Przyjęcie dla dzieci

Tort czekoladowy (Fot. Krzysztof Duklas / Agencja Wyborcza.pl)

Tort czekoladowy
(dla 12 łakomczuchów)
Składniki
- 1 szklanka wrzątku
- 3/4 szklanki gorzkiego kakao
- 1/2 szklanki tłustego mleka
- 1 łyżeczka sproszkowanej wanilii (lub 2 cukry waniliowe)
- 2 szklanki mąki
- 1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 kostki masła
- 2 szklanki brązowego cukru
- 4 jajka
- po 1 opakowaniu kolorowych draży i kuleczek do ozdoby ciasta
Na masę:
- 4 białka
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 1/3 filiżanki + 2 łyżeczki cukru
- kostka masła
- 2 łyżeczki wanilii
- 2/3 filiżanki wody
Sposób przygotowania
Wrzątek mieszamy z kakao. Dodajemy mleko i wanilię. Mąkę, sodę i sól mieszamy osobno. Masło i brązowy cukier ucieramy na puszystą masę. Cały czas ucierając, dodajemy jedno jajko. Mąkę, sodę i sól mieszamy z rozpuszczonym kakao. Tak powstałą masę partiami dodajemy do masła z cukrem, na przemian z trzema jajkami. Gotowe ciasto dzielimy na pół. W tortownicy o śr. 24 cm pojedynczo pieczemy 2 placki, 25-35 min w temp. 180°C. Robimy masę. Z wody i 1 1/3 filiżanki cukru gotujemy syrop. Białka z solą i 2 łyżeczkami cukru ubijamy na pianę. Powoli wlewamy syrop do piany, ubijając mikserem. Dodajemy miękkie masło i wanilię. Gotową masą przekładamy placki i smarujemy nią wierzch tortu. Dekorujemy drażami.

Paluszki z kurczaka
(dla 12 dzieci)
Składniki
- 4 duże piersi kurczaka
- kostka masła
- sól, pieprz do smaku
- torba grubo pokruszonych płatków kukurydzianych
Sposób przygotowania
Piersi rozbijamy tłuczkiem na grubość ok. 1 cm i kroimy w paski szerokości 1,5 cm. Solimy, pieprzymy i smarujemy z obu stron masłem. Obtaczamy w płatkach kukurydzianych, lekko dociskając, żeby przywarły do mięsa. Układamy na wysmarowanej tłuszczem blaszce. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 220°C i pieczemy ok. 15 min. Podajemy z sosem miodowo -musztardowym i domowym keczupem.

Kolorowe kruche ciasteczka
(40 ciasteczek)
Składniki
- 2 1/2 szklanki mąki
- 3/4 łyżeczki soli
- 1 1/2 kostki miękkiego masła
- 3/4 szklanki cukru
- 1 jajo
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
Lukier:
- 20 dag cukru pudru
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- po 1 opakowaniu: kolorowych kuleczek do ozdoby ciast oraz kolorowych cukierków (np. M&M's)
Sposób przygotowania
Mąkę mieszamy z solą. Za pomocą miksera łączymy ją z masłem, cukrem, cukrem waniliowym i jajkiem. Z gotowego ciasta formujemy dwie kule i wkładamy na godzinę do lodówki. Wyjmujemy ciasto i rozwałkowujemy na stolnicy na grubość ok. 1/2 cm. Foremkami wykrawamy ciasteczka i układamy na wysmarowanej masłem blaszce. Pieczemy na złoty kolor (10-15 min). Gdy ciasteczka przestygną, robimy lukier. Cukier ucieramy z sokiem z cytryny i dekorujemy tak otrzymanym lukrem ciasteczka. Zanim wyschnie, ozdabiamy ciastka kuleczkami.

