Magiczne truskawkowe desery

Magdalena Duklas
Była sobie truskawka, która flirtowała ze słoną czekoladą. A potem błyskawicznie zamieniła się w czerwony "kawior". Niemożliwe? Bardzo możliwe, i to bez magii, a jedynie przy użyciu technik kuchni molekularnej
Fot. M&K Duklas / duklas.pl Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Sałatka z truskawek i mięty zapiekana pod cytrynowo-waniliowym kremem

(dla 4 osób)

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Umyte truskawki kroimy w plasterki, skrapiamy likierem, dodajemy kilka posiekanych listków mięty i schładzamy w kieliszkach w lodówce. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy skórkę z cytryny i ziarenka wanilii. Kogel-mogel wylewamy na truskawki i opalamy palnikiem do creme brulée.

1
Fot. M&K Duklas / duklas.pl Fot. M&K Duklas / duklas.pl

"Kawior" z truskawek na kremie z białej czekolady i zielonego pieprzu

Przepisy nawiązują do kuchni molekularnej, która dekonstruuje smaki i składa je na nowo za pomocą nowoczesnych technik. Truskawkowy ?kawior? przyrządza się na przykład metodą sferyfikacji. Pobawcie się w małego chemika!

(dla 4 osób)

 

Składniki

  • 20 truskawek
  • 8 łyżek cukru pudru
  • 4 szklanki wody
  • 4 łyżeczki agar-agar (naturalnej substancji żelującej; do kupienia np. na www.masala.com.pl)
  • olej
  • wino

 

Krem z białej czekolady:

 

Sposób przygotowania

Robimy mus z truskawek: przecieramy owoce przez sitko i słodzimy cukrem pudrem. W rondelku gotujemy wodę z agarem przez 5 min. Do powstałej bazy wlewamy mus z truskawek, mieszamy. Tę masę nabieramy pipetą i zakraplamy do wysokiego naczynia ze zmrożonym olejem (około 30 min w zamrażarce). Powstałe kuleczki osączamy na sitku. Przepłukujemy wodą, a następnie ?myjemy? z resztek oleju w winie. Ponownie osączamy na sitku. Robimy krem: czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub mikrofalówce, lekko studzimy. Ubijamy śmietankę i dalej miksujemy z płynną czekoladą i pokruszonym pieprzem. Do miseczek nakładamy krem, na wierzchu układamy kulki truskawkowego "kawioru".

2
Fot. M&K Duklas / duklas.pl Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Kompot truskawkowo-imbirowy ze słoną czekoladą

(dla 4 osób)

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Truskawki kroimy na ćwiartki, zalewamy wodą, dodajemy kawałki skórki z pomarańczy i laski cynamonu. Gotujemy na parze ok. 30 min. Studzimy, usuwamy cynamon i skórkę. Dodajemy kilka posiekanych płatków marynowanego imbiru, nakładamy do kieliszka. Rozpuszczamy razem na parze oba rodzaje czekolady. Nakładamy czekoladową mieszankę do foliowej torebki, odcinamy rożek i wyciskamy masę na pergamin, formując grube kreski. Posypujemy je solą morską, a gdy zastygną, zdejmujemy słone czekoladowe patyczki i podajemy na talerzyku obok kompotu.

3
Fot. M&K Duklas / duklas.pl Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Granita z truskawek z czerwonym winem

(dla 4 osób)

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Miksujemy truskawki i wino. Zamrażamy pulpę w plastikowym pojemniku, a następnie kruszymy w blenderze. Granitę nakładamy do miseczek i podajemy.

4
Fot. M&K Duklas / duklas.pl Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Galaretka z marakui z truskawkami i bitą śmietaną

(dla 4 osób)

 

Składniki

  • 4 owoce marakui
  • 24 łyżki zimnej wody
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 2 łyżeczki cukru
  • kilkanaście truskawek
  • bita śmietana

 

Sposób przygotowania

Miąższ marakui przecieramy przez sitko. Żelatynę moczymy w wodzie i rozpuszczamy, podgrzewając. Mieszamy z sokiem z marakui i cukrem. Wlewamy do kieliszków i chłodzimy, aż stężeje. Na wierzchu układamy pokrojone truskawki i bitą śmietanę.


Przepisy z truskawkami

>>>ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW Z TRUSKAWKAMI<<<

5
Więcej na ten temat: desery, truskawki