy wypestkowane i przekrojone wiśnie, lubczyk, wlewamy resztę wiśniówki i dusimy kilka minut, aż owoce zmiękną. Podajemy oddzielnie jako sos do żeberek.

Orzeźwiająca galaretka rabarbarowa
Składniki
- 30 dag rabarbaru
- 1 galaretka owocowa np. owoce leśne, poziomkowa
- 2/3 szklanki maślanki naturalnej
- bita śmietana
- owoce do dekoracji (maliny, jeżyny, poziomki)
Sposób przygotowania
Rabarbar oczyszczamy, myjemy, kroimy na kawałki. Wkładamy do rondelka, posypujemy cukrem, wlewamy kilka łyżek wody i dusimy na małym ogniu, delikatnie mieszając przez ok. 10 min. Galaretkę rozpuszczamy w 2/3 szklanki wrzątku. Mieszamy z maślanką. Dodajemy rabarbar. Rozkładamy do dwóch, wypłukanych zimną wodą miseczek i wstawiamy do lodówki, aby galaretka stężała. Podajemy z bitą śmietaną, dekorujemy słodkimi letnimi owocami: malinami, jeżynami, poziomkami.