Blogerzy polecają: przepisy z truskawkami
Biszkopt z kremem cytrynowym i truskawkami (fot. bocado)
Sałatka z truskawek, szparagów i rukoli
Składniki dla 2 osób:
2 duże garści rukoli
6 truskawek
4 białe szparagi
2 łyżki grubego szczypioru
1 kromka wieloziarnistego chleba
Sos:
1 łyżeczka ostrej musztardy
1 łyżeczka musztardy ziarnistej Dijon
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka miodu
ok 2-3 łyżki oliwy
szczypta soli i pieprzu
Wymieszać wszystkie składniki sosu - na końcu powoli dodawać oliwę do momentu, aż dobrze się połączy z inniymi składnikami, a sos uzyska kremową konsystencję. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Białe szparagi obieramy do 3/4 wysokości pozostawiając główki nienaruszone. Odcinamy zdrewniałe końcówki. Szparagi kroimy w kilkucentymetrowe słupki. Blanszujemy we wrzącej wodzie przez 3 minuty - dopiero po 2 minutach zanurzamy główki. Hartujemy w zimnej wodzie i odcedzamy.
Truskawki pozbawiamy szypułek, szczypior drobno siekamy. Z kromki chleba przygotowujemy grzanki - na patelni z odrobiną oleju, lub w piekarniku - również skropione kilkoma kroplami oliwy.
Autorka: Monika Bukowska
Biszkopt z kremem cytrynowo - miętowym, truskawkami i rozmarynem
Biszkopt:
5 jaj
5 łyżek cukru białego
5 łyżek mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka skórki z cytryny
szczypta soli
bułka tarta do obsypania formy
masło do wysmarowania formy
Krem:
500g serka mascarpone
sok z 1 dużej cytryny
skórka z 2 cytryn
gałązka rozmarynu
2 garście świeżej mięty
truskawki
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Żółtka oddzielamy od białek. Białka wlewamy do wysokiej miski, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Nie przerywając miksowania dodajemy po łyżce cukru, później po jednym żółtku i po łyżce mąki z dodatkiem proszku do pieczenia. Na koniec wsypujemy skórkę z cytryny. Formę do ciasta (może być ceramiczna forma do tarty) smarujemy masłem i obsypujemy bułką. Pieczemy ok. 25 minut do suchego patyczka (wbita w ciasto wykałaczka po wyciągnięciu powinna być sucha). Mascarpone przekładamy do miski, dodajemy skórkę i sok z cytryny i ucieramy. Zioła drobno siekamy i dodajemy do kremu. Na upieczony biszkopt nakładamy krem, a na nim truskawki. Przed podaniem schłodzić.
Autorka: bocado
Koktajl truskawkowo - jabłkowy
Składniki:
1/2 dużego jabłka
garść truskawek
plasterek cytryny
2 łyżki powideł truskawkowych
400 ml kefiru
cynamon z kardamonem do posypania
Jabłko obierz, wydrąż pestki i pokrój. Cytrynę umyj i ukrój cienki plasterek ze skórką. Truskawki umyj i usuń szczypułki. Zmiksuj blenderem na puch. Koktajl bardzo orzeźwiający!
Autorka: Krystyna Gerc
Migdałowe muffiny z truskawkami, mascarpone i raffaello
Składniki:
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki migdałowej (albo po prostu zmielone na pył migdały)
2 łyżki kakao
1/2 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
1 szklanka serka mascarpone
1/4 szklanki oliwy
1 opakowanie cukru waniliowego
1/3 szklanki mleka skondensowanego
kilka kulek Raffaello
1 szklanka pokrojonych w paseczki truskawek
do dekoracji: płatki migdałowe, wiórki kokosowe
Mieszamy mąkę pszenną, mąkę migdałową, proszek do pieczenia, cukier, kakao. W osobnej misce ubijamy jajka. Następnie dodajemy cukier waniliowy, oliwę i serek mascarpone. Miksujemy, aż powstanie kremowa masa. Mieszamy składniki suche z mokrymi i mieszamy łyżką. Dodajemy mleko skondensowane i mieszamy. Wsypujemy pokrojone w paseczki truskawki pozostawiając kilka paseczków do dekoracji. Umieszczamy papilotki do foremki muffinkowej. Wykładamy papilotki wypełnione ciastem do ok. 1/2 wysokości. Umieszczamy jedną kulkę Raffaello w środku każdej muffinki. Przykrywamy znowu ciastem. Przyozdabiamy truskawkami. Posypujemy płatkami migdałowymi i wiórkami kokosowymi. Wkładamy muffinki do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika na ok 25 minut.
Autorka: oneminutemuffin
Deser lodowy z truskawkami
Składniki:
10 truskawek
5 dag małych bezików zamiast cukru pudru
400 ml śmietany kremówki 30%
fix do śmietany
3 łyżki sosu truskawkowego
orzechy i czekolada z ciastek na wierzch ciasta
4 truskawki do dekoracji
Formę - najlepiej podłużną keksówkę - wyłożyć folią spożywczą tak, by brzegi wystawały na zewnątrz. 10 truskawek zmiksować za pomocą blendera w wysokim naczyniu, dodać 3 łyżki sosu truskawkowego i wymieszać. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodać fix i bezy niezbyt drobno pokruszone. Do ubitej śmietany dodać 3/4 zmiksowanych truskawek wymieszać wszystko delikatnie, aby na śmietanie pojawiły się truskawkowe smugi.
