Kuchnia arabska. Przepisy z Egiptu

Om Ali
Tego deseru nie da się spokojnie ominąć. Każda kawiarenka ma swoją wersję - różnią się konsystencją i zestawem dodatków.
Składniki
- 1 opakowanie rozmrożonego ciasta francuskiego
- masło do posmarowania blachy
- po 1/2 szklanki orzechów włoskich i posiekanych orzechów laskowych
- po szklance wiórków kokosowych i rodzynek
- 1,25 szklanki cukru
- 4 szklanki mleka
- 1/2 szklanki tortowej 36% śmietany
Sposób przygotowania
Ciasto rozkładamy na wysmarowanej masłem blasze i pieczemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Mieszamy w misce orzechy, rodzynki, wiórki i ćwierć szklanki cukru. Upieczone ciasto łamiemy na niewielkie kawałki, łączymy z bakaliami i przekładamy do formy do zapiekania. Mieszaninę zalewamy mlekiem zagotowanym z połową szklanki cukru. Ubijamy śmietanę z resztą cukru i smarujemy wierzch deseru. Zapiekamy na najwyższym poziomie piekarnika z włączoną górną grzałką, w temp. 180°C przez 10 minut, aż wierzch lekko zbrązowieje.
![]() |
![]() |
![]() |
Kuchenprofi - Naczynie do zapiekania | Kuchenprofi - Forma do zapiekania | Maxwell & Williams Forma do zapiekania |
Porównaj ceny ? | Porównaj ceny ? | Sprawdź ceny ? |

Mahszi
Można zrobić tę potrawę w wersji z liśćmi winogron. Trzeba wówczas uważać, by w czasie duszenia ogień był naprawdę mały - inaczej liście się rozpadną.
Składniki
- 1 duża kapusta
- 1/2 kg mielonej baraniny
- 1 szklanka ryżu (namoczonego przez 30 min i osączonego)
- 1/3 szklanki drobno posiekanej cebuli
- po 1/2 łyżeczki cynamonu, kuminu i mielonego kardamonu
- 1 łyżeczka papryki
- 1,5 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu, sól
- 3 łyżki suszonej mięty
- 8 drobno posiekanych ząbków czosnku
- 6 łyżek oliwy
- sok z 5 cytryn
- 3-4 szklanki wody
Sposób przygotowania
Kapustę oczyszczamy z brzydkich liści i wkładamy na kilka minut do gotującej się wody. Wyjmujemy, osuszamy, wycinamy głąb i rozdzielamy liście. Każdy dzielimy na połowę, wycinając rdzeń. W misce mieszamy mięso, ryż, cebulę, cynamon, kumin, kardamon, paprykę, pieprz i sól. Na każdą połówkę liścia nakładamy czubatą łyżkę farszu i zwijamy jak gołąbki. Układamy ściśle warstwami w dużym garnku o grubym dnie, każdą warstwę posypując solą, pieprzem, miętą i czosnkiem oraz polewając sosem z cytryny i oliwy. Zalewamy wodą, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu bez przykrycia przez 20 min. Zmniejszamy płomień i dusimy pod przykrywką 3 godziny. Podajemy gorące.
![]() |
![]() |
![]() |
Meyerhoff Komplet garnków | Komplet garnków Skeppshult | Vinzer Komplet garnków |
Sprawdź ceny ? | Porównaj ceny ? | Porównaj ceny ? |

Kushari
Danie wegetariańskie podawane w większości ulicznych knajpek, często z dużą ilością płatków chilli.
Składniki
- 1 szklanka ryżu
- 1 szklanka soczewicy
- 1 szklanka drobnego makaronu w kawałkach o długości 1 cm
- 2 łyżki oleju
- 2 cebule
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 puszki pomidorów
- 1 łyżeczka płatków chilli
- sól i pieprz
- olej lub oliwa do smażenia
Sposób przygotowania
Ryż gotujemy w 2 szklankach wody przez 20 min pod przykrywką, Soczewicę zalewamy 2 szklankami wody i gotujemy około 10 minut (dotyczy to soczewicy czerwonej, jeśli używamy innej, stosujemy się do instrukcji na opakowaniu). Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Przygotowujemy sos. Na rozgrzanym oleju szklimy jedną drobno posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy z pomidorami, dodajemy chilli i redukujemy sos na średnim ogniu około 10-15 min, doprawiając solą i pieprzem. Na drugiej patelni podsmażamy na rozgrzanym oleju drugą cebulę pokrojoną w cienkie plasterki. Kiedy uzyska złoty kolor, osuszamy ją na papierowym ręczniku. W głębokiej misce mieszamy ryż, soczewicę i makaron. Na wierzchu układamy cebulowe krążki, osobno serwując sos. Podajemy na gorąco lub w temperaturze pokojowej.
![]() |
![]() |
![]() |
Duo Serwis obiadowy PORTO | Karolina Serwis obiadowy Alba | Serwis Obiadowy 18 el. TULIPAN |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |