9 przepisów z serem feta
Sałatka z pomidorów, fety i brzoskwiń (Fot. BBS)
Sałatka z pomidorów, fety i brzoskwiń
Składniki
- 4 duże pomidory
- 2 brzoskwinie
- 1/2 łyżeczki kuminu
- sok z 1 cytryny
- 2-3 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 8 listków świeżej mięty
- 100 g sera feta
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Z pomidorów i brzoskwiń usuwamy skórkę i pestki, a następnie kroimy je na kawałki. Ziarna kuminu prażymy na suchej patelni, aż zaczną wydzielać silny aromat. Po uprażeniu miażdżymy je w moździerzu i posypujemy nimi brzoskwinie oraz pomidory. Sok z cytryny mieszamy z oliwą, zmiażdżonym czosnkiem, solą i pieprzem, powstałym sosem skrapiamy sałatkę. Posypujemy ją obficie pokruszoną fetą i dekorujemy listkami mięty.
Komplet talerzy 4szt. 116762 | Villa & Tavola Alexis Kompl... | Villa & Tavola Miranda Komp... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
Sałatka z sardynek
Składniki
- 4 garści liści różnych sałat
- 2 puszki sardynek w sosie cytrynowym
- 200 g koktajlowych pomidorków
- 200 g fety
- 1 łyżeczka świeżego oregano
Sos:
Sposób przygotowania
Bezpośrednio na talerzach układamy kolejno: umyte i osuszone liście sałat, przekrojone na pół pomidorki oraz sardynki. Posypujemy pokruszoną fetą, posypujemy oregano. Z soku z cytryny, oliwy, soli i pieprzu robimy sos i skrapiamy nim sałatkę.
Salaterka 115885 | Salaterka Roman 90788 | Witeks Salaterka Fala 75883 |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
Ruloniki z grillowanych warzyw
Składniki
- 1/2 kg podłużnych bakłażanów
- 1/2 kg cukinii
- 1/2 szklanki oliwy
- 200 g startej twardej fety
- 150 g serka śmietankowego
- 4 łyżki świeżej bazylii
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Bakłażany i cukinię kroimy na podłużne, cienkie plastry i solimy. Plastry cukinii układamy na papierze kuchennym, który "wypije" nadmiar wody. Bakłażana zostawiamy na sicie, a po ok. 30 minutach płuczemy pod bieżącą wodą i osączamy. Blachę do pieczenia wykładamy pergaminem. Kładziemy na nim plastry bakłażanów i cukinii, pędzlujemy je oliwą i pieczemy ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C, aż zaczną lekko brązowieć. Fetę ścieramy na tarce i mieszamy z serkiem śmietankowym, dodajemy drobno posiekaną bazylię. Doprawiamy solą i pieprzem, na koniec dodając ok. 2 łyżek oliwy. Serową masą smarujemy plastry warzyw, zwijamy je w rulonik i podajemy jako pyszną przystawkę.
Black Red White Basic glass... | Krosno Komplet szklanek TIK | TaDAR Komplet szklanek Mocca |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
Kurczak z farszem z ziół i fety
Składniki
- 1 czerwona cebula
- 50 g bułki tartej
- 2 pomidory suszone na słońcu
- 150 g sera feta
- otarta skórka i sok z 1 cytryny
- kilka listków pietruszki lub szałwi
- oliwa z oliwek
- 4 piersi kurczaka
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180°C. Cebulę obieramy i siekamy, a następnie smażymy na rozgrzanej oliwie, aż zmięknie. Podsmażoną cebulę przekładamy do salaterki, dodajemy bułkę tartą, posiekane suszone pomidory, fetę, skórkę i połowę soku z cytryny, posiekane zioła i kilka łyżek oliwy, która połączy wszystkie składniki. Mieszamy. Piersi kurczaka myjemy i osuszamy. Następnie lekko je solimy, oprószamy pieprzem i nacinamy, tak by powstały kieszonki. Do środka wkładamy farsz i spinamy wykałaczką lub zszywamy bawełnianą nitką. Pędzlem namoczonym w oliwie smarujemy naczynie żaroodporne, wkładamy do niego piersi kurczaka, pędzlując je z każdej strony oliwą. Pieczemy w piekarniku około 25 minut, skrapiając na przemian oliwą i sokiem z cytryny.
