Szybkie i proste przepisy na letni podwieczorek

Kinga A. Kłosińska
Fasolka migdałowa

Fasolka migdałowa (Fot. Marcin Kiełbiewski)

Gorąco. Sennie. Leniwie. I gdyby nie głód, który powoli zaczyna dawać o sobie znać, można by sądzić, że czas zatrzymał się w miejscu. Czy można zrobić podwieczorek, nie ruszając się z miejsca? Właściwie można. Prawie
1 z 8
Fot. Marcin Kiełbiewski
Fot. Marcin Kiełbiewski

Fasolka migdałowa

Składniki

  • 50 dag fasolki szparagowej
  • 200 g obranych migdałów
  • 4 łyżki oliwy
  • 400 g drobnej białej fasoli z puszki
  • sól

 

Panierka do migdałów:

  • 2 łyżki słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki sproszkowanego imbiru
  • szczypta ostrej papryki w proszku
  • sól

 

Sposób przygotowania

Fasolkę obieramy (to trwa chwilę - końcówki łatwo uciąć małym nożykiem lub oberwać palcami) i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzamy. Mieszamy składniki panierki. Migdały obtaczamy w panierce i wrzucamy na rozgrzaną oliwę wraz z resztkami panierki. Obsmażamy 2-3 minuty, ciągle mieszając. Fasolkę szparagową wykładamy na talerz, dodajemy odcedzoną białą fasolkę, a na nią prosto z patelni - migdały wraz z imbirowo-paprykowym sosem.


Leniuchy totalne mogą wziąć fasolkę szparagową z mrożonki. Nie wymaga obierania.

2 z 8
Fot. Marcin Kiełbiewski
Fot. Marcin Kiełbiewski

Łódki z cykorii

Składniki

  • 2 małe zielone papryki
  • 2 łyżki masła
  • kilka kropel zielonego sosu jalapeno
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 8-12 listków cykorii
  • morele
  • sól

 

Sposób przygotowania

Papryki myjemy, usuwamy środek i kroimy w cieniutkie paseczki, a następnie dusimy na maśle przez 2-3 minuty, dolewając ewentualnie 2-4 łyżki wody (lub białego wina). Paprykę oprószamy solą, dodajemy sos jalapeno, cukier, sok z limonki. Morele kroimy w plasterki. Gdy paprykowe nadzienie leciutko przestygnie, napełniamy nim listki cykorii. W masę wbijamy plasterki moreli.

Nie ma w domu połowy składników? Nie szkodzi. Zamiast limonki może być cytryna, zamiast brązowego - biały cukier, zamiast sosu jalapeno - trochę pieprzu.

3 z 8
Fot. Marcin Kiełbiewski
Fot. Marcin Kiełbiewski

Krewetki kokosowe

Składniki

 

Sposób przygotowania

Wiórki moczymy przez 2 minuty we wrzątku, odcedzamy. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy wiórki, odsączone krewetki, przyprawy. Mieszamy i dusimy 2-3 minuty. Jeśli się komuś chce, może jeszcze pokroić w cząstki dwa pomidory i podać na osobnym talerzyku.

4 z 8
Fot. Marcin Kiełbiewski
Fot. Marcin Kiełbiewski

Ananas z mozzarellą

Składniki

 

Sposób przygotowania

Plastry ananasa i kulki mozzarelli przekrawamy na pół. Kurczaka dzielimy na drobne kawałeczki. W rondelku gotujemy 4 łyżki wody, wkładamy ananasa, kurczaka, dodajemy wino, przyprawy, a na końcu przekrojone kulki mozzarelli. Mieszamy szybko i wykładamy na talerz.

Nagły i nieoczekiwany przypływ energii można spożytkować następująco: zamiast kulek wziąć plastry mozzarelli, położyć je na wierzchu i całość zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 5 minut.

5 z 8
Fot. Marcin Kiełbiewski
Fot. Marcin Kiełbiewski

Sałatka z arbuzem i miętą

Składniki

 

Sos:

  • 2 łyżeczki pokrojonej w cienkie plasterki papryczki chilli
  • 2 łyżeczki octu balsamicznego
  • 4 łyżki oliwy
  • sól

 

Sposób przygotowania

Papryki i szynkę kroimy w kostkę. Kawałki arbuza możemy wykrawać łyżką - będzie łatwiej, szybciej, zabawniej. Łączymy ze sobą paprykę, szynkę i arbuz. Z podanych składników robimy sos i polewamy nim sałatkę. Lekko mieszamy, posypujemy miętą. Podajemy samą, z bułeczkami lub tostami.

Oczywiście pod warunkiem że przygotowanie tostów nie okaże się już wyczynem ponad siły...

6 z 8
Fot. Marcin Kiełbiewski
Fot. Marcin Kiełbiewski

Ogórek z łososiem

Składniki

  • 4 ładne ogórki
  • 4 (ok. 100 g) plastry wędzonego łososia
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 4 łyżki oleju z pestek winogron
  • 4-6 łyżek czerwonego kawioru
  • sól, pieprz

 

Sposób przygotowania

Ogórki obieramy, wydrążamy, solimy i obficie posypujemy białym pieprzem. Miąższ kroimy w kostkę wraz z łososiem i skrapiamy sokiem z cytryny. Solimy, pieprzymy, mieszamy z olejem. Farszem napełniamy ogórki. Ozdabiamy kawiorem.

7 z 8
Fot. Marcin Kiełbiewski
Fot. Marcin Kiełbiewski

Melon z serem

Składniki

  • melony
  • 20 dag ostrego sera z zieloną lub niebieską pleśnią
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 opakowanie śmietankowego serka

 

Sposób przygotowania

Melony obieramy i kroimy na kawałki. Ser pleśniowy rozgniatamy widelcem, dodajemy oliwę, mieszamy z serkiem śmietankowym. Melona niespiesznie maczamy w serowym sosie.

Jeśli mamy jeszcze jakiś zapas sił i... produktów, możemy zaserwować pumpernikiel i camembert (wystarczy położyć na talerz wraz z małym nożykiem). Na talerzu można też rozsypać garść włoskich orzechów.

8 z 8
Fot. Marcin Kiełbiewski
Fot. Marcin Kiełbiewski

Sangria

Składniki

 

Sposób przygotowania

Sangrię sporządza się dzień, a nawet dwa dni wcześniej. Obieramy uprzednio wyszorowane i sparzone cytryny i pomarańcze w naprzemienne paski (z góry na dół) - pasek obrany, pasek ze skórką. Tak karbowane owoce kroimy w talarki. Macerujemy w posłodzonym winie z dodatkiem cynamonu i wanilii, w dużej wazie. Dolewamy likier i wstawiamy do lodówki. Przed podaniem dodajemy butelkę bardzo zimnej lemoniady. Można dorzucić też inne owoce: jabłka, gruszki, morele.

A jeśli się komuś nie chce? To już nic nie można poradzić

Więcej na ten temat: przepisy na lato, szybkie przepisy