6 przepisów z kurkami. Trudno się oprzeć

Magazyn Kuchnia
Występują stadnie, nie trzeba się za nimi uganiać: wystarczy pół godziny w dobrym miejscu, aby napełnić koszyk. Pojawiają się wcześnie, bo już w maju, i - przy dobrej pogodzie - rosną aż do listopada. Mili Państwo czas na kurki!

Fot. M&K Duklas / duklas.pl Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Kurki konfitowane

(dla 4 osób)

Składniki

  • 50 dag kurek
  • 1 l oliwy + 3/4 szklanki
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 szalotki
  • 1/4 szklanki octu z czerwonego wina
  • 1/2 łyżeczki dobrej musztardy
  • sól, pieprz
  • 4 plasterki chudego boczku
  • po 1/2 pęczka posiekanej natki i szczypiorku
  • 4 plastry oscypka
  • chleb żytni

Sposób przygotowania

Oczyszczone grzyby wkładamy do rondla, zalewamy litrem oliwy, dodajemy obrane, niepokrojone ząbki czosnku i jedną, obraną, niepokrojoną szalotkę. Podgrzewamy prawie do wrzenia, zmniejszamy ogień do minimum, gotujemy powolutku przez 30 minut i odstawiamy. Po ostudzeniu możemy przechowywać kurki przez kilka tygodni w lodówce. Przed podaniem podgrzewamy je w tej samej oliwie, a w tym czasie robimy sos winegret: mieszamy w słoiku ocet winny z resztą oliwy, musztardą, drugą posiekaną szalotką, solą i pieprzem. Zakręcamy słoik i tak długo nim potrząsamy, aż powstanie emulsja. Plasterki boczku układamy na blasze wyłożonej pergaminem, pieczemy na chrupko 15 minut w temperaturze 180°C. Kurki wyławiamy z oliwy, skrapiamy winegretem, posypujemy natką i szczypiorkiem. Podajemy z plastrami oscypka, pieczonym boczkiem i żytnim chlebem (mogą też być grzanki z białego pieczywa - co kto lubi).

Zdjęcie BOHMANN GARNKI BH-3217 Zdjęcie THK Porcelanowy komplet obiadowy Wave 6os. OPT4400 Zdjęcie LUXPOL Borowik TS96883
BOHMANN GARNKI BH-3217 THK Porcelanowy komplet obi... LUXPOL Borowik TS96883
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
1
Fot. M&K Duklas / duklas.pl Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Tarta z roquefortem i kurkami

(dla 6 osób)

Ciasto:

  • 1 i 1/4 szklanki mąki
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/8 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 szklanki zimnego kremowego twarożku (może być bardzo gęsta kwaśna śmietana)
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka bardzo zimnej wody
  • 1 łyżka bardzo zimnej wody
  • 1,5 łyżeczki białego octu winnego

Nadzienie:

  • 3 cienkie plasterki boczku, drobno posiekane
  • 4-5 cebulek dymek (białe i zielone części), posiekanych
  • 1 roztarty ząbek czosnku
  • 70-80 dag oczyszczonych kurek (duże pokrojone na kawałki, małe w całości)
  • 1/2 łyżeczki + kilka listków do dekoracji posiekanej świeżej szałwii
  • 1/2 łyżeczki posiekanego świeżego tymianku
  • 3 łyżki suszonych osączonych z oliwy i posiekanych pomidorów
  • 2 łyżki czerwonego wytrawnego wina
  • 15 dag pokruszonego sera z niebieską pleśnią (roqueforta, gorgonzoli, rokpola, danish blue)

Sposób przygotowania

Robimy ciasto, miksując w blenderze wszystkie jego składniki. Lepimy kulę, zawijamy w folię, wkładamy na 30 minut do lodówki. Robimy nadzienie: wysmażamy boczek na małym ogniu, na wytopionym tłuszczu szklimy dymkę, czosnek oraz grzyby. Po 3-4 minutach dodajemy zioła, pomidory i wino. Gotujemy razem jeszcze 2-3 minuty. Studzimy do temperatury pokojowej, a w tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 200°C. Ciasto rozwałkowujemy na okrągły placek o średnicy 30 cm, układamy na nim masę grzybową, pozostawiając 3-centymetrowy wolny brzeg. Posypujemy pokruszonym serem, zawijamy brzegi ciasta, tak aby częściowo przykryły nadzienie. Pieczemy 30-40 minut. Wyjmujemy z piekarnika, czekamy 5 minut i kroimy. Podajemy na ciepło, dekorując listkami szałwii.