Gofrowane kanapki
(ok. 32 kanapek)
Składniki
- kostka masła
- 16 kromek chleba tostowego
- 8 plasterków gotowanej szynki
- 8 plasterków żółtego sera
- gofrownica lub opiekacz do kanapek
Sposób przygotowania
Chleb smarujemy masłem z jednej strony. Pomiędzy dwie kromki złożone nieposmarowaną stroną wkładamy szynkę i ser. Pieczemy w gofrownicy ok. 5 min (muszą zrobić się lekko brązowe). Po wyjęciu z gofrownicy kroimy po przekątnej na dwa trójkąty.

Mini hot dogi
(dla 12 maluchów)
Składniki
- 1 1/4 szklanki wody
- 1 1/2 kostki masła
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 szklanka mąki
- 5 jaj
- 2 szklanki utartego żółtego sera typu Cheddar
- 40 frankfurterek koktajlowych
- musztarda
- keczup
- plastikowa torebka
Sposób przygotowania
Wodę, masło i sól doprowadzamy do wrzenia na patelni. Dodajemy mąkę i gotujemy przez chwilę, mieszając, aż masa zacznie odchodzić od brzegów patelni (ok. 2 min). Przekładamy masę do miski i studzimy. Dodajemy jajka po jednym, ubijając mikserem. Do gładkiej masy dodajemy ser i dokładnie mieszamy. Z torebki odcinamy róg, tak aby powstał otwór o średnicy 2,5 cm. Nakładamy łyżką porcję ciasta do torebki. Dwa kawałki papieru do pieczenia smarujemy masłem. Na każdy wyciskamy 20 pasków ciasta długości 5 cm. Pieczemy 30 min w 180°C. Wyłączamy piekarnik. W gotowych bułeczkach robimy nacięcie długości 4 cm i wstawiamy do ciepłego piekarnika na ok. 10 min. W tym czasie na grillu lub patelni opiekamy frankfurterki na złoty kolor (ok. 5 min). Wyjmujemy z piekarnika bułeczki i wkładamy do środka frankfurterki. Podajemy z keczupem lub musztardą.

Tęczowe warzywa
(dla 12 maluchów)
Składniki
- 6 łodyg selera naciowego
- 5 marchewek karotek
- 4 zielone ogórki
- 2 opakowania (0,5 kg) koktajlowych pomidorków
Na sos:
- 1/2 szklanki majonezu
- 3/4 szklanki 12% śmietany
- pęczek szczypiorku
- ząbek czosnku
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Warzywa myjemy, jeśli trzeba obieramy i kroimy w słupki. Robimy sos. Szczypiorek myjemy i siekamy, czosnek zgniatamy. Majonez mieszamy ze śmietaną, dodajemy czosnek i szczypiorek. Solimy i pieprzymy do smaku. Odstawiamy na godzinę do lodówki. Sos podajemy osobno.

Sos miodowo-musztardowy i domowy ketchup
Sos miodowo-musztardowy
Składniki
- 1 szklanka majonezu
- 1/3 szklanki musztardy Dijon
- 2 łyżki miodu
- 1/2 łyżeczki soli
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki mieszamy. Sos odstawiamy na godzinę do lodówki.
Domowy keczup
Składniki
- 2 puszki pokrojonych w kostkę pomidorów bez skóry
- 1 cebula
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 2/3 szklanki brązowego cukru
- 5 łyżek octu winnego
- łyżeczka soli
Sposób przygotowania
Cebulę siekamy i smażymy na oliwie ok. 8 min. Pomidory miksujemy na gładką masę. Dodajemy je do cebuli wraz z resztą składników. Gotujemy ok. godziny, aż keczup zgęstnieje. Jeszcze raz miksujemy. Przed podaniem wsadzamy na godzinę do lodówki.

Sok pomarańczowo-porzeczkowy
Składniki
- 1 l schłodzonego świeżego soku pomarańczowego
- 1 l schłodzonego soku z czarnej porzeczki
Sposób przygotowania
Mieszamy oba soki w dzbanku. Gotowe!