Pomysły na letnie menu. Dania z pomidorami

Tomek Woźniak
Pomidory - najlepsze warzywa pod słońcem. W sierpniu można do wili objadać się słodziutkimi, soczystymi pomidorami. I dodawać je gdzie tylko się da: do mięs, sałatek, makaronów, a nawet do risotta

Fot. Marcin Klaban Fot. Marcin Klaban

Bruschetta z pomidorami i agrestem

(dla 2 osób)

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Kroimy w drobną kostkę umyte i osuszone pomidory oraz agrest. Mieszamy z posiekaną bazylią, skrapiamy oliwą i doprawiamy solą oraz pieprzem. Kromki chleba kładziemy na kilkanaście sekund na rozgrzanym grillu lub opiekamy w tosterze. Na wierzchu układamy porcje pomidorów z agrestem.

Fot. Marcin Klaban

1
Fot. Marcin Klaban Fot. Marcin Klaban

Frittata z pomidorami, tymiankiem i salami

(dla 2 osób)

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Podsmażamy na oliwie salami, następnie wrzucamy posiekany tymianek, pokrojone w kostkę pomidory i groszek. Smażymy kilka minut, mieszając, aż pomidory lekko się rozpadną, a salami będzie chrupiące. Wbijamy kolejno jajka (można też wcześniej roztrzepać je w miseczce). Smażąc, poruszamy patelnią, aby jajka równomiernie się ścięły. Doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli pod koniec smażenia wierzch frittaty będzie płynny, wstawiamy patelnię do piekarnika (temperatura 180°C). Zapiekamy do chwili, aż wierzch się zetnie. Posypujemy serem i podajemy z bagietką.

Fot. Marcin Klaban

2
Fot. Marcin Klaban Fot. Marcin Klaban

Szybka sałatka pomidorowa

(dla 2 osób)

 

Składniki

  • 2 czerwone pomidory
  • kilka żółtych pomidorków
  • mała garść czarnych oliwek
  • kilka listków mięty i bazylii
  • oliwa
  • sól, pieprz

 

Sposób przygotowania

Umyte i osuszone pomidory kroimy w drobną kostkę, oliwki siekamy. Mieszamy z podartymi listkami mięty i bazylii, skrapiamy oliwą i doprawiamy solą oraz pieprzem.

Fot. Marcin Klaban

3
Fot. Marcin Klaban Fot. Marcin Klaban

Makaron z mozzarellą i pomidorami

(dla 4-6 osób)

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

W garnku zagotowujemy wodę i gotujemy makaron zgodnie z opisem na opakowaniu. Pomidory kroimy w kostkę, listki bazylii i mozzarellę rwiemy na małe kawałeczki. Ugotowany makaron odcedzamy, mieszamy z pomidorami, mozzarellą, bazylią, doprawiamy solą i pieprzem, skrapiamy oliwą.

Fot. Marcin Klaban

4
Fot. Marcin Klaban Fot. Marcin Klaban

Owoce morza w czerwonym sosie

(dla 4 osób)

 

Składniki

  • 4 łyżki oliwy
  • 4 ząbki czosnku
  • 500 g owoców morza (ośmiorniczki, kalmary, krewetki, omułki, małże; można użyć gotowej mrożonej mieszanki)
  • 4 podłużne czerwone pomidory
  • 1 garść dużych zielonych oliwek
  • 2 łyżki dużych rodzynek
  • 1 pęczek natki
  • sól, pieprz

 

Sposób przygotowania

W rondlu lub na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy posiekany czosnek. Wrzucamy rozmrożone owoce morza i smażymy 2 minuty. Dodajemy pomidory pokrojone w drobną kostkę, oliwki i rodzynki. Zmniejszamy ogień i gotujemy 5 minut, aż powstanie gęsty sos. Doprawiamy solą i pieprzem, wrzucamy posiekaną natkę i podajemy.

Fot. Marcin Klaban

5
Fot. Marcin Klaban Fot. Marcin Klaban

Risotto z salsą pomidorową

(dla 4-6 osób)

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Robimy salsę: siekamy pomidory i miętę, mieszamy z połową oliwy, solimy, pieprzymy. Robimy risotto: pokrojony w cienkie plasterki czosnek i drobno posiekaną cebulę szklimy w rondlu na reszcie oliwy. Wrzucamy ryż i smażymy, mieszając, aż ziarenka staną się przezroczyste. Zmniejszamy ogień i wlewamy chochelkę bulionu, stale mieszając. Gdy ryż wchłonie płyn, dodajemy kolejną porcję. Gotujemy w ten sposób, aż ryż będzie al dente. Zdejmujemy z ognia, łączymy z serem, solimy i pieprzymy. Podajemy z salsą pomidorową.

Fot. Marcin Klaban

6
Fot. Marcin Klaban Fot. Marcin Klaban

Kotleciki cielęce z warzywami

(dla 4 osób)

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Na dużej patelni na oliwie podsmażamy czosnek pokrojony w plasterki. Dodajemy posiekane szalotki lub cebulę i szklimy. Układamy kotleciki i obsmażamy. Wrzucamy cukinię pokrojoną w plasterki oraz bakłażana i pomidory pokrojone w kostkę. Doprawiamy solą i pieprzem, wrzucamy posiekany tymianek. Wlewamy wino i dusimy pod przykryciem 20-25 minut. Odkrywamy i gotujemy 5 minut, aby sos zgęstniał.

Fot. Marcin Klaban

7