Blogerzy polecają: przepisy na makarony

Makaron soba z kiełkami i pesto z rukoli (fot. parmelia)

Makaron z rzodkiewkowym pesto
Składniki:
porcja ulubionego makaron (tu spaghetti)
pęczek młodych rzodkiewek
2 ząbki czosnku
garść orzechów
szczypta soli
oliwa z oliwek
szklanka ciecierzycy*
świeża bazylia
* Możesz wykorzystać ciecierzycę z puszki. Albo namoczyć szklankę ziaren przez noc, potem wrzucić do wrzącej osolonej wody i gotować 30 minut. Odcedzoną dodaj do makaronu.
Makaron ugotuj al dente. Umyj rzodkiewki. Listki oderwij i wrzuć do blendera. Dodaj 3 całe rzodkiewki, garść orzechów włoskich, szczyptę soli i 2 ząbki czosnku. Zalej obficie oliwą z oliwek, a następnie wszystko zmiksuj. Resztę rzodkiewek pokrój drobno, a potem dodaj do pesto.
Ugotowany makaron przełóż do miski. Wcześniej odlej około 4 łyżki wody spod makaronu.
Dodaj pesto, ciecierzycę i zacznij mieszać. Dodaj wodę z makaronu, by lepiej się mieszało i by makaron się porozlepiał.
Na koniec dodaj posiekane listki świeżej bazylii.
Przepis pochodzi z bloga magazyn-kuchnia.pl/blogi/wegannerd

Makaron z truskawkami
Składniki na dwie porcje:
2 garście makaronu kokardki
2 czubate łyżki śmietany
1 łyżka cukru
kilkanaście sztuk truskawek
Gotujemy makaron według instrukcji na opakowaniu. W międzyczasie 2 łyżki śmietany przekładamy do miski, dodajemy cukier i mieszamy - odstawiamy. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i kroimy w plasterki. Makaron odcedzamy, przekładamy do miski ze śmietaną. Układamy na talerzach i na koniec dodajemy truskawki.
Przepis pochodzi z bloga magazyn-kuchnia.pl/blogi/agiatis

Tort makaronowy ratatuj
Składniki:
250 g makaronu spaghetti lub bucatini
2 jajka
4 łyżki masła
40 g tartego parmezanu
250 g passaty pomidorowej
1/2 białej cebuli
1/2 małej czerwonej cebuli
1 pomidor
1/2 cukinii
1/2 bakłażana
4 plastry mozzarelli
2 ząbki czosnku
łyżka octu balsamicznego
łyżeczka cukru
łyżka przyprawy "Zioła Prowansalskie"
garść świeżego oregano
świeżo mielony pieprz
świeżo mielona sól gruboziarnista
1. Gotujemy makaron na "al dente" według instrukcji na opakowaniu. Spaghetti odcedzamy i zostawiamy w ciepłym garnku. Wrzucamy masło, wbijamy roztrzepane jajka i wsypujemy starty parmezan. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i czekamy aż makaron wchłonie masło. Następnie makaron przekładamy do formy o średnicy 23 cm, w taki sposób, aby pozostawić wyższe brzegi.
2. Robimy sos: 1/4 białej cebuli, 1/4 czerwonej cebuli i czosnek drobno siekamy. Rozgrzewamy na patelnię oliwę i wrzucamy poszatkowane składniki. Przyprawiamy je pieprzem i szklimy przez kilka minut. Dolewamy passatę pomidorową, dodajemy zioła prowansalskie, ocet balsamiczny i cukier. Gotujemy kilka minut, na koniec przyprawiamy solą i pieprzem do smaku oraz świeżym oregano. Sosem smarujemy spód tortu makaronowego, pozostawiając suche brzegi.
3. Kroimy warzywa w plastry: 1/4 czerwonej cebuli, 1/4 białej cebuli, bakłażana, cukinię i pomidora. Układamy je na przemian na pomidorowym sosie tworząc okrąg (widoczny na zdjęciu). Posypujemy świeżo mielonym pieprzem i solą gruboziarnistą.
4. Tort przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika na 30 minut. Pieczemy w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie zwiększamy temperaturę do 190 stopni, odsłaniamy folię, kładziemy plastry mozzarelli i pieczemy jeszcze 10 minut. Makaronowy tort kroimy na kawałki i podajemy na ciepło
Przepis pochodzi z bloga magazyn-kuchnia.pl/blogi/z-czym-tosie-je

