Weekend na wsi. Smakowite przepisy

Menu na weekend
Piątek
Kolacja:
Sałatka z bakłażanów,
Kurczak w sosie agrestowym
Sobota
Śniadanie:
Grzanki z parówkami
Jajecznica z siemieniem lnianym
Obiad:
Zupa z kefirem
Żeberka
Kiełbaski ze szpinakiem
Surówka z kapusty ze śliwkami
Kolacja:
Kluski kładzione z kwaśnym mlekiem
Niedziela
Śniadanie:
Ryż z twarożkiem i jagodami
Jaja w kokilkach z oscypkiem
Obiad:
Zupa marchewkowa,
Placek alzacki
Surówka z kalarepy
Pierogi z malinami
Fot. BBS. Takie śniadanie na świeżym powietrzu smakuje wyśmienicie.

Sałatka z bakłażanów
Składniki
- 40 dag bakłażanów
- 1 łyżka oleju
- 15 dag cebuli
- 10 dag zielonego groszku
- 1 jabłko
- 2 ugotowane na twardo jaja
- 2 łyżki śmietany
- 1 łyżeczka musztardy
- 1/2 szkl. majonezu
- 2 ząbki czosnku
- do smaku: sól, cukier, sok z cytryny
Sposób przygotowania
Bakłażany myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w plastry, które wrzucamy na rozgrzany olej. Lekko podduszamy na patelni. Cebulę kroimy w kostkę, dodajemy do bakłażanów na moment przed zdjęciem z gazu. Studzimy, łączymy z groszkiem, drobno posiekanym obranym jabłkiem i jajami pokrojonymi w kostkę. Doprawiamy do smaku solą, sokiem cytrynowym i cukrem. Przekładamy do salaterki i zalewamy sosem przygotowanym ze śmietany, musztardy, majonezu i zgniecionego czosnku.

Kurczak w sosie agrestowym
Składniki
- 1 kurczak
- 2 łyżki masła
- 3 jagody jałowca
- 1/2 szklanki bulionu drobiowego (może być z kostki)
- 1 szklanka agrestu
- 1 łyżeczka mąki
- sól
Sposób przygotowania
Kurczaka myjemy i kroimy na porcje. 1 łyżkę masła rozpuszczamy w rondlu i rumienimy na nim kurczaka. Dodajemy jałowiec i zalewamy bulionem. Dusimy mięso pod przykryciem ok. godziny. Kurczaka wyjmujemy, a do sosu wrzucamy umyty i obrany z szypułek agrest. Gotujemy owoce, aż zmiękną, a następnie wyjmujemy je i przecieramy przez sito (sos odstawiamy). Z pozostałego masła i mąki robimy zasmażkę, którą rozprowadzamy sosem spod kurczaka. Następnie dodajemy przecier agrestowy, znów mieszamy i gotujemy 2-3 min. Ewentualnie doprawiamy solą. Kurczaka podajemy polanego sosem.

Grzanki saskie z parówkami
Składniki
- 1 szklanka piwa
- 3 łyżki startego żółtego sera (np. warmińskiego)
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 żółtko
- 6 kromek chleba tostowego
- 3 łyżki masła
- 6 parówek
- sól
Sposób przygotowania
Piwo, ser, cynamon i żółtko ucieramy na sos. Przyprawiamy do smaku solą. Chleb smarujemy z dwóch stron masłem i pieczemy na złoty kolor na grillu. Grzanki układamy na blasze. Parówki obieramy z osłonek i każdą przekrawamy wzdłuż na pół. Układamy obie połówki na grzance, polewamy przygotowanym sosem i pieczemy w 180°C przez 10-15 min.

Jaja z siemieniem lnianym
Składniki
- 5 cebulek dymek
- 3 łyżki masła
- 2-3 łyżki siemienia lnianego (lub ziarna sezamowego)
- 1 szczypta soli
- 1 szczypta świeżo otartej gałki muszkatołowej
- 1 szczypta świeżo mielonego białego pieprzu
- 6 jaj
Sposób przygotowania
Cebulę oczyszczamy, myjemy i kroimy w cienkie krążki. Masło topimy na dużej patelni, dusimy na nim krótko cebulę i dodajemy siemię (lub ziarno sezamowe). Przyprawiamy solą, muszkatem i pieprzem. Cebulkę dzielimy drewnianą szpatułką na sześć porcji. Na każdą rozbijamy jajo i smażymy. Przyprawiamy jeszcze lekko solą, pieprzem oraz muszkatem.

