Przyjęcie w ogrodzie. Zdradzamy doskonałe przepisy

Tarta pomidorowa
(dla 6 osób)
Składniki
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 kg pomidorków czereśniowych
- sól, pieprz
- po 10 g świeżego oregano i rozmarynu
- 150 ml oliwy
- 100 g czarnych oliwek
- 1 pęczek bazylii
Sposób przygotowania
Ciasto układamy w formie o średnicy 30 cm lub na blasze. Pomidorki kroimy na pół, układamy na cieście, doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy oregano i rozmarynem, skrapiamy oliwą. Pieczemy 20-30 min w temp. 210°C. Podajemy na ciepło z oliwkami i świeżą bazylią.

Kremowa zupa pomidorowa
Składniki
- 1 kg pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- 5 anchois
- anchois
- 1 pęczek świeżej kolendry
- oliwa
- sok z 1 cytryny
- 5 gałązek bazylii
Sposób przygotowania
Pomidory bez środków kroimy na 4 części, dodajemy czosnek, odsolone anchois i kolendrę. Mieszamy, skrapiamy oliwą i sokiem z cytryny, wkładamy do lodówki na jeden dzień. Następnego dnia wyjmujemy czosnek, a resztę miksujemy, dodając oliwę. Schładzamy w lodówce, dekorujemy bazylią.

Krem z cukinii z cieciorką
Składniki
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- oliwa
- 1 mała łyżeczka kolendry
- 250 g cieciorki
- cieciorki
- 1/2 szklanki białego wina
- sól, pieprz
- 5 cukinii
- 1 mała łyżeczka kminu rzymskiego
- 1 pęczek mięty
- sok z 1 cytryny
- szczypiorek
Sposób przygotowania
Jedną cebulę i jeden ząbek czosnku smarujemy oliwą i zapiekamy. Potem gotujemy 10 min z kolendrą, namoczoną wcześniej cieciorką, białym winem i szklanką wody. Miksujemy wszystko na gęsty krem, solimy i pieprzymy. Cukinię kroimy na długie plasterki i gotujemy 10 min w niewielkiej ilości wody z drugą cebulą, drugim ząbkiem czosnku oraz kminem. Mieszamy z listkami mięty i cytryną, miksujemy. Obie kremowe zupy rozlewamy do szklanek - po pół porcji jednej zupy i pół drugiej. Posypujemy szczypiorkiem.

Tartaletki z ciasta francuskiego z cukinią i pomidorami
(dla 6 osób)
Składniki
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 cukinia
- 1 pęczek tymianku
- 1 bakłażan
- oliwa
- 5 pomidorków koktajlowych
- 6 odsolonych anchois
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Z ciasta francuskiego wycinamy kółka i układamy na papierze do pieczenia. Cukinię kroimy w plasterki i razem z tymiankiem wrzucamy na 5 minut do gotującej się wody, potem odcedzamy. Bakłażana kroimy w plasterki i podsmażamy na oliwie. Pomidorki przekrajamy na pół. Na każdej tartaletce układamy inne warzywo. Na pomidorkach kładziemy anchois, cukinię i bakłażana, skrapiamy oliwą i posypujemy listkami tymianku. Pieczemy przez 15 min, pod koniec skrapiamy oliwą.

Roladki z papryki nadziewane tuńczykiem
(dla 6-8 osób)
Składniki
- po 3 czerwone, zielone i żółte papryki
- 6 łyżeczek oliwy
- sok z 1 cytryny
- 1 rozgnieciony ząbek czosnku
- sól, pieprz
- 400 g tuńczyka z puszki
- 4 łyżki kaparów
- 15 dużych kaparów z ogonkami (do dekoracji)
Sposób przygotowania
Papryki grillujemy, po ostygnięciu zdejmujemy z nich skórkę i kroimy je na cienkie paski. Przez 30-60 minut marynujemy w mieszaninie oliwy, soku z cytryny, czosnku, soli i pieprzu. Osączonego z oleju tuńczyka kruszymy i mieszamy z kaparami. Odsączamy paprykę, nie wylewając marynaty. Zawijamy tuńczyka w paski papryki i polewamy marynatą. Podajemy z dużymi kaparami.

Pizza owocowa
(dla 6 osób)
Składniki
- 1 opakowanie ciasta filo lub ciasto drożdżowe (jak na zwykłą pizzę)
- 50 g cukru pudru
- 10 ml musu z malin
- 2 garści porzeczek
- borówek, malin lub truskawek
- 1 kulka mozzarelli
- kilka listków mięty
- syrop klonowy lub miód wielokwiatowy
Sposób przygotowania
Ciasto rozkładamy na papierze do pieczenia, nakłuwamy widelcem, posypujemy cukrem pudrem i pieczemy przez 15-20 minut w temp. 210°C. Po wyjęciu z piekarnika polewamy musem malinowym, układamy umyte owoce, a na nich osączoną i pokrojoną w plasterki mozzarellę. Jeszcze raz wkładamy do piekarnika - trzymamy tak długo, aż ser się roztopi. Na koniec dekorujemy listkami mięty i polewamy miodem lub syropem klonowym.

Melon z gorgonzolą
(6 osób)
Składniki
- 2 (schłodzone w lodówce przez 12 godz.) melony
- 4 łyżki oliwy
- 300 g gorgonzoli
- 30 g gruboziarnistej soli, pieprz
- świeża bazylia
Sposób przygotowania
Melony kroimy w kostkę, mieszamy z oliwą i wkładamy do szklanek, na wierzch kruszymy gorgonzolę. Solimy, pieprzymy i posypujemy bazylią.