Na czerwono: wiśnie, truskawki i rabarbar

Magazyn Kuchnia
Wszystko na czerwono: truskawki skąpane w sherry, soczysta kaczka z marynowanymi wiśniami. Zobaczcie przepisy na czerwone dania
Fot. Marcin Kiełbiewski Fot. Marcin Kiełbiewski

Naleśnikowy tort z truskawkami

(dla 6-8 osób)

 

Składniki

 

Ciasto

  • jajka
  • 20 dag mąki
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 450 ml mleka
  • skórka otarta z cytryny
  • masło do smażenia

 

Sposób przygotowania

Robimy ciasto: żółtka ucieramy z połową cukru pudru i mieszamy z mlekiem, mąką i skórką cytrynową. Białka ubijamy z pozostałym cukrem pudrem i dodajemy do ciasta. Na rozgrzanym maśle smażymy naleśniki z obu stron. Robimy syrop: zagotowujemy 1 szklankę cukru z 1/4 szklanki wody . Z truskawek obrywamy szypułki, kroimy owoce wzdłuż na plasterki (kilka truskawek odkładamy z szypułkami). Układamy na przemian naleśniki i warstwy pokrojonych truskawek, każdą warstwę truskawek polewając chłodnym syropem. Śmietaną ubitą z 4 łyżeczkami cukru pudru i śmietan-fixem smarujemy wierzch tortu i przybieramy całymi owocami.

1
Fot. Marcin Kiełbiewski Fot. Marcin Kiełbiewski

Truskawkowa konfitura z zielonym pieprzem

(na 4 słoiki do dżemu)

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Umyte i osączone truskawki zasypujemy cukrem i odstawiamy. Gdy puszczą sok, zlewamy go i zagotowujemy z pieprzem. Syropem zalewamy truskawki, zagotowujemy je i odstawiamy na 5 minut. Ponownie zlewamy syrop, dodajemy cukier żelujący, skórkę cytrynową i mieszamy. Znowu zalewamy truskawki i gotujemy je 3-5 minut. Wyjmujemy skórkę, a konfiturę odstawiamy do następnego dnia. Ponownie ją zagotowujemy i gorącą przekładamy do wyparzonych słoików. Pod przykrywkę można podłożyć kółeczko wycięte z pergaminu i nasączone spirytusem.

2
Fot. Marcin Kiełbiewski Fot. Marcin Kiełbiewski

Kaczka z marynowanymi wiśniami

Składniki

  • 1 kg ciemnych wiśni
  • 3,5 szklanki cukru
  • 10 dag miodu
  • 350 ml octu winnego 6%
  • kilka goździków
  • kacze piersi
  • sól, pieprz
  • masło do smażenia

 

Sposób przygotowania

Wiśnie w zalewie należy przygotować dzień wcześniej. Drylujemy je (albo nie, jeśli nie przeszkadzają nam pestki). Zagotowujemy ocet, dodając 1 i 1/2 szklanki cukru. Wkładamy do niego wiśnie i ponownie doprowadzamy do wrzenia. Odcedzamy wiśnie, a zalewę jeszcze raz gotujemy i zdejmujemy szumowiny. Ostudzoną zalewamy wiśnie i odstawiamy na parę godzin. Następnie zlewamy zalewę, dodajemy pozostały cukier, miód i goździki, i gotujemy na małym ogniu, aż zgęstnieje. Zalewamy nią wiśnie i odstawiamy do następnego dnia. Piersi płuczemy, osuszamy i nacieramy solą i pieprzem. Obsmażamy z obu stron na maśle, a potem układamy w brytfannie i podlewamy odrobiną wody. Pieczemy ok. 40 min w 180°C, po czym zbieramy tłuszcz i pieczemy 20 min. Jeszcze raz zbieramy tłuszcz, a do sosu dodajemy syrop z wiśni (ale bez owoców) i co jakiś czas polewamy nim mięso. W razie potrzeby podlewamy je wodą. Piersi pieczemy do miękkości (w sumie 1,5-2 godzin). Podajemy je obłożone marynowanymi wiśniami.

3
Fot. Marcin Kiełbiewski Fot. Marcin Kiełbiewski

Wiśnie z mascarpone

(dla 4-5 osób)

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Z wiśni ostrożnie usuwamy pestki, zalewamy winem, dodajemy sok i miąższ z cytryny i gotujemy na małym ogniu około 15 min. Co jakiś czas mieszamy. Następnie przykrywamy garnek i odstawiamy na kilka godzin. Podajemy w miseczkach z porcjami serka utartego z cukrem.

4
Fot. Łukasz Zandecki / AG Fot. Łukasz Zandecki / AG

Rabarbarowy placek z bezą

Składniki

 

Ciasto

  • 30 dag mąki
  • 20 dag masła
  • 10 dag cukru pudru
  • sól

 

Beza

  • 3 białka
  • 6 łyżek cukru

 

Sposób przygotowania

Mąkę mieszamy z cukrem pudrem i szczyptą soli. Dodajemy masło i siekamy. Palcami zagniatamy ciasto, po czym lepimy z niego kulkę, owijamy folią i wkładamy do lodówki na 30 min. Dużą formę do tarty wykładamy ciastem i podpiekamy w piekarniku, przez 10 min, w temp. 200°C. Rabarbar myjemy, osuszamy i obieramy, po czym kroimy na 2-centymetrowe kawałki. Mieszamy z cukrem i układamy na podpieczonym placku. Białka ubijamy, stopniowo dodając cukier, i wykładamy na placek. Pieczemy w temp. 180°C, aż beza będzie złota.

5
Więcej na ten temat: desery, truskawki