Wina i miody pitne domowym sposobem
Czerwone wino (Fot. Shutterstock.com / Sandra Cunningham)
Czerwone wino z czerwonych winogron
Składniki
- 14 kg czerwonych winogron
- 35 dag cukru
- 1,4 g pirosiarczynu potasu
- 4 g pożywki drożdżowej
- drożdże winne rasy bordeaux lub bourgogne
Sposób przygotowania
Wydaje się oczywiste, że takie otrzymamy. Jednak sok czerwonych winogron jest biały, a barwnik siedzi w ich skórce. Aby go stamtąd wydobyć, przeprowadzimy fermentację miazgi. Winogrona pozbawiamy szypułek, miażdżymy i wkładamy do dużego pojemnika. Dla ochrony przed bakteriami dodajemy pirosiarczyn potasu, a po kilku godzinach - drożdże. Nakrywamy pojemnik ściereczką. Fermentacja ruszy po ok. 12 godz. Fermentującą pulpę mieszamy co kilka godzin, aby na jej powierzchni nie utworzył się "kożuch" z owoców, który może być wypchnięty z pojemnika przez wydzielający się CO2. Po kilku dniach fermentacji pulpę przecedzamy; wytłoki odciskamy i wyrzucamy. Rozpuszczamy cukier w 350 ml moszczu i wlewamy do gąsiora. Uzupełniamy moszczem do obj. 10 l. Dodajemy pożywkę i prowadzimy normalną fermentację.
Libbey WINE Karafka + 4 Kie... | Pracownia Artystyczna Drago... | Rosendahl Kieliszki do wina... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
Wino cytrynowe
Składniki
- 3 kg cytryn
- 2,5 kg cukru
- drożdże winne rasy sauternes, sherry lub steinberg
Sposób przygotowania
Cytryny myjemy, kroimy w plastry i zalewamy 7 1 wrzącej wody, odstawiamy na 3 dni. Po tym czasie owoce lekko odciskamy i wyrzucamy, powstały płyn przecedzamy, dodajemy cukier rozpuszczony w 1,5 l wody. Zaszczepiamy nastaw drożdżami. Pijemy po 6-12 miesiącach leżakowania.
Wino z melonów
Składniki
- 6-8 melonów
- 10 l wody
- 2,5 kg cukru
- 3 łyżki kwasku cytrynowego
- 3 g pożywki drożdżowej
- drożdże winne rasy portwein, sauternes, sherry lub tokaj
Sposób przygotowania
Melony obieramy ze skóry, pozbawiamy pestek, kroimy na małe kawałki, zalewamy 6 l wrzątku, odstawiamy w chłodne miejsce na 2 dni. Powstały płyn zlewamy, a rozmiękłe owoce wyciskamy w sokowirówce. Łączymy uzyskany sok z płynem z macerowania melonów, dodajemy cukier rozpuszczony w 2,5 l wody. Dopełniamy gąsior wodą do objętości 10 l. Dodajemy kwasek cytrynowy, pożywkę i zaszczepiamy drożdżami.
Wino rodzynkowe
Składniki
- 2 kg rodzynek
- 10 1 wody
- 1 kg cukru
- 5 g kwasku cytrynowego
- drożdże winne rasy malaga, madeira lub samos
Sposób przygotowania
Rodzynki szybko przemywamy bardzo zimną wodą i zalewamy 2 l chłodnej wody, mieszamy i odstawiamy na noc. Powstały płyn przecedzamy do gąsiora; zaszczepiamy drożdżami i zatykamy czopem z waty. Osączone rodzynki ponownie zalewamy 2 l chłodnej wody; po 10 godz. przecedzamy powstały płyn do gąsiora. Rozmiękczone rodzynki miksujemy. Do otrzymanej miazgi wlewamy 2 1 chłodnej wody, po kilku godzinach przecedzamy powstały płyn do gąsiora. Rozpuszczamy cukier w 1 l wody, dodajemy go do nastawu wraz z kwaskiem cytrynowym i dopełniamy całość wodą do objętości 10l.
Wino z suszonych owoców głogu lub dzikiej róży
Składniki
- 1,5 kg wysuszonych owoców
- 2-2,5 kg cukru
- 10 g kwasku cytrynowego
- 3 g pożywki drożdżowej
- drożdże winne rasy madeira, malaga, samos, steinberg lub tokaji
Sposób przygotowania
Zalewamy owoce 5 l wrzącej wody i pozostawiamy na 24 godz., co jakiś czas mieszając, po czym przecedzamy przez płótno lub odwirowujemy w sokowirówce. Powstały płyn zlewamy do gąsiorka. Dopełniamy do 10 litrów wodą z rozpuszczonym w niej cukrem. Dodajemy kwasek cytrynowy, pożywkę drożdżową, mieszamy i zaszczepiamy drożdżowymi. Po 3 miesiącach leżakowania wino nadaje się do picia.
