Blogerzy polecają: przepisy na makarony

red.
Makaron soba z kiełkami i pesto z rukoli

Makaron soba z kiełkami i pesto z rukoli (fot. parmelia)

Swoje pomysły na dania z makaronu prezentują blogerzy magazynu Kuchnia.
1 z 9
fot. wegannerd
fot. wegannerd

Makaron z rzodkiewkowym pesto

Składniki:

porcja ulubionego makaron (tu spaghetti)

pęczek młodych rzodkiewek

2 ząbki czosnku

garść orzechów

szczypta soli

oliwa z oliwek

szklanka ciecierzycy*

świeża bazylia

 

 

* Możesz wykorzystać ciecierzycę z puszki. Albo namoczyć szklankę ziaren przez noc, potem wrzucić do wrzącej osolonej wody i gotować 30 minut. Odcedzoną dodaj do makaronu.

 

Makaron ugotuj al dente. Umyj rzodkiewki. Listki oderwij i wrzuć do blendera. Dodaj 3 całe rzodkiewki, garść orzechów włoskich, szczyptę soli i 2 ząbki czosnku. Zalej obficie oliwą z oliwek, a następnie wszystko zmiksuj. Resztę rzodkiewek pokrój drobno, a potem dodaj do pesto.

Ugotowany makaron przełóż do miski. Wcześniej odlej około 4 łyżki wody spod makaronu.

Dodaj pesto, ciecierzycę i zacznij mieszać. Dodaj wodę z makaronu, by lepiej się mieszało i by makaron się porozlepiał.

Na koniec dodaj posiekane listki świeżej bazylii.

 

Przepis pochodzi z bloga magazyn-kuchnia.pl/blogi/wegannerd

2 z 9
fot. agiatis
fot. agiatis

Makaron z truskawkami

Składniki na dwie porcje:

2 garście makaronu kokardki

2 czubate łyżki śmietany

1 łyżka cukru

kilkanaście sztuk truskawek

 

Gotujemy makaron według instrukcji na opakowaniu. W międzyczasie 2 łyżki śmietany przekładamy do miski, dodajemy cukier i mieszamy - odstawiamy. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i kroimy w plasterki. Makaron odcedzamy, przekładamy do miski ze śmietaną. Układamy na talerzach i na koniec dodajemy truskawki.

 

Przepis pochodzi z bloga magazyn-kuchnia.pl/blogi/agiatis

3 z 9
fot. zczymtosieje
fot. zczymtosieje

Tort makaronowy ratatuj

Składniki:

250 g makaronu spaghetti lub bucatini

2 jajka

4 łyżki masła

40 g tartego parmezanu

250 g passaty pomidorowej

1/2 białej cebuli

1/2 małej czerwonej cebuli

1 pomidor

1/2 cukinii

1/2 bakłażana

4 plastry mozzarelli

2 ząbki czosnku

łyżka octu balsamicznego

łyżeczka cukru

łyżka przyprawy "Zioła Prowansalskie"

garść świeżego oregano

świeżo mielony pieprz

świeżo mielona sól gruboziarnista

 

1. Gotujemy makaron na "al dente" według instrukcji na opakowaniu. Spaghetti odcedzamy i zostawiamy w ciepłym garnku. Wrzucamy masło, wbijamy roztrzepane jajka i wsypujemy starty parmezan. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i czekamy aż makaron wchłonie masło. Następnie makaron przekładamy do formy o średnicy 23 cm, w taki sposób, aby pozostawić wyższe brzegi.

 

2. Robimy sos: 1/4 białej cebuli, 1/4 czerwonej cebuli i czosnek drobno siekamy. Rozgrzewamy na patelnię oliwę i wrzucamy poszatkowane składniki. Przyprawiamy je pieprzem i szklimy przez kilka minut. Dolewamy passatę pomidorową, dodajemy zioła prowansalskie, ocet balsamiczny i cukier. Gotujemy kilka minut, na koniec przyprawiamy solą i pieprzem do smaku oraz świeżym oregano. Sosem smarujemy spód tortu makaronowego, pozostawiając suche brzegi.

 

3. Kroimy warzywa w plastry: 1/4 czerwonej cebuli, 1/4 białej cebuli, bakłażana, cukinię i pomidora. Układamy je na przemian na pomidorowym sosie tworząc okrąg (widoczny na zdjęciu). Posypujemy świeżo mielonym pieprzem i solą gruboziarnistą.

