Blogerzy polecają: przepisy z truskawkami

red.
Biszkopt z kremem cytrynowym i truskawkami

Biszkopt z kremem cytrynowym i truskawkami (fot. bocado)

Sezon truskawkowy w pełni. Na stołach roi się od dań z pysznymi owocami w roli głównej. Zobaczcie co przygotowały nasze blogerki >>
1 z 10
fot. Monika Bukowska
fot. Monika Bukowska

Sałatka z truskawek, szparagów i rukoli

Składniki dla 2 osób:

2 duże garści rukoli

6 truskawek

4 białe szparagi

2 łyżki grubego szczypioru

1 kromka wieloziarnistego chleba

 

Sos:

1 łyżeczka ostrej musztardy

1 łyżeczka musztardy ziarnistej Dijon

1 łyżeczka soku z cytryny

1 łyżeczka miodu

ok 2-3 łyżki oliwy

szczypta soli i pieprzu

 

Wymieszać wszystkie składniki sosu - na końcu powoli dodawać oliwę do momentu, aż dobrze się połączy z inniymi składnikami, a sos uzyska kremową konsystencję. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

 

Białe szparagi obieramy do 3/4 wysokości pozostawiając główki nienaruszone. Odcinamy zdrewniałe końcówki. Szparagi kroimy w kilkucentymetrowe słupki. Blanszujemy we wrzącej wodzie przez 3 minuty - dopiero po 2 minutach zanurzamy główki. Hartujemy w zimnej wodzie i odcedzamy.

Truskawki pozbawiamy szypułek, szczypior drobno siekamy. Z kromki chleba przygotowujemy grzanki - na patelni z odrobiną oleju, lub w piekarniku - również skropione kilkoma kroplami oliwy.

 

Autorka: Monika Bukowska

2 z 10
fot. bocado
fot. bocado

Biszkopt z kremem cytrynowo - miętowym, truskawkami i rozmarynem

Biszkopt:

5 jaj

5 łyżek cukru białego

5 łyżek mąki

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżka skórki z cytryny

szczypta soli

bułka tarta do obsypania formy

masło do wysmarowania formy

 

Krem:

500g serka mascarpone

sok z 1 dużej cytryny

skórka z 2 cytryn

gałązka rozmarynu

2 garście świeżej mięty

truskawki

 

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Żółtka oddzielamy od białek. Białka wlewamy do wysokiej miski, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Nie przerywając miksowania dodajemy po łyżce cukru, później po jednym żółtku i po łyżce mąki z dodatkiem proszku do pieczenia. Na koniec wsypujemy skórkę z cytryny. Formę do ciasta (może być ceramiczna forma do tarty) smarujemy masłem i obsypujemy bułką. Pieczemy ok. 25 minut do suchego patyczka (wbita w ciasto wykałaczka po wyciągnięciu powinna być sucha). Mascarpone przekładamy do miski, dodajemy skórkę i sok z cytryny i ucieramy. Zioła drobno siekamy i dodajemy do kremu. Na upieczony biszkopt nakładamy krem, a na nim truskawki. Przed podaniem schłodzić.

 

Autorka: bocado

3 z 10
fot. krystyna gerc
fot. krystyna gerc

Koktajl truskawkowo - jabłkowy

Składniki:

1/2 dużego jabłka

garść truskawek

plasterek cytryny

2 łyżki powideł truskawkowych

400 ml kefiru

cynamon z kardamonem do posypania

 

Jabłko obierz, wydrąż pestki i pokrój. Cytrynę umyj i ukrój cienki plasterek ze skórką. Truskawki umyj i usuń szczypułki. Zmiksuj blenderem na puch. Koktajl bardzo orzeźwiający!