Wino jarzębinowe
Składniki
- 3 kg owoców jarzębiny
- 10 l wody
- 2,5 kg cukru
- 10 g pożywki drożdżowej
- drożdże winne rasy malaga, madeira, sherry lub steinberg
Sposób przygotowania
Jarzębinę (zebraną po przymrozkach lub przemrożoną w zamrażalniku) rozgniatamy i zalewamy 8 l wrzącej wody; po 8 godz. wyciskamy w sokowirówce. Łączymy płyn z maceracji z uzyskanym sokiem, dodajemy cukier rozpuszczony w wodzie oraz pożywkę drożdżową, dopełniamy do 10 l wodą. Mieszamy i zaszczepiamy drożdżami. Moszcz z jarzębiny fermentuje trudno i długo.
Wino z buraków ćwikłowych
Składniki
- 7 kg buraków ćwikłowych
- 50 g mielonego imbiru
- 3,5 kg cukru
- sok wyciśnięty z 7 cytryn
- drożdże winne rasy bordeaux, bourgogne lub portwein
Sposób przygotowania
Buraków nie obieramy, tylko bardzo dokładnie myjemy je szczotką. Kroimy w plastry, zalewamy 5 l wrzątku, dodajemy imbir, mieszamy i odstawiamy na 4 dni. Powstały płyn przecedzamy i wlewamy do gąsiora, a buraki wyciskamy w sokowirówce. Łączymy sok z płynem, dodajemy cukier oraz sok z cytryn i dopełniamy do 10 litrów wodą z rozpuszczonym w niej cukrem. Zaszczepiamy nastaw drożdżami. Pijemy po 8-9 miesiącach.
Wermut biały wytrawny
Składniki
- 5 g piołunu
- 5 g mięty pieprzowej
- 2 g korzenia kozłka lekarskiego
- 1 g imbiru
- 5 g cynamonu skórka z 1 pomarańczy i 1 cytryny
- 10 l białego wytrawnego wina (np. niedrogiego, lekko słodkiego rieslinga)
- 1/2 l wódki
- 5-10 g węgla aktywowanego
Sposób przygotowania
Mieszankę ziołową oraz skórkę z pomarańczy zalewamy wódką, odstawiamy na 2-3 tygodnie, mieszając od czasu do czasu. Gotowy macerat przecedzamy przez watę lub gazę i dodajemy do wina. Całość mieszamy i odstawiamy na kilka miesięcy. Na koniec dodajemy do wermutu węgiel aktywowany, aby trunek odbarwił się i stał się przezroczysty. Trunek można wzmocnić, dodając 130-150 ml spirytusu na 10 l wina.
Wino z soku brzozowego
Składniki
- 10 l soku z brzozy
- 2,5 kg cukru
- 20 g kwasku cytrynowego
- 3 g pożywki drożdżowej
- drożdże winne rasy portwein lub sherry
Sposób przygotowania
Sok brzozowy zbieramy w marcu lub kwietniu, w maksymalnej ilości 3-5 l z jednego pnia (większa utrata soku jest niebezpieczna dla drzewa). W drzewie wywiercamy otwór o głębokości 8-10 cm na wysokości 0,6-1 m od podstawy drzewa, w ten otwór wkładamy małą rurkę (krótki sztywny wąż gumowy lub plastikowy o śr. ok. 1 cm), pod który podstawiamy lub podwieszamy naczynie na ściekający sok. Najwięcej soku zbiera się w tych miejscach pnia, na które świeci słońce, więc najlepiej zrobić w każdym drzewie trzy otwory: od wschodu, od południa i od zachodu. Kiedy mamy już wystarczającą ilość soku, rozpuszczamy w nim cukier, dodajemy kwasek cytrynowy i pożywkę drożdżową, mieszamy i zaszczepiamy drożdżami.
Wino z herbaty
Składniki
- 80 g czarnej herbaty
- 2,5 kg cukru
- 220 ml soku z cytryny
- skórka otarta z 3 cytryn
- 1/2 kg rodzynek
- drożdże winne rasy portwejn lub sauternes
Sposób przygotowania
W dużym naczyniu pod przykryciem robimy napar z herbaty oraz 8 1 wrzątku; odstawiamy w chłodne miejsce na 2 tygodnie. Następnie dodajemy cukier, sok i skórkę cytrynową. Dobrze wszystko mieszamy i dopełniamy wodą do 10 l. Przecedzamy herbatę do gąsiora, dodajemy lekko opłukane rodzynki i zaszczepiamy nastaw drożdżami. Pijemy po kilku miesiącach leżakowania.
Wino z pomidorów
Składniki
- 9 l soku z pomidorów (będziemy potrzebować ok. 11 kg warzyw)
- 1,9 kg cukru
- drożdże winne rasy madeira lub malaga
Sposób przygotowania
Odmierzamy 2 l soku pomidorowego i rozpuszczamy w nim cukier. Mieszamy z resztą soku. Zaszczepiamy nastaw drożdżami winiarskimi.