 

4. Tort przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika na 30 minut. Pieczemy w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie zwiększamy temperaturę do 190 stopni, odsłaniamy folię, kładziemy plastry mozzarelli i pieczemy jeszcze 10 minut. Makaronowy tort kroimy na kawałki i podajemy na ciepło

 

Przepis pochodzi z bloga magazyn-kuchnia.pl/blogi/z-czym-tosie-je

4 z 9
fot. atria_claudia
fot. atria_claudia

Makron chiński z grzybami shitake

Składniki dla dwóch osób:

100 g chińskiego makaronu jajecznego (lub innego np. soba, makaronu z zupek chińskich, makaronu ryżowego)

namoczone uprzednio  w gorącej wodzie grzyby shiitake ? około 15 sztuk (ok. 50 g)

spory kawałek świeżego imbiru, starty na tarce o grubych oczkach

2-3 ząbki czosnku, zmiażdżone i  grubo posiekane (lub przeciśnięte przez praskę)

solidna szczypta płatków chilli

pół łyżeczki sosu Worcestershire (możecie spróbować zastąpić sosem sojowym, wtedy jednak uważajcie na dodatek soli ? sos jest słony sam w sobie)

łyżka oleju do smażenia

olej sezamowy, 2-3 łyżki (opcjonalnie ? jeśli lubicie)

trochę soku z cytryny (do smaku)

oliwa z oliwek 2-3 łyżki

sól, pieprz do smaku

czerwony pieprz (opcjonalnie, do podania)

można posypać zieleniną, np. dymką

można również podprażyć na suchej patelni sezam i posypać nim całe danie.


Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Powinien być jędrny ? będziemy go jeszcze podsmażać. Można przelać go zimną wodą, żeby przerwać proces gotowania.

Kroimy miękkie grzyby shiitake na duże kawałki. Na patelni podgrzewamy olej do smażenia. Na rozgrzany olej wrzucamy czosnek, chilli i imbir, krótko podsmażamy, ciągle mieszając (żeby czosnek nie ściemniał). Kiedy mieszanka zacznie ładnie pachnieć, dorzucamy shiitake i chwilę smażymy. Dodajemy makaron, olej sezamowy i smażymy jeszcze przez chwilę, żeby wszystko było gorące. Doprawiamy do smaku sosem Worcestershire, solą i pieprzem, odrobiną soku z cytryny jeśli to konieczne. Na koniec polewamy oliwą z oliwek, olejem sezamowym i posypujemy czerwonym pieprzem.

 

Przepis pochodzi z bloga magazyn-kuchnia.pl/blogi/ziolowy-zakatek

5 z 9
fot. mrmrssandman
fot. mrmrssandman

Farfalle z krewetkami

Składniki:

200g makaronu farfalle

250 g mrożonych krewetek black tiger bez pancerzy

8 plastrów pancetty lub innego chudego bekonu

1 cukinia

4 średniej wielkości marchewki

garść pomidorków koktajlowych

2 ząbki czosnku

1 papryczka chilli

ćwiartka bulwy fenkułu

3 łodygi selera naciowego

kilka listków szałwii do dekoracji

masło

oliwa z oliwek

sól i pieprz

 

W lekko osolonej wodzie gotujemy makaron. Gdy będzie al dente, odcedzamy, skrapiamy oliwą i odstawiamy na bok. Mrożone krewetki umieszczamy w durszlaku i zalewamy wrzątkiem. Pozostawiamy je w spokoju, niech czekają na swoją kolej. Marchewki kroimy na cieniutkie plasterki za pomocą obieraczki do warzyw. Na patelni roztapiamy łyżkę masła, dodajemy kilka kropel oliwy i przez kilka minut smażymy marchewki. Po pewnym czasie nabiorą smakowitego złotego koloru. Przekładamy je do miseczki, a na patelni umieszczamy plastry bekonu. Po osiągnięciu ulubionej chrupkości bekon wykładamy do miseczki, a na tłuszczu z niego wytopionym smażymy cebulę i cukinię. Wolno i bez pośpiechu. Warto je doprawić szczyptą soli. W międzyczasie zajmujemy się pozostałymi warzywami. Pomidorki kroimy na połówki, papryczkę na cieniutkie plasterki. Fenkuł i seler również winne być w możliwie najcieńszej postaci - malakser bywa tu pomocny.

Do usmażonej na złoto cebuli dodajemy stopniowo przygotowane składniki. W pierwszej kolejności krewetki, pomidorki, papryczkę i drobno posiekany czosnek. Po dwóch minutach seler i fenkuł - nie zależy nam na ich smażeniu, mają być jedynie ciepłe, zapewniając daniu chrupkość. Po kolejnych dwóch - trzech minutach na patelni ląduje reszta składników z farfalle włącznie. Całość trzymamy na niewielkim ogniu przez kilka minut, pozwalając smakom na swobodne przenikanie. Delikatnie mieszamy, skrapiamy oliwą, dodajemy niewielką szczyptę soli i ewentualnie czarnego pieprzu. Podajemy z listkiem szałwii.

