Lekkie przepisy na upały

Łosoś marynowany buraczkami
przygotowanie: 20 min.
marynowanie: 24 godz.
Składniki
- 1/2 kg surowego filetu , w jednym kawałku ze skórą z łososia
- 1 1/2 łyżki soli morskiej
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka brązowego cukru
- 1 łyżka musztardy
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1 ugotowany burak
- 20 dag 22% śmietany
- po łyżce posiekanej mięty i szczypiorku
Sposób przygotowania
Łososia płuczemy zimną wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem. Sprawdzamy, czy nie ma w nim ości (jeśli są, wyciągamy je za pomocą pęsety). Przygotowujemy kawałek folii aluminiowej wystarczająco duży, aby owinąć nim cały filet. Folię układamy na tacy lub dużym półmisku. Na folii kładziemy filet skórą do dołu. W małej miseczce mieszamy sól, cukry, musztardę i gałkę muszkatołową i tą mieszanką nacieramy rybę. Na wierzchu układamy plasterki buraka, ciasno zawijamy w folię, na to kładziemy deseczkę i stawiamy jakiś ciężki przedmiot (np. puszkę). Całość wstawiamy do lodówki na co najmniej 24 godziny, do trzech dni. Zawinięta i obciążona ryba powinna leżeć na tacy lub półmisku, ponieważ podczas marynowania może puścić sok. Przed podaniem łososia rozwijamy z folii, zdejmujemy buraki i delikatnie zeskrobujemy resztki przypraw. Łososia kroimy na cienkie plasterki i podajemy ze śmietanką wymieszaną z miętą i szczypiorkiem.

Aksamitny sernik na zimno
przygotowanie: 20 min.
Składniki
- 175 g ciasteczek maślanych
- 50 g miękkiego masła
- 2 tabliczki białej czekolady
- 300 g twarożku kremowego (np. Tosca)
- 200 g twarogu do serników (np. Campina)
- 225 g truskawek
Sposób przygotowania
Ciasteczka mielemy w mikserze i ucie-ramy z masłem na jednolitą masę. Wylepiamy nią dno i boki formy o śr. 20 cm. Mieszamy oba sery. Cze-koladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i ciepłą mieszamy z serami. Truskawki kroimy w kostkę i dodajemy do masy. Smarujemy masą blat z ciasteczek i chowamy do lodówki na 2 godz.

Sałatka z arbuza i fety
przygotowanie: 15 min.
Składniki
- 1/2 kg arbuza
- 15 dag sera feta
- 4 łyżki uprażonych na suchej patelni orzechów pistacjowych
- 2 łyżki oliwy
- sok z 1/2 cytryny
- pieprz
Sposób przygotowania
Arbuza i ser feta kroimy w kostkę. Mieszamy w dużej misce, dodając posiekane orzechy, oliwę i pieprz.
Na chwilę przed podaniem polewamy sokiem z cytryny.

Kuskus po arabsku - czyli taboule
przygotowanie: 20 min.
Składniki
- 25 dag kaszki kuskus
- 2 cebule
- 3 dojrzałe pomidory
- 1 średni ogórek
- 2 cytryny
- 4 łyżki oliwy
- 1 pęczek mięty
- 1 pęczek pietruszki
- sól, świeżo mielony pieprz
Sposób przygotowania
Kuskus przesypujemy do salaterki i zalewamy wrzącą, posoloną wodą, tak aby sięgała ona ok. 1 cm powyżej wysokości kaszy. Przykrywamy i odstawiamy na 10 min. W tym czasie obieramy cebule. Pomidory, pietruszkę i miętę myjemy i osuszamy.
Cebule i zioła drobno siekamy, a pomidory i ogórka kroimy w kostkę. Napęczniały kuskus mieszamy widelcem, tak aby stał się sypki. Dodajemy warzywa, zioła, doprawiamy pieprzem i wszystko mieszamy. Przykrywamy folią i odstawiamy na co najmniej godzinę do lodówki. Przed podaniem sałatki przygotowujemy sos: z cytryn wyciskamy sok i łaczymy go z oliwą. Doprawiamy solą i pieprzem. Otrzymanym sosem polewamy sałatkę i dokładnie mieszamy. Taboule możemy podawać z podgrzanym chlebem pita.