Zupa z kefirem
Składniki
- 4 marchewki
- 2 małe pory
- 2 małe cebule
- 1 mała pietruszka
- 1 żółtko
- 4 pojemniki (po 50 dag) kefiru
- sól
- 3 listki lubczyku
- szczypta cukru
- trochę pieprzu
- 3 łyżki siekanego szczypiorku
Sposób przygotowania
Jarzyny rozdrabniamy i miksujemy z żółtkiem. Dodajemy kefir, mieszamy i przyprawiamy solą, lubczykiem, cukrem oraz pieprzem. Wlewamy na talerze. Posypujemy szczypiorkiem. Serwujemy z wiejskim chlebem.

Kiełbaski ze szpinakiem
Składniki
- 6-7 białych kiełbasek
- 2 garście świeżego szpinaku
- 1 łyżeczka masła
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki gęstej śmietany
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Szpinak myjemy. Zagotowujemy 2-3 l wody i blanszujemy liście przez 2-3 min. Odcedzamy szpinak, studzimy, a następnie siekamy. Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy roztarty czosnek. Wrzucamy szpinak, dodajemy śmietanę i dusimy na wolnym ogniu ok. 7 min. Kiełbaski nacinamy wzdłuż, faszerujemy szpinakiem, oprószamy solą oraz pieprzem. Tak przygotowane kiełbaski nabijamy na patyczki. Smażymy na grillu po 6-8 min z każdej strony.

Żeberka w sosie pomidorowym
Składniki
- 1-1,2 kg żeberek
- 2-3 cebule
- 2-4 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 5 dag keczupu
- 25 dag przetartych pomidorów
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka sosu sojowego
- 3 łyżki białego octu winnego
- sól
- musztarda
- pieprz cayenne
- 1 łyżeczka imbiru
- 1 liść laurowy
- 3-4 goździki
- skórka otarta z 1 cytryny
- i 1 pomarańczy
Sposób przygotowania
Cebule i czosnek obieramy i siekamy, a następnie połowę porcji szklimy na oleju. Dodajemy keczup, pomidory i miód, doprawiamy sosem sojowym, 1 łyżką octu, solą, musztardą, pieprzem cayenne i imbirem. Sos gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 10 min. Do garnka wlewamy 3-4 l wody, dodajemy resztę cebuli z czosnkiem, liść laurowy, goździki, 2 łyżki octu i skórki z cytrusów, a następnie całość zagotowujemy. Opłukujemy żeberka, dzielimy na porcje i wkładamy do wody z przyprawami. Gotujemy ok. 15-20 min. Wyjmujemy żeberka, osuszamy i smarujemy sosem. Układamy je na rozgrzanym grillu i pieczemy po 5-10 min z każdej strony, często smarując sosem.

Surówka z kapusty ze śliwkami
Składniki
- 40 dag włoskiej kapusty
- kapusty
- 20 dag śliwek węgierek
- 5 dag łuskanych orzechów włoskich
- 3 łyżki oleju lub 1/2 szklanki śmietany
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- sól, pieprz, cukier
Sposób przygotowania
Oczyszczoną i umytą kapustę drobno szatkujemy. Śliwki myjemy, drylujemy i kroimy w drobne paski. Orzechy siekamy. Mieszamy wszystkie składniki z olejem lub śmietaną i pietruszką. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Zamiast śliwek możemy użyć moreli lub wiśni.

Kluski kładzione z kwaśnym mlekiem
Składniki
Sposób przygotowania
Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka ucieramy na gładką masę z łyżką masła. Białka ubijamy na pianę. Cały czas mieszając, łączymy żółtka z mąką i pianą ubitą z białek. Starannie mieszamy, jeśli ciasto jest zbyt twarde, dodajemy parę łyżek słodkiego mleka. Porcje ciasta kładziemy łyżką na osoloną wrzącą wodę. Przykrywamy, aby urosły na parze, a gdy wypłyną na wierzch, wybieramy je łyżką durszlakową i układamy na półmisku. Cebulę drobno siekamy i rumienimy na pozostałym maśle. Kluseczki podajemy okraszone cebulką, w towarzystwie wielkiego kubka kwaśnego mleka.

Ryż z twarożkiem i jagodami
Składniki
- 12,5 dag okrągłego ryżu
- 1/2 l mleka
- 20 dag kremówki śmietany
- 25 dag twarożku
- 2 łyżki miodu
- 25 dag czarnych jagód
- kilka listków melisy
Sposób przygotowania
Ryż gotujemy na mleku pod przykryciem ok. 40 min, następnie studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywno. Twarożek mieszamy z miodem. Jagody płuczemy, przebieramy i mieszamy z ryżem oraz twarożkiem. Dodajemy bitą śmietanę. Potrawę podajemy udekorowaną listkami melisy.

