Lekkie przystawki zawinięte w młode liście winogron, botwinki i radicchio

Liście kapusty z wędzonką
(dla 4-6 osób)
Składniki
- 15-20 średniej wielkości liści kapusty włoskiej
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- 200 g wędzonej kiełbasy
- 100 g wędzonego boczku
- sól, pieprz
- szczypiorek do związania
Sposób przygotowania
Cebulę siekamy i podsmażamy na maśle. Kiełbasę i boczek miksujemy (gdyby masa była zbyt sucha, możemy dodać dwie łyżeczki masła). Dodajemy cebulę, mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem. Liście kapusty blanszujemy we wrzątku przez ok. 2 min, następnie przelewamy zimną wodą (powinny zachować kolor soczystej zieleni). Z liści wycinamy zgrubiały nerw, a następnie rozsmarowujemy po nich porcje farszu, pozostawiając wokół ok. 2 cm pustego miejsca. Zaginamy dolny i górny brzeg liścia, a następnie zwijamy go w pakunek. Całość związujemy szczypiorkiem lub wąskim paskiem zblanszowanego pora.

Liście nasturcji z gorgonzolą
(dla 2-4 osób)
Składniki
Sposób przygotowania
Listki nasturcji płuczemy i osuszamy. Dwa z nich drobno siekamy. Gorgonzolę rozkruszamy widelcem i mieszamy ze śmietaną oraz z siekanymi listkami nasturcji, doprawiamy pieprzem. Cukinię myjemy i wydrążamy łyżką na powierzchni spore wgłębienie (wydrążony miąższ możemy zużyć do innej potrawy). Pozostałe liście nasturcji zwijamy po jednym w rożek i nakładamy łyżeczką masę z gorgonzoli. Rożki umieszczamy w wyżłobieniu cukinii i dekorujemy kwiatami nasturcji.

Gołąbki w liściach winogron z ryżem
(dla 6-8 osób)
Składniki
- 35 + 5 średniej wielkości młodych liści winogronowych
- 2 drobno posiekane duże cebule
- 3/4 szklanki oliwy
- 3/4 szklanki ugotowanego ryżu arborio
- 6 cebulek dymek
- 4 łyżki kopru
- 1 łyżka siekanej mięty
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
W garnku o grubym dnie rozgrzewamy pół szklanki oliwy i podsmażamy cebule. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy na 5 min pod przykryciem. Po tym czasie dodajemy ugotowany ryż, posiekane dymki oraz posiekane zioła, sól, pieprz i dokładnie mieszamy. Opłukane i osuszone liście winogron układamy żyłkowaną stroną do góry i na każdym kładziemy 3 łyżeczki farszu. Zaginamy boki liścia do środka, a następnie rolujemy całość tak, by powstał zgrabny pakunek. Na dnie garnka kładziemy 5 liści winogronowych, a na nich w dwóch warstwach kładziemy faszerowane liście. Skrapiamy z wierzchu resztą oliwy, przyciskamy żaroodpornym talerzem i podlewamy szklanką wody. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze 40 min. Gołąbki wyjmujemy, osączamy i skrapiamy sokiem z cytryny.

Liście radicchio z fetą
(dla 4-6 osób)
Składniki
- 15 listków radicchio
- 30 dag liści szpinaku (po odszypułkowaniu)
- 15 dag sera feta
- 2 łyżki posiekanych czarnych oliwek
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka obranych pistacji
- 1 łyżeczka posiekanego świeżego rozmarynu
- sól, pieprz
- ogonki winorośli lub gałązki szczypiorku do przewiązania
Sposób przygotowania
Liście szpinaku blanszujemy przez minutę we wrzątku i siekamy. Dodajemy pokruszoną fetę, oliwki i zmiażdżony czosnek. Pistacje prażymy na suchej patelni, następnie studzimy i siekamy. Ser ze szpinakiem mieszamy z orzeszkami i dodajemy rozmaryn. Starannie mieszamy, doprawiamy solą oraz pieprzem i nakładamy porcje nadzienia na listki radicchio. Ściągamy listek od góry, tworząc mieszek, i przewiązujemy ogonkiem winorośli lub szczypiorkiem

Liście botwinki z fetą
(dla 4-6 osób)
Składniki
Sposób przygotowania
Fetę miksujemy z twarogiem i doprawiamy solą oraz pieprzem. Starannie mieszamy z posiekanym szczypiorkiem. Nakładamy porcje masy na umyte i osączone liście botwinki, rolujemy i spinamy wykałaczką.