Rabarbar - smak dzieciństwa
Rabarbar pieczony z rabarbarowymi lodami (Fot. Małgorzata Dzięgielewska)
Mrożony torcik jogurtowy z rabarbarem
Składniki
- 2 łyżeczki żelatyny
- 50 dag oczyszczonego i pokrojonego w plasterki rabarbaru
- 50 dag truskawek
- 1/2 szklanki cukru
- 3 szklanki naturalnego jogurtu
- 3/4 szklanki pokruszonych herbatników zbożowych
- 2 łyżki cukru (do truskawek)
Sposób przygotowania
Namaczamy żelatynę w kilku łyżkach wody. Rabarbar rozgotowujemy z cukrem w 1/2 szklanki wody (6-8 minut). Zdejmujemy z ognia, dodajemy rozpuszczoną żelatynę, studzimy, a następnie miksujemy i łączymy z jogurtem. Tak przygotowaną masę zamrażamy - albo w maszynce do lodów, albo w zamrażalniku (jeśli wybieramy drugą opcję, mieszamy masę co 15 minut, aby nie powstały w niej kryształki lodu). Dno tortownicy wysypujemy pokruszonymi herbatnikami i dociskamy je ręką. Na tej warstwie rozsmarowujemy lody rabarbarowe i wyrównujemy powierzchnię. Przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do zamrażalnika
na 2 godziny. Ostrożnie wyjmujemy torcik z formy, pozostawiamy na kilkanaście minut w temperaturze pokojowej - musi zmięknąć, inaczej nie będzie się dobrze kroił. Podzielone na ćwiartki truskawki mieszamy z cukrem i czekamy, aż puszczą sok. Dekorujemy porcje tortu bezpośrednio przed podaniem.
Ciasto z musem rabarbarowo-truskawkowym
Składniki
- 500 g rabarbaru
- 1 szklanka cukru
- 2 torebki żelatyny (po 9 g)
- 2 szklanki oczyszczonych i pokrojonych truskawek
- sok z 1/2 cytryny
- 2 szklanki rozgniecionych herbatników
- 6 łyżek stopionego masła
- 1 szklanka 36% śmietanki
Sposób przygotowania
Rabarbar kroimy na kawałki o długości 2-3 cm, zasypujemy w rondlu cukrem, wlewamy 1/4 szklanki wody i zagotowujemy, mieszając. Dusimy 10 minut na małym ogniu - rabarbar powinien być miękki - a potem miksujemy. Namaczamy żelatynę w 1/2 szklanki zimnej wody (według przepisu na torebce), rozpuszczamy ją, podgrzewając, dodajemy do truskawek rozgniecionych widelcem. Przyprawiamy sokiem z cytryny i mieszamy ze zmiksowanym rabarbarem. Masę wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Mieszamy ciastka z masłem, rozkładamy je na dnie formy na tartę (lub tortownicy) o średnicy 23 cm i dociskamy ręką, tak aby powstała równa warstwa. Pieczemy 15 minut na złoty kolor, studzimy. Do gęstniejącej masy rabarbarowej dodajemy ubitą śmietankę, powstały krem rozsmarowujemy na ostudzonym spodzie z ciastek. Wstawiamy na 2-3 godziny do lodówki. Przed podaniem możemy udekorować listkami mięty lub truskawkami.
