Domowe ciasta z sezonowymi owocami

Torcik agrestowy
Składniki
- 50 dag agrestu
- 20 dag cukru
Niesłodkie kruche ciasto:
- 18 dag masła
- 2/3 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 1 żółtko
- 50 ml śmietany 30% lub mleka
- 25 dag mąki
- 1 jajko
- masło do formy
- mąka do podsypywania ciasta
Krem szampański:
- 6 żółtek
- 12-13 dag cukru
- 200 ml pełnego mleka
- 150 ml 18% śmietany
- 50 ml wytrawnego szampana
- ziarenka z 1 laski wanilii
Sposób przygotowania
Robimy ciasto: ucieramy masło, dodajemy sól, cukier, żółtko i śmietanę, miksujemy na gładką masę. Zmniejszamy obroty miksera, dodajemy po łyżce mąkę. Lepimy z ciasta kulę, zawijamy w folię, chłodzimy 2 godz. w lodówce. Rozgrzewamy piekarnik do 200°C. Smarujemy masłem tortownicę o średnicy 25 cm. Agrest zasypujemy cukrem, dusimy przez 6-8 min na małym ogniu, aż zmięknie. Studzimy. Ciasto dzielimy na pół, rozwałkowujemy na oprószonym mąką blacie na 2 kółka o średnicy o 2-3 cm większej, niż średnica formy. Jeden placek wkładamy do formy, dociskamy ciasto do brzegów, ścinamy wystające końce. Na cieście rozkładamy agrest. Drugi placek nakłuwamy widelcem, przykrywamy agrest, sklejamy brzegi spodu i góry. Smarujemy jajkiem, pieczemy 25-30 min. Robimy krem: ucieramy żółtka z cukrem na puszystą masę. Mocno (ale nie do wrzenia) podgrzewamy mleko ze śmietaną, szampanem i wanilią. Zdejmujemy z ognia, gorącym płynem zaparzamy masę żółtkową, ciągle ucierając. Wlewamy do rondla, mieszając, podgrzewamy 8-10 min na małym ogniu - do zgęstnienia. Podajemy ciasto polane kremem szampańskim.

Ciasto francuskie z morelami
Składniki
- 40 dag rozmrożonego ciasta francuskiego
- 1 kg morel
- 2/3 szklanki cukru
- 2-3 łyżki wody
- 50 ml wódki owocowej (najlepiej z moreli; może być węgierska palinka lub tyrolski sznaps)
- 1 jajko
- 2 łyżki mleka
Sposób przygotowania
Morele kroimy na połówki, wyjmujemy pestki. Kilka pestek rozłupujemy i wyjmujemy nasiona. Owoce przekładamy na patelnię teflonową, dodajemy cukier i wodę. Dusimy 20 min i wyjmujemy morele łyżką cedzakową. Pozostały na patelni syrop gotujemy, aż zgęstnieje, dodajemy wódkę i nasiona. Zdejmujemy patelnię z ognia, z powrotem wkładamy do syropu morele, mieszamy, studzimy. Rozgrzewamy piekarnik do 230°C. Ciasto rozwałkowujemy, wykrawamy z niego dwa równe prostokątne placki oraz 4 paski o szerokości 1,5 cm (dwa o długości węższego i dwa szerszego boku placka). Roztrzepujemy jajko, smarujemy jeden z placków, do brzegów doklejamy rant z wąskich pasów ciasta (także smarujemy go jajkiem). Na spód wykładamy owoce i syrop (bez nasion), na wierzch kładziemy drugi placek, mocno sklejamy brzegi. Resztę jajka mieszamy z mlekiem, smarujemy ciasto i nacinamy w kratkę. Pieczemy przez 25 minut.

Cisto z nektarynkami
Składniki
- 1 szklanka mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ziarenka wyjęte z 1/2 laski wanilii
- spora szczypta soli
- 10 dag miękkiego masła
- 3/4 szklanki cukru + dodatkowo 1/2 łyżki
- 2 jajka
- kilka kropli olejku migdałowego
- 2 nektarynki pokrojone w cząstki
- 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
- masło do formy
Sposób przygotowania
Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Natłuszczamy masłem tortownicę o średnicy 25 cm. Mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, wanilią i solą. Ucieramy masło z 3/4 szklanki cukru, gdy powstanie jasna, puszysta masa, wbijamy jajko i ucieramy, aż składniki dobrze się połączą. Dodajemy drugie jajko, ucieramy dalej, aż masa znowu będzie jednolita. Wlewamy olejek migdałowy, zmniejszamy obroty miksera do minimum i wsypujemy po łyżce mąkę z solą, proszkiem i wanilią. Ciasto rozsmarowujemy w formie, na wierzchu układamy cząstki nektarynek. Posypujemy gałką wymieszaną z resztą cukru, pieczemy 45-50 min - wykałaczka wetknięta w środek ciasta powinna być sucha po wyjęciu. Studzimy w formie przez 10 min, potem ostrożnie wyjmujemy.

Babeczki z malinami i czekoladą
Składniki
- 40 dag malin
- cukier puder do posypania
Ciasto:
- 12-13 dag mąki
- 3 łyżki cukru
- 9 dag zimnego masła
- 3 łyżki śmietany kremówki (30%)
Krem czekoladowy:
- 10 dag pokruszonej gorzkiej czekolady (70%)
- 1 szklanka tortowej 36% śmietany
Sposób przygotowania
Składniki ciasta wkładamy do blendera i miksujemy. Gdy masa będzie zwarta, lepimy z niej 6 kulek, zawijamy w folię i wkładamy na pół godziny do lodówki. Robimy krem. Czekoladę wkładamy do miski. Prawie do wrzenia podgrzewamy śmietanę, wlewamy do czekolady, odstawiamy do ostygnięcia, a potem przykrywamy i wstawiamy do lodówki. Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Smarujemy masłem sześć foremek o średnicy 10 cm. Kulki ciasta rozwałkowujemy na placuszki o średnicy trochę większej od foremek. Wykładamy nimi dno i boki foremek. Podpiekamy przez 10 min - najlepiej przykryć ciasto pergaminem i obciążyć suszonym grochem, wtedy się nie powybrzusza. Usuwamy papier z grochem i pieczemy jeszcze 7-8 min. Wyjmujemy z piekarnika, studzimy, a potem wyjmujemy z foremek. Ubijamy czekoladową śmietanę i rozsmarowujemy w środku ciastek. Na kremie rozkładamy maliny, posypujemy cukrem pudrem.

Clafoutis jagodowe
Składniki
- 8-10 dag płatków migdałowych
- 2-3 dag mąki
- spora szczypta soli
- 15 dag jasnego cukru trzcinowego
- 3 jajka
- 4 żółtka
- 350-380 ml śmietany 36%
- 40 dag przebranych i opłukanych czarnych jagód
- masło do formy
- cukier puder do posypania
Sposób przygotowania
Płatki migdałowe prażymy na jasnozłoty kolor na suchej patelni lub rozsypane na blasze w piekarniku. Po ostudzeniu mielemy je w blenderze, dodajemy mąkę, sól i miksujemy jeszcze chwilę, aby wszystko się połączyło. Dodajemy cukier, jajka, żółtka i śmietanę, miksujemy na jednolitą masę. Rozgrzewamy piekarnik do 200°C. Smarujemy masłem jedną dużą żaroodporną formę lub 8 mniejszych, o średnicy 10 cm. Na dnie formy lub foremek rozsypujemy jagody, przykrywamy je ciastem i pieczemy na złoto przez 20-30 minut. Clafoutis podajemy na ciepło, oprószone cukrem pudrem.