Efektowny obiad ze szparagami - gotowy w 30 minut

Magdalena Duklas
Sezon szparagowy to raj dla podniebienia. Warto teraz zaszaleć i przygotować spektakularną, wiosenną ucztę. Ale żeby nie tracić cennego czasu na stanie w kuchni, proponujemy dania których przygotowanie zajmie wam około 30 minut
Fot. M&K Duklas / duklas.pl Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Kremowa zupa ze szparagów z krewetkami

(dla 4 osób)

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Cebulę kroimy w cieniutkie piórka. Wrzucamy do garnka na rozgrzaną oliwę i podsmażamy, aż zmięknie. Dodajemy szparagi, pokrojone na małe kawałki, podsmażamy kilka minut. Wlewamy gorący bulion, gotujemy minutę i miksujemy na gładki krem. Na patelni na maśle podsmażamy obrane krewetki, dodajemy tymianek, czosnek, sól i pieprz do smaku. Rozlewamy zupę do miseczek i podajemy z krewetkami.

 

Zielone czy białe?

Pokutuje opinia, że zielony szparag to inny gatunek niż biały. A to dokładnie ten sam. Białe szparagi uzyskuje się, przysypując rosnące pędy ziemią. Roślina, nie mając dostępu do słońca, nie wytwarza chlorofilu i nie nabiera zielonej barwy

1
Fot. M&K Duklas / duklas.pl Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Polędwica z sosem z sera roquefort i szparagów

(dla 4 osób)

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Polędwicę obsmażamy na oliwie, następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170°C na 10 minut. Na patelnię, na której obsmażaliśmy mięso, wrzucamy pokruszony ser, wlewamy śmietankę i gotujemy, mieszając, aż ser się rozpuści. Szparagi gotujemy w osolonej i posłodzonej wodzie przez 2 minuty. Na talerzu układamy osączone szparagi, na nich polędwicę. Polewamy sosem serowym.

2
Fot. M&K Duklas / duklas.pl Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Sałatka krabowa ze szparagami na cieście francuskim

(dla 4 osób)

 

Składniki

  • 12 zielonych szparagów
  • 400 g mięsa krabowego (może być z puszki)
  • 90 ml 22% śmietany
  • 3 łyżeczki musztardy Dijon
  • 4 łyżki szczypiorku
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 240 g ciasta francuskiego

 

Sposób przygotowania

Szparagi blanszujemy minutę w gotującej się wodzie, osączamy, kroimy na małe kawałki. Łączymy kawałki mięsa i szparagów, dodajemy śmietankę, musztardę, posiekany szczypiorek i bardzo drobno posiekaną paprykę. Delikatnie mieszamy. Z ciasta wykrawamy foremką (np. do tartaletek, o śr. 7-8 cm) kółka. Pieczemy kawałki ciasta w 180°C przez 8-9 minut. Każdą "bułeczkę" przekrawamy na pół. Na dolnej części układamy porcję sałatki i przykrywamy górną. Możemy lekko przypalić wierzch palnikiem kuchennym.

3
Fot. M&K Duklas / duklas.pl Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Risotto szparagowe z kotlecikami jagnięcymi

(dla 4 osób)

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Drobniutko siekamy czosnek, rozmaryn i tymianek. Mieszamy z 4 łyżkami oliwy, solą i pieprzem. Zanurzamy kotleciki w marynacie (powinna je całkowicie pokryć). Robimy risotto. Drobno siekamy cebulę i podsmażamy w rondlu na 2 łyżkach oliwy. Wsypujemy ryż i smażymy chwilę, mieszając. Wlewamy wino i zagotowujemy. Następnie dolewamy partiami bulion, stale mieszając. Każdą kolejną porcję wlewamy, gdy ryż wchłonie płyn. Przygotowujemy jagnięcinę. Rozgrzewamy patelnię grillową i smażymy kotleciki po 3-4 minuty z każdej strony. Na kilka minut przed końcem gotowania risotta wrzucamy pokrojone na kawałki szparagi. Kiedy ryż będzie al dente, dodajemy parmezan i masło, energicznie mieszamy i zdejmujemy z ognia. Risotto podajemy na głębokich talerzach, na wierzchu każdej porcji układamy kotleciki.

4
Fot. M&K Duklas / duklas.pl Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Grillowane szparagi

Sposób przygotowania

Wybieramy świeże, jędrne warzywa (pękają, jeśli je zginamy). Obieramy delikatnie ze skórki, najlepiej za pomocą noża do warzyw, uważając, by nie złamać warzywa. Skrapiamy oliwą, doprawiamy świeżo zmieloną solą morską i kolorowym pieprzem. Szparagi grillujemy na średnio rozgrzanym ruszcie, obracając, przez około 9 minut. Podajemy z połówkami grillowanych cytryn.

5
Więcej na ten temat: szparagi, szybkie przepisy