Blogerzy polecają: przepisy z jagodami

red.
Sezon jagodowy w pełni. Co przygotować z leśnych przysmaków radzą blogerzy magazynu Kuchnia.
fot. sprawdzonakuchnia fot. sprawdzonakuchnia

Jagodzianki

Składniki na ciasto:

570 g mąki

4 łyżki cukru

2,5 łyżeczki suszonych drożdży

170 g masła

1 jajko

3/4 szklanki mleka

1/4 szklanki ciepłej wody

3/4 łyżeczki soli

 

Składniki na nadzienie:

400 g jagód

40 g cukru

2 łyżki tartej bułki

 

Do posmarowania:

żółtka + łyżka wody

cukier do posypania

 


Masło i mleko umieścić w rondelku i podgrzać do momentu, aż masło się roztopi. Przestudzić. W misce umieścić mąkę, sól, drożdże i cukier. Do suchych składników dodać przestudzone masło z mlekiem, jajko, wodę. Zagnieść gładkie elastyczne ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem, do wyrośnięcia. Składniki na nadzienie delikatnie wymieszać, tak aby nie zmiażdżyć jagód. Piekarnik rozgrzać do 200°C. Ciasto podzielić na 20 części (50 g sztuka). Z każdej uformować placuszek i nałożyć na niego 1 dużą łyżkę nadzienia, może być troszkę więcej. Zlepić dobrze brzegi, uformować bułeczkę, układać zlepieniem do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Żółtko wymieszać z wodą i pomalować wierzch bułeczek, posypać cukrem. Odstawić na około 20 - 30 minut do wyrośnięcia. Piec 15 - 20 minut do uzyskania rumianego koloru.

Ciasto będzie dość tłuste, ale nie klejące takie ma być. Nie należy dosypywać więcej mąki. Wyrobione i wyrośnięte ciasto należy podzielić na kawałki i w dłoniach formować placuszki.

 

Przepis pochodzi z bloga Sprawdzona Kuchnia

1
fot. mientablog fot. mientablog

Babeczki z jagodowym nadzieniem

Składniki na ciasto:

30 dag mąki

100 g cukru pudru

200 g margaryny

łyżeczka proszku do pieczenia

2 żółtka

2 łyżki śmietany

 

Nadzienie:

250 g serka mascarpone

140 g śmietankowego serka homogenizowanego

3/4 szklanki jagód


Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Całość siekamy z margaryną, po czym dodajemy żółtka i śmietanę. Zagniatamy na gładkie ciasto. Dzielimy je na 2 części. Wkładamy na 10 minut do zamrażarki. Oba serki miksujemy ze sobą, po czym dodajemy jagody i delikatnie mieszamy. Wysmarowane tłuszczem foremki na babeczki lub tartaletki wykładamy cienką warstwą ciasta. Nakładamy sporą łyżkę masy z jagodami. Drugą część ciasta cienko rozwałkowujemy i przykrywamy górę babeczek. Możemy powycinać wzorki lub ułożyć z ciasta paseczki. Całość pieczemy około 40 minut w 180 stopniach C. Gotowe posypujemy cukrem pudrem.

 

Przepis pochodzi z bloga Eat Me

2
fot. straga fot. straga

Jagodowy deser lodowy

Składniki:

330 ml śmietany 30%

3 łyżki cukru pudru

1 cukier wanilinowy

6 żółtek

300 ml jagód świeżych

1 łyżka mrożonych jagód

polewa czekoladowa

mięta do dekoracji

 

Śmietanę ubijamy na sztywno. W osobnym naczyniu ubijamy trzepaczką na puch żółtka z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodajemy do nich ubitą śmietanę i dokładnie miksujemy. Połowę jagód rozgniatamy drobno widelcem i miksujemy z masą, następnie wsypujemy pozostałe jagody i mieszamy całość za pomocą silikonowej łopatki. Masę przekładamy do silikonowej formy i wstawiamy do zamrażalnika na kilka godzin. Wyjmujemy deser na talerz, dekorujemy go czekoladową polewą, posypujemy mrożonymi jagodami, dekorujemy listkiem mięty.

