Dziś na obiad - jutro na kolację

Aleksandra Lazar
Rostbef jest doskonałym źródłem białka.

Rostbef jest doskonałym źródłem białka. (Fot. Shutterstock.com / Anna Hoychuk / Viktor1 )

Niechcący, albo specjalnie ugotujemy za dużo. W żadnym wypadku nie musimy jeść codziennie tego samego: jedno danie może mieć kilka wcieleń. Oto nasze inspirujące przykłady

1 z 4
Fot. Shutterstock.com / Anna Hoychuk / Viktor1
Fot. Shutterstock.com / Anna Hoychuk / Viktor1

Rostbef i duńskie kanapeczki z rostbefem

Obiad: Rostbef

Składniki

  • 1,5 kg rostbefu bez kości
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka oleju
  • 1 słoiczek (200 ml) niskosłodzonej żurawiny

 

Sposób przygotowania

Mięso nacieramy solą i pieprzem, odstawiamy na pół godziny do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do temp. 200oC. Mięso osuszamy papierowym ręcznikiem, oprószamy mąką i kładziemy na lekko natłuszczoną i mocno rozgrzaną patelnię. Obsmażamy po ok. 3 min z każdej strony, aż mięso będzie z wierzchu rumiane. Przekładamy na blachę i wstawiamy do gorącego piekarnika na ok. 30-40 min, w zależności od tego, czy wolimy mięso krwiste, czy wypieczone. Wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy na ok. 15 min. Kroimy na cienkie plastry, podajemy z żurawinami i np. ziemniakami oraz sałatą z octem balsamicznym.

 

Kolacja: Duńskie kanapeczki z rostbefem

Składniki

  • 8 kromek pełnoziarnistego chleba, mogą być bułki
  • 8 łyżeczek majonezu
  • 8 listków karbowanej sałaty
  • 8 plasterków upieczonego rostbefu
  • 8 plasterków sera pleśniowego typu rokpol
  • do dekoracji rzeżucha lub kapary

 

Sposób przygotowania

Chleb smarujemy cienką warstwą majonezu, na wierzchu układamy listki sałaty. Na plasterkach rostbefu kładziemy po kawałku sera pleśniowego, plasterki rostbefu składamy na pół i układamy na kanapkach. Dekorujemy majonezem i rzeżuchą lub kaparami.

2 z 4
Fot. Shutterstock.com / Dulce Rubia / MSPhotographic
Fot. Shutterstock.com / Dulce Rubia / MSPhotographic

Dorsz pieczony w papryce i pomidorach oraz kulebiak z dorszem

Obiad: Dorsz pieczony w papryce i pomidorach

Składniki

 

Sposób przygotowania

Cebule obieramy, kroimy na cienkie półplasterki. Czosnek siekamy. Paprykę czyścimy z gniazd nasiennych i kroimy w cienkie słupki. Cebulę przesmażamy na oliwie, kiedy się zeszkli, dodajemy czosnek, a chwilę później paprykę i purée pomidorowe. Warzywa dusimy pod przykryciem do miękkości, doprawiamy solą, pieprzem i obiema paprykami. Jeśli pod koniec duszenia w warzywach będzie za dużo soku pomidorowego, należy je chwilę gotować bez przykrycia. Piekarnik nagrzewamy do temp. 200oC. Gorące warzywa przekładamy do ceramicznej formy, a na nich układamy filety z dorsza, skrapiamy oliwą, solimy, pieprzymy, posypujemy kaparami i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok. 10 minut, w zależności od wielkości kawałków ryby, nie dłużej niż to konieczne. Podajemy z ryżem lub kuskusem.

 

Kolacja: Kulebiak z dorszem

Ciasto

  • 350 g mąki
  • 150 ml ciepłego oleju
  • sól
  • 150 ml wody
  • do posmarowania ciasta 1 jajko
  • tłuszcz do formy

 

Nadzienie:

  • dorsz w papryce i pomidorach (ok. 1 kg ryby)

 

Sposób przygotowania

Mąkę przesiewamy, olej lekko podgrzewamy i wlewamy do mąki, doprawiamy solą, dolewamy wodę i zagniatamy. Powinno powstać elastyczne ciasto. Kulę ciasta odkładamy na ok. pół godziny. Ciasto dzielimy na 2 równe części, które rozwałkowujemy w kształt prostokąta. Prostokątne ceramiczne naczynie do zapiekania smarujemy tłuszczem i wykładamy warstwą ciasta, zostawiamy marginesy na brzegach. Równomiernie rozprowadzamy nadzienie i przykrywamy je drugą połową ciasta. Sklejamy krawędzie, na środku robimy kilka otworów, bo w czasie pieczenia nadzienie będzie wrzało. Wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 200oC i pieczemy ok. 30-40 min, aż ciasto nabierze złotego koloru. Przed podaniem studzimy.