Jaja w kokilkach z oscypkiem
Składniki
- 6 jaj
- 3 łyżeczki masła
- 4 łyżeczki drobno posiekanych orzechów włoskich lub laskowych
- 4 łyżki 18-22% śmietany
- sól, pieprz
- 4 łyżki startego drobno oscypka
Sposób przygotowania
Kokilki smarujemy masłem i posypujemy orzechami. Śmietanę mieszamy z solą i pieprzem. Oddzielamy białka od żółtek (uważamy, aby żółtka się nie rozlały). Białka ubijamy na pianę ze szczyptą soli. Nakładamy do kokilek pianę z białek, w środek wkładamy żółtka, posypujemy tartym oscypkiem. Zapiekamy 10 min w piekarniku nagrzanym do 180°C.

Zupa marchewkowa
Składniki
Sposób przygotowania
Marchew oczyszczamy i kroimy w kostkę, dodajemy drobno posiekane cebule, dwie łyżki masła oraz odrobinę wody i dusimy pod przykryciem kilka minut. Następnie zalewamy jarzyny rosołem lub wywarem, wrzucamy opłukany ryż i gotujemy razem, aż składniki będą zupełnie miękkie. Wówczas doprawiamy solą i cukrem, miksujemy, ogrzewamy i dodajemy resztę masła. Podajemy z grzankami

Placek alzacki
Składniki
- 150 ml mleka
- 1 łyżeczka cukru
- 2 dag drożdży
- 30 dag mąki
- 25 dag ziemniaków
- 20 dag wędzonego boczku
- 2 cebule
- 15 dag tłustego twarogu
- 150 ml 22% śmietany
- 1 jajko
- 3 żółtka
- 3 łyżki masła
- sól, pieprz
- gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania
Mleko podgrzewamy do temp. 28°C (powinno być ciepłe, ale nie gorące), rozpuszczamy w nim cukier, szczyptę soli, dodajemy drożdże i rozcieramy je łyżką. Dodajemy mąkę, mieszamy i odstawiamy na 30 min w ciepłe miejsce. Ziemniaki myjemy, obieramy, płuczemy, gotujemy 20 min w osolonej wodzie i odcedzamy. Boczek kroimy na plasterki i następnie na paski szerokości 2 cm. Cebule obieramy, płuczemy i kroimy w grubą kostkę. Podsmażamy boczek na patelni i gdy wytopi się z niego tłuszcz, skwarki przekładamy do miski, a na tłuszczu rumienimy cebule. Twaróg przecieramy przez sito i ucieramy ze śmietaną, jajkiem i 2 żółtkami. Farsz doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Ostudzone ziemniaki kroimy w kostkę. Do ciasta dodajemy pozostałe żółtko i rozpuszczone masło. Na podsypanej mąką stolnicy zagniatamy ciasto, aż przestanie się lepić do ręki. Rozwałkowujemy je na wielkość formy do placka, smarujemy je farszem z twarogu i układamy na nim ziemniaki, skwarki z boczku i cebulę. Pieczemy ok. 30 min w 180°C, aż się farsz zrumieni. Podajemy na ciepło.

Surówka z kalarepy
Składniki
- 50 dkg młodej kalarepy
- 3 jabłka papierówki
- 1-2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oleju sojowego
- sok z 1 cytryny
- sól
- cukier
- 1 łyżka posiekanych listków młodego selera
Sposób przygotowania
Kalarepę myjemy, obieramy pozostawiając młode delikatne listki środkowe, płuczemy i kroimy w zapałkę. Tak samo kroimy umyte i obrane jabłka. Obrany czosnek siekamy, rozcieramy z solą i mieszamy z olejem oraz sokiem z cytryny. Tak przygotowanym sosem polewamy surówkę. Doprawiamy do smaku solą i cukrem. Wykładamy na salaterkę i posypujemy listkami selera.

Pierogi z malinami
Na nadzienie:
- 50 dag malin
- 1 łyżeczka tartej bułki
Na ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 3/4 szklanki wody
- 1 jajko
Na polewę:
- 1 szklanka śmietany
- cukier do posypania pierogów, ew. 1 szklanka bitej śmietany
Sposób przygotowania
Maliny przebieramy, płuczemy, osączamy i posypujemy tartą bułką. Ciasto zagniatamy z podanych składników, rozwałkowujemy je i szklaneczką wykrawamy krążki. Nadzienie rozkładamy na cieście i zalepiamy brzegi, smarując je wodą i mocno dociskając. Pierogi wrzucamy na wrzątek i gotujemy, aż wypłyną. Odcedzamy i podajemy na ciepło - polane śmietaną i posypane cukrem, lub na zimno - z bitą śmietaną