9 przepisów z serem feta

Dorota Biały
Sałatka z pomidorów, fety i brzoskwiń

Sałatka z pomidorów, fety i brzoskwiń (Fot. BBS)

Nieodzowny składnik greckiej sałatki. Tyle o fecie potrafi powiedzieć każdy. My możemy wzbogacić tę wiedzę... Oto potrawy, które przyjechały do nas prosto z ojczyzny tego pysznego, owczo-koziego sera. Przyrządzono je i sfotografowano "pod słońcem Krety", tuż przed letnim sezonem...
1 z 8
Fot. BBS
Fot. BBS

Sałatka z pomidorów, fety i brzoskwiń

Składniki

 

Sposób przygotowania

Z pomidorów i brzoskwiń usuwamy skórkę i pestki, a następnie kroimy je na kawałki. Ziarna kuminu prażymy na suchej patelni, aż zaczną wydzielać silny aromat. Po uprażeniu miażdżymy je w moździerzu i posypujemy nimi brzoskwinie oraz pomidory. Sok z cytryny mieszamy z oliwą, zmiażdżonym czosnkiem, solą i pieprzem, powstałym sosem skrapiamy sałatkę. Posypujemy ją obficie pokruszoną fetą i dekorujemy listkami mięty.

Zdjęcie Komplet talerzy 4szt. 116762 Zdjęcie Villa & Tavola Alexis Komplet talerzy 6/18 Zdjęcie Villa & Tavola Miranda Komplet talerzy 6/18
Komplet talerzy 4szt. 116762 Villa & Tavola Alexis Kompl... Villa & Tavola Miranda Komp...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
2 z 8
Fot. BBS
Fot. BBS

Sałatka z sardynek

Składniki

  • 4 garści liści różnych sałat
  • 2 puszki sardynek w sosie cytrynowym
  • 200 g koktajlowych pomidorków
  • 200 g fety
  • 1 łyżeczka świeżego oregano

 

Sos:

 

Sposób przygotowania

Bezpośrednio na talerzach układamy kolejno: umyte i osuszone liście sałat, przekrojone na pół pomidorki oraz sardynki. Posypujemy pokruszoną fetą, posypujemy oregano. Z soku z cytryny, oliwy, soli i pieprzu robimy sos i skrapiamy nim sałatkę.

Zdjęcie Salaterka 115885 Zdjęcie Salaterka Roman 90788 Zdjęcie Witeks Salaterka Fala 75883
Salaterka 115885 Salaterka Roman 90788 Witeks Salaterka Fala 75883
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
3 z 8
Fot. BBS
Fot. BBS

Ruloniki z grillowanych warzyw

Składniki

 

Sposób przygotowania

Bakłażany i cukinię kroimy na podłużne, cienkie plastry i solimy. Plastry cukinii układamy na papierze kuchennym, który "wypije" nadmiar wody. Bakłażana zostawiamy na sicie, a po ok. 30 minutach płuczemy pod bieżącą wodą i osączamy. Blachę do pieczenia wykładamy pergaminem. Kładziemy na nim plastry bakłażanów i cukinii, pędzlujemy je oliwą i pieczemy ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C, aż zaczną lekko brązowieć. Fetę ścieramy na tarce i mieszamy z serkiem śmietankowym, dodajemy drobno posiekaną bazylię. Doprawiamy solą i pieprzem, na koniec dodając ok. 2 łyżek oliwy. Serową masą smarujemy plastry warzyw, zwijamy je w rulonik i podajemy jako pyszną przystawkę.

Zdjęcie Black Red White Basic glass komplet szklanek THK-052066 Zdjęcie Krosno Komplet szklanek TIK Zdjęcie TaDAR Komplet szklanek Mocca
Black Red White Basic glass... Krosno Komplet szklanek TIK TaDAR Komplet szklanek Mocca
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
4 z 8
Fot. BBS
Fot. BBS

Kurczak z farszem z ziół i fety

Składniki

  • 1 czerwona cebula
  • 50 g bułki tartej
  • 2 pomidory suszone na słońcu
  • 150 g sera feta
  • otarta skórka i sok z 1 cytryny
  • kilka listków pietruszki lub szałwi
  • oliwa z oliwek
  • 4 piersi kurczaka
  • sól, pieprz

 

Sposób przygotowania

Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180°C. Cebulę obieramy i siekamy, a następnie smażymy na rozgrzanej oliwie, aż zmięknie. Podsmażoną cebulę przekładamy do salaterki, dodajemy bułkę tartą, posiekane suszone pomidory, fetę, skórkę i połowę soku z cytryny, posiekane zioła i kilka łyżek oliwy, która połączy wszystkie składniki. Mieszamy. Piersi kurczaka myjemy i osuszamy. Następnie lekko je solimy, oprószamy pieprzem i nacinamy, tak by powstały kieszonki. Do środka wkładamy farsz i spinamy wykałaczką lub zszywamy bawełnianą nitką. Pędzlem namoczonym w oliwie smarujemy naczynie żaroodporne, wkładamy do niego piersi kurczaka, pędzlując je z każdej strony oliwą. Pieczemy w piekarniku około 25 minut, skrapiając na przemian oliwą i sokiem z cytryny.