3 z 4
Fot. Shutterstock.com / E.G.Pors / Juriah Mosin
Fot. Shutterstock.com / E.G.Pors / Juriah Mosin

Babka drożdżowa z bakaliami i pudding z babki drożdżowej

Obiad: Babka drożdżowa z bakaliami

Zaczyn drożdżowy:

  • 200 g mąki pszennej
  • 40 g świeżych drożdży
  • 150 ml mleka o temperaturze pokojowej
  • 2 płaskie łyżki cukru

 

Ciasto:

  • 250 g mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • jaja
  • 50 g cukru
  • 150 g zimnego masła
  • 100 ml mleka
  • 5 żółtek

 

Bakalie:

  • 250 g rodzynek
  • 50 g kandyzowanej skórki cytrynowej
  • 3 łyżki winiaku
  • 150 g migdałów bez skórki

 

Sposób przygotowania

Rodzynki i skórkę cytrynową przekładamy do miseczki i skrapiamy winiakiem. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy. Robimy zaczyn. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy pokruszone drożdże, mleko i cukier, dokładnie mieszamy. Przykrywamy lnianą ściereczką i zostawiamy zaczyn, aż podwoi objętość. Robimy ciasto. Mąkę (250 g) przesiewamy z solą do dużej miski lub bezpośrednio do pojemnika miksera, dodajemy mleko, żółtka, jedno jajko i cukier. Wyrabiamy ręcznie lub mikserem, używając końcówki typu hak, aż do uzyskania elastycznego ciasta. Dodajemy wyrośnięty zaczyn i wyrabiamy ciasto jeszcze przez 5 minut. Stopniowo dodajemy kawałki masła i wyrabiamy kolejne 5 min, aż do uzyskania jednolitej, elastycznej masy. Przekładamy ciasto na oprószony mąką blat, robimy w nim zagłębienie, w które wsypujemy migdały i skropione winiakiem bakalie. Wyrabiamy ciasto, aż do równomiernego rozprowadzenia bakalii. Przykrywamy ściereczką, zostawiamy do wyrośnięcia na 1,5 godz. Delikatnie formujemy z ciasta wałek, który dzielimy na 2 części. Każdą przekładamy do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem. Wstawiamy formy do piekarnika nagrzanego do 200oC i zaraz obniżamy temperaturę do 175oC, po czym pieczemy około 1 godz.

 

Kolacja: Pudding z babki drożdżowej

Składniki

  • 1 czerstwa babka drożdżowa (proporcje masy jajecznej są na niezbyt dużą babkę)
  • ok. 50 g miękkiego masła
  • jaja
  • 30 g cukru
  • 250 ml słodkiej śmietanki
  • 75 ml mleka
  • 50 ml winiaku
  • kilka kropli olejku waniliowego

 

Sposób przygotowania

Babkę kroimy na plastry o grub. 1,5 cm. Piekarnik nagrzewamy do temp. 175oC. Ceramiczną formę do zapiekania smarujemy masłem. Plastry babki smarujemy z obu stron cienką warstwą masła. Jaja ubijamy z cukrem, a następnie mieszamy ze śmietaną i mlekiem. Dodajemy winiak i olejek waniliowy. Plastry babki wkładamy do naczynia do zapiekania, zalewamy masą jajeczną i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok. 45 min. Pudding będzie upieczony, kiedy masa jajeczna z wierzchu stężeje, a w środku nadal będzie lekko wilgotna (można to sprawdzić patyczkiem). Jeśli wierzch puddingu będzie już zarumieniony, a masa jajeczna płynna, formę można przykryć folią aluminiową, żeby wierzch się nie przypalił. Pokrojony na kawałki gorący pudding podajemy z sosem czekoladowym lub malinowym.

4 z 4
Fot. Shutterstock.com / pixshots / mphot
Fot. Shutterstock.com / pixshots / mphot

Gulasz z ciecierzycy z okrą i bakłażanem oraz papryki faszerowane ciecierzycą

Obiad: Gulasz z ciecierzycy z okrą i bakłażanem

Składniki

 

Sposób przygotowania

Cebule kroimy w plasterki i przesmażamy na maśle. Dodajemy curry i smażymy jeszcze chwilę. Dodajemy pokrojonego w kostkę bakłażana i odsączoną z zalewy ciecierzycę. Smażymy, mieszając, kilka minut, zalewamy purée pomidorowym i dusimy pod przykryciem, aż bakłażan będzie miękki. Na koniec dodajemy okrę (odsączoną z zalewy), mieszamy, gotujemy bez przykrycia jeszcze kilka minut. Doprawiamy solą, chilli i miętą. Potrawę można udekorować jogurtem. Podajemy ją z ryżem przygotowanym w następujący sposób: do odmierzonej szklanki ryżu basmati dodajemy podczas gotowania kopiastą łyżeczkę kurkumy. W woku na niewielkiej ilości tłuszczu prażymy łyżeczkę ziaren czarnej gorczycy, kiedy zaczną pękać, dodajemy odcedzony ryż, mieszamy i skrapiamy sokiem z 1 cytryny.

 

Kolacja: Papryki faszerowane ciecierzycą

Składniki

 

Sposób przygotowania

Wybieramy papryki o regularnym kształcie. Myjemy je, usuwamy gniazda nasienne, do środka nakładamy gulasz z ciecierzycy. Na wierzchu każdej papryki rozsmarowujemy trochę bryndzy. Piekarnik nagrzewamy do temp. 200oC. Papryki układamy w naczyniu żaroodpornym i wstawiamy do gorącego piekarnika. Pieczemy około 30 min. Podajemy z ryżem lub kaszą gryczaną.

Więcej na ten temat: dania obiadowe