Pomysły na letnie menu. Dania z pomidorami

Bruschetta z pomidorami i agrestem
(dla 2 osób)
Składniki
- kilka małych pomidorków (np. truskawkowych)
- garść czerwonego agrestu
- kilka listków bazylii
- 4 łyżki oliwy
- sól, pieprz
- 4 kromki chleba lub bagietki na zakwasie
Sposób przygotowania
Kroimy w drobną kostkę umyte i osuszone pomidory oraz agrest. Mieszamy z posiekaną bazylią, skrapiamy oliwą i doprawiamy solą oraz pieprzem. Kromki chleba kładziemy na kilkanaście sekund na rozgrzanym grillu lub opiekamy w tosterze. Na wierzchu układamy porcje pomidorów z agrestem.
Fot. Marcin Klaban

Frittata z pomidorami, tymiankiem i salami
(dla 2 osób)
Składniki
- 3 łyżki oliwy
- kilka plasterków salami
- 4 gałązki świeżego tymianku
- 1 czerwony pomidor
- kilka żółtych pomidorków
- 1 mała garść zielonego groszku (świeżego lub mrożonego)
- 3 jajka (od kur z wolnego wybiegu)
- sól, pieprz
- bagietka
- starty ser do podania
Sposób przygotowania
Podsmażamy na oliwie salami, następnie wrzucamy posiekany tymianek, pokrojone w kostkę pomidory i groszek. Smażymy kilka minut, mieszając, aż pomidory lekko się rozpadną, a salami będzie chrupiące. Wbijamy kolejno jajka (można też wcześniej roztrzepać je w miseczce). Smażąc, poruszamy patelnią, aby jajka równomiernie się ścięły. Doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli pod koniec smażenia wierzch frittaty będzie płynny, wstawiamy patelnię do piekarnika (temperatura 180°C). Zapiekamy do chwili, aż wierzch się zetnie. Posypujemy serem i podajemy z bagietką.
Fot. Marcin Klaban

Szybka sałatka pomidorowa
(dla 2 osób)
Składniki
- 2 czerwone pomidory
- kilka żółtych pomidorków
- mała garść czarnych oliwek
- kilka listków mięty i bazylii
- oliwa
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Umyte i osuszone pomidory kroimy w drobną kostkę, oliwki siekamy. Mieszamy z podartymi listkami mięty i bazylii, skrapiamy oliwą i doprawiamy solą oraz pieprzem.
Fot. Marcin Klaban

Makaron z mozzarellą i pomidorami
(dla 4-6 osób)
Składniki
- 500 g świeżego makaronu jajecznego (linguine lub spaghetti)
- 3 pomidory (np. malinowe)
- pęczek bazylii
- 2 kulki mozzarelli di bufala
- sól, pieprz
- oliwa
Sposób przygotowania
W garnku zagotowujemy wodę i gotujemy makaron zgodnie z opisem na opakowaniu. Pomidory kroimy w kostkę, listki bazylii i mozzarellę rwiemy na małe kawałeczki. Ugotowany makaron odcedzamy, mieszamy z pomidorami, mozzarellą, bazylią, doprawiamy solą i pieprzem, skrapiamy oliwą.
Fot. Marcin Klaban

Owoce morza w czerwonym sosie
(dla 4 osób)
Składniki
- 4 łyżki oliwy
- 4 ząbki czosnku
- 500 g owoców morza (ośmiorniczki, kalmary, krewetki, omułki, małże; można użyć gotowej mrożonej mieszanki)
- 4 podłużne czerwone pomidory
- 1 garść dużych zielonych oliwek
- 2 łyżki dużych rodzynek
- 1 pęczek natki
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
W rondlu lub na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy posiekany czosnek. Wrzucamy rozmrożone owoce morza i smażymy 2 minuty. Dodajemy pomidory pokrojone w drobną kostkę, oliwki i rodzynki. Zmniejszamy ogień i gotujemy 5 minut, aż powstanie gęsty sos. Doprawiamy solą i pieprzem, wrzucamy posiekaną natkę i podajemy.
Fot. Marcin Klaban

Risotto z salsą pomidorową
(dla 4-6 osób)
Składniki
- 4 pomidory (np. malinowe)
- kilka listków mięty
- 8 łyżek oliwy
- sól, pieprz
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 300 g ryżu do risotta (arborio lub carnaroli)
- 600-800 ml bulionu warzywnego lub drobiowego, garść startego ementalera (lub innego żółtego sera o lekko ostrym smaku)
Sposób przygotowania
Robimy salsę: siekamy pomidory i miętę, mieszamy z połową oliwy, solimy, pieprzymy. Robimy risotto: pokrojony w cienkie plasterki czosnek i drobno posiekaną cebulę szklimy w rondlu na reszcie oliwy. Wrzucamy ryż i smażymy, mieszając, aż ziarenka staną się przezroczyste. Zmniejszamy ogień i wlewamy chochelkę bulionu, stale mieszając. Gdy ryż wchłonie płyn, dodajemy kolejną porcję. Gotujemy w ten sposób, aż ryż będzie al dente. Zdejmujemy z ognia, łączymy z serem, solimy i pieprzymy. Podajemy z salsą pomidorową.
Fot. Marcin Klaban

Kotleciki cielęce z warzywami
(dla 4 osób)
Składniki
- 4 łyżki oliwy
- 3 ząbki czosnku
- 2 szalotki lub 1 cebula
- 4 kotlety cielęce z kością
- 1 cukinia
- 1 bakłażan
- 4 pomidory
- sól, pieprz
- kilka gałązek świeżego tymianku
- 1 kieliszek białego wina
Sposób przygotowania
Na dużej patelni na oliwie podsmażamy czosnek pokrojony w plasterki. Dodajemy posiekane szalotki lub cebulę i szklimy. Układamy kotleciki i obsmażamy. Wrzucamy cukinię pokrojoną w plasterki oraz bakłażana i pomidory pokrojone w kostkę. Doprawiamy solą i pieprzem, wrzucamy posiekany tymianek. Wlewamy wino i dusimy pod przykryciem 20-25 minut. Odkrywamy i gotujemy 5 minut, aby sos zgęstniał.
Fot. Marcin Klaban