Sprawdzone przepisy na grilla
Kurczak z mandarynkami (Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl)
Kurczak z mandarynkami
Składniki
- 300 + 100 ml soku z mandarynek
- 5 łyżek miodu
- 50 ml sosu sojowego
- 4 łyżki otartej skórki z mandarynki
- 2 łyżki upieczonej i zmiksowanej zielonej papryczki chilli
- 50 ml posiekanej trawy cytrynowej
- 3 łyżki listków tymianku
- 3 łyżki startego imbiru
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżka grubej soli morskiej
- 1,5 kg podzielonego na ćwiartki i pozbawionego kości kurczaka
Sposób przygotowania
Przygotuj sos miodowo-sojowy: połącz 300 ml soku mandarynkowego, miód i sos sojowy, gotuj przez 20 minut, aż pozostanie 100 ml płynu. Dodaj połowę skórki z mandarynki i papryczkę. Zrób marynatę: pozostałe 100 ml soku mandarynkowego połącz z trawą cytrynową, tymiankiem, imbirem, oliwą, pozostałą skórką z mandarynki oraz solą, wlej do żaroodpornego naczynia. Następnie włóż do niego kurczaka i obtocz w marynacie. Przykryj i marynuj co najmniej 2 godziny, od czasu do czasu przewracając mięso. Rozgrzej grill. Wyjmij kurczaka i zdejmij z niego zioła. Piecz 20 minut, co jakiś czas obracając. Następnie obtocz kurczaka w sosie miodowo-sojowym i piecz jeszcze po 2 minuty z każdej strony. Podawaj z pozostałym sosem miodowym.
Szaszłyki z kurczaka
Składniki
- 100 ml octu ryżowego
- 60 ml sosu ostrygowego
- 2 łyżki cukru
- pokrojonych w dość dużą kostkę 60 dag filetów z kurczaka
- 20 dag ryżowego makaronu
- 1 pokrojona w paseczki marchewka
- 1 długa czerwona papryczka chili
- /3 filiżanki listków mięty
- 1/2 filiżanki listków kolendry
- 1 pokrojona na ósemki cytryna
Sposób przygotowania
Dwie łyżki octu ryżowego wymieszaj z łyżką sosu ostrygowego i łyżką cukru. Włóż do glazury kawałki kurczaka i mieszaj, aby pokryły się sosem. Wstaw do lodówki na 10 minut. Do miski włóż makaron oraz marchewkę i zalej wrzątkiem. Odstaw na parę minut, a następnie odsącz i połącz z pokrojoną papryczką chili, miętą, kolendrą oraz pozostałym octem ryżowym, sosem ostrygowym i cukrem. Starannie wymieszaj. Rozgrzej grill. Kurczaka nabij na patyczki i piecz przez 5-7 minut. Podawaj z sałatką makaronową i kawałkami cytryny.
Indyk w marynacie
Składniki
- 50 dag mięsa z piersi indyka
- 12 dag masła orzechowego
- 1 duży ząbek czosnku
- 200 ml naturalnego jogurtu
- 1 łyżka musztardy Dijon
- 1,5 łyżeczki sosu Worcestershire
- kilka kropli sosu tabasco
- sól i biały pieprz
- 1 pęczek dymki
Sposób przygotowania
Mięso umyj i osusz, pokrój w dużą kostkę (3 cm). Masło utrzyj z posiekanym czosnkiem, 75 ml jogurtu, musztardą, sosami Worcestershire i tabasco, solą oraz pieprzem. Mieszaniną posmaruj kawałki mięsa i odstaw pod przykryciem na 2 godziny w chłodne miejsce. Cebulki (szczypiorek odłóż do dekoracji) drobno posiekaj, połącz z resztą jogurtu, dopraw solą i pieprzem, wstaw do lodówki. Mięso nabij na szpadki i grilluj około 10 minut, obracając je co pewien czas. Podawaj z sosem jogurtowym posypanym posiekanym szczypiorem.
