Blogerzy polecają: przepisy z jagodami

Jagodzianki
Składniki na ciasto:
570 g mąki
4 łyżki cukru
2,5 łyżeczki suszonych drożdży
170 g masła
1 jajko
3/4 szklanki mleka
1/4 szklanki ciepłej wody
3/4 łyżeczki soli
Składniki na nadzienie:
400 g jagód
40 g cukru
2 łyżki tartej bułki
Do posmarowania:
żółtka + łyżka wody
cukier do posypania
Masło i mleko umieścić w rondelku i podgrzać do momentu, aż masło się roztopi. Przestudzić. W misce umieścić mąkę, sól, drożdże i cukier. Do suchych składników dodać przestudzone masło z mlekiem, jajko, wodę. Zagnieść gładkie elastyczne ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem, do wyrośnięcia. Składniki na nadzienie delikatnie wymieszać, tak aby nie zmiażdżyć jagód. Piekarnik rozgrzać do 200°C. Ciasto podzielić na 20 części (50 g sztuka). Z każdej uformować placuszek i nałożyć na niego 1 dużą łyżkę nadzienia, może być troszkę więcej. Zlepić dobrze brzegi, uformować bułeczkę, układać zlepieniem do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Żółtko wymieszać z wodą i pomalować wierzch bułeczek, posypać cukrem. Odstawić na około 20 - 30 minut do wyrośnięcia. Piec 15 - 20 minut do uzyskania rumianego koloru.
Ciasto będzie dość tłuste, ale nie klejące takie ma być. Nie należy dosypywać więcej mąki. Wyrobione i wyrośnięte ciasto należy podzielić na kawałki i w dłoniach formować placuszki.
Przepis pochodzi z bloga Sprawdzona Kuchnia

Babeczki z jagodowym nadzieniem
Składniki na ciasto:
30 dag mąki
100 g cukru pudru
200 g margaryny
łyżeczka proszku do pieczenia
2 żółtka
2 łyżki śmietany
Nadzienie:
250 g serka mascarpone
140 g śmietankowego serka homogenizowanego
3/4 szklanki jagód
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Całość siekamy z margaryną, po czym dodajemy żółtka i śmietanę. Zagniatamy na gładkie ciasto. Dzielimy je na 2 części. Wkładamy na 10 minut do zamrażarki. Oba serki miksujemy ze sobą, po czym dodajemy jagody i delikatnie mieszamy. Wysmarowane tłuszczem foremki na babeczki lub tartaletki wykładamy cienką warstwą ciasta. Nakładamy sporą łyżkę masy z jagodami. Drugą część ciasta cienko rozwałkowujemy i przykrywamy górę babeczek. Możemy powycinać wzorki lub ułożyć z ciasta paseczki. Całość pieczemy około 40 minut w 180 stopniach C. Gotowe posypujemy cukrem pudrem.
Przepis pochodzi z bloga Eat Me

Jagodowy deser lodowy
Składniki:
330 ml śmietany 30%
3 łyżki cukru pudru
1 cukier wanilinowy
6 żółtek
300 ml jagód świeżych
1 łyżka mrożonych jagód
polewa czekoladowa
mięta do dekoracji
Śmietanę ubijamy na sztywno. W osobnym naczyniu ubijamy trzepaczką na puch żółtka z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodajemy do nich ubitą śmietanę i dokładnie miksujemy. Połowę jagód rozgniatamy drobno widelcem i miksujemy z masą, następnie wsypujemy pozostałe jagody i mieszamy całość za pomocą silikonowej łopatki. Masę przekładamy do silikonowej formy i wstawiamy do zamrażalnika na kilka godzin. Wyjmujemy deser na talerz, dekorujemy go czekoladową polewą, posypujemy mrożonymi jagodami, dekorujemy listkiem mięty.
Przepis pochodzi z bloga: Damsko - męskie spojrzenie na kuchnię

Makaron z jagodami
Składniki:
2 szklanki jagód
250g makaronu gniazdko (5 jajeczny)
500ml śmietany 18%
cukier
płatki migdałowe
Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu. Jagody posyp cukrem, rozgnieć widelcem. Dodaj śmietanę i wymieszaj. Gotowym sosem polej makaron i posyp migdałami.
Przepis pochodzi z bloga: Co na obiad

Jogurtowe ciasto z jagodami
Składniki:
1 szklanka dobrej maślanki lub jogurtu naturalnego
2 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
1/2 cytryny
4 jaja
3 szklanki mąki tortowej
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2/3 szklanki rozpuszczonego masła (najlepiej prawdziwego, wiejskiego) ewentualnie 2/3 szklanki oleju
1/5-2 szklanek jagód
dodatkowo 2 łyżki cukru
bułka tarta do obsypania formy
masło do wysmarowania formy
szczypta soli do ciasta
Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni C. Do wysokiej miski wlewamy maślankę, dodajemy oba rodzaje cukru i mieszamy rózgą. Dodajemy całe jaja i już bardziej energicznie łączymy składniki na gładką masę. Cytrynę obieramy ze skórki (wcześniej ją dokładnie szorujemy!), skórkę kroimy drobno, wrzucamy do ciasta, a sok wyciskamy i odstawiamy na później. Masło rozpuszczamy i studzimy. Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem i dodajemy do ciasta. Na koniec dolewamy masło, mieszamy i delikatnie dodajemy jagody mieszając już łopatką. Formę smarujemy masłem i obsypujemy bułką.
Ciasto pieczemy ok. 45 minut do tzw. suchego patyczka i lekko studzimy na kratce. Sok z cytryny wlewamy do rondelka i dodajemy 2 łyżki cukru. Podgrzewamy razem do zagotowania i lekkiego odparowania. Syropem smarujemy ciasto, zostawiamy do nasiąknięcia.
Przepis pochodzi z bloga: W kuchni bez dubli

Tarta z jagodowym serkiem i malinami
Ciasto:
150 g mąki
50 g cukru pudru
100 g zimnej margaryny
pół łyżeczki proszku do pieczenia
1 żółtko
1 łyżka śmietany
Nadzienie:
120 g serka mascarpone
80 g naturalnego serka homogenizowanego
5 łyżek jagód
maliny
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Całość siekamy z margaryną po czym dodajemy żółtka i śmietanę. Zagniatamy na gładkie ciasto. Rozwałkowujemy i wykładamy do formy (jeśli nie jest silikonowa to smarujemy ją tłuszczem i wysypujemy kaszą manną). Nakłuwamy widelcem w wielu miejscach i pieczemy 15 minut w 180 stopniach C.
W tym czasie trzepaczką Triblade miksujemy ze sobą oba serki po czym dodajemy jagody i delikatnie mieszamy. Ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy około 20 minut w 180 stopniach C. Gotową wyjmujemy z formy i na wierzchu układamy maliny.
Przepis pochodzi z bloga Eat Me
Konkurs dla blogerów: gotuj i wygrywaj!
Chcesz tworzyć z nami papierowe wydanie magazynu? Załóż bloga i zaprezentuj nam swój przepis. Najlepsze publikować będziemy na łamach Kuchni! Szczegóły konkursu "BloguJemy" >>