 

Autorka:  Krystyna Gerc

4 z 10
fot. oneminutemuffin
fot. oneminutemuffin

Migdałowe muffiny z truskawkami, mascarpone i raffaello

Składniki:

1 szklanka mąki pszennej

1 szklanka mąki migdałowej (albo po prostu zmielone na pył migdały)

2 łyżki kakao

1/2 szklanki cukru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 jajka

1 szklanka serka mascarpone

1/4 szklanki oliwy

1 opakowanie cukru waniliowego

1/3 szklanki mleka skondensowanego

kilka kulek Raffaello

1 szklanka pokrojonych w paseczki truskawek

do dekoracji: płatki migdałowe, wiórki kokosowe

 

Mieszamy mąkę pszenną, mąkę migdałową, proszek do pieczenia, cukier, kakao. W osobnej misce ubijamy jajka. Następnie dodajemy cukier waniliowy, oliwę i serek mascarpone. Miksujemy, aż powstanie kremowa masa. Mieszamy składniki suche z mokrymi i mieszamy łyżką. Dodajemy mleko skondensowane i mieszamy. Wsypujemy pokrojone w paseczki truskawki pozostawiając kilka paseczków do dekoracji. Umieszczamy papilotki do foremki muffinkowej. Wykładamy papilotki wypełnione ciastem do ok. 1/2 wysokości. Umieszczamy jedną kulkę Raffaello w środku każdej muffinki. Przykrywamy znowu ciastem. Przyozdabiamy truskawkami. Posypujemy płatkami migdałowymi i wiórkami kokosowymi. Wkładamy muffinki do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika na ok 25 minut.

 

Autorka: oneminutemuffin

5 z 10
fot. p.jola1.5
fot. p.jola1.5

Deser lodowy z truskawkami

Składniki:

10 truskawek

5 dag małych bezików zamiast cukru pudru

400 ml śmietany kremówki 30%

fix do śmietany

3 łyżki sosu truskawkowego

orzechy i czekolada z ciastek na wierzch ciasta

4 truskawki do dekoracji

 

Formę - najlepiej podłużną keksówkę - wyłożyć folią spożywczą tak, by brzegi wystawały na zewnątrz. 10 truskawek zmiksować za pomocą blendera w wysokim naczyniu, dodać 3 łyżki sosu truskawkowego i wymieszać. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodać fix i bezy niezbyt drobno pokruszone. Do ubitej śmietany dodać 3/4 zmiksowanych truskawek wymieszać wszystko delikatnie, aby na śmietanie pojawiły się truskawkowe smugi.

Do formy przełożyć masę. Wyrównać wierzch, posmarować resztką zmiksowanych truskawek, posypać przez środek orzechami i czekoladą zeskrobaną z ciastek. Włożyć do zamrażalnika na około 4 godziny. Po wyjęciu wyłożyć ostrożnie z formy, odkleić ciasto od folii, udekorować plasterkami truskawek. Pokroić w trójkąty i wyłożyć na talerz.

 

Autorka: p.jola1.5

6 z 10
fot. agiatis
fot. agiatis

Knedle z truskawkami

Składniki:

2 kg ziemniaków

0.5 kg truskawek

2 łyżki cukru

1 jajko

10 czubatych łyżek mąki

płaska łyżka soli (do posolenia ziemniaków)

płaska łyżka soli (do posolenia wody, w której będziemy gotować knedle)

1 łyżka oleju

 

Sos:

3 łyżki masła

3 łyżki bułki tartej

2 łyżeczki cukru


Gotujemy ziemniaki. Truskawki myjemy i zasypujemy 2 łyżkami cukru. Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę, następnie dzielimy na 4 części i wyciągamy 1/4 masy. W powstałe wolne miejsce wsypujemy mąkę (ok. 9 łyżek) i ugniatamy na spójną masę.

Gotowe ciasto  porcjujemy łyżką stołową, na porcję nakładamy truskawki, formujemy kulkę. Tak przygotowane knedle, gotujemy w osolonym wrzątku, do wody mozna dodać również olej.

Gdy knedle się gotują robimy sos: rozpuszczamy masło, dodajemy 2 łyżeczki cukru, dodajemy bułkę tartą i chwilkę gotujemy, polewamy ugotowane knedle.