 

Przepis pochodzi z bloga magazyn-kuchnia.pl/blogi/mrmrssandman

6 z 9
fot. krystyna gerc
fot. krystyna gerc

Zielone spaghetti z sosem marchewkowym

Składniki:

400g makaronu gniazdka ze szpinakiem

4 marchewki

750 ml wywaru

1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej

1 łyżka soku z cytryny

3 kopiaste łyżki gęstej śmietany

2 filety z kurczaka

 

Makaron ugotuj na miękko. Marchewki obierz, pokrój na 3 części i gotuj 30 minut w wywarze. Garnek zestaw, zmiksuj blenderem marchewki wraz z wywarem. Dodaj sok z cytryny, gałkę muszkatołową i dopraw ewentualnie do smaku. Dodaj śmietanę i sos gotowy. Filet pokrój na cienkie paski, smaż krótko na średnim ogniu.Podawaj w dowolnej formie. Następnego dnia makaron był odsmażany z kurczakiem i podlany sosem, równie pyszne.

 

Przepis pochodzi z bloga magazyn-kuchnia.pl/blogi/conaobiad

7 z 9
fot. parmelia
fot. parmelia

Makaron soba z kiełkami i pesto z rukoli

Składniki na 2 porcje:

1 filiżanka kiełków ciecierzycy

1 filiżanka kiełków fasolki mung

1 ząbek czosnku

Łyżeczka suszonej bazyli

Łyżka oleju

½ opakowania makaronu soba

 

Składniki na pesto:

1 filiżanka kiełków słonecznika

2 garście rukoli

1 ząbek czosnku

Odrobina soku z cytryny

6 łyżek oliwy z oliwek

½ filiżanki  startego parmezanu (jeśli ktoś lubi można dodać więcej)

½ opakowania makaronu soba (makaron z mąki gryczanej, czasem z domieszką mąki pszennej stosowany głownie w kuchni japońskiej)

Szczypta soli


Rukolę myjemy, osuszamy i kroimy w mniejsze kawałki. Do malaksera wsypujemy osuszone kiełki ze słonecznika, sól, wyciśnięty ząbek czosnku, parmezan, oliwę i rukolę. Miksujemy i doprawiamy w miarę potrzeby sokiem z cytryny.

Makaron soba gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Kiełki podgotowujemy na parze nie więcej niż 5 min., po czym wrzucamy na patelnie z rozgrzaną łyżką oliwy, dodajemy wyciśnięty czosnek i suszona bazylię, szybko mieszamy i zdejmujemy z ognia. Gotowe kiełki mieszamy z pesto i ciepłym makaronem.  Smacznego!

 

Przepis pochodzi z bloga magazyn-kuchnia.pl/blogi/ekoquchnia

8 z 9
fot. bocado
fot. bocado

Ekspresowe fusilli z bakłażanem

Składniki na 2 porcje:

250 g makaronu razowego fusilli (świderki)

1/2 bakłażana

6 pomidorów suszonych w zalewie

3 ząbki czosnku

garść oliwek

1/2 cebuli

oliwa z oliwek (ew. oliwa z pomidorów)

rozmaryn, tymianek - najlepiej świeże

1/2 papryczki chili

sól

1 łyżeczka marynowanego zielonego pieprzu

1-2 łżki kaparów

4 łyżki świeżo startego parmezanu

 

Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. W tym czasie przygotowujemy resztę składników. Bakłażana myjemy i kroimy w dużą kostkę, pomidory w paski, cebulkę w małą kostkę, a czosnek w plasterki. Do rondla wlewamy ok. 2 łyżek oliwy z oliwek, wrzucamy cebulę, szklimy ją dodajemy połowę czosnku, bakłażana i mieszamy. Po ok. 10 minutach dokładamy pomidory, resztę czosnku i możemy dolać trochę oliwy spod pomidorów, jeśli bakłażan zbytnio wchłonie oliwę z oliwek. Pamiętamy o wrzuceniu makaronu do wrzątku. Warzywa doprawiamy zmiażdżonym pieprzem, chili, świeżymi ziołami, odrobiną soli i kaparami. Na koniec podlewamy całość 1-2 chochlami wody z pod makaronu. Makaron odcedzamy i wrzucamy do warzyw. Dodajemy połowę sera i mieszamy wszystko, trzymając jeszcze cały czas na gazie. Serwujemy posypane resztą parmezanu i świeżymi ziołami.

 

Przepis pochodzi z bloga magazyn-kuchnia.pl/blogi/wkuchnibezdubli

9 z 9

Opublikuj swój przepis w magazynie Kuchnia i wygraj nagrody!

Blogujesz? Lubisz wygrywać? Dołącz do społeczności Kuchni - wygraj publikację i cenne nagrody!

 

gotowanie, kuchnia, blogi kulinarne, naczynia

Więcej na ten temat: makaron