CHODZIEŻ VENUS Serwis obiad... | DUO PARYŻ Serwis obiadowy i... | Duo Serwis obiadowy GAMMA 5... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
Szpinak z fetą w cieście filo
Składniki
- 1 kg świeżego szpinaku
- 5 dymek
- 2 pory
- 5 łyżek koperku
- 250 g sera feta
- 2 łyżki kaszki kukurydzianej
- 1/2 szklanki oliwy
- sól, pieprz
Ciasto filo:
- 1/2 kg mąki
- 2 szklanki chłodnej wody
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka octu
- 1 łyżeczka soli
- oliwa do smarowania tortownicy
Sposób przygotowania
Szpinak płuczemy w kilku wodach i osączamy na sicie, resztę płynu odciskamy w rękach. Następnie rozkładamy na papierze kuchennym i oprószamy solą. Dymki i pory drobno siekamy i podsmażamy na oliwie, dodajemy szpinak. Smażymy, mieszając, aż cały płyn odparuje. Szpinak odstawiamy do ostygnięcia, dodajemy drobno posiekany koperek, pokrojony na nieduże kawałki ser, kaszkę kukurydzianą, doprawiamy pieprzem. Robimy ciasto. Przesianą mąkę wsypujemy do miski, dodajemy 3/4 potrzebnej ilości wody oraz pozostałe składniki ciasta. Zagniatamy ok. 15 minut, dodając w miarę potrzeby wodę. Po wyrobieniu ciasto powinno być bardzo gęste, jednolite, łatwo odchodzące od rąk. Wyrobione ciasto dzielimy na 6 kul, przykrywamy ściereczką i odkładamy na godzinę. Następnie rozwałkowujemy na długie, wąskie prostokąty i na środku każdego z nich układamy farsz. Zalepiamy brzegi, tworząc rulony, a następnie zwijamy je okrężnie na kształt uśpionych węży. Placki przenosimy na wysmarowane oliwą tortownice. Każdy placek spryskujemy wodą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C ok. 40-50 min. Gdy ciasto zacznie się rumienić, jest gotowe do podania. Można je serwować także na zimno.
AMBITION KOMPLET NOŻY PURE ... | Dekoria Komplet noży w blok... | Gerlach komplet noży 5 szt ... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
Guislemedes
Składniki
- oliwa do smażenia
Ciasto:
- 1/2 kg mąki
- 1 jajo
- 1/2 szklanki wody
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka soli
Nadzienie:
- 300 g startego sera feta
- 120 g startego twarogu (lub sera mizitra)
- 90 g startego żółtego sera Graviera (można zastąpić gruyere'em)
- 2 jaja
- pieprz
Sposób przygotowania
Składniki ciasta mieszamy i zagniatamy na jednolitą masę. Odstawiamy na 30 minut. W misce mieszamy składniki nadzienia. Ciasto rozwałkowujemy na bardzo cienki placek i wykrawamy z niego krążki. Na środek każdego krążka nakładamy nadzienie, brzegi lekko zwilżamy wodą, składamy pierożki na pół i zlepiamy je. Pierożki smażymy na dobrze rozgrzanej oliwie na rumiano. Podajemy gorące. Guislemedes bywają różnej wielkości w zależności od regionu. Bywają nawet tak duże jak połowa deserowego talerza.
Feta w oliwie
Składniki
- 400 g twardego sera feta
- 2-3 gałązki jałowca
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu
- 1 łyżka świeżej kolendry
- 2 szklanki oliwy
Sposób przygotowania
Fetę łamiemy na kawałki i wkładamy je do wysokiego naczynia z przykrywką, dodając jałowiec, pieprz i kolendrę. Tak przygotowany ser zalewamy oliwą i wkładamy do lodówki szczelnie przykryty. Po 3 dniach feta jest gotowa. Można ją przechowywać w lodówce do 3 miesięcy. Z dodatkiem białego pieczywa jest doskonałą przekąską.
Dip z papryki
Składniki
- 2 jasnozielone lub białe papryki
- 1/2 kg fety
- 1 łyżka świeżego oregano
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- sok z 2 cytryn
Sposób przygotowania
Papryki w całości pieczemy w piekarniku (180°C, ok. 25 minut), aż skórka zacznie lekko brązowieć. Na chwilę wkładamy je do zimnej osolonej wody i obieramy ze skórki. Następnie usuwamy środki i miksujemy. Podczas miksowania stopniowo dodajemy fetę, oregano, oliwę, a na koniec sok z cytryn. Miksujemy jeszcze chwilę, aż wszystkie składniki się połączą, a dip stanie się kremowy i jednolity. Po wyłożeniu na talerzyk dip można udekorować kawałkiem papryki i gałązką oregano.