Ciasto z rabarbarem
Na blachę o wymiarach 36 cm na 21 cm
Składniki
- 2 kg rabarbaru
Ciasto
- 50 dag mąki
- 8 dag drożdży
- 10 dag cukru
- 1 szklanka mleka
- 8 dag masła
- szczypta soli
- 1 jajo
Kruszonka
- 20 dag mąki
- 10 dag cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1/2 kostki masła
Sposób przygotowania
Robimy ciasto. Mąkę przesiewamy do dużej miski, robimy pośrodku dołek i wkładamy do niego pokruszone drożdże. Posypujemy łyżeczką cukru, zalewamy 1/3 szklanki ciepłego mleka i zarabiamy przez moment ręką. Pozostawiamy do wyrośnięcia. Masło topimy w pozostałym mleku, dodajemy pozostały cukier i sól. Wbijamy jajko, dokładnie mieszamy i wlewamy do rozczynu. Zagniatamy ciasto i ponownie pozostawiamy do wyrośnięcia. Płuczemy i obieramy rabarbar, kroimy go na 2-cm kawałki. Przygotowujemy kruszonkę: mąkę mieszamy z oboma cukrami. Schłodzone masło ścieramy na grubej tarce i rozcieramy z mąką. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy, rozwałkowujemy na grubość dwóch palców na natłuszczonej blasze i nakłuwamy widelcem. Rozkładamy na nim rabarbar. Posypujemy kruszonką i pieczemy w 200°C przez 45 min.
Zapiekanka rabarbarowa
Składniki
- 1 kg rabarbaru
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 2 łyżki likieru Grand Marnier
- 2 łyżki konfitury truskawkowej
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- masło
Ciasto:
Oraz:
- 2-3 łyżki cukru pudru
Sposób przygotowania
Rabarbar myjemy i czyścimy, kroimy na 4-centymetrowe kawałki. Dusimy pod przykryciem z 2 łyżkami wody, cukrem i sokiem z cytryny - powinien zmięknąć, ale nie może się rozpadać. Cedzimy przez sitko, powstały podczas duszenia sok gotujemy bez pokrywki tak długo, aż zgęstnieje i odparuje do mniej więcej połowy objętości. Mieszamy go z likierem, konfiturą i mąką ziemniaczaną, zagotowujemy ponownie, stale mieszając - powstanie gęsty, lśniący sos. Kawałki rabarbaru układamy w wysmarowanej masłem formie do zapiekanek. Robimy ciasto: zagotowujemy śmietankę z mlekiem i ziarenkami wanilii, zdejmujemy z ognia. Ucieramy żółtka i jajka z cukrem, mieszamy z mąką. Powoli, stale mieszając, wlewamy waniliową śmietankę. Masą przykrywamy rabarbar i zapiekamy 20 minut w 180°C. Posypujemy cukrem pudrem i zapiekamy jeszcze 5 minut, aby wierzch się ładnie przyrumienił. Do zapiekanki podajemy sos rabarbarowy.
Rabarbar pieczony z rabarbarowymi lodami
(dla 6 osób)
Lody rabarbarowe:
- 240 g rabarbaru obranego i pokrojonego w cieniutkie plasterki
- 200 g cukru
- 1 cytryna
- 550 ml kremówki śmietanki
- 1 laska wanilii
- 6 żółtek
Migdały w karmelu:
- 50 g cukru
- 1 czubata łyżka płatków migdałowych lub obranych migdałów pokrojonych w cienkie słupki
Pieczony rabarbar:
- 500 g rabarbaru obranego i pokrojonego na grube ukośne kawałki
- 1/2 szklanki cukru
- 50 ml słodkiego białego wina
- 1 pomarańcza
- kawałek (ok. 1 cm) obrany i pokrojony w cieniutkie plasterki imbiru
Sposób przygotowania
Robimy lody: rabarbar przekładamy do rondla, zasypujemy połową cukru, skrapiamy sokiem z cytryny. Podgrzewamy 8 minut, mieszając. Cukier powinien się rozpuścić, a rabarbar rozpaść. Do drugiego rondla wlewamy śmietankę, dodajemy ziarenka wanilii, wrzucamy też pustą laskę. Zagotowujemy na małym ogniu. Zdejmujemy z ognia, usuwamy laskę. Ucieramy żółtka z resztą cukru i powoli - stale miksując - zaparzamy je gorącą śmietanką. Tę masę wlewamy do rondla po śmietance, podgrzewamy, mieszając na malutkim ogniu, aż zgęstnieje i zacznie oblepiać łyżkę (5 minut). Przecieramy przez sitko do miski, dodajemy rabarbar, mieszamy, chłodzimy, a następnie zamrażamy (w maszynce lub w zamrażalniku; jeśli wybieramy drugą opcję, mieszamy masę co 20-30 minut). Przygotowujemy migdały w karmelu: topimy cukier na patelni. Kiedy się skarmelizuje, dodajemy migdały i ostrożnie mieszamy, aby karmel je pokrył. Rozsmarowujemy masę na pergaminie, a gdy zastygnie, łamiemy na kawałki. Przygotowujemy rabarbar: mieszamy go z cukrem, winem, sokiem oraz cieniutko obraną skórką z pomarańczy i imbirem. Rozkładamy płasko w żaroodpornym naczyniu, pieczemy 10-12 minut w 200°C. Rabarbar powinien być miękki, ale nie może się rozpadać. Podajemy gorący, kładąc obok każdej porcji kulkę lodów. Deser posypujemy pokruszonymi karmelowymi migdałami.
