Zmysłowe desery z truskawkami
Deser z białej czekolady i mascarpone (Fot. M&K Duklas / duklas.pl)
Deser z białej czekolady i mascarpone
Składniki
- 20 dag dobrej białej czekolady
- 1/3 szklanki czystej wódki gruszkowej (np. Eau de Vie de Poire Williams)
- 1/4 szklanki wody
- ziarenka z 1/2 laski wanilii
- 25-30 dag dobrego serka mascarpone
- 1 szklanka gęstej 36% śmietanki
- dowolne owoce do dekoracji
Sposób przygotowania
W metalowej miseczce mieszamy drobno pokrojoną białą czekoladę z wódką i wodą, ustawiamy nad garnkiem z wrzącą wodą i gotujemy na parze, aż masa będzie jednolita - nie powinna być zbyt gęsta. Mieszamy z wanilią i dodawanym po łyżce serem mascarpone. Gdy masa będzie gładka, odstawiamy do prze-stygnięcia. Ubijamy na sztywno śmietankę i stopniowo łączymy ją z masą czekoladowo-serową, ciągle mieszając. Przygotowanym kremem napełniamy kieliszki lub foremki, przykrywamy, wstawiamy do lodówki na co najmniej 3 godziny. W tym czasie czekolada się zetnie i deser zgęstnieje. Każdą porcję dekorujemy dowolnymi owocami i listkami mięty lub melisy. Deser możemy także posypać pokrojoną w kostkę galaretką wiśniową lub malinową. Jeśli chcemy wyjąć deser z foremek (jak na zdjęciu), dodajmy do masy trochę rozpuszczonej żelatyny - wystarczy 1-2 łyżeczki.
Sernik na zimno z truskawkami
Spód:
- 10 dag herbatników
- 10 dag orzechów włoskich
- 10 dag masła
Marynowane truskawki:
- 50 dag truskawek
- 2-3 łyżki wódki owocowej (śliwowicy, kirszu)
Krem:
Sposób przygotowania
Robimy spód: rozdrabniamy w malakserze ciastka oraz orzechy, dodajemy masło i krótko miksujemy, aż składniki utworzą kruszonkę. Rozkładamy ją równomiernie na spodzie tortownicy (o średnicy 24 cm), dociskamy lekko dłonią, wstawiamy do lodówki. Truskawki zalewamy wódką i odstawiamy, aby się zamarynowały. Przygotowujemy krem: żelatynę rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu. Ubijamy śmietanę z cukrem, po łyżce dodajemy serek, a gdy masa będzie gładka, wlewamy żelatynę, stale miksując. Połowę masy rozsmarowujemy na torcie, na wierzchu układamy truskawki marynowane w wódce, przykrywamy resztą kremu, wypełniając zagłębienia między owocami, wygładzamy wierzch. Wstawiamy na 2-3 godziny do lodówki, aby sernik stężał. Dekorujemy truskawkami (albo galaretką lub bitą śmietaną).
Biszkopciki truskawkowe
Ciasto:
- 4 szklanki mąki (pół na pół szymanowska i tortowa)
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 10 dag masła
- 1 szklanka maślanki
- 1/2 szklanki 36% śmietany
- skórka otarta z 1 cytryny
Do przełożenia:
- 2 kg truskawek
- 1/2 szklanki likieru Grand Marnier
- 1/4 szklanki cukru
- 2 łyżki soku z cytryny
- szczypta soli
- 1 szklanka śmietany kremówki
- 1-2 łyżki cukru
- 1 cukier waniliowy
Sposób przygotowania
Mąkę łączymy z cukrem, proszkiem do pieczenia i solą. Dodajemy zimne kawałeczki masła i wyrabiamy widelcem kruszonkę. Mieszamy maślankę ze śmietaną i skórką cytrynową. Łączymy z kruszonką, wyrabiamy, aż powstanie ciasto. Zawijamy w folię, wstawiamy na 30 min do lodówki. Rozgrzewamy piekarnik do 200°C. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 1 cm i wycinamy kółka. Układamy je na nienatłuszczonej blasze, smarujemy śmietaną i posypujemy cukrem. Pieczemy na złoty kolor (15 min), studzimy. Robimy masę: ćwiartki truskawek mieszamy z likierem, cukrem, sokiem cytrynowym i solą. Pozostawiamy w temp. pokojowej, aż owoce puszczą sok (30 min). Śmietanę schładzamy, ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym. Upieczone biszkopciki kroimy wszerz na pół, na spodach rozkładamy truskawki, a na nich bitą śmietanę. Przykrywamy wierzchami biszkopcików.