Zdjęcie CHODZIEŻ VENUS Serwis obiadowy 43/12 0269 Zdjęcie DUO PARYŻ Serwis obiadowy i kawowy 33/6 Zdjęcie Duo Serwis obiadowy GAMMA 51284
CHODZIEŻ VENUS Serwis obiad... DUO PARYŻ Serwis obiadowy i... Duo Serwis obiadowy GAMMA 5...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
5 z 8
Fot. BBS
Fot. BBS

Szpinak z fetą w cieście filo

Składniki

  • 1 kg świeżego szpinaku
  • 5 dymek
  • pory
  • 5 łyżek koperku
  • 250 g sera feta
  • 2 łyżki kaszki kukurydzianej
  • 1/2 szklanki oliwy
  • sól, pieprz

 

Ciasto filo:

  • 1/2 kg mąki
  • 2 szklanki chłodnej wody
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka octu
  • 1 łyżeczka soli
  • oliwa do smarowania tortownicy

 

Sposób przygotowania

Szpinak płuczemy w kilku wodach i osączamy na sicie, resztę płynu odciskamy w rękach. Następnie rozkładamy na papierze kuchennym i oprószamy solą. Dymki i pory drobno siekamy i podsmażamy na oliwie, dodajemy szpinak. Smażymy, mieszając, aż cały płyn odparuje. Szpinak odstawiamy do ostygnięcia, dodajemy drobno posiekany koperek, pokrojony na nieduże kawałki ser, kaszkę kukurydzianą, doprawiamy pieprzem. Robimy ciasto. Przesianą mąkę wsypujemy do miski, dodajemy 3/4 potrzebnej ilości wody oraz pozostałe składniki ciasta. Zagniatamy ok. 15 minut, dodając w miarę potrzeby wodę. Po wyrobieniu ciasto powinno być bardzo gęste, jednolite, łatwo odchodzące od rąk. Wyrobione ciasto dzielimy na 6 kul, przykrywamy ściereczką i odkładamy na godzinę. Następnie rozwałkowujemy na długie, wąskie prostokąty i na środku każdego z nich układamy farsz. Zalepiamy brzegi, tworząc rulony, a następnie zwijamy je okrężnie na kształt uśpionych węży. Placki przenosimy na wysmarowane oliwą tortownice. Każdy placek spryskujemy wodą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C ok. 40-50 min. Gdy ciasto zacznie się rumienić, jest gotowe do podania. Można je serwować także na zimno.

Zdjęcie AMBITION KOMPLET NOŻY PURE LINE Z OSTRZAŁKĄ 20358 Zdjęcie Dekoria Komplet noży w bloku S&P Soho czerwony Zdjęcie Gerlach komplet noży 5 szt 991A
AMBITION KOMPLET NOŻY PURE ... Dekoria Komplet noży w blok... Gerlach komplet noży 5 szt ...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
6 z 8
Fot. BBS
Fot. BBS

Guislemedes

Składniki

  • oliwa do smażenia

Ciasto:

  • 1/2 kg mąki
  • jajo
  • 1/2 szklanki wody
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka soli

 

Nadzienie:

 

Sposób przygotowania

Składniki ciasta mieszamy i zagniatamy na jednolitą masę. Odstawiamy na 30 minut. W misce mieszamy składniki nadzienia. Ciasto rozwałkowujemy na bardzo cienki placek i wykrawamy z niego krążki. Na środek każdego krążka nakładamy nadzienie, brzegi lekko zwilżamy wodą, składamy pierożki na pół i zlepiamy je. Pierożki smażymy na dobrze rozgrzanej oliwie na rumiano. Podajemy gorące. Guislemedes bywają różnej wielkości w zależności od regionu. Bywają nawet tak duże jak połowa deserowego talerza.

7 z 8
Fot. BBS
Fot. BBS

Feta w oliwie

Składniki

  • 400 g twardego sera feta
  • 2-3 gałązki jałowca
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • 1 łyżka świeżej kolendry
  • 2 szklanki oliwy

 

Sposób przygotowania

Fetę łamiemy na kawałki i wkładamy je do wysokiego naczynia z przykrywką, dodając jałowiec, pieprz i kolendrę. Tak przygotowany ser zalewamy oliwą i wkładamy do lodówki szczelnie przykryty. Po 3 dniach feta jest gotowa. Można ją przechowywać w lodówce do 3 miesięcy. Z dodatkiem białego pieczywa jest doskonałą przekąską.

8 z 8
Fot. BBS
Fot. BBS

Dip z papryki

Składniki

  • 2 jasnozielone lub białe papryki
  • 1/2 kg fety
  • 1 łyżka świeżego oregano
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • sok z 2 cytryn

 

Sposób przygotowania

Papryki w całości pieczemy w piekarniku (180°C, ok. 25 minut), aż skórka zacznie lekko brązowieć. Na chwilę wkładamy je do zimnej osolonej wody i obieramy ze skórki. Następnie usuwamy środki i miksujemy. Podczas miksowania stopniowo dodajemy fetę, oregano, oliwę, a na koniec sok z cytryn. Miksujemy jeszcze chwilę, aż wszystkie składniki się połączą, a dip stanie się kremowy i jednolity. Po wyłożeniu na talerzyk dip można udekorować kawałkiem papryki i gałązką oregano.

Więcej na ten temat: feta, kuchnia grecka