Lekkie przystawki zawinięte w młode liście winogron, botwinki i radicchio

Marta Dzikowska-Łuczywo, Kinga A. Kłosińska, Paweł Kałuski
Obrywamy listki, a potem zawijamy w nie pyszne, lekkie farsze i serwujemy tę malowniczą przekąskę na wielkim liściu łopianu. Albo w wydrążonym kabaczku. Albo - jak kto chce. Jest zielono, radośnie i smakowicie
Fot. Marcin Kiełbiewski Fot. Marcin Kiełbiewski

Liście kapusty z wędzonką

(dla 4-6 osób)

 

Składniki

  • 15-20 średniej wielkości liści kapusty włoskiej
  • cebula
  • 1 łyżka masła
  • 200 g wędzonej kiełbasy
  • 100 g wędzonego boczku
  • sól, pieprz
  • szczypiorek do związania

 

Sposób przygotowania

Cebulę siekamy i podsmażamy na maśle. Kiełbasę i boczek miksujemy (gdyby masa była zbyt sucha, możemy dodać dwie łyżeczki masła). Dodajemy cebulę, mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem. Liście kapusty blanszujemy we wrzątku przez ok. 2 min, następnie przelewamy zimną wodą (powinny zachować kolor soczystej zieleni). Z liści wycinamy zgrubiały nerw, a następnie rozsmarowujemy po nich porcje farszu, pozostawiając wokół ok. 2 cm pustego miejsca. Zaginamy dolny i górny brzeg liścia, a następnie zwijamy go w pakunek. Całość związujemy szczypiorkiem lub wąskim paskiem zblanszowanego pora.

1
Fot. Marcin Kiełbiewski Fot. Marcin Kiełbiewski

Liście nasturcji z gorgonzolą

(dla 2-4 osób)

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Listki nasturcji płuczemy i osuszamy. Dwa z nich drobno siekamy. Gorgonzolę rozkruszamy widelcem i mieszamy ze śmietaną oraz z siekanymi listkami nasturcji, doprawiamy pieprzem. Cukinię myjemy i wydrążamy łyżką na powierzchni spore wgłębienie (wydrążony miąższ możemy zużyć do innej potrawy). Pozostałe liście nasturcji zwijamy po jednym w rożek i nakładamy łyżeczką masę z gorgonzoli. Rożki umieszczamy w wyżłobieniu cukinii i dekorujemy kwiatami nasturcji.

2
Fot. Marcin Kiełbiewski Fot. Marcin Kiełbiewski

Gołąbki w liściach winogron z ryżem

(dla 6-8 osób)

 

Składniki

  • 35 + 5 średniej wielkości młodych liści winogronowych
  • 2 drobno posiekane duże cebule
  • 3/4 szklanki oliwy
  • 3/4 szklanki ugotowanego ryżu arborio
  • 6 cebulek dymek
  • 4 łyżki kopru
  • 1 łyżka siekanej mięty
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz

 

Sposób przygotowania

W garnku o grubym dnie rozgrzewamy pół szklanki oliwy i podsmażamy cebule. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy na 5 min pod przykryciem. Po tym czasie dodajemy ugotowany ryż, posiekane dymki oraz posiekane zioła, sól, pieprz i dokładnie mieszamy. Opłukane i osuszone liście winogron układamy żyłkowaną stroną do góry i na każdym kładziemy 3 łyżeczki farszu. Zaginamy boki liścia do środka, a następnie rolujemy całość tak, by powstał zgrabny pakunek. Na dnie garnka kładziemy 5 liści winogronowych, a na nich w dwóch warstwach kładziemy faszerowane liście. Skrapiamy z wierzchu resztą oliwy, przyciskamy żaroodpornym talerzem i podlewamy szklanką wody. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze 40 min. Gołąbki wyjmujemy, osączamy i skrapiamy sokiem z cytryny.

 

3
Fot. Marcin Kiełbiewski Fot. Marcin Kiełbiewski

Liście radicchio z fetą

(dla 4-6 osób)

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Liście szpinaku blanszujemy przez minutę we wrzątku i siekamy. Dodajemy pokruszoną fetę, oliwki i zmiażdżony czosnek. Pistacje prażymy na suchej patelni, następnie studzimy i siekamy. Ser ze szpinakiem mieszamy z orzeszkami i dodajemy rozmaryn. Starannie mieszamy, doprawiamy solą oraz pieprzem i nakładamy porcje nadzienia na listki radicchio. Ściągamy listek od góry, tworząc mieszek, i przewiązujemy ogonkiem winorośli lub szczypiorkiem

4
Fot. Marcin Kiełbiewski Fot. Marcin Kiełbiewski

Liście botwinki z fetą

(dla 4-6 osób)

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Fetę miksujemy z twarogiem i doprawiamy solą oraz pieprzem. Starannie mieszamy z posiekanym szczypiorkiem. Nakładamy porcje masy na umyte i osączone liście botwinki, rolujemy i spinamy wykałaczką.

5
Więcej na ten temat: przepisy na lato, sałata