Orzeźwiające dania z miętą

Dorota Próchniewicz
Sos miętowy do deserów

Sos miętowy do deserów (Fot. Jarosław Madejski)

Niech każdy pamięta, że mięta się przydaje nie tylko od święta. Sprawdza się w sałatkach i potrawach z twarogu. Urozmaica smak deserów i mięs (najbardziej baraniny i jagnięciny). A w wersji minimum może posłużyć do dekoracji
1 z 5
Fot. Jarosław Madejski
Fot. Jarosław Madejski

Sos miętowy do deserów

Składniki

  • 2 łyżki drobno posiekanej mięty
  • sok z 1 limonki
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 50 ml rumu
  • 3 łyżki startej gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki sosu dokładnie ucieramy. Podajemy do lodów i budyniów waniliowych oraz śmietankowych oraz do galaretek owocowych, np. z czarnej porzeczki.

2 z 5
Fot. Jarosław Madejski
Fot. Jarosław Madejski

Sałatka słodko-pikantna z miętą

Składniki

  • 2 zielone ogórki
  • mała główka endywii lub innej sałaty kędzierzawej
  • garść rukoli
  • 2 małe kolorowe papryki
  • 1 melon
  • 1/2 czerwonej papryczki chilli
  • 1 pęczek mięty

Sos:

  • 2/3 szklanki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • szczypta suszonej bazylii
  • 1/2 łyżeczki świeżo startej skórki cytrynowej
  • 1 łyżeczka jasnego miodu
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

Ogórki kroimy w plasterki, endywię i rukolę rwiemy na małe kawałki. Paprykę oczyszczamy z pestek i kroimy w dużą kostkę, z melonów wykrawamy kulki (lub kroimy je w kostkę), a chilli siekamy. Składniki mieszamy, dodając listki mięty. Robimy sos, łącząc wszystkie jego składniki, polewamy sałatkę. Podajemy z bagietką.

3 z 5
Fot. Jarosław Madejski
Fot. Jarosław Madejski

Przekąska serowa z miętą

Składniki

  • 25 dag twarogu
  • 3-4 ugotowane ziemniaki
  • 2-3 łyżki oliwy
  • sól, pieprz
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki posiekanych listków mięty
  • 5 dag tartej bułki

Sposób przygotowania

Ucieramy twaróg i ziemniaki, dodając oliwę. Doprawiamy solą, pieprzem, startym czosnkiem i miętą. Ugniatamy rękoma, lepimy kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczamy w bułce tartej. Pieczemy 10 minut w temp. 120°C, aż bułka się zrumieni. Przekąska dobrze smakuje z zimnym piwem lub szprycerem.

4 z 5
Fot. Jarosław Madejski
Fot. Jarosław Madejski

Podwieczorek miodowo-miętowy

Składniki

  • 8 kromek chleba tostowego
  • 2 łyżki masła śmietankowego
  • 5 łyżek jasnego miodu np. lipowego, akacjowego
  • 3 łyżeczki posiekanych listków mięty
  • szczypta sproszkowanego kardamonu

Sposób przygotowania

Tosty smarujemy masłem i opiekamy na chrupiąco. Mieszamy miód, miętę i kardamon. Masą smarujemy gorące tosty. Podajemy ze świeżymi owocami.

5 z 5
Fot. Jarosław Madejski
Fot. Jarosław Madejski

Mus cukiniowy z miętą

Składniki

  • 2 cukinie
  • 3 łyżki masła
  • 1/2 szklanki wytrawnego białego wina
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
  • szczypta świeżo utartej gałki muszkatołowej
  • sól
  • 3 łyżki gęstej śmietany
  • 3 żółtka
  • 1,5 łyżki posiekanych + kilka listków do dekoracji listków mięty

Sposób przygotowania

Cukinie obieramy, ścieramy na tarce i dusimy na maśle do miękkości. Miksujemy z winem oraz przyprawami i podgrzewamy (nie gotujemy) na małym ogniu, mieszając. Gdy masa będzie gorąca, powoli dodajemy śmietanę zmiksowaną z żółtkami i miętą. Mieszamy, najlepiej małą trzepaczką, aż masa stanie się jednolita. Szybko przekładamy do pucharków i chłodzimy. Dekorujemy listkami mięty. Podajemy z krakersami, pumperniklem, plasterkami pomidorów i serem camembert lub brie.