Do formy przełożyć masę. Wyrównać wierzch, posmarować resztką zmiksowanych truskawek, posypać przez środek orzechami i czekoladą zeskrobaną z ciastek. Włożyć do zamrażalnika na około 4 godziny. Po wyjęciu wyłożyć ostrożnie z formy, odkleić ciasto od folii, udekorować plasterkami truskawek. Pokroić w trójkąty i wyłożyć na talerz.
Autorka: p.jola1.5
Knedle z truskawkami
Składniki:
2 kg ziemniaków
0.5 kg truskawek
2 łyżki cukru
1 jajko
10 czubatych łyżek mąki
płaska łyżka soli (do posolenia ziemniaków)
płaska łyżka soli (do posolenia wody, w której będziemy gotować knedle)
1 łyżka oleju
Sos:
3 łyżki masła
3 łyżki bułki tartej
2 łyżeczki cukru
Gotujemy ziemniaki. Truskawki myjemy i zasypujemy 2 łyżkami cukru. Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę, następnie dzielimy na 4 części i wyciągamy 1/4 masy. W powstałe wolne miejsce wsypujemy mąkę (ok. 9 łyżek) i ugniatamy na spójną masę.
Gotowe ciasto porcjujemy łyżką stołową, na porcję nakładamy truskawki, formujemy kulkę. Tak przygotowane knedle, gotujemy w osolonym wrzątku, do wody mozna dodać również olej.
Gdy knedle się gotują robimy sos: rozpuszczamy masło, dodajemy 2 łyżeczki cukru, dodajemy bułkę tartą i chwilkę gotujemy, polewamy ugotowane knedle.
Autorka: mojakulinarnaprzygoda1
Zielone naleśniki z truskawkami
Ciasto:
1 szklanka mąki
1,5 szklanki mleka
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 jajka
1 łyżka oleju
1 łyżeczka pasty pandanowej
Nadzienie:
250 g tłustego twarogu
kilka truskawek
2 łyżki śmietany 18%
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżka cukru
Wszystkie składniki na ciasto razem miksujemy (mąka, mleko, jajka, cukier waniliowy, olej), dodajemy pastę i mieszamy delikatnie. Następnie odstawiamy ciasto do napęcznienia na 15 minut. Po tym czasie smażymy na patelni cienkie naleśniki, nie dopuszczając do ich zrumienienia, bo inaczej stracą swój zielony kolor. Jeśli nie mamy pasty można dodać kilka kropel zielonego barwnika spożywczego.
Robimy nadzienie: rozgniatamy ser na bardzo miękką miazgę (można ewentualnie zmielić) dodając śmietanę, cukier waniliowy i rozgniecione truskawki. Na każdy naleśnik dajemy porcję masy truskawkowej, zwijamy w rulonik, kroimy ukośnie i dekorujemy truskawkami, posypujemy cukrem pudrem.
Autorka: bernika75
Truskawkowo - piankowy sernik na zimno
Składniki:
2 szklanki truskawek
pół wiaderka serka twarogowego (ok.500 g)
1 galaretka wiśniowa
2 opakowania pianek jo-jo
2 łyżki cukru pudru
Truskawki umyć i zmiksować. Serek zmiksować z cukrem pudrem i połączyć z truskawkami. Galaretkę wiśniową rozmieszać w połowie szklanki wody i odstawić do stężenia. Kiedy już zgęstnieje połączyć ją z masą serowo -truskawkową. Wszystko wlać do małej tortownicy i włożyć do lodówki do schłodzenia. Pianki jo-jo w małym garnku rozpuścić z odrobiną wody, ciągle mieszając. Polać piankową masą sernik i ponownie odstawić do lodówki. Schłodzony sernik pokroić na kawałki. Smacznego
Autorka: lileczka_4
Torcik truskawkowo - śmietankowy
Składniki (na tortownicę o średnicy 24 cm):
1 paczka okrągłych biszkoptów
600 ml śmietany kremówki 30%
2 łyżki cukru pudru
3 galaretki truskawkowe
500 g truskawek
Na spodzie tortownicy układamy biszkopty na całej powierzchni. Rozpuszczamy 2 galaretki w 500 ml wrzącej wody i studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywno z 2 łyżkami cukru pudru, dodajemy rozpuszczoną, lekko tężejącą galaretkę i ubijamy całość jeszcze chwilę. Połowę masy wykładamy na biszkopty, wyrównujemy powierzchnię, układamy znów biszkopty, ale nie tak gęsto, jak na spodzie, a w przerwach między nimi, układamy 5 pokrojonych w kostkę truskawek, przykrywamy pozostałą masą, wyrównujemy. Na powierzchni układamy rant z biszkoptów oraz robimy rozetkę z plastrów truskawek, wszystko lekko dociskamy do powierzchni i wstawiamy do lodówki.
Rozpuszczamy pozostałą galaretkę w 400 ml wrzącej wody, studzimy, a gdy zaczyna lekko tężeć wylewamy na powierzchnię torcika.
Autorka: p.jola1.5