 

Przepis pochodzi z bloga: Damsko - męskie spojrzenie na kuchnię

3
fot. krystynagerc fot. krystynagerc

Makaron z jagodami

Składniki:

2 szklanki jagód

250g makaronu gniazdko (5 jajeczny)

500ml śmietany 18%

cukier

płatki migdałowe

 

Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu. Jagody posyp cukrem, rozgnieć widelcem. Dodaj śmietanę i wymieszaj. Gotowym sosem polej makaron i posyp migdałami.

 

Przepis pochodzi z bloga: Co na obiad

4
fot. bocado fot. bocado

Jogurtowe ciasto z jagodami

Składniki:

1 szklanka dobrej maślanki lub jogurtu naturalnego

2 szklanki cukru

1 cukier waniliowy

1/2 cytryny

4 jaja

3 szklanki mąki tortowej

2,5 łyżeczki proszku do pieczenia

2/3 szklanki rozpuszczonego masła (najlepiej prawdziwego, wiejskiego) ewentualnie 2/3 szklanki oleju

1/5-2 szklanek jagód

dodatkowo 2 łyżki cukru

bułka tarta do obsypania formy

masło do wysmarowania formy

szczypta soli do ciasta

 

Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni C. Do wysokiej miski wlewamy maślankę, dodajemy oba rodzaje cukru i mieszamy rózgą. Dodajemy całe jaja i już bardziej energicznie łączymy składniki na gładką masę. Cytrynę obieramy ze skórki (wcześniej ją dokładnie szorujemy!), skórkę kroimy drobno, wrzucamy do ciasta, a sok wyciskamy i odstawiamy na później. Masło rozpuszczamy i studzimy. Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem i dodajemy do ciasta. Na koniec dolewamy masło, mieszamy i delikatnie dodajemy jagody mieszając już łopatką. Formę smarujemy masłem i obsypujemy bułką.

Ciasto pieczemy ok. 45 minut do tzw. suchego patyczka i lekko studzimy na kratce. Sok z cytryny wlewamy do rondelka i dodajemy 2 łyżki cukru. Podgrzewamy razem do zagotowania i lekkiego odparowania. Syropem smarujemy ciasto, zostawiamy do nasiąknięcia.

 

Przepis pochodzi z bloga: W kuchni bez dubli

5
fot. mientablog fot. mientablog

Tarta z jagodowym serkiem i malinami

Ciasto:

150 g mąki

50 g cukru pudru

100 g zimnej margaryny

pół łyżeczki proszku do pieczenia

1 żółtko

1 łyżka śmietany

 

Nadzienie:

120 g serka mascarpone

80 g naturalnego serka homogenizowanego

5 łyżek jagód

maliny

 

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Całość siekamy z margaryną po czym dodajemy żółtka i śmietanę. Zagniatamy na gładkie ciasto. Rozwałkowujemy i wykładamy do formy (jeśli nie jest silikonowa to smarujemy ją tłuszczem i wysypujemy kaszą manną). Nakłuwamy widelcem w wielu miejscach i pieczemy 15 minut w 180 stopniach C.

W tym czasie trzepaczką Triblade miksujemy ze sobą oba serki po czym dodajemy jagody i delikatnie mieszamy. Ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy około 20 minut w 180 stopniach C. Gotową wyjmujemy z formy i na wierzchu układamy maliny.

 

Przepis pochodzi z bloga Eat Me

6

Konkurs dla blogerów: gotuj i wygrywaj!

Chcesz tworzyć z nami papierowe wydanie magazynu? Załóż bloga i zaprezentuj nam swój przepis. Najlepsze publikować będziemy na łamach Kuchni! Szczegóły konkursu "BloguJemy" >>

 

konkurs "Blogujemy"

7
Więcej na ten temat: blogi kulinarne, jagody