Rabarbarowy placek z bezą
Składniki
- 4-5 łodyg rabarbaru
- 2 łyżki cukru
Ciasto
- 30 dag mąki
- 20 dag masła
- 10 dag cukru pudru
- sól
Beza
- 3 białka
- 6 łyżek cukru
Sposób przygotowania
Mąkę mieszamy z cukrem pudrem i szczyptą soli. Dodajemy masło i siekamy. Palcami zagniatamy ciasto, po czym lepimy z niego kulkę, owijamy folią i wkładamy do lodówki na 30 min. Dużą formę do tarty wykładamy ciastem i podpiekamy w piekarniku, przez 10 min, w temp. 200°C. Rabarbar myjemy, osuszamy i obieramy, po czym kroimy na 2-centymetrowe kawałki. Mieszamy z cukrem i układamy na podpieczonym placku. Białka ubijamy, stopniowo dodając cukier, i wykładamy na placek. Pieczemy w temp. 180°C, aż beza będzie złota.
Chrupiący boczek z melasą i rabarbarem
(dla 4-6 osób)
Składniki
- 1 kg surowego boczku ze skórą
- sól i pieprz
- 3 łyżki melasy (lub ciemnego miodu)
- oliwa
- 2 duże czerwone cebule
- 4 łodygi rabarbaru
Sposób przygotowania
Boczek myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Skórę nacinamy w kratkę, oprószamy solą, pieprzem, nacieramy melasą lub miodem i skrapiamy oliwą. Obrane cebule przekrawamy na pół, układamy w brytfannie, na nich kładziemy boczek (dzięki temu tłuszcz odcieknie, a cebulowy aromat dostanie się do mięsa). Dodajemy obrane kawałki rabarbaru. Przykrywamy brytfankę folią aluminiową, pieczemy 30 minut w 180°C. Zdejmujemy folię, zwiększamy temp. do 200°C i pieczemy 15 min, aby skóra się zrumieniła. Boczek podajemy z cebulą i rabarbarem.
Fot. Marcin Klaban
Pieczona sola z rabarbarem
(dla 2-3 osób)
Składniki
Marynata:
- 1 łyżka pistacji (niesolonych)
- 1 papryczka chilli
- sok z 2 limonek
- mały pęczek kolendry
- 5 łyżek oliwy
- sól do smaku
Sposób przygotowania
Przygotowujemy marynatę, ucierając lub miksując wszystkie składniki. Rybę myjemy, dokładnie osuszamy i nacinamy skórę. Cykorię siekamy, rabarbar obieramy i kroimy w plasterki o grubości 1/2 cm. Rybę układamy na blasze wyłożonej cykorią i rabarbarem. Polewamy marynatą. Pieczemy w temp. 180°C przez 30 min. Możemy podać np. z młodymi ziemniaczkami z miętą i świeżą cykorią, skropioną oliwą i doprawioną solą oraz pieprzem.