Makron chiński z grzybami shitake
Składniki dla dwóch osób:
100 g chińskiego makaronu jajecznego (lub innego np. soba, makaronu z zupek chińskich, makaronu ryżowego)
namoczone uprzednio w gorącej wodzie grzyby shiitake ? około 15 sztuk (ok. 50 g)
spory kawałek świeżego imbiru, starty na tarce o grubych oczkach
2-3 ząbki czosnku, zmiażdżone i grubo posiekane (lub przeciśnięte przez praskę)
solidna szczypta płatków chilli
pół łyżeczki sosu Worcestershire (możecie spróbować zastąpić sosem sojowym, wtedy jednak uważajcie na dodatek soli ? sos jest słony sam w sobie)
łyżka oleju do smażenia
olej sezamowy, 2-3 łyżki (opcjonalnie ? jeśli lubicie)
trochę soku z cytryny (do smaku)
oliwa z oliwek 2-3 łyżki
sól, pieprz do smaku
czerwony pieprz (opcjonalnie, do podania)
można posypać zieleniną, np. dymką
można również podprażyć na suchej patelni sezam i posypać nim całe danie.
Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Powinien być jędrny ? będziemy go jeszcze podsmażać. Można przelać go zimną wodą, żeby przerwać proces gotowania.
Kroimy miękkie grzyby shiitake na duże kawałki. Na patelni podgrzewamy olej do smażenia. Na rozgrzany olej wrzucamy czosnek, chilli i imbir, krótko podsmażamy, ciągle mieszając (żeby czosnek nie ściemniał). Kiedy mieszanka zacznie ładnie pachnieć, dorzucamy shiitake i chwilę smażymy. Dodajemy makaron, olej sezamowy i smażymy jeszcze przez chwilę, żeby wszystko było gorące. Doprawiamy do smaku sosem Worcestershire, solą i pieprzem, odrobiną soku z cytryny jeśli to konieczne. Na koniec polewamy oliwą z oliwek, olejem sezamowym i posypujemy czerwonym pieprzem.
Przepis pochodzi z bloga magazyn-kuchnia.pl/blogi/ziolowy-zakatek

Farfalle z krewetkami
Składniki:
200g makaronu farfalle
250 g mrożonych krewetek black tiger bez pancerzy
8 plastrów pancetty lub innego chudego bekonu
1 cukinia
4 średniej wielkości marchewki
garść pomidorków koktajlowych
2 ząbki czosnku
1 papryczka chilli
ćwiartka bulwy fenkułu
3 łodygi selera naciowego
kilka listków szałwii do dekoracji
masło
oliwa z oliwek
sól i pieprz
W lekko osolonej wodzie gotujemy makaron. Gdy będzie al dente, odcedzamy, skrapiamy oliwą i odstawiamy na bok. Mrożone krewetki umieszczamy w durszlaku i zalewamy wrzątkiem. Pozostawiamy je w spokoju, niech czekają na swoją kolej. Marchewki kroimy na cieniutkie plasterki za pomocą obieraczki do warzyw. Na patelni roztapiamy łyżkę masła, dodajemy kilka kropel oliwy i przez kilka minut smażymy marchewki. Po pewnym czasie nabiorą smakowitego złotego koloru. Przekładamy je do miseczki, a na patelni umieszczamy plastry bekonu. Po osiągnięciu ulubionej chrupkości bekon wykładamy do miseczki, a na tłuszczu z niego wytopionym smażymy cebulę i cukinię. Wolno i bez pośpiechu. Warto je doprawić szczyptą soli. W międzyczasie zajmujemy się pozostałymi warzywami. Pomidorki kroimy na połówki, papryczkę na cieniutkie plasterki. Fenkuł i seler również winne być w możliwie najcieńszej postaci - malakser bywa tu pomocny.
Do usmażonej na złoto cebuli dodajemy stopniowo przygotowane składniki. W pierwszej kolejności krewetki, pomidorki, papryczkę i drobno posiekany czosnek. Po dwóch minutach seler i fenkuł - nie zależy nam na ich smażeniu, mają być jedynie ciepłe, zapewniając daniu chrupkość. Po kolejnych dwóch - trzech minutach na patelni ląduje reszta składników z farfalle włącznie. Całość trzymamy na niewielkim ogniu przez kilka minut, pozwalając smakom na swobodne przenikanie. Delikatnie mieszamy, skrapiamy oliwą, dodajemy niewielką szczyptę soli i ewentualnie czarnego pieprzu. Podajemy z listkiem szałwii.
Przepis pochodzi z bloga magazyn-kuchnia.pl/blogi/mrmrssandman

