Lekki twarożek na 6 sposobów

Omlet z kozim serem (Fot. Marcin Kiełbiewski)

Omlet z kozim serem
(Dla 1 osoby)
Składniki
- 2-3 jajka
- 2-3 łyżeczki mąki
- 2-3 łyżeczki mleka
- szczypta soli
- łyżeczka masła
Farsz:
- 1 pomidor
- 1/2 serka koziego
- świeży rozmaryn
Sposób przygotowania
Żółtka mieszamy mikserem z mąką i mlekiem, białka bijemy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Delikatnie łączymy żółtka z pianą. Na patelni roztapiamy połowę przeznaczonego do smażenia masła i wlewamy masę jajeczną. Smażymy na małym ogniu. Kiedy spód będzie złocisty, przewracamy omlet na drugą stronę, dokładając masła. Usmażony omlet składamy na pół, wkładając do środka plasterki pomidora i pokruszony kozi serek wymieszany ze świeżym rozmarynem.

Sałata z serkiem wiejskim
(Dla 4 osób)
Składniki
- Salaterka różnych sałat m.in. liście roszponki i rukoli
- 1 wiejski twarożek
- 1 cytryna
Sos:
- 1/2 szklanki śmietany
- 1 żółtko
- sól, pieprz
- do smaku sok z cytryny
Sposób przygotowania
Sałaty myjemy, osuszamy i wrzucamy do miski, dodajemy osączone ze śmietany granulki twarożku wiejskiego i cieniutkie plasterki cytryny. Śmietanę mieszamy z żółtkiem, doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Sałatę możemy podawać wymieszaną z sosem lub sos podać osobno, aby każdy mógł zdecydować, jak dużo chce go użyć.

Babeczki z serkiem ricotta
(dla 12 osób)
Farsz:
- 2 serki ricotta
- 1 szklanka kremówki śmietanki
- 30 dag miękkich owoców
- 15 dag cukru
- 1 limonka
- 1 zagęstnik do śmietany
Dekoracja:
- 12 listków mięty
Składniki
- 12 kruchych babeczek
Sposób przygotowania
Jeden serek miksujemy z owocami (mogą być mrożone), drugi z sokiem i startą skórką z limonki. Śmietanę ubijamy z cukrem i zagęstnikiem, np. Śmietan-fixem, na sztywno. Dzielimy ją na dwie równe porcje i każdą z nich mieszamy z inną masą serową. Wstawiamy na pół godziny do zamrażarki. Do każdej babeczki wkładamy trochę jednej i trochę drugiej masy i dekorujemy je świeżymi lub mrożonymi owocami oraz listkami mięty.

Liptauer
Składniki
- 30 dag tłustego twarogu
- 10 dag bryndzy owczej
- 2/3 szklanki gęstej kwaśnej śmietany
- 1 łyżeczka kminku
- słodka papryka
- sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Kminek zalej wrzącą wodą i odstaw na kilka minut, a potem osącz. Twaróg utrzyj z bryndzą i śmietaną, przypraw do smaku i połącz z kminkiem. Podawaj do wiejskiego, razowego chleba z masłem i rzodkiewkami. Do pasty liptauer można dodać kapary i anchois, a śmietanę zastąpić miękkim masłem.

Biały ser z wędzoną makrelą
(dla 3 osób)
Składniki
- 2 filety lub 1 cała wypatroszona i oczyszczona makrela
- 25 dag półtłustego twarogu (powinien być wilgotny)
- 200 ml naturalnego jogurtu
- pęczek szczypiorku
- sok z 1/2 cytryny
- sól i pieprz
- ew. świeża kolendra, mięta i cytryna
Sposób przygotowania
Rybę osuszamy ręcznikiem papierowym. Wędzimy filety na ciepło przez godzinę w puszce ustawionej na średnim ogniu. Jeśli używamy do wędzenia grilla, układamy na nim całą rybę i zostawiamy na 45 min. W beczce wędzimy 30-45 min.
Twaróg mieszamy z jogurtem i dodajemy kawałki ryby (bez ości), a następnie posiekany szczypiorek oraz sok z cytryny; przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Możemy dodać też kolendrę, miętę i skropić całość oliwą.

Twarożek z kaparami
(dla 2 osób)
Składniki
- 200 g miękkiego białego twarogu
- 4 łyżki naturalnego jogurtu
- 4 rzodkiewki
- 2 łyżki kaparów
- 1 pęczek szczypiorku
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Ser rozcieramy z jogurtem, dodajemy posiekane rzodkiewki i odcedzone z zalewy kapary. Wrzucamy posiekany szczypiorek, doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z pieczywem - najlepsze będą paluchy piwne lub precle.