Lody ze świeżych fig, jogurtowe z wiśniami, a nawet z roqueforta i miodu. Zrób je samemu

David Lebovitz
Mistrz cukiernictwa David Lebovitz zdradza przepisy na niekonwencjonalne lody.  Daj się ponieść fantazji
Fot. M&K Duklas / duklas.pl Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Lody ze świeżych fig

(na 750 ml lodów)

 

Składniki

  • 1 kg (około 20 sztuk) świeżych fig
  • 125 ml wody
  • skórka otarta z 1 najlepiej ekologicznej, niepryskanej cytryny
  • 150 g cukru
  • 250 ml śmietanki 36%
  • 1/2 łyżeczki (lub nieco więcej) świeżo wyciśniętego soku z cytryny

 

Sposób przygotowania

Usuwamy twarde szypułki fig, każdy owoc kroimy na 8 cząstek. Pokrojone figi przekładamy do rondelka (metalowego lub teflonowego), dodajemy wodę i skórkę cytrynową. Przykrywamy i gotujemy na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż owoce będą miękkie (8-10 minut). Odkrywamy rondelek, zasypujemy figi cukrem, smażymy, mieszając, aż uzyskają konsystencję dżemu. Zdejmujemy z ognia, studzimy do temperatury pokojowej. Miksujemy ze śmietanką i sokiem z cytryny. Próbujemy, a jeśli trzeba, dodajemy więcej soku z cytryny - do smaku. Masę schładzamy w lodówce, a potem zamrażamy w maszynce do lodów [kto nie ma maszynki, może wstawić lody do zamrażalnika i mrozić, mieszając co 20 minut - red.].

1
Fot. M&K Duklas / duklas.pl Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Lody z roqueforta i miodu

(na 750 ml lodów)

 

Składniki

  • 90-125 ml dobrego miodu
  • 115 g sera roquefort lub innego z niebieską pleśnią
  • 250 ml tłustego mleka
  • 4 duże żółtka
  • 250 ml 36% śmietanki

 

Sposób przygotowania

Podgrzewamy miód w małym rondelku, odstawiamy. Ser kruszymy do większej miski. W rondelku podgrzewamy mleko. W oddzielnej miseczce roztrzepujemy żółtka i zaparzamy gorącym mlekiem, wlewając je powoli i stale mieszając. Powstałą masę z powrotem przelewamy do rondelka, podgrzewamy na średnim ogniu, stale mieszając plastikową szpatułką i uważając, aby nie przywierała do dna. Kiedy zgęstnieje i zacznie oblepiać szpatułkę, zdejmujemy z ognia i przecieramy przez sito do miski z serem. Mieszamy, aż większość sera się stopi (trochę serowych kawałeczków może pozostać, gotowe lody będą miały ciekawszą konsystencję). Łączymy ze śmietanką i miodem, a potem wstawiamy miskę do większego naczynia z lodem, całkowicie studzimy, następnie wstawiamy do lodówki. Gdy masa będzie zupełnie zimna, zamrażamy ją w maszynce do lodów [kto nie ma maszynki, może wstawić lody do zamrażalnika i mrozić, mieszając co 20 minut - red.].


Z czym podać?
* można skropić podgrzanym miodem i posypać uprażonymi pekanami lub orzechami włoskimi.
* dobrym dodatkiem będą pieczone gruszki, znakomicie pasujące smakiem do sera pleśniowego.

2
Fot. M&K Duklas / duklas.pl Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Lody jogurtowe z wiśniami

(na 750 ml lodów)

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Wiśnie i cukier wkładamy do rondelka. Przykrywamy i zagotowujemy. Dusimy 5 minut na malutkim ogniu, mieszając. Gdy zmiękną, zdejmujemy z ognia i studzimy do temperatury pokojowej. Potem przekładamy owoce do blendera wraz z całym sokiem, który puściły podczas duszenia, dodajemy jogurt i olejek migdałowy, miksujemy na gładką masę. Wstawiamy na 2 godziny do lodówki, a potem zamrażamy w maszynce do lodów [kto nie ma maszynki, może wstawić lody do zamrażalnika i mrozić, mieszając co 20 minut - red.].

