Desery z dodatkiem wina musującego

Małgorzata Marchewka
Truskawki maczane w szampanie? To już znamy. A gdyby tak pożenić te składniki w sposób bardziej radykalny? Albo, idąc dalej tym tropem, pokombinować z winem musującym i innymi owocami?
Fot. Jarosław Madejski Fot. Jarosław Madejski

Galaretka z malinami

(dla 4 osób)

 

Składniki

  • 5-6 dag cukru
  • 300 ml gorącej wody
  • 500 ml różowego wina musującego
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 15 dag malin

 

Sposób przygotowania

Rozpuszczamy cukier w wodzie, zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Do drugiego rondelka wlewamy trochę wina i wsypujemy żelatynę, a gdy napęcznieje, rozpuszczamy na małym ogniu i energicznie mieszamy z syropem z cukru. Wlewamy pozostałe wino, mieszamy, aż składniki się połączą. Galaretkę studzimy i wstawiamy do lodówki. Gdy zacznie tężeć, mieszamy z malinami i przekładamy do pucharków. Każdy przykrywamy cienką warstwą przezroczystej folii, wstawiamy do lodówki na 6 godzin.

1
Fot. Jarosław Madejski Fot. Jarosław Madejski

Zabaglione na szampanie

(dla 6 osób)

 

Składniki

  • 5 żółtek
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 1 szklanka + 6 łyżek wytrawnego białego wina musującego
  • 100 ml kremówki śmietany
  • 50 dag mieszanych owoców sezonowych (możemy dodać też kiwi lub cząstki pomarańczy - dla koloru)
  • 6 całych truskawek do dekoracji

 

Sposób przygotowania

Robimy zabaglione: w metalowej miseczce mieszamy żółtka z cukrem, miodem i szklanką wina musującego. Stawiamy miseczkę nad parą (np. na garnku z wrzątkiem, tak aby dno nie dotykało wody) i ucieramy około 10 minut, aż masa potroi swoją objętość. Zdejmujemy miseczkę, ucieramy dalej około 5 minut, aż masa ostygnie. Ubijamy na sztywno schłodzoną śmietanę i delikatnie, porcjami, dodajemy do zabaglione. Studzimy, przykrywamy, wstawiamy do lodówki. Obrane i pozbawione pestek owoce kroimy na kawałki i rozkładamy w miseczkach lub pucharkach. Każdą porcję skrapiamy łyżką wina musującego, na wierzchu układamy porcje zabaglione, dekorujemy całymi truskawkami i od razu podajemy.

2
Fot. Jarosław Madejski Fot. Jarosław Madejski

Granita grejpfrutowo-truskawkowa

(dla 6 osób)

 

Składniki

  • 3/4 szklanki cukru
  • 20 dag poziomek lub truskawek
  • 3/4 szklanki soku z czerwonych grejpfrutów
  • 2,25 szklanki zimnego, białego wytrawnego wina musującego

 

Do dekoracji:

  • po 3 całe truskawki na osobę (18 sztuk)
  • 5 łyżek serka mascarpone
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1,5 łyżeczki skórki otartej z cytryny

 

Sposób przygotowania

Mieszamy cukier z 3/4 szklanki wody. Podgrzewamy, mieszając, aż cukier się rozpuści, studzimy. Miksujemy owoce, dodajemy do syropu cukrowego. Wlewamy sok grejpfrutowy i wino musujące, masę przekładamy do metalowej miski, przykrywamy i wstawiamy na 6 godzin do zamrażarki. Mieszamy mniej więcej co godzinę, aby granita zamroziła się równomiernie. Przygotowujemy truskawkową dekorację. Całe truskawki zanurzamy najpierw w serku mascarpone, potem w mieszaninie cukru i skórki cytrynowej. Granitę nakładamy do miseczek, dekorujemy truskawkami z mascarpone.

3
Fot. Jarosław Madejski Fot. Jarosław Madejski

Lody szampańskie

(dla 4 osób)

 

Składniki

  • 3 szklanki wytrawnego białego wina musującego
  • 1/2 łyżeczki żelatyny
  • 1 szklanka cukru + 1 łyżka
  • gruszki
  • 6 żółtek
  • 50 dag malin
  • 1 szklanka 36% śmietany
  • do dekoracji płatki róż (niepryskane) lub mięta

 

Sposób przygotowania

Żelatynę moczymy w łyżce wina przez 10 min. Resztę wina mieszamy ze szklanką cukru, podgrzewamy, mieszając, aż cukier się rozpuści. Zwiększamy ogień, zagotowujemy, wkładamy gruszki - obrane, oczyszczone z gniazd nasiennych i pokrojone na ćwiartki. Zmniejszamy ogień, dusimy owoce, aż zmiękną (6-7 minut). Wyjmujemy je, a syrop gotujemy bez pokrywki, aż odparuje do objętości 1,5 szklanki (15 min). Ucieramy żółtka na kremową masę. Zaparzamy je gorącym syropem, który wlewamy cienką strużką, wciąż ucierając. Podgrzewamy 5 minut, ucierając. Zdejmujemy z ognia, dodajemy żelatynę, mieszamy, aż się rozpuści. Przykrywamy, wstawiamy na godzinę do lodówki. Co 15 minut odkrywamy i mieszamy. Maliny łączymy z łyżką cukru, odstawiamy na 10 minut. Gruszki kroimy w kostkę. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy do masy z żółtek. W pucharkach układamy kolejno warstwę malin, gruszek i kremu, czynności powtarzamy. Przykrywamy folią, wstawiamy na noc do lodówki. Przed podaniem dekorujemy listkami mięty i płatkami róż.

4
Więcej na ten temat: desery z owocami, wino