Kuchnia australijska. Piknik pod wisząca skałą

Dorota Biały
A dokładniej...  pod Uluru - świętą górą Aborygenów. W języku ludu Anangu nazwa ta oznacza "miejsce spotkań". Tu właśnie zatrzymali się na piknik nasi styliści podczas swojej australijskiej podróży.
Fot. BBS Fot. BBS

Grillowane warzywa

Składniki

 

Sposób przygotowania

Umyte ziemniaki oprószamy solą i pieprzem, skrapiamy oliwą i zawijamy wraz z gałązką rozmarynu w folię aluminiową. Opiekamy na ruszcie, sprawdzając widelcem, czy są miękkie. Brokuła płuczemy  i dzielimy na różyczki. Następnie skrapiamy go oliwą i opiekamy na ruszcie, aż zmięknie. Cukinie i bakłażana kroimy na podłużne plastry, smarujemy oliwą i grillu- jemy po kilka minut z każdej strony. Podajemy na sałatach skropionych oliwą, sokiem z cytryny i keczupem.

1
Fot. BBS Fot. BBS

Pita z kiełbasą

Składniki

  • cebule
  • 200 ml majonezu
  • 2 łyżki musztardy ziarnistej
  • 1/4 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
  • 12 kiełbasek wieprzowych bez konserwantów
  • 6 chlebków pita lub płaskich bułek
  • 1 główka sałaty lub rukoli
  • 4 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżki oliwy

 

Sposób przygotowania

Obrane cebule kroimy w talarki i podsmażamy na rozgrzanej oliwie, a następnie dusimy 4-5 minut. Dodajemy cukier, a gdy się rozpuści i połączy z cebulą, smażymy całość jeszcze 4-5 minut, uważając by cebula się nie przypaliła. Cebulę wykładamy na zimny talerzyk - gdy ostygnie, będzie lekko chrupka. Majonez mieszamy z musztardą i pieprzem kajeńskim. Przechowujemy w schłodzonym pudełku, które zabierzemy na piknik. Kiełbaski pieczemy na ruszcie lub nad ogniskiem. Podobnie pieczemy chlebki pita (nie dłużej niż po 40 s z każdej strony). Do chlebków wkładamy po kilka listków sałaty, 2 kiełbaski, karmelizowaną cebulkę i solidną łyżkę sosu majonezowego.

2
Fot. BBS Fot. BBS

Burger z indyka

Składniki

  • 1 szalotka
  • 1 ząbek czosnku
  • 750 g mielonego mięsa z indyka
  • 75 g bułki tartej
  • mąka do obtoczenia
  • kilka listków sałaty
  • olej roślinny do pieczenia
  • 6 bułeczek
  • oliwa do smażenia
  • sól, pieprz

 

Sos:

  • 1 połówka pieczonej papryki
  • 100 ml majonezu
  • 30 g sera pleśniowego
  • 4 łyżki posiekanej drobno pietruszki

 

Sposób przygotowania

Na rozgrzanym oleju, w rondlu, smażymy przez 1-2 minuty posiekaną szalotkę i zmiażdżony czosnek. Następnie przekładamy je do miski, dodajemy mielone mięso, przyprawy i bułkę tartą. Całość wyrabiamy na jednolitą masę i dzielimy na 6 części, z których formujemy kulki. Obtaczamy je w mące i smażymy na patelni. Po schłodzeniu w lodówce pakujemy do pudełka, które zabierzemy na piknik. Robimy sos: paprykę drobno siekamy i przekładamy do miski, dodajemy majonez, pokruszony ser pleśniowy i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy posiekaną pietruszkę, mieszamy i przekładamy do schłodzonego pudełka. Burgery podgrzewamy na grillu lub ruszcie i wkładamy do przeciętych bułeczek wraz z sałatą i sosem.

3
Fot. BBS Fot. BBS

Banany w boczku

Składniki

 

Sposób przygotowania

Banany myjemy, obieramy ze skóry i przekrawamy poprzecznie na połówki. Każdą połówkę owijamy dwoma plasterkami boczku, oprószamy suszonym oregano i grillujemy kilka minut na ruszcie.

4
Fot. BBS Fot. BBS

Piknikowe ciasteczka

Składniki

  • 250 g mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 125 g cukru
  • 150 g masła
  • jajko
  • aromat rumowy
  • 60-70 g rodzynek

 

Sposób przygotowania

Mąkę, proszek do pieczenia i cynamon mieszamy z cukrem, a następnie siekamy z masłem. Dodajemy jajo, aromat i suche rodzynki, szybko zagniatamy. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 7 mm, podsypując je mąką, i wycinamy kółka foremką lub szklanką. Ciasteczka pieczemy ok. 10 minut w temperaturze 180°C, nie pozwalając, żeby się przyrumieniły, bo będą za twarde. W trakcie pieczenia rosną, nie należy więc układać ich zbyt blisko siebie. Z pieca trzeba je wyjąć, gdy naciśnięte na środku palcem będą się lekko uginać, a spód będzie lekko złoty. Wystudzone ciastka pakujemy do pudełka i zabieramy na piknik.

5
Fot. BBS Fot. BBS

Peperonata

Peperonata, czyli aromatyczny gulasz z papryki, wspaniale smakuje na zimno, zwłaszcza z chrupiącą bagietką.

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

W szerokim i głębokim rondlu rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy obrane i pokrojone w cienkie półplastry cebule, smażymy, ok. 15 min, cały czas mieszając.?Czosnek miażdżymy, papryki płuczemy, osuszamy, usuwamy środki i kroimy w kawałki. Czosnek i paprykę wrzucamy do rondla z cebulą, smażymy kolejne 10 min, od czasu do czasu mieszając. Dodajemy pomidory,  sparzone, obrane ze skórki i pokrojone w ósemki. Siekamy anchois i także dodajemy do rondla. Całość doprawiamy cukrem i solą, i dusimy ok. 35 min, aż potrawa zgęstnieje, a papryka będzie zupełnie miękka. Podajemy na zimno z bagietką.

6
Więcej na ten temat: kuchnia australijska