Granita truskawkowa na szampanie
Składniki
- 1,25 szklanki cukru
- 3/4 szklanki wody
- 20 dag małych truskawek
- 3/4 szklanki soku z czerwonych grejpfrutów
- 2,25 szklanki zimnego wytrawnego szampana lub musującego wina
- 1,5 łyżeczki drobno startej skórki cytrynowej
- kilka łyżek sera mascarpone
- 15-20 truskawek z listkami do dekoracji
Sposób przygotowania
Mieszamy 3/4 szklanki cukru z wodą i podgrzewamy, aż cukier się rozpuści. Studzimy. Miksujemy oczyszczone truskawki, pół szklanki truskawkowego purée dodajemy do syropu razem z sokiem grejpfrutowym i szampanem. Masę wlewamy do metalowej miski i zamrażamy (przez co najmniej 6 godzin), mieszając co pół godziny. Pozostały cukier mieszamy ze skórką cytrynową, część odsypujemy do dekoracji kieliszków, resztę miksujemy z mascarpone. Brzegi kieliszków do martini zwilżamy wodą, zanurzamy w cytrynowym cukrze, napełniamy porcjami granity truskawkowej. Dekorujemy kremem z serka mascarpone oraz truskawkami i od razu podajemy.
Drożdżowe bułeczki z truskawkami
(na 16 sztuk)
Składniki
- 50 dag mąki
- 4 dag drożdży
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 2 łyżki cukru
- 1 jajko
- szczypta soli
- 5 dag masła
- 40 dag naturalnego twarożku
- 1 cytryna
- 1 torebka cukru waniliowego
- 16 małych truskawek
- cukier puder do posypania
Sposób przygotowania
Mąkę przesiewamy do miski, pośrodku robimy dołek i wkruszamy do niego drożdże. Wlewamy trochę ciepłego mleka, lekko mieszamy drożdże z mlekiem i odrobiną mąki z brzegów miski. Odstawiamy na 10 min w ciepłe miejsce, aby drożdże zaczęły pracować. Resztę mleka mieszamy z cukrem, roztrzepanym jajkiem, solą i stopionym masłem. Wlewamy do mąki, wyrabiamy gładkie ciasto - jest gotowe, kiedy nie klei się do rąk. Odstawiamy je do wyrośnięcia na 30 min w ciepłe miejsce - objętość ciasta powinna się podwoić. W tym czasie mieszamy serek ze skórką cytrynową i cukrem waniliowym. Ciasto znów zagniatamy, dzielimy na 16 kawałków. Rozpłaszczamy je, pośrodku kładziemy trochę serka i jedną oczyszczoną truskawkę. Formujemy bułeczki, układamy je na natłuszczonej formie. Pozostawiamy do wyrośnięcia na kolejne 15 min, a następnie pieczemy pół godziny w temp. 180°C (160°C z termoobiegiem). Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Bowl piwny z truskawkami
(dla 6 osób)
Składniki
- 25 dag truskawek
- 6 dag cukru
- 600-700 ml piwa typu alt (tzw. Altbier to niemieckie piwo górnej fermentacji; można je zastąpić stoutem, ale, porterem lub piwem trapistów)
- 400 ml wytrawnego musującego wina
Sposób przygotowania
Myjemy truskawki, usuwamy ogonki i listki. Większe owoce kroimy na połówki lub ćwiartki, małe pozostawiamy w całości. Przekładamy do naczynia na bowl, mieszamy z cukrem. Gdy owoce puszczą sok, wlewamy połowę dobrze schłodzonego piwa, przykrywamy i wstawiamy na godzinę do lodówki. Bezpośrednio przed podaniem wlewamy resztę piwa i bardzo zimnego szampana.