Street food: jemy na ulicy

Tomek Woźniak
Kanapka z rostbefem

Kanapka z rostbefem (Fot. Marcin Klaban)

Wakacje w mieście to dobra okazja, żeby się trochę poszwendać i przetestować uliczne jedzenie. Jest proste, smaczne i często zaskakujące. Ruszajcie w miasto, gdziekolwiek akurat jesteście
1 z 8
Fot. Marcin Klaban
Fot. Marcin Klaban

Kanapka z rostbefem

(dla 4-6 osób)

 

Składniki

  • 1/2 kg rostbefu
  • 1 gałązka rozmarynu
  • sól i pieprz
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki musztardy Dijon
  • ser haloumi lub oscypek
  • bagiet ka
  • 2 łyżki pasty harrisa (może być inna ostra pasta paprykowa)
  • pęczek natki pietruszki
  • pomidory

 

Sposób przygotowania

Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Rostbef obtaczamy w posiekanym rozmarynie, nacieramy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy mięso po kilka minut z każdej strony, aż stanie się złociste. Przekładamy na blachę, smarujemy musztardą i pieczemy w piekarniku przez 25-30 minut. Odstawiamy na 30 minut, dopiero potem kroimy na cienkie plastry. Plastry haloumi podsmażamy przez chwilę z jednej strony na suchej patelni teflonowej. Przekrawamy bagietkę, smarujemy harrisą, skrapiamy oliwą, układamy plasterki rostbefu, listki pietruszki, plasterki sera haloumi oraz plastry pomidora.

Fot. Marcin Klaban

Zdjęcie 40 settimane termiczny pojemnik na jedzenie Zdjęcie MAM Pojemnik na jedzenie Feeding Bowl Zdjęcie Thermobaby Pojemniki na jedzenie z łyżeczką
40 settimane termiczny poje... MAM Pojemnik na jedzenie Fe... Thermobaby Pojemniki na jed...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
2 z 8
Fot. Marcin Klaban
Fot. Marcin Klaban

Curry tika masala

(dla 4 osób)

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Rozgrzewamy oliwę na patelni, wrzucamy plasterki czosnku, posiekaną cebulę oraz przyprawy. Podsmażamy na średnim ogniu przez 2-3 minuty, cały czas mieszając do momentu, aż cebula się zeszkli. Dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka, mieszamy, aby przyprawy oblepiły mięso, i podsmażamy przez kilka minut, aż kurczak stanie się złocisty i chrupiący. Wlewamy przecier i mleko kokosowe, gotujemy na średnim ogniu przez 15 minut, aż sos zgęstnieje. Powinien lekko pyrkać. Dodajemy cukier, orzeszki ziemne i doprawiamy solą. Gotujemy jeszcze 5 minut. Curry podajemy posypane listkami kolendry, zawinięte w chlebek naan lub pitę, albo po prostu z ryżem.

Fot. Marcin Klaban

3 z 8
Fot. Marcin Klaban
Fot. Marcin Klaban

Burger z wołowiną i serem cheddar

(dla 4 osób)

 

Składniki

  • 400 g mielonej wołowiny
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka sosu Worcestershire
  • sól i pieprz
  • 3 łyżki oliwy
  • 4 bułki (najlepiej miękkie i puszyste)
  • 4 liście sałaty rzymskiej
  • pomidor
  • 4 cienkie plasterki sera cheddar

 

Sos:

  • 1 łyżka keczupu
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny

 

Sposób przygotowania

  1. Mięso mieszamy z musztardą, sosem Worcestershire, doprawiamy solą i pieprzem. Zwilżonymi dłońmi formuje my 4 płaskie kotlety. Wkładamy do lodówki na co najmniej 15 minut, aby stały się zwarte. Przygotowujemy sos, mieszając wszystkie składniki, aż otrzymamy gęstą emulsję. Wkładamy bułki do piekarnika, na kilka minut, aby się podgrzały. W tym czasie rozgrzewamy na patelni oliwę i smażymy kotlety, lekko przyciskając łopatką, aby nie napęczniały i się przypiekły. Smażone 2 minuty z każdej strony będą lekko krwiste; 4-5 minut - całkowicie ścięte. Po odwróceniu kotletów na każdym układamy plasterek sera, czekając chwilę, aż się lekko rozpuści (można wtedy przykryć patelnię pokrywką). Bułki rozcinamy na pół. Obie połówki smarujemy sosem. Na dolnej układamy liść sałaty, plasterek pomidora oraz burgera z serem. Przykrywamy górną połówką i podajemy. Można też włożyć

do środka jajko sadzone (podsmażone z dwóch stron).

