Obiad w godzinę
Obiad w godzinę (Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl)
Sałatka z pomidorami bazylią i kuskusem
10 minut
Składniki
- 2 1/4 szklanki bulionu z kurczaka
- 30 dag kuskusu
- 1 pęczek dymki
- 1 opakowanie koktajlowych pomidorków
- 1 pęczek bazylii
- 1/3 szklanki oliwy
- 1/4 szklanki octu balsamicznego
- 1/4 łyżeczki ostrej papryki
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Przygotowanie obiadu zacznijmy od sałatki, by zdążyła się przemacerować. Wystarczy nam na to 10 minut. Kuskus zalewamy wrzącym bulionem i odstawiamy pod przykryciem na 5 minut. Dodajemy posiekaną dymkę i bazylię oraz przekrojone na połówki pomidorki, wlewamy ocet i oliwę, przyprawiamy ostrą papryką i delikatnie mieszamy. W razie potrzeby dodajemy nieco soli i pieprzu.
Alessi Salaterka Programma 8 | Krosno Salaterka ELEGANCE 5... | TARNÓW Salaterka 13cm |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
Młode ziemniaki z czosnkiem
Czas przygotowania: 10 minut, czas duszenia: 40 minut
Składniki
- 1 kg drobnych młodych ziemniaków
- 1 główka młodego czosnku
- 2 gałązki rozmarynu
- 1 liść laurowy
- 4 łyżki oliwy
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Umyte i osuszone ziemniaki wrzucamy na rozgrzaną oliwę i rumienimy. Dodajemy nieobrane ząbki czosnku, liść laurowy, rozmaryn i zmniejszamy ogień (nie dolewamy wody!). Dusimy pod przykryciem przez 40 minut. W połowie duszenia przyprawiamy solą i pieprzem.
Revol Revolution 642326 | Garnek Silit 0524185011 | WMF Garnek Quality One 07/7... |
Porównaj ceny ? | Porównaj ceny ? | Porównaj ceny ? |
Udka kurczaka duszone z pomidorami i oliwkami
Czas przygotowania: 15 minut, czas duszenia: 25 minut
Składniki
- 6 udek kurczaka
- 1 łyżka oliwy
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 puszka pomidorów pelati
- 1 łyżeczka świeżego tymianku
- 1/2 szklanki czarnych oliwek
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Zanim ziemniaki się uduszą, zdążymy przygotować udka, marchewkę i bób zróbmy je właśnie w tej kolejności. Udka myjemy, osuszamy i oprószamy solą i pieprzem. Przesmażamy je na lekko brązowy kolor na rozgrzanej oliwie. Przekładamy na talerz, a na patelnię wrzucamy posiekaną cebulę, zmiażdżony czosnek i tymianek, i smażymy około 3 minut. Dodajemy pokrojone pomidory, oliwki, doprawiamy solą i pieprzem. Przekładamy z powrotem udka, przykrywamy i dusimy razem, aż kurczak będzie miękki (około 25 minut). Podajemy z ziemniakami z rozmarynem oraz z młodymi jarzynkami.
CUCINA PRO Patelnie (43651) | Schulte-Ufer Patelnia do ry... | Zestaw 3 patelnie DOMESTIC ... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
Młoda marchewka z masłem i szczypiorkiem
Czas przygotowania: 10 minut
Składniki
- 1 kg młodej marchewki
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka szczypiorku
- sól
Sposób przygotowania
Umytą i osuszoną marchewkę wrzucamy w całości na rozpuszczone masło. Chwilę smażymy, zalewamy szklanką wody. Dusimy, aż odparuje prawie cały płyn. Solimy do smaku, posypujemy szczypiorkiem.
Brabantia Rondel Vision 300... | Kela KERROS Rondel 11558 | Silit Rondel Passion 421617... |
Porównaj ceny ? | Sprawdź ceny ? | Porównaj ceny ? |
Bób i fasolka szparagowa z ziołami i cytryną
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki
- 30 dag bobu
- 50 dag fasolki szparagowej
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- po 1 łyżce ziół: mięty, pietruszki, szczypiorku i estragonu
- 1/2 cytryny
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Do dużego garnka z wrzątkiem wrzucamy fasolkę i blanszujemy przez 5 minut. Odcedzamy. W płaskim rondlu rozgrzewamy oliwę, dodajemy bób, posiekany czosnek i 250 ml wody. Doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy przez 8 minut. Dodajemy posiekane zioła i zblanszowaną fasolkę i wszystko razem dusimy jeszcze przez chwilę. Młody bób nie wymaga obierania ze skórki, jeśli jednak wolimy obrany, będziemy potrzebowali na to dodatkowych 5 minut. Potrawę doprawiamy sokiem wyciśniętym z cytryny.
Alessi Durszlak Max le Chin... | Joseph Joseph Durszlak 40003 | NOVIGO DURSZLAK 22CM SZARY |
Sprawdź ceny ? | Porównaj ceny ? | Sprawdź ceny ? |