 

Z czym podać?
Upieczcie malutkie ptysie i napełnijcie je przygotowanymi lodami. Na wierzchu każdego ptysia możecie ułożyć kilka wyjętych z syropu wisienek i skropić odrobiną sosu czekoladowego.

3
Fot. M&K Duklas / duklas.pl Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Lody śmietankowe

(na mniej więcej litr lodów)

 

Składniki

  • 250 ml tłustego mleka
  • 150 g cukru
  • spora szczypta soli
  • 5 dużych żółtek
  • 480 g creme fraîche*

 

Sposób przygotowania

Ustawiamy metalową miskę w naczyniu z lodem. W rondelku podgrzewamy prawie do wrzenia mleko z cukrem i solą. Żółtka roztrzepujemy. Powoli wlewamy do nich gorące mleko, stale ucierając. Masę z powrotem wlewamy do rondelka, podgrzewamy na średnim ogniu, stale mieszając plastikową szpatułką, aby nie przywarła do dna. Gdy zgęstnieje, zdejmujemy z ognia i przecieramy przez sito do miski ustawionej w lodzie. Mieszamy cały czas, aż masa ostygnie, a potem wstawiamy do lodówki. Kiedy będzie zimna, łączymy ją z creme fraîche, a potem zamrażamy w maszynce do lodów [kto nie ma maszynki, może wstawić lody do zamrażalnika i mrozić, mieszając co 20 minut, aby masa była gładka - red.].

 

* Creme fraîche domowym sposobem: mieszamy 500 ml śmietanki 36% z 60 ml maślanki. Pozostawiamy na 24 godziny w temperaturze pokojowej, aż wszystko zgęstnieje. Do czasu podania przechowujemy w lodówce. Wariacje na temat tego przepisu:

  • Spróbujcie zamiast creme fraîche użyć takiej samej ilości mascarpone. Takie lody możecie zalać filiżanką espresso - otrzymacie świetne affogato!
  • Jako dodatek do tych lodów świetnie sprawdzą się kandyzowane wiśnie podgrzane w niedużej ilości ulubionego likieru (np. kirschu lub curaçao). Porcję gorących wiśni układamy na lodach bezpośrednio przed podaniem.
4
Fot. M&K Duklas / duklas.pl Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Lody cytrynowe z ciasteczkami imbirowymi

(na 1,5 litra lodów)

Składniki

Sposób przygotowania

Ścieramy skórkę z cytryn i miksujemy z cukrem na proszek. Mieszamy z mlekiem, 125 ml śmietanki i solą, podgrzewamy. Przykrywamy, zdejmujemy z ognia i odstawiamy na godzinę, aby smaki się przegryzły. Znów podgrzewamy. Resztę śmietanki wlewamy do miski. W innej miseczce ucieramy żółtka, zaparzamy je gorącym mlekiem cytrynowym, stale mieszając. Powstałą masę ponownie wlewamy do rondelka. Podgrzewamy na średnim ogniu, mieszając plastikową szpatułką, aby masa nie przywierała do dna. Gdy zgęstnieje i zacznie oblepiać szpatułkę, zdejmujemy z ognia i przez sito przecieramy do miski ze śmietanką. Wstawiamy do większego naczynia z lodem i mieszamy, aż masa ostygnie. Wstawiamy ją do lodówki, a gdy będzie bardzo zimna, zamrażamy w maszynce do lodów [kto nie ma maszynki, może wstawić lody do zamrażalnika i mrozić, mieszając co 20 minut - red.]. Gotowe lody mieszamy z pokruszonymi ciasteczkami imbirowymi i od razu podajemy.

 

Z czym podawać?

Fantastycznym towarzystwem do tych lodów będzie dobre belgijskie piwo owocowe - David poleca krieka.

 

Świetnie pasują do tego dania:

 

PRZECZYTAJ WYWIAD Z DAVIDEM LEBOVITZEM

5
Więcej na ten temat: kucharze