Kiełbasa w glazurze miodowo-musztardowej
Składniki
- 8 kawałków białej kiełbasy
- olej do smarowania rusztu
Glazura:
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki musztardy z całymi ziarenkami gorczycy
- sok z 1 małej cytryny
- 2 drobno posiekane ząbki czosnku
- sól i świeżo zmielony pieprz
Sposób przygotowania
Z miodu, musztardy, soku z cytryny, czosnku, soli i pieprzu przygotuj glazurę. Kiełbaski włóż do wrzącej wody, gotuj 3 minuty, następnie osącz i osusz. Każdą kiełbaskę posmaruj przygotowaną glazurą i piecz na naoliwionym ruszcie przez 8-10 minut, kilkakrotnie obracając.
Szaszłyki wieprzowe
Składniki
- 50 dag wieprzowiny
- 1 łyżka posiekanych liści szałwii
- 50 ml soku jabłkowego
- sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
- skórka otarta z 1 cytryny
- 2 łyżki gruboziarnistej musztardy
- 4 łyżki oleju z pestek winogron
- sól i świeżo zmielony pieprz
- 2 jabłka
- kilka liści świeżej szałwii
Sposób przygotowania
Mięso umyj i osusz, pokrój w kostkę o boku 3 cm. Szałwię wymieszaj z sokiem jabłkowym, sokiem i skórką z cytryny, musztardą, olejem, solą i pieprzem. Kawałki mięsa posmaruj tą mieszanką i włóż do miski (uwaga: nie używaj miski metalowej!). Przykryj, odstaw w chłodne miejsce na 3-4 godziny. Jabłka pokrój na cząstki i usuń z nich gniazda nasienne. Mięso wyjmij z miski i nabij na szpadki (jeśli używasz drewnianych, namocz je wcześniej w zimnej wodzie, bo się spalą na grillu) do szaszłyków na przemian z cząstkami jabłek i całymi liśćmi szałwii. Szaszłyki piecz na naoliwionym ruszcie przez 12-15 minut, co pewien czas obracając je i smarując marynatą.
Żeberka słodko-kwaśne
Składniki
- 1,5 kg żeberek wieprzowych
- 5 ząbków czosnku
- kawałek (ok. 7 cm) świeżego imbiru
- 6 łyżek sosu sojowego
- 6 łyżek wytrawnej wiśniówki
- 6 łyżek miodu
- 2 łyżeczki sosu chili
- 1 pokrojona na cząstki cytryna
Sposób przygotowania
Podzielone na porcje żeberka ułóż na wyścielonym folią aluminiową ruszcie piekarnika i piecz 35-45 minut w temp. 190°C. Przygotuj zaprawę, mieszając zmiażdżony czosnek, starty imbir, sos sojowy, wiśniówkę, miód i sos chili. Posmaruj żeberka, ułóż je na rozgrzanym, nasmarowanym oliwą grillu i piecz jeszcze 10-15 minut, od czasu do czasu smarując zaprawą - żeberka są gotowe, gdy mięso łatwo odchodzi od kości. Podawaj z cząstkami cytryny.
Żeberka w burbonie
Składniki
- ok. 1 kg żeberek wieprzowych
- 1 duża posiekana cebula
- 1 przełamany na pół kawałek kory cynamonu
- 6 cienkich plasterków świeżego imbiru
- 200 ml cydru
Glazura:
- 1/2 filiżanki brązowego cukru
- 10 dag masła
- 750 ml bourbona
- 50 ml octu na bazie cydru (lub jabłkowego)
- 2 łyżki musztardy Dijon
Marynata:
- 1 łyżka grubej soli morskiej
- 1 łyżka brązowego cukru
- 1,5 łyżki musztardy
- 1,5 łyżeczki listków tymianku
- 1 łyżeczka tartego imbiru
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
Sposób przygotowania
Zrób glazurę, mieszając cukier, masło, bourbon, ocet i musztardę w miseczce. W oddzielnej miseczce wymieszaj również wszystkie składniki marynaty. Oczyść żeberka z błon, podziel na mniejsze kawałki i polej marynatą. Marynuj co najmniej 6 godzin, a najlepiej całą dobę. Rozgrzej piekarnik do temperatury 160°C. Wyjmij żeberka z marynaty. Do żaroodpornego naczynia włóż posiekaną cebulę, kawałki cynamonu i imbir. Polej cydrem. Na tym ułóż żeberka (mięsem do dołu) i przykryj naczynie folią. Piecz godzinę, aż mięso zacznie odchodzić od kości. Przed przyjściem gości rozgrzej grill i podpiecz na nim żeberka po 5 minut z każdej strony. Następnie polej je glazurą (część sosu powinna zostać) i piecz kolejne 3 minuty z każdej strony. Pokrój żeberka na małe kawałki i serwuj z pozostałą glazurą.