Fot. Marcin Klaban
Kaczka z rabarbarem
Składniki
- 5 dag mielonego mięsa drobiowego
- 20 ml 30% śmietanki
- 2 łodygi rabarbaru
- 1 wyluzowane z kości kacze udko
- 2 łyżki oleju
- 100 ml porto
- 1 kieliszek czerwonego wytrawnego wina
- 2 łyżki miodu
- 2 gwiazdki anyżu
- sól, biały pieprz
Sposób przygotowania
Mielone mięso, śmietankę i startą łodygę rabarbaru mieszamy, doprawiamy. Musem faszerujemy kacze udko i spinamy je wykałaczkami. Kaczkę doprawiamy solą i białym pieprzem, obsmażamy na oleju i wkładamy do piekarnika. Pieczemy 20 minut w temp. 185°C. W rondelku gotujemy porto z winem, miodem i gwiazdkami anyżu, aż uzyskamy gęstą konsystencję. Z drugiej łodygi rabarbaru wycinamy słupki o długości 5 cm, dodajemy je do winnego sosu i gotujemy przez 4 minuty. Upieczoną kaczkę kładziemy na talerzu, obkładamy rabarbarem i polewamy sosem.
Karczoch z rabarbarem i pomarańczami
(dla 2-3 osób)
Składniki
- 1 duży karczoch
- 1 cytryna
- 2 łodygi rabarbaru
- 2 pomarańcze z czerwonym miąższem
- 1 pęczek rzodkiewek
- oliwa
- kilka listków mięty
- sól i pieprz
Sposób przygotowania
Karczocha obieramy z liści, odcinamy twardy wierzchołek główki i ostre koniuszki pozostałych płatków, zostawiamy samo serce, czyli środek z miąższem. Nacieramy połówkami cytryny, żeby nie zsiniał, dzielimy na centymetrowe kawałki. Rabarbar obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy karczocha, rabarbar i cytrynę do wrzątku, gotujemy 10 min. Pomarańcze obieramy, kroimy na kawałki, a rzodkiewkę w plasterki. Odcedzonego karczocha, rabarbar, rzodkiewki i pomarańcze układamy na talerzu. Skrapiamy obficie oliwą, posypujemy miętą, doprawiamy solą i pieprzem.
Fot. Marcin Klaban
Lemoniada rabarbarowa
dla 10 osób
Składniki
- 300 g rabarbaru pokrojonego w drobne kawałki
- 170 g cukru
- skórka otarta z 1 cytryny
- 2 gałązki estragonu
- 125 ml soku z cytryny
- 2 szklanki kostek lodu
- 10 plastrów cytryny
Sposób przygotowania
Rabarbar wkładamy do rondla, zalewamy 180 ml wody, dodajemy cukier i skórkę z cytryny, zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i gotujemy 8-10 minut. Zdejmujemy z ognia, wrzucamy do rondla estragon, studzimy do temperatury pokojowej. Przecedzamy (rabarbar i estragon wyrzucamy), łączymy z sokiem cytrynowym. Powstały syrop mieszamy z 1,25 l zimnej wody, lodem i plastrami cytryny. Przelewamy do dużych słoików, butelek z szeroką szyjką lub termosów.
Chutney z rabarbaru
Składniki
- 1 średnia czerwona cebula
- 2 łodygi rabarbaru
- 2 łyżeczki cukru
- gałązka tymianku lub rozmarynu
- 1 łyżka musztardy (Dijon lub angielskiej)
- sól i pieprz do smaku
- 2-3 łyżki oliwy do smażenia
Sposób przygotowania
Obieramy i bardzo drobno siekamy cebulę oraz rabarbar. Na rozgrzanej oliwie szklimy cebulę, wrzucamy rabarbar, cukier i zioła. Podsmażamy, przez cały czas mieszając, aż powstanie jednolita masa (w razie potrzeby wlewamy odrobinę wody). Na końcu dodajemy musztardę, solimy, pieprzymy. Podajemy na zimno - do serów.
Fot. Marcin Klaban