Arbuzy i melony dla ochłody

Magazyn Kuchnia
Soczyste owoce z tropików są idealne także na nasze upały. Arbuzy i melony świetnie sprawdzą się w lodach, deserach, a nawet w serniku. Wypróbuj koniecznie
Fot. Robert Sobociński Fot. Robert Sobociński

Lody limonkowe z sorbetem arbuzowym

Sorbet:

 

Lody:

  • 1 puszka (ok. 450 g) słodzonego mleka skondensowanego
  • skórka otarta z 1/2 limonki
  • 1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z limonki
  • 1/2 szklanki śmietany tortowej (36%)

 

Sposób przygotowania

Robimy sorbet: miksujemy arbuza, odmierzamy dwie i pół szklanki miąższu. Dodajemy cukier, sok z limonki oraz alkohol i jeszcze raz miksujemy. Sorbet zamrażamy przez co najmniej godzinę - albo w maszynce do lodów, albo, jeśli jej nie mamy, w zamrażalniku, mieszając co 15-20 minut, aby nie powstały kryształki lodu. Przygotowujemy lody: mleko miksujemy z sokiem i skórką z limonki, a następnie delikatnie łączymy z ubitą śmietaną. Mrozimy co najmniej 2 godziny w maszynce do lodów albo w zamrażalniku, postępując tak jak z sorbetem. Podajemy w pucharkach - układamy na przemian lody i sorbet, formując je w kulki za pomocą specjalnej łyżki.

1
Fot. Robert Sobociński Fot. Robert Sobociński

Sernik melonowy z likierem Midori

Midori - melonowy likier upaja od 1978 roku. Najpierw spodobał się bywalcom Studia 54 w Nowym Jorku (tego z ?Gorączki sobotniej nocy?) ? a potem podbił świat.

 

Spód i boki:

  • 1,5 szklanki pokruszonych herbatników (najlepiej z pełnoziarnistej mąki, np. Lu Digestive)
  • 1/2 szklanki stopionego masła

 

Masa serowa:

 

Polewa:

  • 2 szklanki gęstej kwaśnej (22%) śmietany
  • 1/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki likieru Midori

 

Dekoracja:

 

Sposób przygotowania

Mieszamy herbatniki z masłem, powstałą masą wylepiamy dno i boki tortownicy o średnicy 32 cm. Robimy masę serową: ucieramy twarożek z cukrem i solą. Gdy masa będzie gładka, wbijamy kolejno jajka, dokładnie ucierając. Dodajemy likier i jeszcze chwilę ucieramy. Masę wlewamy do przygotowanej tortownicy i pieczemy 50 minut w temp. 180°C - jeśli środek masy się zetnie, można wyjąć ciasto z piekarnika. Odstawiamy na 15 minut, zwiększamy temperaturę piekarnika do 230°C. Robimy polewę, mieszając śmietanę z cukrem i likierem. Polewamy ciasto, rozsmarowując równo po całej powierzchni, wstawiamy do gorącego piekarnika na 10 minut, potem wyjmujemy i studzimy. Likier przeznaczony do dekoracji bardzo mocno podgrzewamy, wsypujemy żelatynę i mieszamy, aż się rozpuści (niektóre rodzaje żelatyny wymagają wcześniejszego namoczenia, trzeba postępować według wskazówek na opakowaniu). Odstawiamy. Gdy galaretka zacznie tężeć, rozkładamy na cieście melonowe kulki, pokrywamy je gęstniejącą galaretką i wstawiamy co najmniej na pół godziny do lodówki.

2
Fot. Robert Sobociński Fot. Robert Sobociński

Pikantne szaszłyczki z melona z sosem jogurtowo-cynamonowym

Składniki

 

Marynata:

 

Oraz:

 

Sposób przygotowania

Robimy marynatę, mieszając jej składniki. Gdy cukier się rozpuści, wkładamy do marynaty kawałki melona i macerujemy je przez co najmniej kilka, a najlepiej kilkanaście minut, odwracając od czasu do czasu, żeby równomiernie się zamarynowały. Nabijamy na drewniane szpadki do szaszłyków (wcześniej namoczone w wodzie, inaczej spalą się na grillu) i grillujemy po 2-3 minuty z każdej strony. Podajemy z kleksem jogurtu przyprawionego cynamonem.

3
Fot. Robert Sobociński Fot. Robert Sobociński

Melon w korzennym winie z kremem waniliowym

Krem waniliowy:

  • 2/3 szklanki serka śmietankowego (typu Philadelphia)
  • 3 łyżki kwaśnej 22% śmietany
  • 1 łyżka cukru
  • ziarenka z 1/2 laski wanilii
  • 1-2 łyżeczki świeżo wyciśniętego soku z limonki
  • szczypta soli do smaku

 

Oraz:

 

Sposób przygotowania

Przyrządzamy krem waniliowy, miksując wszystkie jego składniki. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Robimy syrop winny: w rondelku podgrzewamy wino z cukrem, listkiem laurowym, gorczycą i pieprzem - tak długo, aż pozostanie mniej więcej 1/4 szklanki płynu (przez kilkanaście minut). Studzimy, usuwamy listek laurowy i na 20 minut wstawiamy syrop do lodówki. W czasie gdy się chłodzi, wkładamy do lodówki również melony. Schłodzone owoce kroimy na połówki, usuwamy pestki, a miąższ dzielimy - kroimy na kawałki, formujemy w kulki, jak nam wygodniej. Przekładamy do miseczek, skrapiamy zimnym sosem winnym. Podajemy z kremem waniliowym.

4
Fot. Robert Sobociński Fot. Robert Sobociński

Arbuz i melony jak je rozpoznawać

Santa Claus - (Piel de Sapo) gruba skórka, podobna do arbuzowej, jasnozielony, niezbyt słodki miąższ

Arbuz - miąższ ciemnoczerwony, pomarańczowy, żółty albo biały, skórka białozielona

Galia - białozielony miąższ, beżowożółta osiatkowana skórka

Honeydew (miodowy) - miąższ od białozielonego po kremowy, skórka od zielonkawej do żółtej

Cantaloupe (kantalupa) - chropowata skórka z bruzdami, zielony lub pomarańczowy miąższ

5
Więcej na ten temat: arbuz, melon