Na czerwono: wiśnie, truskawki i rabarbar

Naleśnikowy tort z truskawkami (Fot. Marcin Kiełbiewski)

Naleśnikowy tort z truskawkami
(dla 6-8 osób)
Składniki
- 1 kg truskawek
- 250 ml śmietany kremówki
- 1 szklanka cukru
- 4 łyżeczki cukru pudru
Ciasto
- 4 jajka
- 20 dag mąki
- 2-3 łyżki cukru pudru
- 450 ml mleka
- skórka otarta z cytryny
- masło do smażenia
Sposób przygotowania
Robimy ciasto: żółtka ucieramy z połową cukru pudru i mieszamy z mlekiem, mąką i skórką cytrynową. Białka ubijamy z pozostałym cukrem pudrem i dodajemy do ciasta. Na rozgrzanym maśle smażymy naleśniki z obu stron. Robimy syrop: zagotowujemy 1 szklankę cukru z 1/4 szklanki wody . Z truskawek obrywamy szypułki, kroimy owoce wzdłuż na plasterki (kilka truskawek odkładamy z szypułkami). Układamy na przemian naleśniki i warstwy pokrojonych truskawek, każdą warstwę truskawek polewając chłodnym syropem. Śmietaną ubitą z 4 łyżeczkami cukru pudru i śmietan-fixem smarujemy wierzch tortu i przybieramy całymi owocami.

Truskawkowa konfitura z zielonym pieprzem
(na 4 słoiki do dżemu)
Składniki
- 1 kg truskawek
- 20 g zielonego pieprzu
- skórka obrana z 2 cytryn
- 35 dag cukru żelującego
- 70 dag cukru
Sposób przygotowania
Umyte i osączone truskawki zasypujemy cukrem i odstawiamy. Gdy puszczą sok, zlewamy go i zagotowujemy z pieprzem. Syropem zalewamy truskawki, zagotowujemy je i odstawiamy na 5 minut. Ponownie zlewamy syrop, dodajemy cukier żelujący, skórkę cytrynową i mieszamy. Znowu zalewamy truskawki i gotujemy je 3-5 minut. Wyjmujemy skórkę, a konfiturę odstawiamy do następnego dnia. Ponownie ją zagotowujemy i gorącą przekładamy do wyparzonych słoików. Pod przykrywkę można podłożyć kółeczko wycięte z pergaminu i nasączone spirytusem.

Kaczka z marynowanymi wiśniami
Składniki
- 1 kg ciemnych wiśni
- 3,5 szklanki cukru
- 10 dag miodu
- 350 ml octu winnego 6%
- kilka goździków
- 4 kacze piersi
- sól, pieprz
- masło do smażenia
Sposób przygotowania
Wiśnie w zalewie należy przygotować dzień wcześniej. Drylujemy je (albo nie, jeśli nie przeszkadzają nam pestki). Zagotowujemy ocet, dodając 1 i 1/2 szklanki cukru. Wkładamy do niego wiśnie i ponownie doprowadzamy do wrzenia. Odcedzamy wiśnie, a zalewę jeszcze raz gotujemy i zdejmujemy szumowiny. Ostudzoną zalewamy wiśnie i odstawiamy na parę godzin. Następnie zlewamy zalewę, dodajemy pozostały cukier, miód i goździki, i gotujemy na małym ogniu, aż zgęstnieje. Zalewamy nią wiśnie i odstawiamy do następnego dnia. Piersi płuczemy, osuszamy i nacieramy solą i pieprzem. Obsmażamy z obu stron na maśle, a potem układamy w brytfannie i podlewamy odrobiną wody. Pieczemy ok. 40 min w 180°C, po czym zbieramy tłuszcz i pieczemy 20 min. Jeszcze raz zbieramy tłuszcz, a do sosu dodajemy syrop z wiśni (ale bez owoców) i co jakiś czas polewamy nim mięso. W razie potrzeby podlewamy je wodą. Piersi pieczemy do miękkości (w sumie 1,5-2 godzin). Podajemy je obłożone marynowanymi wiśniami.

Wiśnie z mascarpone
(dla 4-5 osób)
Składniki
- 1 kg słodkich wiśni
- 1 cytryna
- 1 szklanka słodkiego lub półsłodkiego czerwonego wina
- 1 serek mascarpone
- cukier puder do smaku
Sposób przygotowania
Z wiśni ostrożnie usuwamy pestki, zalewamy winem, dodajemy sok i miąższ z cytryny i gotujemy na małym ogniu około 15 min. Co jakiś czas mieszamy. Następnie przykrywamy garnek i odstawiamy na kilka godzin. Podajemy w miseczkach z porcjami serka utartego z cukrem.

Rabarbarowy placek z bezą
Składniki
- 4-5 łodyg rabarbaru
- 2 łyżki cukru
Ciasto
- 30 dag mąki
- 20 dag masła
- 10 dag cukru pudru
- sól
Beza
- 3 białka
- 6 łyżek cukru
Sposób przygotowania
Mąkę mieszamy z cukrem pudrem i szczyptą soli. Dodajemy masło i siekamy. Palcami zagniatamy ciasto, po czym lepimy z niego kulkę, owijamy folią i wkładamy do lodówki na 30 min. Dużą formę do tarty wykładamy ciastem i podpiekamy w piekarniku, przez 10 min, w temp. 200°C. Rabarbar myjemy, osuszamy i obieramy, po czym kroimy na 2-centymetrowe kawałki. Mieszamy z cukrem i układamy na podpieczonym placku. Białka ubijamy, stopniowo dodając cukier, i wykładamy na placek. Pieczemy w temp. 180°C, aż beza będzie złota.