Orzeźwiające dania z miętą
Sos miętowy do deserów (Fot. Jarosław Madejski)
Sos miętowy do deserów
Składniki
- 2 łyżki drobno posiekanej mięty
- sok z 1 limonki
- 4 łyżki cukru pudru
- 50 ml rumu
- 3 łyżki startej gorzkiej czekolady
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki sosu dokładnie ucieramy. Podajemy do lodów i budyniów waniliowych oraz śmietankowych oraz do galaretek owocowych, np. z czarnej porzeczki.
Sałatka słodko-pikantna z miętą
Składniki
- 2 zielone ogórki
- mała główka endywii lub innej sałaty kędzierzawej
- garść rukoli
- 2 małe kolorowe papryki
- 1 melon
- 1/2 czerwonej papryczki chilli
- 1 pęczek mięty
Sos:
- 2/3 szklanki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki soku z cytryny
- szczypta suszonej bazylii
- 1/2 łyżeczki świeżo startej skórki cytrynowej
- 1 łyżeczka jasnego miodu
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Ogórki kroimy w plasterki, endywię i rukolę rwiemy na małe kawałki. Paprykę oczyszczamy z pestek i kroimy w dużą kostkę, z melonów wykrawamy kulki (lub kroimy je w kostkę), a chilli siekamy. Składniki mieszamy, dodając listki mięty. Robimy sos, łącząc wszystkie jego składniki, polewamy sałatkę. Podajemy z bagietką.
Przekąska serowa z miętą
Składniki
- 25 dag twarogu
- 3-4 ugotowane ziemniaki
- 2-3 łyżki oliwy
- sól, pieprz
- 3 ząbki czosnku
- 4 łyżki posiekanych listków mięty
- 5 dag tartej bułki
Sposób przygotowania
Ucieramy twaróg i ziemniaki, dodając oliwę. Doprawiamy solą, pieprzem, startym czosnkiem i miętą. Ugniatamy rękoma, lepimy kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczamy w bułce tartej. Pieczemy 10 minut w temp. 120°C, aż bułka się zrumieni. Przekąska dobrze smakuje z zimnym piwem lub szprycerem.
Podwieczorek miodowo-miętowy
Składniki
- 8 kromek chleba tostowego
- 2 łyżki masła śmietankowego
- 5 łyżek jasnego miodu np. lipowego, akacjowego
- 3 łyżeczki posiekanych listków mięty
- szczypta sproszkowanego kardamonu
Sposób przygotowania
Tosty smarujemy masłem i opiekamy na chrupiąco. Mieszamy miód, miętę i kardamon. Masą smarujemy gorące tosty. Podajemy ze świeżymi owocami.
Mus cukiniowy z miętą
Składniki
- 2 cukinie
- 3 łyżki masła
- 1/2 szklanki wytrawnego białego wina
- 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
- szczypta świeżo utartej gałki muszkatołowej
- sól
- 3 łyżki gęstej śmietany
- 3 żółtka
- 1,5 łyżki posiekanych + kilka listków do dekoracji listków mięty
Sposób przygotowania
Cukinie obieramy, ścieramy na tarce i dusimy na maśle do miękkości. Miksujemy z winem oraz przyprawami i podgrzewamy (nie gotujemy) na małym ogniu, mieszając. Gdy masa będzie gorąca, powoli dodajemy śmietanę zmiksowaną z żółtkami i miętą. Mieszamy, najlepiej małą trzepaczką, aż masa stanie się jednolita. Szybko przekładamy do pucharków i chłodzimy. Dekorujemy listkami mięty. Podajemy z krakersami, pumperniklem, plasterkami pomidorów i serem camembert lub brie.