Kuchnia australijska. Piknik pod wisząca skałą

Grillowane warzywa
Składniki
- 6 średnich ziemniaków
- 1 brokuł
- 2 cukinie
- 1 bakłażan
- 6 gałązek rozmarynu
- mieszanka sałat
- 6 łyżek oliwy
- 2 łyżki keczupu
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Umyte ziemniaki oprószamy solą i pieprzem, skrapiamy oliwą i zawijamy wraz z gałązką rozmarynu w folię aluminiową. Opiekamy na ruszcie, sprawdzając widelcem, czy są miękkie. Brokuła płuczemy i dzielimy na różyczki. Następnie skrapiamy go oliwą i opiekamy na ruszcie, aż zmięknie. Cukinie i bakłażana kroimy na podłużne plastry, smarujemy oliwą i grillu- jemy po kilka minut z każdej strony. Podajemy na sałatach skropionych oliwą, sokiem z cytryny i keczupem.

Pita z kiełbasą
Składniki
- 3 cebule
- 200 ml majonezu
- 2 łyżki musztardy ziarnistej
- 1/4 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
- 12 kiełbasek wieprzowych bez konserwantów
- 6 chlebków pita lub płaskich bułek
- 1 główka sałaty lub rukoli
- 4 łyżki brązowego cukru
- 2 łyżki oliwy
Sposób przygotowania
Obrane cebule kroimy w talarki i podsmażamy na rozgrzanej oliwie, a następnie dusimy 4-5 minut. Dodajemy cukier, a gdy się rozpuści i połączy z cebulą, smażymy całość jeszcze 4-5 minut, uważając by cebula się nie przypaliła. Cebulę wykładamy na zimny talerzyk - gdy ostygnie, będzie lekko chrupka. Majonez mieszamy z musztardą i pieprzem kajeńskim. Przechowujemy w schłodzonym pudełku, które zabierzemy na piknik. Kiełbaski pieczemy na ruszcie lub nad ogniskiem. Podobnie pieczemy chlebki pita (nie dłużej niż po 40 s z każdej strony). Do chlebków wkładamy po kilka listków sałaty, 2 kiełbaski, karmelizowaną cebulkę i solidną łyżkę sosu majonezowego.

Burger z indyka
Składniki
- 1 szalotka
- 1 ząbek czosnku
- 750 g mielonego mięsa z indyka
- 75 g bułki tartej
- mąka do obtoczenia
- kilka listków sałaty
- olej roślinny do pieczenia
- 6 bułeczek
- oliwa do smażenia
- sól, pieprz
Sos:
- 1 połówka pieczonej papryki
- 100 ml majonezu
- 30 g sera pleśniowego
- 4 łyżki posiekanej drobno pietruszki
Sposób przygotowania
Na rozgrzanym oleju, w rondlu, smażymy przez 1-2 minuty posiekaną szalotkę i zmiażdżony czosnek. Następnie przekładamy je do miski, dodajemy mielone mięso, przyprawy i bułkę tartą. Całość wyrabiamy na jednolitą masę i dzielimy na 6 części, z których formujemy kulki. Obtaczamy je w mące i smażymy na patelni. Po schłodzeniu w lodówce pakujemy do pudełka, które zabierzemy na piknik. Robimy sos: paprykę drobno siekamy i przekładamy do miski, dodajemy majonez, pokruszony ser pleśniowy i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy posiekaną pietruszkę, mieszamy i przekładamy do schłodzonego pudełka. Burgery podgrzewamy na grillu lub ruszcie i wkładamy do przeciętych bułeczek wraz z sałatą i sosem.


Piknikowe ciasteczka
Składniki
- 250 g mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 125 g cukru
- 150 g masła
- 1 jajko
- aromat rumowy
- 60-70 g rodzynek
Sposób przygotowania
Mąkę, proszek do pieczenia i cynamon mieszamy z cukrem, a następnie siekamy z masłem. Dodajemy jajo, aromat i suche rodzynki, szybko zagniatamy. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 7 mm, podsypując je mąką, i wycinamy kółka foremką lub szklanką. Ciasteczka pieczemy ok. 10 minut w temperaturze 180°C, nie pozwalając, żeby się przyrumieniły, bo będą za twarde. W trakcie pieczenia rosną, nie należy więc układać ich zbyt blisko siebie. Z pieca trzeba je wyjąć, gdy naciśnięte na środku palcem będą się lekko uginać, a spód będzie lekko złoty. Wystudzone ciastka pakujemy do pudełka i zabieramy na piknik.

Peperonata
Peperonata, czyli aromatyczny gulasz z papryki, wspaniale smakuje na zimno, zwłaszcza z chrupiącą bagietką.
Składniki
- 4 łyżki oliwy
- 2 duże cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 czerwone papryki
- 2 żółte lub pomarańczowe papryki
- 6 dużych pomidorów
- 4 filety anchois
- szczypta cukru
- sól
Sposób przygotowania
W szerokim i głębokim rondlu rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy obrane i pokrojone w cienkie półplastry cebule, smażymy, ok. 15 min, cały czas mieszając.?Czosnek miażdżymy, papryki płuczemy, osuszamy, usuwamy środki i kroimy w kawałki. Czosnek i paprykę wrzucamy do rondla z cebulą, smażymy kolejne 10 min, od czasu do czasu mieszając. Dodajemy pomidory, sparzone, obrane ze skórki i pokrojone w ósemki. Siekamy anchois i także dodajemy do rondla. Całość doprawiamy cukrem i solą, i dusimy ok. 35 min, aż potrawa zgęstnieje, a papryka będzie zupełnie miękka. Podajemy na zimno z bagietką.