Przyjęcie dla dzieci

Magdalena Duklas
Tort czekoladowy

Tort czekoladowy (Fot. Krzysztof Duklas / Agencja Wyborcza.pl)

Nie musi być drogo - musi być kolorowo. Dzieci najbardziej lubią proste, znane sobie dania, za to podane w niecodzienny sposób. Nasza kinderbalowa propozycja składa się właśnie z takich znanych i lubianych potraw, które przyprawiliśmy szczyptą fantazji. Dla lepszej zabawy...
1 z 8
Fot. Krzysztof Duklas / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Krzysztof Duklas / Agencja Wyborcza.pl

Tort czekoladowy

(dla 12 łakomczuchów)

 

Składniki

  • 1 szklanka wrzątku
  • 3/4 szklanki gorzkiego kakao
  • 1/2 szklanki tłustego mleka
  • 1 łyżeczka sproszkowanej wanilii (lub 2 cukry waniliowe)
  • 2 szklanki mąki
  • 1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 kostki masła
  • 2 szklanki brązowego cukru
  • jajka
  • po 1 opakowaniu kolorowych draży i kuleczek do ozdoby ciasta

 

Na masę:

  • 4 białka
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 1/3 filiżanki + 2 łyżeczki cukru
  • kostka masła
  • 2 łyżeczki wanilii
  • 2/3 filiżanki wody

 

Sposób przygotowania

Wrzątek mieszamy z kakao. Dodajemy mleko i wanilię. Mąkę, sodę i sól mieszamy osobno. Masło i brązowy cukier ucieramy na puszystą masę. Cały czas ucierając, dodajemy jedno jajko. Mąkę, sodę i sól mieszamy z rozpuszczonym kakao. Tak powstałą masę partiami dodajemy do masła z cukrem, na przemian z trzema jajkami. Gotowe ciasto dzielimy na pół. W tortownicy o śr. 24 cm pojedynczo pieczemy 2 placki, 25-35 min w temp. 180°C. Robimy masę. Z wody i 1 1/3 filiżanki cukru gotujemy syrop. Białka z solą i 2 łyżeczkami cukru ubijamy na pianę. Powoli wlewamy syrop do piany, ubijając mikserem. Dodajemy miękkie masło i wanilię. Gotową masą przekładamy placki i smarujemy nią wierzch tortu. Dekorujemy drażami.

2 z 8
Fot. Krzysztof Duklas / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Krzysztof Duklas / Agencja Wyborcza.pl

Paluszki z kurczaka

(dla 12 dzieci)

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Piersi rozbijamy tłuczkiem na grubość ok. 1 cm i kroimy w paski szerokości 1,5 cm. Solimy, pieprzymy i smarujemy z obu stron masłem. Obtaczamy w płatkach kukurydzianych, lekko dociskając, żeby przywarły do mięsa. Układamy na wysmarowanej tłuszczem blaszce. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 220°C i pieczemy ok. 15 min. Podajemy z sosem miodowo -musztardowym i domowym keczupem.

3 z 8
Fot. Krzysztof Duklas / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Krzysztof Duklas / Agencja Wyborcza.pl

Kolorowe kruche ciasteczka

(40 ciasteczek)

 

Składniki

  • 2 1/2 szklanki mąki
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1 1/2 kostki miękkiego masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • jajo
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

 

Lukier:

  • 20 dag cukru pudru
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • po 1 opakowaniu: kolorowych kuleczek do ozdoby ciast oraz kolorowych cukierków (np. M&M's)

 

Sposób przygotowania

Mąkę mieszamy z solą. Za pomocą miksera łączymy ją z masłem, cukrem, cukrem waniliowym i jajkiem.  Z gotowego ciasta formujemy dwie kule i wkładamy na godzinę do lodówki. Wyjmujemy ciasto i rozwałkowujemy na stolnicy na grubość ok. 1/2 cm. Foremkami wykrawamy ciasteczka i układamy na wysmarowanej masłem blaszce. Pieczemy na złoty kolor (10-15 min). Gdy ciasteczka przestygną, robimy lukier. Cukier ucieramy z sokiem z cytryny i dekorujemy tak otrzymanym lukrem ciasteczka. Zanim wyschnie, ozdabiamy ciastka kuleczkami.