Fot. Marcin Klaban

4 z 8
Fot. Marcin Klaban
Fot. Marcin Klaban

Sałatka tajska

(dla 4 osób)

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Mango, papaję i ogórka kroimy w cienkie paski, pomidorki na połówki. Makaron odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Przekładamy do miski, mieszamy z mango, papają, ogórkiem i pomidorkami. Dodajemy listki mięty i kolendry. Przygotowujemy sos, mieszając sok z limonek z cukrem i solą. Polewamy sałatkę i posypujemy orzeszkami.

Fot. Marcin Klaban

5 z 8
Fot. Marcin Klaban
Fot. Marcin Klaban

Kurczak satay

(dla 2 osób)

 

Sos satay:

  • 3 łyż ki masła orzechowego
  • sok z 2 limonek
  • sól, pieprz
  • pęczek kolendry
  • 1 łyżeczka cukru
  • 5 łyżek mleka kokosowego

 

Oraz:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 4 łyżeczki kurkumy
  • sól, pieprz
  • oliwa
  • 2 łyżki miodu
  • 4 patyczki do szaszłyków

 

Sposób przygotowania

Przygotowujemy sos, miksując wszystkie składniki na jednolity krem. Umyte, osuszone piersi z kurczaka kroimy na małe kawałki i nabijamy na patyczki do szaszłyków. Obtaczamy mięso w przyprawach i podsmażamy na patelni na mocno rozgrzanej oliwie po 3-4 minuty z każdej strony. Szaszłyki możemy również upiec w piekarniku lub przygotować na grillu. Podajemy z sosem.

6 z 8
Fot. Marcin Klaban
Fot. Marcin Klaban

Panino z mozzarellą

(dla 2 osób)

 

Składniki

  • 1 ciabatta
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 dobra mozzarella
  • pomidor
  • kilka listków bazylii

 

Sposób przygotowania

Ciabattę przecinamy wzdłuż i nacieramy oliwą. Na jednej połowie układamy plasterki mozzarelli, cienko pokrojonego pomidora oraz listki bazylii, i przykrywamy drugą połówką. Jeśli nie mamy specjalnej maszynki do panini, możemy wykorzystać patelnię grillową. Rozgrzewamy ją mocno i układamy na niej ciabattę. Mocno dociskamy drugą patelnią, tak aby ciabatta się spłaszczyła i dobrze podpiekła. Po 2 minutach obracamy i tak samo grillujemy z drugiej strony.

Fot. Marcin Klaban

7 z 8
Fot. Marcin Klaban
Fot. Marcin Klaban

New York City Hot Dogs

(dla 2 osób)

 

Składniki

  • 2 bułki na hot dogi
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • cebula
  • 2 kiełbaski cielęce
  • sól, pieprz
  • 2 konserwowe ogórki
  • 1 łyżka keczupu
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny

 

Sposób przygotowania

Bułki podgrzewamy na parze lub w piekarniku. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy posiekany czosnek oraz cebulę pokrojoną w słupki. Podsmażamy, aż cebula zmięknie. Można podlać odrobiną wody. Dodajemy kiełbaski i podgrzewamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy składniki sosu. Bułki smarujemy w środku sosem, wkłada my cebulę z kiełbasą i plasterki ogórka.

 

Fot. Marcin Klaban

8 z 8
Fot. Marcin Klaban
Fot. Marcin Klaban

Ciasto marchewkowe

(dla 6-8 osób)

 

Składniki

  • najlepiej od kur z wolnego chowu 4 jajka
  • 200 g cukru trzcinowego
  • 200 g masła
  • 200 g startej marchewki
  • garść rodzynek
  • garść posiekanych orzechów włoskich
  • 150 g mąki
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka cynamonu

 

Sposób przygotowania

Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Jajka miksujemy z cukrem na puszystą, białą masę. Dodajemy masło pokrojone w kostkę i ucieramy jeszcze chwilę. Wsypujemy marchewkę, rodzynki, orzechy, mąkę, gałkę muszkatołową oraz cynamon, dokładnie mieszamy. Przekładamy ciasto do brytfanki (o wymiarach 20 x 35cm) wyściełanej pergaminem. Pieczemy przez 45 minut. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Wierzch ciasta możemy posmarować serkiem twarogowym wymieszanym z cukrem pudrem. Ciasto w środku powinno być lekko wilgotne.

Fot. Marcin Klaban

Więcej na ten temat: burger, kanapka, tomek woźniak, wołowina