Zielone spaghetti z sosem marchewkowym
Składniki:
400g makaronu gniazdka ze szpinakiem
4 marchewki
750 ml wywaru
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 łyżka soku z cytryny
3 kopiaste łyżki gęstej śmietany
2 filety z kurczaka
Makaron ugotuj na miękko. Marchewki obierz, pokrój na 3 części i gotuj 30 minut w wywarze. Garnek zestaw, zmiksuj blenderem marchewki wraz z wywarem. Dodaj sok z cytryny, gałkę muszkatołową i dopraw ewentualnie do smaku. Dodaj śmietanę i sos gotowy. Filet pokrój na cienkie paski, smaż krótko na średnim ogniu.Podawaj w dowolnej formie. Następnego dnia makaron był odsmażany z kurczakiem i podlany sosem, równie pyszne.
Przepis pochodzi z bloga magazyn-kuchnia.pl/blogi/conaobiad

Makaron soba z kiełkami i pesto z rukoli
Składniki na 2 porcje:
1 filiżanka kiełków ciecierzycy
1 filiżanka kiełków fasolki mung
1 ząbek czosnku
Łyżeczka suszonej bazyli
Łyżka oleju
½ opakowania makaronu soba
Składniki na pesto:
1 filiżanka kiełków słonecznika
2 garście rukoli
1 ząbek czosnku
Odrobina soku z cytryny
6 łyżek oliwy z oliwek
½ filiżanki startego parmezanu (jeśli ktoś lubi można dodać więcej)
½ opakowania makaronu soba (makaron z mąki gryczanej, czasem z domieszką mąki pszennej stosowany głownie w kuchni japońskiej)
Szczypta soli
Rukolę myjemy, osuszamy i kroimy w mniejsze kawałki. Do malaksera wsypujemy osuszone kiełki ze słonecznika, sól, wyciśnięty ząbek czosnku, parmezan, oliwę i rukolę. Miksujemy i doprawiamy w miarę potrzeby sokiem z cytryny.
Makaron soba gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Kiełki podgotowujemy na parze nie więcej niż 5 min., po czym wrzucamy na patelnie z rozgrzaną łyżką oliwy, dodajemy wyciśnięty czosnek i suszona bazylię, szybko mieszamy i zdejmujemy z ognia. Gotowe kiełki mieszamy z pesto i ciepłym makaronem. Smacznego!
Przepis pochodzi z bloga magazyn-kuchnia.pl/blogi/ekoquchnia

Ekspresowe fusilli z bakłażanem
Składniki na 2 porcje:
250 g makaronu razowego fusilli (świderki)
1/2 bakłażana
6 pomidorów suszonych w zalewie
3 ząbki czosnku
garść oliwek
1/2 cebuli
oliwa z oliwek (ew. oliwa z pomidorów)
rozmaryn, tymianek - najlepiej świeże
1/2 papryczki chili
sól
1 łyżeczka marynowanego zielonego pieprzu
1-2 łżki kaparów
4 łyżki świeżo startego parmezanu
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. W tym czasie przygotowujemy resztę składników. Bakłażana myjemy i kroimy w dużą kostkę, pomidory w paski, cebulkę w małą kostkę, a czosnek w plasterki. Do rondla wlewamy ok. 2 łyżek oliwy z oliwek, wrzucamy cebulę, szklimy ją dodajemy połowę czosnku, bakłażana i mieszamy. Po ok. 10 minutach dokładamy pomidory, resztę czosnku i możemy dolać trochę oliwy spod pomidorów, jeśli bakłażan zbytnio wchłonie oliwę z oliwek. Pamiętamy o wrzuceniu makaronu do wrzątku. Warzywa doprawiamy zmiażdżonym pieprzem, chili, świeżymi ziołami, odrobiną soli i kaparami. Na koniec podlewamy całość 1-2 chochlami wody z pod makaronu. Makaron odcedzamy i wrzucamy do warzyw. Dodajemy połowę sera i mieszamy wszystko, trzymając jeszcze cały czas na gazie. Serwujemy posypane resztą parmezanu i świeżymi ziołami.
Przepis pochodzi z bloga magazyn-kuchnia.pl/blogi/wkuchnibezdubli