4 z 8
Fot. Krzysztof Duklas / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Krzysztof Duklas / Agencja Wyborcza.pl

Gofrowane kanapki

(ok. 32 kanapek)

 

Składniki

  • kostka masła
  • 16 kromek chleba tostowego
  • 8 plasterków gotowanej szynki
  • 8 plasterków żółtego sera
  • gofrownica lub opiekacz do kanapek

 

Sposób przygotowania

Chleb smarujemy masłem z jednej strony. Pomiędzy dwie kromki złożone nieposmarowaną stroną wkładamy szynkę i ser. Pieczemy w gofrownicy ok. 5 min (muszą zrobić się lekko brązowe). Po wyjęciu z gofrownicy kroimy po przekątnej na dwa trójkąty.

5 z 8
Fot. Krzysztof Duklas / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Krzysztof Duklas / Agencja Wyborcza.pl

Mini hot dogi

(dla 12 maluchów)

 

Składniki

  • 1 1/4 szklanki wody
  • 1 1/2 kostki masła
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 szklanka mąki
  • jaj
  • 2 szklanki utartego żółtego sera typu Cheddar
  • 40 frankfurterek koktajlowych
  • musztarda
  • keczup
  • plastikowa torebka

 

Sposób przygotowania

Wodę, masło i sól doprowadzamy do wrzenia na patelni. Dodajemy mąkę i gotujemy przez chwilę, mieszając, aż masa zacznie odchodzić od brzegów patelni (ok. 2 min). Przekładamy masę do miski i studzimy. Dodajemy jajka po jednym, ubijając mikserem. Do gładkiej masy dodajemy ser i dokładnie mieszamy. Z torebki odcinamy róg, tak aby powstał otwór o średnicy 2,5 cm. Nakładamy łyżką porcję ciasta do torebki. Dwa kawałki papieru do pieczenia smarujemy masłem. Na każdy wyciskamy 20 pasków ciasta długości 5 cm. Pieczemy 30 min w 180°C. Wyłączamy piekarnik. W gotowych bułeczkach robimy nacięcie długości 4 cm i wstawiamy do ciepłego piekarnika na ok. 10 min. W tym czasie na grillu lub patelni opiekamy frankfurterki na złoty kolor (ok. 5 min). Wyjmujemy z piekarnika bułeczki i wkładamy do środka frankfurterki. Podajemy z keczupem lub musztardą.

6 z 8
Fot. Krzysztof Duklas / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Krzysztof Duklas / Agencja Wyborcza.pl

Tęczowe warzywa

(dla 12 maluchów)

 

Składniki

Na sos:

  • 1/2 szklanki majonezu
  • 3/4 szklanki 12% śmietany
  • pęczek szczypiorku
  • ząbek czosnku
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

Warzywa myjemy, jeśli trzeba  obieramy i kroimy w słupki. Robimy sos. Szczypiorek myjemy i siekamy, czosnek zgniatamy. Majonez mieszamy ze śmietaną, dodajemy czosnek i szczypiorek. Solimy i pieprzymy do smaku. Odstawiamy na godzinę do lodówki. Sos podajemy osobno.

7 z 8
Fot. Krzysztof Duklas / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Krzysztof Duklas / Agencja Wyborcza.pl

Sos miodowo-musztardowy i domowy ketchup

Sos miodowo-musztardowy

Składniki

  • 1 szklanka majonezu
  • 1/3 szklanki musztardy Dijon
  • 2 łyżki miodu
  • 1/2 łyżeczki soli

 

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki mieszamy. Sos odstawiamy na godzinę do lodówki.

 

Domowy keczup

Składniki

  • 2 puszki pokrojonych w kostkę pomidorów bez skóry
  • cebula
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 2/3 szklanki brązowego cukru
  • 5 łyżek octu winnego
  • łyżeczka soli

 

Sposób przygotowania

Cebulę siekamy i smażymy na oliwie ok. 8 min. Pomidory miksujemy na gładką masę. Dodajemy je do cebuli wraz z resztą składników. Gotujemy ok. godziny, aż keczup zgęstnieje. Jeszcze raz miksujemy. Przed podaniem wsadzamy na godzinę do lodówki.

8 z 8
Fot. Krzysztof Duklas / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Krzysztof Duklas / Agencja Wyborcza.pl

Sok pomarańczowo-porzeczkowy

Składniki

  • 1 l schłodzonego świeżego soku pomarańczowego
  • 1 l schłodzonego soku z czarnej porzeczki

 

Sposób przygotowania

Mieszamy oba soki w dzbanku. Gotowe!