Przyjęcie w ogrodzie. Zdradzamy doskonałe przepisy

Magazyn Kuchnia
Podczas gdy w ogrodzie "czas leniwy powolną strugą płynie wytrwale", w kuchni praca wre. Przygotowania do garden party to nie żarty!

Fot. Łukasz Zandecki Fot. Łukasz Zandecki

Tarta pomidorowa

(dla 6 osób)

 

Składniki

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 kg pomidorków czereśniowych
  • sól, pieprz
  • po 10 g świeżego oregano i rozmarynu
  • 150 ml oliwy
  • 100 g czarnych oliwek
  • 1 pęczek bazylii

 

Sposób przygotowania

Ciasto układamy w formie o średnicy 30 cm lub na blasze. Pomidorki kroimy na pół, układamy na cieście, doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy oregano i rozmarynem, skrapiamy oliwą. Pieczemy 20-30 min w temp. 210°C. Podajemy na ciepło z oliwkami i świeżą bazylią.

1
Fot. Łukasz Zandecki Fot. Łukasz Zandecki

Kremowa zupa pomidorowa

Składniki

 

Sposób przygotowania

Pomidory bez środków kroimy na 4 części, dodajemy czosnek, odsolone anchois i kolendrę. Mieszamy, skrapiamy oliwą i sokiem z cytryny, wkładamy do lodówki na jeden dzień. Następnego dnia wyjmujemy czosnek, a resztę miksujemy, dodając oliwę. Schładzamy w lodówce, dekorujemy bazylią.

2
Fot. Łukasz Zandecki Fot. Łukasz Zandecki

Krem z cukinii z cieciorką

Składniki

 

Sposób przygotowania

Jedną cebulę i jeden ząbek czosnku smarujemy oliwą i zapiekamy. Potem gotujemy 10 min z kolendrą, namoczoną wcześniej cieciorką, białym winem i szklanką wody. Miksujemy wszystko na gęsty krem, solimy i pieprzymy. Cukinię kroimy na długie plasterki i gotujemy 10 min w niewielkiej ilości wody z drugą cebulą, drugim ząbkiem czosnku oraz kminem. Mieszamy z listkami mięty i cytryną, miksujemy. Obie kremowe zupy rozlewamy do szklanek - po pół porcji jednej zupy i pół drugiej. Posypujemy szczypiorkiem.

3
Fot. Łukasz Zandecki Fot. Łukasz Zandecki

Tartaletki z ciasta francuskiego z cukinią i pomidorami

(dla 6 osób)

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Z ciasta francuskiego wycinamy kółka i układamy na papierze do pieczenia. Cukinię kroimy w plasterki i razem z tymiankiem wrzucamy na 5 minut do gotującej się wody, potem odcedzamy. Bakłażana kroimy w plasterki i podsmażamy na oliwie. Pomidorki przekrajamy na pół. Na każdej tartaletce układamy inne warzywo. Na pomidorkach kładziemy anchois, cukinię i bakłażana, skrapiamy oliwą i posypujemy listkami tymianku. Pieczemy przez 15 min, pod koniec skrapiamy oliwą.

4
Fot. Łukasz Zandecki Fot. Łukasz Zandecki

Roladki z papryki nadziewane tuńczykiem

(dla 6-8 osób)

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Papryki grillujemy, po ostygnięciu zdejmujemy z nich skórkę i kroimy je na cienkie paski. Przez 30-60 minut marynujemy w mieszaninie oliwy, soku z cytryny, czosnku, soli i pieprzu. Osączonego z oleju tuńczyka kruszymy i mieszamy z kaparami. Odsączamy paprykę, nie wylewając marynaty. Zawijamy tuńczyka w paski papryki i polewamy marynatą. Podajemy z dużymi kaparami.

5
Fot. Łukasz Zandecki Fot. Łukasz Zandecki

Pizza owocowa

(dla 6 osób)

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Ciasto rozkładamy na papierze do pieczenia, nakłuwamy widelcem, posypujemy cukrem pudrem i pieczemy przez 15-20 minut w temp. 210°C. Po wyjęciu z piekarnika polewamy musem malinowym, układamy umyte owoce, a na nich osączoną i pokrojoną w plasterki mozzarellę. Jeszcze raz wkładamy do piekarnika - trzymamy tak długo, aż ser się roztopi. Na koniec dekorujemy listkami mięty i polewamy miodem lub syropem klonowym.

6
Fot. Łukasz Zandecki Fot. Łukasz Zandecki

Melon z gorgonzolą

(6 osób)

 

Składniki

  • 2 (schłodzone w lodówce przez 12 godz.) melony
  • 4 łyżki oliwy
  • 300 g gorgonzoli
  • 30 g gruboziarnistej soli, pieprz
  • świeża bazylia

 

Sposób przygotowania

Melony kroimy w kostkę, mieszamy z oliwą i wkładamy do szklanek, na wierzch kruszymy gorgonzolę. Solimy, pieprzymy i posypujemy bazylią.

7
Więcej na ten temat: garden party, przepisy na lato