 

Autorka: mojakulinarnaprzygoda1

7 z 10
fot. bernika75
fot. bernika75

Zielone naleśniki z truskawkami

Ciasto:

1 szklanka mąki

1,5 szklanki mleka

1 łyżeczka cukru waniliowego

2 jajka

1 łyżka oleju

1 łyżeczka pasty pandanowej


Nadzienie:

250 g tłustego twarogu

kilka truskawek

2 łyżki śmietany 18%  

1 łyżeczka cukru waniliowego 

1 łyżka cukru


Wszystkie składniki na ciasto razem miksujemy (mąka, mleko, jajka, cukier waniliowy, olej), dodajemy pastę i mieszamy delikatnie. Następnie odstawiamy ciasto do napęcznienia na 15 minut. Po tym czasie smażymy na patelni cienkie naleśniki, nie dopuszczając do ich zrumienienia, bo inaczej stracą swój zielony kolor. Jeśli nie mamy pasty można dodać kilka kropel zielonego barwnika spożywczego.

Robimy nadzienie: rozgniatamy ser na bardzo miękką miazgę (można ewentualnie zmielić) dodając śmietanę, cukier waniliowy i rozgniecione truskawki. Na każdy naleśnik dajemy porcję masy truskawkowej, zwijamy w rulonik, kroimy ukośnie i dekorujemy truskawkami, posypujemy cukrem pudrem.

 

Autorka: bernika75

8 z 10
fot. lileczka_4
fot. lileczka_4

Truskawkowo - piankowy sernik na zimno

Składniki:

2 szklanki truskawek

pół wiaderka serka twarogowego (ok.500 g)

1 galaretka wiśniowa

2 opakowania pianek jo-jo

2 łyżki cukru pudru

 

Truskawki umyć i zmiksować. Serek zmiksować z cukrem pudrem i połączyć z truskawkami. Galaretkę wiśniową rozmieszać w połowie szklanki wody i odstawić do stężenia. Kiedy już zgęstnieje połączyć ją z masą serowo -truskawkową. Wszystko wlać do małej tortownicy i włożyć do lodówki do schłodzenia. Pianki jo-jo w małym garnku rozpuścić z odrobiną wody, ciągle mieszając. Polać piankową masą sernik i ponownie odstawić do lodówki. Schłodzony sernik pokroić na kawałki. Smacznego

 

Autorka: lileczka_4

9 z 10
fot. p.jola1.5
fot. p.jola1.5

Torcik truskawkowo - śmietankowy

Składniki (na tortownicę o średnicy 24 cm):

1 paczka okrągłych biszkoptów 

600 ml śmietany kremówki 30% 

2 łyżki cukru pudru 

3 galaretki truskawkowe

500 g truskawek


Na spodzie tortownicy układamy biszkopty na całej powierzchni. Rozpuszczamy 2 galaretki w 500 ml wrzącej wody i studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywno z 2 łyżkami cukru pudru, dodajemy rozpuszczoną, lekko tężejącą galaretkę i ubijamy całość jeszcze chwilę. Połowę masy wykładamy na biszkopty, wyrównujemy powierzchnię, układamy znów biszkopty, ale nie tak gęsto, jak na spodzie, a w przerwach między nimi, układamy 5 pokrojonych w kostkę truskawek, przykrywamy pozostałą masą, wyrównujemy. Na powierzchni układamy rant z biszkoptów oraz robimy rozetkę z plastrów truskawek, wszystko lekko dociskamy do powierzchni i wstawiamy do lodówki. 

Rozpuszczamy pozostałą galaretkę w 400 ml wrzącej wody, studzimy, a gdy zaczyna lekko tężeć wylewamy na powierzchnię torcika.

 

Autorka: p.jola1.5

10 z 10

Opublikuj przepis w magazynie Kuchnia!

Chcesz, by Twój przepis znalazł się w papierowym wydaniu magazynu Kuchnia? Załóż blog na naszej stronie - wygraj publikację i nagrodę niespodziankę.

 

gotowanie, kuchnia, blogi kulinarne, naczynia

Więcej na ten temat: deser, truskawki