2
Fot. M&K Duklas / duklas.pl Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Sałatka z kurek na ciepło

(dla 6 osób)

Składniki

Sos winegret:

  • 3/4 szklanki białego wina deserowego (słodkie sherry, eiswein, tokaj asz , vin santo)
  • 2-3 łyżki octu z białego wina
  • 2 posiekane szalotki,
  • 3/4 szklanki oleju z orzechów włoskich
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

Robimy sos winegret. W rondelku gotujemy wino, aż odparuje i pozostanie około 2 łyżek. Mieszamy z octem i szalotkami, na koniec wlewamy olej i ucieramy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Robimy sałatkę: rozgrzewamy piekarnik do 250°C. Mieszamy 4 łyżki oliwy z tymiankiem, dodajemy 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Mieszamy, wkładamy kurki i znowu mieszamy, aby grzyby dobrze "wytytłały się" w ziołowej oliwie. Doprawiamy solą i pieprzem. Blachę do pieczenia natłuszczamy oliwą, rozkładamy na niej kurki, pieczemy 6-7 minut, od czasu do czasu je odwracając. Boczek kroimy w szerokie paski, wysmażamy na chrupko na łyżce oliwy. Zdejmujemy z patelni, osączamy na papierowym ręczniku. Kromki chleba rumienimy w opiekaczu, nacieramy przekrojonym na pół ząbkiem czosnku. Skrapiamy pozostałą oliwą, każdą kromkę kroimy na pół. Przygotowujemy jajka w koszulkach: zagotowujemy wodę w dużym garnku, wsypujemy 1/2 łyżeczki soli. Jajka kolejno wybijamy na talerzyk, zsuwamy je - po jednym - do wody, gotujemy 3-4 minuty, wyjmujemy, osączamy. Oba rodzaje sałaty mieszamy z przygotowanym winegretem (jeśli nie zużyjemy całego sosu, podajemy go w sosjerce). Na sałacie układamy jajka w koszulkach, posypujemy boczkiem i kurkami. Podajemy z czosnkowymi grzankami.

3
Fot. M&K Duklas / duklas.pl Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Kurczak pieczony na kurkach

(dla 6 osób)

Składniki

  • 50 dag oczyszczonych kurek
  • 30-40 dag ugotowanych młodych ziemniaków (wyszorowanych, ale nieobranych) przekrojonych na pół
  • 1 sparzona, umyta, osuszona, pokrojona na ćwiartki cytryna
  • 1 łyżka ziarnistej musztardy
  • garstka posiekanej natki + kilka gałązek do dekoracji
  • 6 kawałków kurczaka (mogą być ze skórą)
  • sól, pieprz
  • 2 grubo posiekane ząbki czosnku

Sposób przygotowania

Mieszamy kurki z ziemniakami, cząstkami cytryny, musztardą i natką. Układamy w żaroodpornej formie, skrapiamy kilkoma łyżkami wody. Na wierzchu kładziemy natarte solą oraz pieprzem kawałki kurczaka i pieczemy bez pokrywki 20 minut w 220°C. Potem mieszamy ze sobą wszystkie składniki dania, przykrywamy i pieczemy jeszcze 20 minut. Danie podajemy udekorowane gałązkami natki.

4
Fot. M&K Duklas / duklas.pl Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Gulasz z kurek

(dla 6 osób)

Składniki

  • 1 kg oczyszczonych kurek
  • 3 łyżki oliwy
  • sól, pieprz
  • 2 duże plasterki boczku pokrojone w małą kostkę
  • 6 posiekanych szalotek
  • 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
  • 2 łyżki octu z czerwonego wina
  • 2 szklanki bulionu z kurczaka lub cielęcego
  • 1 łyżka posiekanego świeżego tymianku
  • 2 łyżki masła
  • zielenina (szczypiorek, natka lub tymianek) do posypania

Sposób przygotowania

Rozgrzewamy piekarnik do 230°C. Grzyby mieszamy z oliwą, solimy i pieprzymy. Rozkładamy na blasze i pieczemy 15 minut. W dużym rondlu wysmażamy boczek, a na wytopionym tłuszczu szklimy szalotki (10-15 minut). Wlewamy wino i ocet, gotujemy, aż sos się zredukuje i zgęstnieje. Wlewamy bulion, gotujemy, aż odparuje o połowę. Siekamy 1/3 grzybów, dodajemy do garnka razem z tymiankiem. Po 4-5 minutach wkładamy pozostałe grzyby (w całości) oraz dodajemy, po kawałeczku, zimne masło, stale mieszając, aż sos zrobi się lśniący. Posypujemy zieleniną i podajemy.

5
Fot. M&K Duklas / duklas.pl Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Zupa kurkowo-porowa

(dla 5-6 osób)

Składniki

  • po 3 łyżki masła i oliwy
  • 3 roztarte ząbki czosnku
  • 70-80 dag oczyszczonych kurek
  • 1 duża posiekana biała cebula (lub 2 mniejsze)
  • 1 duży por pokrojony w cieniutkie paseczki (julienne)
  • 1/4 szklanki białego wytrawnego wina
  • 1,5 l bulionu drobiowego
  • 1/2 łyżeczki chilli w płatkach
  • sól, 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
  • 1 szklanka gęstej (36%) śmietanki
  • gałązki świeżej kolendry

Sposób przygotowania

W rondlu rozgrzewamy masło z oliwą, wkładamy czosnek, kurki, cebulę oraz pory i, mieszając, smażymy 3-4 minuty. Wlewamy wino, mieszamy, gotujemy jeszcze 2 minuty. W dużym garnku zagotowujemy bulion z chilli i pieprzem, solimy do smaku (ale ostrożnie, bo bulion jest słony). Wkładamy do bulionu grzyby, cebulę, pory i czosnek. Gotujemy 15 minut, a potem miksujemy (pozostawiamy kilka całych kurek). Śmietankę łączymy z małą ilością gorącej zupy, wlewamy do pozostałej, mieszając, zagotowujemy. Przed podaniem dekorujemy kurkami i gałązkami kolendry.

6
Więcej na ten temat: grzyby, przepisy na lato