6 przepisów z młodą marchewką

Marchewki glazurowane
Składniki
- 600 g młodych marchewek
- 8 szalotek
- 50 g masła
- 30 g cukru
- 2 gałązki tymianku
- sól, biały pieprz
Sposób przygotowania
Umyte i obrane marchewki kroimy na kawałki, szalotki obieramy i kroimy na ćwiartki. Masło rozpuszczamy na patelni, wrzucamy warzywa, dodajemy cukier, podsmażamy, mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem i dusimy na małym ogniu pod przykryciem 25 min. Przed końcem duszenia pokrywkę zdejmujemy, by płyn odparował. Gdy marchewki i cebulki lekko się skarmelizują, potrawa jest gotowa. Przed podaniem warzywa posypujemy listkami tymianku. Doskonały dodatek zarówno do dań mięsnych, jak i rybnych.

Ciasteczka marchewkowe
Składniki
- 800 g marchwi + 1 sztuka
- 2 jaja
- 100 g akacjowego miodu
- sól
- 1 pomarańcza
- 150 g słodkiej śmietanki
- 6 ciasteczek migdałowych
- 100 g cukru
- 1 łyżka masła
Ciasto:
- 200 g maki
- 100 g masła
- 1 żółtko
- ok. 1/2 szklanki zimnej wody
Sposób przygotowania
Z podanych składników zagniatamy ciasto i wkładamy na co najmniej 1 godzinę do lodówki. Obrane i pokrojone marchewki (oprócz jednej) gotujemy do miękkości i miksujemy. Dodajemy jaja, miód, szczyptę soli, startą skórkę z 1/2 pomarańczy i śmietankę. Dokładnie mieszamy. Ciasto wyjmujemy z lodówki, wylepiamy nim 8-10 foremek o średnicy 9-10 cm, robimy dziurki widelcem, a następnie posypujemy pokruszonymi ciasteczkami. Na ciasteczka wylewamy marchewkową masę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C, aż się zrumienią (ok. 30 min). W rondelku o grubym dnie rozpuszczamy cukier, a gdy zbrązowieje, dodajemy masło. Z pozostałej marchewki i skórki z połowy pomarańczy robimy wiórki, wrzucamy do karmelu i smażymy ok. 30 min, aż płyn odparuje. Niteczkami marchewki i pomarańczy dekorujemy babeczki.

Marchewkowa zupa
Składniki
- 750 ml (3 szklanki) rosołu warzywnego
- 1 cebula
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka świeżo startego imbiru
- 1 kg marchwi
- 2 łyżki posiekanych liści kolendry
Sposób przygotowania
Rosół zagotowujemy. Cebulę obieramy, siekamy i smażymy na rozgrzanej oliwie wraz z imbirem, aż zmięknie (ok. 2 min). Do gotującego się rosołu dodajemy podsmażoną cebulę oraz obraną i posiekaną marchew. Zmniejszamy ogień i gotujemy, aż marchewki zmiękną (ok. 20 min). Miękkie warzywa miksujemy. Jeżeli zupa jest za gęsta, możemy ją rozrzedzić rosołem lub wrzącą wodą. Przed podaniem posypujemy ją kolendrą.

Migdałowa sałatka z marchewką
Składniki
- 2 pęczki młodych marchewek
- 30 g masła
- sok z 2 i 1/2 pomarańczy
- 1/2 łyżeczki do kawy plus 3 szczypty mielonego kuminu
- sok z 1 cytryny
- 4 łyżki oliwy
- 1 pęczek świeżej kolendry
- 75 g płatków migdałowych
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Marchewki obieramy i kroimy na plasterki (3 mm). W głębokiej patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy marchewki, dodajemy sok z 2 pomarańczy i pół łyżeczki kuminu. Doprawiamy solą i pieprzem i dusimy ok. 12 min - powinny być al dente. Podduszone marchewki przekładamy do salaterki, a gdy ostygną, doprawiamy pozostałym sokiem z cytrusów, dodajemy oliwę, doprawiamy ewentualnie solą i pieprzem i wstawiamy na godzinę do lodówki. Przed podaniem posypujemy mielonym kuminem, posiekaną kolendrą i płatkami migdałowymi.

Kolorowe purée z filetem z indyka
Składniki
- 1/2 marchewki
- 4 duże ziemniaki
- 2 cebule
- 4 jaja
- 1/2 kg zielonego groszku
- 2 duże kotlety z indyka
- oliwa
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Marchewkę i ziemniaki płuczemy i obieramy. Marchewkę z 2 ziemniakami i 1 cebulą grubo kroimy i dusimy w malej ilości wody do miękkości, a następnie doprawiamy solą i pieprzem. Miksujemy wraz z 2 jajami. Oddzielnie gotujemy do miękkości groszek z 2 ziemniakami i jedną cebulą i również miksujemy z dodatkiem 2 jaj. 6 kokilek do zapiekania o średnicy 10 cm smarujemy oliwą i napełniamy masą - najpierw marchewkową, później groszkową i gotujemy na parze 30 min. Mięso kroimy na małe kawałki, podsmażamy na rozgrzanej oliwie po 3 min z każdej strony, oprószamy solą i pieprzem. Kokilki odwracamy do góry dnem, wyjmujemy mus wprost na talerz, a na wierzchu układamy kawałki mięsa.

Terrina z marchewki i twarożku
Składniki
- 400 g marchwi
- 3 łyżki oliwy
- 1/2 szklanki wody
- sól
- 250 g tłustego twarożku ricotty
- 3 jaja
- 50 g tartej bułki
- 50 g parmezanu
- 2 gałązki bazylii
- 1 ząbek czosnku
Sposób przygotowania
Marchewki obieramy i kroimy w słupki. W garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy marchewki, dodajemy 1/2 szklanki wody, szczyptę soli i mieszamy. Dusimy pod przykryciem 20 min. Do twarożku dodajemy żółtka, bułkę tartą, parmezan, porwane na grube kawałki liście bazylii i zmiażdżony ząbek czosnku. Dokładnie mieszamy. Ubijamy pianę z białek i łączymy delikatnie z masą serową. Formę o pojemności 1,5 litra wykładamy folią spożywczą, wlewamy masę i zatapiamy w niej słupki marchewek. Wierzch terriny również przykrywamy folią i pieczemy w kąpieli wodnej 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.