Blogerzy polecają: przepisy na orzeźwiające napoje

red.
W upalne dni nic tak nie pomaga, jak łyk chłodnego napoju. Zobaczcie pomysły naszych blogerów na letnie orzeźwienie.
fot. krystyna gerc fot. krystyna gerc

Smoothie z gruszką i morelami

Składniki na 2 porcje:

200 ml mleczka kokosowego

1 duża i miękka gruszka

garść moreli suszonych

1 łyżka otrąb pszennych

 

Gruszkę obierz i wydrąż. Wymieszaj z pozostałymi składnikami i zmiksuj na puch.

 

Przepis pochodzi z bloga: Co na obiad

1
fot. p.jola1.5 fot. p.jola1.5

Kawa mrożona w kostkach z nutą cynamonu i kardamonu

Składniki:

3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Jacobs

3 łyżeczki cukru

500 ml wrzącej wody

1 ziarno kardamonu

kora cynamonowa

woreczek do lodu

mleko 3,5 %

 

Do żaroodpornego naczynia wsypujemy 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, dodajemy 3 łyżeczki cukru, zalewamy 500 ml wrzącej wody. Doprawiamy ziarnem kardamonu roztartym w moździerzu i szczyptą świeżo startej kory cynamonowej. Tak przygotowaną kawę studzimy, następnie wlewamy ostrożnie do woreczka do lodów. Zamrażamy. Gdy kostki kawy są gotowe, wsypujemy je do szklanki i zalewamy zimnym mlekiem.  Pycha!

 

Przepis pochodzi z bloga: Damsko męskie spojrzenie na kuchnię

2
fot. bocado fot. bocado

Mrożona herbata

Składniki:

0,5 l wody gazowanej

0,5 l wody niegazowanej

1/2 limonki

4-5 plastrów imbiru

gałązka trawy cytrynowej

1 łyżka dobrej, zielonej herbaty

kilka gałązek oregano

kostki lodu - ilość wg uznania

 

Zagotowujemy 1/2 kubka wody i wrzątkiem zalewamy herbatę. Odstawiamy na ok. 3-5 minut do naciągnięcia naparu. Przelewamy do wysokiego dzbanka. Dodajemy plastry imbiru, rozgniecioną trawę cytrynową, ćwiartki limonki. Uzupełniamy dzbanek wodą gazowaną i niegazowaną oraz kostkami lodu. serwujemy w upalne dni.

 

Przepis pochodzi z bloga: W kuchni bez dubli

3
fot. mientablog fot. mientablog

Koktajl malinowy

Składniki:

500 ml kefiru

250 g świeżych malin

2 duże listki mięty

2 łyżki cukru

 

Do zimnego kefiru dodajemy maliny i porwane listki mięty. Dokładnie miksujemy za pomocą blendera. Wedle uznania możemy także dodać cukru.

 

Przepis pochodzi z bloga: EatMe

4
fot. p.jola1.5 fot. p.jola1.5

Koktajl warzywny

Składniki:

400 ml kefiru

6 dokładnie umytych rzodkiewek

kawałek umytego ogórka

sól i pieprz

zioła prowansalskie


Owoce należy zetrzeć na tarce i dodać do kefiru, doprawić do smaku solą i pieprzem oraz ziołami.


Przepis pochodzi z bloga: Damsko męskie spojrzenie na kuchnię

5
fot. krystyna gerc fot. krystyna gerc

Mrożona kawa z białą czekoladą

Składniki:

6 kostek białej czekolady

1/2 szklanki mleka

2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

1/3 szklanki wody filtrowanej

4 kostki lodu

1 łyżeczka kakao słodkiego

 

Czekoladę rozpuść w gorącej kąpieli w rondelku, zestaw z ognia i ostudź. Powoli dodawaj do czekolady mleko w temperaturze pokojowej, by czekolada się nie ścięła. Odstaw do ostudzenia, następnie wstaw do lodówki. Wlej do wysokiej szklanki gotowe ostudzone mleko, wsyp kawę rozpuszczalną, dodaj pomału wodę filtrowaną, kostki lodu. Posyp słodkim kakao i gotowe!

 

Przepis pochodzi z bloga: Co na obiad

6
fot. mrmrssandman fot. mrmrssandman

Mrożona zielona herbata

Na dzbanek 1.5 l:

3 torebki zielonej herbaty

3 torebki zielonej herbaty grejpfrutowej

1 cytryna lub limonka

1.5 pomarańczy

kilka listków świeżej mięty

lód

 

Po zagotowaniu się wody odczekujemy parę minut aż uzyska ona pożądaną temperaturę*. Następnie zalewamy herbatę w dzbanku (małą ilością wody, otrzymamy w ten sposób mocną esencję), parząc ją od 3 do 8 minut, również w zależności od efektu, jaki chcemy uzyskać. Po tym czasie mocno wyciskamy torebki, wyjmujemy je, dolewamy wody, wrzucamy lód, pokrojone w plastry owoce i listki mięty. Przechowujemy w lodówce.

 

*O parzeniu zielonej herbaty napisano już całe rozprawy naukowe. Kilka kwestii wartych jest jednak podsumowania. Zieloną herbatę powinniśmy parzyć w niższej niż czarną temperaturze - od 60 do 90 st. Po zagotowaniu najlepiej jest więc odczekać przynajmniej 3-4 minut, choć, jeśli jesteśmy w posiadaniu wysokiej jakości herbaty bądź próbujemy jej nowych gatunków, o temperaturę parzenia zapytajmy sprzedawcę. Zasada dotycząca zaś czasu parzenia uzależniona jest od efektu, jaki chcemy uzyskać. Parząc herbatę przez maksymalnie 3 minuty, sprawimy, że teina nie zdąży związać się z garbnikami, a napój będzie miał właściwości pobudzające. Natomiast przez dłuższe parzenie, do 8 minut, uzyskamy herbatę relaksującą i odprężającą.

 

Przepis pochodzi z bloga: MrMsSandman

7
fot. krystyna gerc fot. krystyna gerc

Koktajl grejpfrutowy

Składniki na 2 porcje:

1 czerwony grejpfrut

2 łyżki powideł żurawinowych

1 łyżka otrąb granulowanych z truskawkami

1 łyżka zarodków pszennych

400ml kefiru

 

Grejpfruta przekrój na pół i wydrąż. Zmiksuj blenderem z resztą składników.

 

Przepis pochodzi z bloga: Co na obiad

8
fot. zauberi fot. zauberi

Orzeźwiający napój karmelowy

Składniki:

5 l wody + 1 szklanka

1,5 szklanki cukru

5 cytryn,

ewentualnie miód lub syrop z agawy

 

Wodę zagotowujemy. Z cukru robimy ciemny karmel. Dodajemy do niego szklankę wody i mieszamy, aż do rozpuszczenia się karmelu. Roztwór wlewamy do wody, do której dodajemy też sok i miąższ wyciśnięty z czterech cytryn oraz jedną cytrynę obraną ze skórki i pokrojoną na plastry. Napój chłodzimy, odcedzamy - inaczej stanie się gorzki, ewentualnie dosładzamy miodem lub syropem z agawy. Podajemy z lodem.

 

Przepis pochodzi z bloga: Niebieska pistacja

9

Bloguj z Kuchnią!

Pochwal się swoim przepisem - wygraj publikacją w papierowym wydaniu magazynu oraz nagrodę niespodziankę! >>

 

gotowanie, kuchnia, blogi kulinarne, naczynia

10
Więcej na ten temat: blogi kulinarne, koktajl, napój