Wino z czerwonych porzeczek
(wytrawne)
Składniki
- 3,3 l soku wyciśniętego z dojrzałych czerwonych porzeczek (będziemy potrzebować ok. 5 kg owoców)
- 4,6 l wody
- 3,5 kg cukru
- drożdże winne rasy bordeaux lub bourgogne
Sposób przygotowania
Rozpuszczamy cukier w wodzie i dokładnie mieszamy go z sokiem. Wlewamy wszystko do gąsiora i zaszczepiamy nastaw drożdżami. Dobrze zrobione wino z czerwonych porzeczek może z powodzeniem zastąpić przy stole tanie wino gronowe, świetnie pasuje np. do bigosu.
Jabłecznik miodowy
Składniki
- 10 1 soku jabłkowego
- 1/2 kg miodu
Sposób przygotowania
Sok jabłkowy (świeżo wyciśnięty) dobrze mieszamy z miodem, wlewamy do gąsiora (do 3/4 pojemności), zamykamy szczelnie korkiem z rurką fermentacyjną, jak przy winie, i odstawiamy na 4 tygodnie do samoczynnej fermentacji w temp. 18-20°C. Gdy fermentacja ucichnie, zlewamy jabłecznik z osadu i przelewamy do drugiego gąsiora, który zamykamy szczelnie i odstawiamy do chłodu (8-10°C) na 6 miesięcy. Po tym czasie przecedzamy jabłecznik przez gęste płótno lub flanelę i rozlewamy do butelek. Wino należy wypić raczej szybko - w ciągu 6 miesięcy.
Trójniak korzenny sycony
Składniki
- 1,65 l miodu
- 3,35 l wody
- 1 g imbiru
- 1,5 g cynamonu
- 0,5 g pieprzu
- 2,5 g kwiatu bzu czarnego
- pożywka drożdżowa
- drożdże winne rasy tokaj, madera, porto lub sherry
Sposób przygotowania
Rozpuszczamy miód w gorącej wodzie, a potem gotujemy na wolnym ogniu, odszumowując. Gdy wszystkie szumowiny znikną, brzeczkę studzimy i mierzymy jej objętość; uzupełniamy ubytek wodą. Przyprawy wkładamy do czystego płóciennego woreczka z gęstego płótna, który umieszczamy w gąsiorze. Wlewamy brzeczkę i zaszczepiamy ją drożdżami, dodajemy pożywkę. Po zakończeniu fermentacji wyjmujemy woreczek z przyprawami.
Trójniak wiśniak niesycony
Składniki
- 3,4 l soku wiśniowego
- 1,7 l miodu wielokwiatowego
- pożywka drożdżowa
- drożdże winne rasy tokaj, madera, porto lub sherry
Sposób przygotowania
Mieszamy ciepły sok z miodem. Wlewamy do gąsiora, dodajemy pożywkę oraz drożdże.
Dwójniak korzenny niesycony
Składniki
- 2,5 l miodu gryczanego
- 2,4 l wody
- 100 ml esencji korzennej
- pożywka drożdżowa
- drożdże winne rasy tokaj, madera, porto lub sherry
Esencja korzenna:
- 1 laska cynamonu
- 3 laski wanilii
- 6 goździków
- 5 ziaren kardamonu
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 50 ml spirytusu i 50 ml wódki
Sposób przygotowania
Sporządzamy esencję korzenną. Przyprawy zalewamy mieszaniną spirytusu i wódki, macerujemy przez 2 tygodnie. Rozpuszczamy miód w letniej wodzie (ok. 20-25°C), dodajemy pożywkę i zaszczepiamy drożdżami. Po ustaniu cichej fermentacji dodajemy do miodu macerat korzenny.
Półtorak królewski niesycony
Składniki
- 1,1 l miodu lipowego
- 1,1 l miodu akacjowego
- 1,1 l miodu spadziowego
- 1,7 l wody
- sok z 5 cytryn
- pożywka drożdżowa
- drożdże winne rasy tokaj, madera, porto lub sherry
Sposób przygotowania
Rozpuszczamy miód w letniej wodzie i dzielimy na 3 części. Dwie z nich odstawiamy w chłodne miejsce, a jedną wlewamy do gąsiora. Dodajemy pożywkę i zaszczepiamy drożdżami. Kiedy fermentacja ruszy, dodajemy do gąsiora drugą partię miodu z wodą. Trzecią partię dodajemy po 3-5 dniach. Robimy tak dlatego, że zbyt dużo miodu naraz spowodowałoby przecukrzenie nastawu i fermentacja by nie ruszyła. Tego rodzaju miód dojrzewa długo - co najmniej 5 lat.