Wiśnie na słodko i wytrawnie. Lato w kuchni

Pajda chleba z wiśniami
(dla 2 osób)
Składniki
- 2 kromki pieczywa na zakwasie
- 3 łyżki oliwy
- kawałek sera gorgonzola
- 2 łyżki sera mascarpone
- duża garść wiśni lub czereśni (bez pestek)
- kilka listków bazylii
- skórka otarta z 1 (wcześniej sparzonej) cytryny
Sposób przygotowania
Pieczywo skrapiamy oliwą i opiekamy w tosterze lub na grillu. Smarujemy obficie gorgonzolą wymieszaną z serkiem mascarpone. Na wierzchu układamy pokrojone na kawałeczki wiśnie, posypujemy posiekaną bazylią i startą skórką cytrynową.
Fot. Marcin Klaban
![]() |
![]() |
![]() |
Creative Tops 2 BAWEŁNIANE ... | French Home Ściereczki Kuch... | French Home Ściereczki Kuch... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |

Lemoniada wiśniowa
(dla 2 osób)
Składniki
- garść wiśni lub czereśni (bez pestek)
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- sok z 2 cytryn
- kilka listków mięty
- duża garść lodu
- 500 ml schłodzonej wody gazowanej
Sposób przygotowania
Wiśnie lekko rozcieramy z cukrem i sokiem cytrynowym, najlepiej w moździerzu lub na desce za pomocą noża. Owocową papkę przekładamy do dzbanka lub wysokich szklanek. Dodajemy lód i zalewamy wodą gazowaną. Wiśnioladę podajemy od razu, schłodzoną.
,Fot. Marcin Klaban
![]() |
![]() |
![]() |
Lurch Drylownica do wiśni |
Lurch Roulette |
Vacu Vin Plus Tools |
Porównaj ceny ? | Porównaj ceny ? | Porównaj ceny ? |
![]() |
![]() |
![]() |
Crystal Julia Dzbanek 2193 | Leonardo Dzbanek 049401 | Luminarc Dzbanek VOLARE 29862 |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |

Tadżin
(dla 4-6 osób)
Składniki
- 3 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 2 łyżeczki kurkumy
- 4 udka (ze skórą) z kurczaka
- garść wiśni lub czereśni (bez pestek)
- 1 zielona papryka
- 500 g kuskusu
- sok z 2 pomarańczy
- sól, pieprz
- 1 łyżka jasnego płynnego miodu
- listki kolendry
- lub bazylii
- oliwa
Sposób przygotowania
W garnku o grubym dnie rozgrzewamy oliwę i podsmażamy pokrojony na cienkie plasterki czosnek oraz posiekaną cebulę, doprawiając je kurkumą. Gdy się zeszklą, dodajemy mięso oddzielone od kości i pokrojone w kostkę. Mięso kładziemy skórką do dołu, a gdy się zezłoci, obsmażamy z drugiej strony. Po 5-6 minutach wrzucamy połówki wiśni lub czereśni, pokrojoną w paski paprykę i kuskus. Zalewamy wodą (3 cm powyżej poziomu kaszy), doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia, pozostawiając garnek przykryty pokrywką lub folią aluminiową na 5 minut, aż kasza wchłonie całą wodę. Wlewamy sok pomarańczowy, doprawiamy solą, pieprzem oraz miodem i mieszamy. Przed podaniem posypujemy świeżo posiekaną kolendrą lub bazylią i skrapiamy oliwą.
Fot. Marcin Klaban
![]() |
![]() |
![]() |
Emile Henry Tagine Tagine 8... | Emile Henry Tagine Niebieskie | Le Creuset 25138270600422 |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Porównaj ceny ? |

Ekspresowy deser po włosku z wiśniami
(dla 4-6 osób)
Składniki
- 500 g świeżego sera ricotta
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 garści wiśni lub czereśni (bez pestek)
- po kawałku ciemnej i białej czekolady
- kruche ciasteczka (mogą być pełnoziarniste)
Sposób przygotowania
Mieszamy ser ricotta z cukrem pudrem, łączymy z połową wiśni. Przekładamy do pucharków i wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny. Deser podajemy posypany resztą wiśni i startą czekoladą, z herbatnikami.
Fot. Marcin Klaban
![]() |
![]() |
![]() |
Bormioli Rocco Ypsilon Puch... | Vialli Design Livio 5901638... | Vialli Design Livio 5901638... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |

Mozzarella z anchois i wiśniami
(dla 2 osób)
Składniki
- 125 g (1 kulka najlepiej di Bufala z bawolego mleka) mozzarelli
- 6 filecików anchois
- garść wiśni lub czereśni (bez pestek)
- garść liści rukoli
- 4 łyżki oliwy
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Na talerzu układamy porwaną na małe kawałki mozzarellę, fileciki anchois oraz pokrojone, lekko zgniecione wiśnie. Posypujemy rukolą, skrapiamy oliwą, doprawiamy solą i pieprzem.
Uwaga: do tej przystawki idealnie pasuje kieliszek schłodzonego białego wina.
![]() |
![]() |
![]() |
CREATIVE TOPS KOMPLET: 4 TA... | EASY LIFE Mediterraneo 4 PŁ... | FLORINA PREMIUM Talerze Dmu... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |

Sałatka z polędwicą
(dla 4 osób)
Składniki
- 400 g polędwicy wołowej
- garść młodych liści szpinaku
- szpinaku
- garść wiśni bez pestek (lub czereśni)
- garść pomidorków koktajlowych (np. słodkiej odmiany truskawkowej)
- 4 łyżki oliwy
- sól, pieprz
- ewentualnie ocet balsamiczny
- kawałek fety
- lub dojrzewającego koziego sera
Sposób przygotowania
Polędwicę solimy i obsmażamy na mocno rozgrzanej patelni grillowej po 4-5 minut z każdej strony (możemy trochę krócej lub trochę dłużej, zależnie od tego, czy wolimy mięso mniej czy bardziej wysmażone). Kroimy na plastry o grubości kilku milimetrów i mieszamy z umytymi, osuszonymi liśćmi szpinaku, pokrojonymi na mniejsze kawałki wiśniami oraz pomidorkami. Skrapiamy sałatkę oliwą (można dodać parę kropel octu balsamicznego) i doprawiamy solą oraz pieprzem. Posypujemy pokruszoną fetą lub dojrzewającym serem kozim.
Fot. Marcin Klaban
![]() |
![]() |
![]() |
EDWANEX Salaterka 17cm | Luminarc Salaterka OPT14660 | Świat AGD Salaterka 19706 |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |

Udziec jagnięcy Nomadów
(dla 6 osób)
Jeśli macie ogródek, przyrządźcie jagnięcinę w opisany przeze mnie sposób, a poczujecie się jak prawdziwi nomadzi! Mięso możecie też upiec w zamykanym grillu lub piekarniku, w temp. 180°C. Do przygotowania udźca zainspirował mnie film o kuchni hinduskiej. Użyto w nim mięsa koziego bez kości (chyba z łopatki), obłożono je liśćmi bananowca i zawinięto w nasączone wodą jutowe worki. Całość obsypano rozżarzonym węglem drzewnym i przysypano lekko ziemią. Wykorzystany przeze mnie udziec jagnięcy jest większy niż "filmowe" mięso kozie, więc obawiałem się, że będzie dochodził cały dzień. Ale gdy otwarłem paczkę po ledwie dwóch godzinach pieczenia, buchnął z niej fantastyczny aromat przypraw, wiśni i jagnięciny, a mięso rozpływało się w ustach! Zastanawiacie się, po co obłożyłem barana pitą! Placki posłużyły jako swoista gąbka, która łapała soki i aromaty, ale zarazem utrzymywała je przy mięsie.
Składniki
- 1 udziec jagnięcy o wadze 2,5-3 kg
- po 1 łyżce przypraw: garam masala i tandoori masala, kurkumy oraz nasion kuminu
- sól
- 6 łyżek oliwy
- 6 placków pita lub pszennych tortilli
- 3 garści wiśni lub czereśni (bez pestek)
Sposób przygotowania
Wykopujemy w ziemi zagłębienie na tyle duże, aby zmieścił się w nim udziec jagnięcy. Wsypujemy tam brykiety grillowe i podpalamy je. Czekając, aż zaczną się żarzyć, nacieramy udziec przyprawami, oliwą i obkładamy plackami pita.
Fot. Marcin Klaban
Z kilku warstw folii aluminiowej tworzymy dużą kieszeń, układamy w niej udziec, obsypujemy wiśniami i szczelnie zamykamy, aby do środka nie dostał się popiół. Pakunek z mięsem kładziemy na rozżarzonych brykietach, lekko obsypujemy ziemią i pozostawiamy na 2 godziny. Gotowy udziec możemy podać z jogurtem greckim wymieszanym z serem feta oraz z sałatką z ogórków, pomidorów i mięty, którą przyprawiliśmy solą i pieprzem, a potem skropiliśmy świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny.
Fot. Marcin Klaban
![]() |
![]() |
![]() |
BergHOFF Neo Noże 11 el 350... | Bugatti Noże Kuchenne SPOSA | Stojak na Noże - Voodoo |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |