Szybkie i proste przepisy na letni podwieczorek

Fasolka migdałowa (Fot. Marcin Kiełbiewski)

Fasolka migdałowa
Składniki
- 50 dag fasolki szparagowej
- 200 g obranych migdałów
- 4 łyżki oliwy
- 400 g drobnej białej fasoli z puszki
- sól
Panierka do migdałów:
Sposób przygotowania
Fasolkę obieramy (to trwa chwilę - końcówki łatwo uciąć małym nożykiem lub oberwać palcami) i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzamy. Mieszamy składniki panierki. Migdały obtaczamy w panierce i wrzucamy na rozgrzaną oliwę wraz z resztkami panierki. Obsmażamy 2-3 minuty, ciągle mieszając. Fasolkę szparagową wykładamy na talerz, dodajemy odcedzoną białą fasolkę, a na nią prosto z patelni - migdały wraz z imbirowo-paprykowym sosem.
Leniuchy totalne mogą wziąć fasolkę szparagową z mrożonki. Nie wymaga obierania.

Łódki z cykorii
Składniki
- 2 małe zielone papryki
- 2 łyżki masła
- kilka kropel zielonego sosu jalapeno
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- 2 łyżki soku z limonki
- 8-12 listków cykorii
- 4 morele
- sól
Sposób przygotowania
Papryki myjemy, usuwamy środek i kroimy w cieniutkie paseczki, a następnie dusimy na maśle przez 2-3 minuty, dolewając ewentualnie 2-4 łyżki wody (lub białego wina). Paprykę oprószamy solą, dodajemy sos jalapeno, cukier, sok z limonki. Morele kroimy w plasterki. Gdy paprykowe nadzienie leciutko przestygnie, napełniamy nim listki cykorii. W masę wbijamy plasterki moreli.
Nie ma w domu połowy składników? Nie szkodzi. Zamiast limonki może być cytryna, zamiast brązowego - biały cukier, zamiast sosu jalapeno - trochę pieprzu.

Krewetki kokosowe
Składniki
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- 2 łyżki oleju z pestek winogron
- 100 g krewetek w zalewie
- 1 łyżeczka kurkumy
- szczypta chilli w proszku
- sól
Sposób przygotowania
Wiórki moczymy przez 2 minuty we wrzątku, odcedzamy. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy wiórki, odsączone krewetki, przyprawy. Mieszamy i dusimy 2-3 minuty. Jeśli się komuś chce, może jeszcze pokroić w cząstki dwa pomidory i podać na osobnym talerzyku.

Ananas z mozzarellą
Składniki
- 12 plasterków ananasa (najlepszy świeży, ale z puszki też dobry)
- 2 małe opakowania sałatkowej mozzarelli (w kulkach)
- 200 g wędzonego kurczaka (np. udko)
- 4 łyżki wody
- 200 ml białego wina
- 1 łyżeczka rozmarynu
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Plastry ananasa i kulki mozzarelli przekrawamy na pół. Kurczaka dzielimy na drobne kawałeczki. W rondelku gotujemy 4 łyżki wody, wkładamy ananasa, kurczaka, dodajemy wino, przyprawy, a na końcu przekrojone kulki mozzarelli. Mieszamy szybko i wykładamy na talerz.
Nagły i nieoczekiwany przypływ energii można spożytkować następująco: zamiast kulek wziąć plastry mozzarelli, położyć je na wierzchu i całość zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 5 minut.

Sałatka z arbuzem i miętą
Składniki
Sos:
- 2 łyżeczki pokrojonej w cienkie plasterki papryczki chilli
- 2 łyżeczki octu balsamicznego
- 4 łyżki oliwy
- sól
Sposób przygotowania
Papryki i szynkę kroimy w kostkę. Kawałki arbuza możemy wykrawać łyżką - będzie łatwiej, szybciej, zabawniej. Łączymy ze sobą paprykę, szynkę i arbuz. Z podanych składników robimy sos i polewamy nim sałatkę. Lekko mieszamy, posypujemy miętą. Podajemy samą, z bułeczkami lub tostami.
Oczywiście pod warunkiem że przygotowanie tostów nie okaże się już wyczynem ponad siły...

Ogórek z łososiem
Składniki
- 4 ładne ogórki
- 4 (ok. 100 g) plastry wędzonego łososia
- 2 łyżki soku z cytryny
- 4 łyżki oleju z pestek winogron
- 4-6 łyżek czerwonego kawioru
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Ogórki obieramy, wydrążamy, solimy i obficie posypujemy białym pieprzem. Miąższ kroimy w kostkę wraz z łososiem i skrapiamy sokiem z cytryny. Solimy, pieprzymy, mieszamy z olejem. Farszem napełniamy ogórki. Ozdabiamy kawiorem.

Melon z serem
Składniki
- 2 melony
- 20 dag ostrego sera z zieloną lub niebieską pleśnią
- 2 łyżki oliwy
- 1 opakowanie śmietankowego serka
Sposób przygotowania
Melony obieramy i kroimy na kawałki. Ser pleśniowy rozgniatamy widelcem, dodajemy oliwę, mieszamy z serkiem śmietankowym. Melona niespiesznie maczamy w serowym sosie.
Jeśli mamy jeszcze jakiś zapas sił i... produktów, możemy zaserwować pumpernikiel i camembert (wystarczy położyć na talerz wraz z małym nożykiem). Na talerzu można też rozsypać garść włoskich orzechów.

Sangria
Składniki
- 2 cytryny
- 3 pomarańcze
- 2 butelki czerwonego wina
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżeczki cynamonu w proszku
- 1 laska wanilii
- 1/2 szklanki wytrawnego likieru pomarańczowego, koniaku lub rumu
- butelka lemoniady
Sposób przygotowania
Sangrię sporządza się dzień, a nawet dwa dni wcześniej. Obieramy uprzednio wyszorowane i sparzone cytryny i pomarańcze w naprzemienne paski (z góry na dół) - pasek obrany, pasek ze skórką. Tak karbowane owoce kroimy w talarki. Macerujemy w posłodzonym winie z dodatkiem cynamonu i wanilii, w dużej wazie. Dolewamy likier i wstawiamy do lodówki. Przed podaniem dodajemy butelkę bardzo zimnej lemoniady. Można dorzucić też inne owoce: jabłka, gruszki, morele.
A jeśli się komuś nie chce? To już nic nie można poradzić