Kotlety wieprzowe w morelowej glazurze
Składniki
- 4 kotlety wycięte z szynki wieprzowej
- olej do smarowania rusztu
Glazura:
- 3 łyżki dżemu morelowego
- 1 łyżka musztardy (najlepiej Dijon)
- 2 łyżeczki sosu Worcestershire
- świeżo zmielony pieprz
Sposób przygotowania
Brzegi kotletów natnij co 2,5 cm. Przygotuj glazurę: lekko podgrzany dżem morelowy dokładnie wymieszaj z musztardą i sosem Worcestershire, przypraw do smaku solą i pieprzem. Kotlety posmaruj glazurą i piecz na naoliwionym ruszcie po 5-6 minut z każdej strony, kilka razy odwracając.
Cheesburgery
Sos:
- 150 ml majonezu
- 150 ml kwaśnej śmietany
- garść posiekanej trawy cytrynowej
- 6 łyżek soku z limonki
- 4 posiekane cebulki
- 2 łyżki drobno posiekanej zielonej papryczki chili
- 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
- sól i pieprz
Burgery:
- 1 kg mielonej wołowiny
- 1 mała posiekana cebula
- garść posiekanej natki
- 2 łyżki sosu Worcestershire
- 1 łyżka posiekanej zielonej papryczki chili
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu
- 1/4 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
Glazura:
- 2 łyżki sosu Worcestershire
- 2 łyżki keczupu
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
- 2 łyżki brązowego cukru
- 3 łyżki masła
- sól i pieprz do smaku
Składniki
- 16 plastrów bekonu
- 8 bułek na hamburgery
- 8 liści sałaty
- 2 filiżanki startego sera cheddar
Sposób przygotowania
Zrób sos, mieszając wszystkie składniki. Przygotuj masę na kotlety, starannie łącząc wszystkie składniki. Uformuj z masy 8 burgerów i włóż do lodówki na co najmniej 2 godziny. Zrób glazurę. Wszystkie składniki (oprócz masła) wymieszaj i podgrzewaj, aż kawa się rozpuści. Wtedy zdejmij z ognia i dodaj masło. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Rozgrzej grill. Piecz bekon, aż stanie się rumiany i chrupiący. Przełóż go wówczas na papier kuchenny. Bułeczki przetnij w poprzek na pół i opiecz z obu stron przez 2 minuty na grillu, następnie ułóż na jednej z połówek po liściu sałaty. Grilluj kotlety, polewając je co chwilę glazurą, przez ok. 10 minut z każdej strony (jeśli trzeba, nieco dłużej). Pod koniec grillowania posyp mięso serem i poczekaj, aż się rozpuści. Na każdym liściu połóż porcję przygotowanego wcześniej sosu, potem burger, a na nim dwa plastry bekonu. Przykryj wolną połówką bułki. Podawaj z pozostałym sosem.
Wołowina Kentucky
Składniki
- 2 steki (po 35 dag każdy) polędwicy wołowej
- 6 kromek pieczywa pszennego
- liście sałaty
- 4-6 pomidorów
- olej lub oliwa do rusztu
- sól
Przyprawy:
- 1 łyżka mielonej papryki
- 1,5 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
Po 1/2 łyżeczki:
- suszonej szałwii
- mielonej gorczycy
- czosnku granulowanego
- suszonego oregano
- suszonej chili
Sposób przygotowania
Ostrym nożem kilkakrotnie natnij każdy stek, tworząc kształt otwieranej książki. Przyprawy dokładnie wymieszaj i natrzyj steki, także w nacięciach. Mięso przykryj i odstaw do lodówki na 4 godziny. Następnie piecz steki na naoliwionym ruszcie po 5-7 minut z każdej strony. Mięso powinno lekko zbrązowieć z zewnątrz, a wewnątrz pozostać różowe. Gotowe steki przykryj i odstaw na 5-10 minut. Podawaj pokrojone na cienkie plasterki z sosami, pieczywem, zieloną sałatą oraz plasterkami pomidorów.
Steki z sosem czosnkowym
Składniki
- 4 steki po 18-20 dag każdy
- 2 duże ząbki czosnku
- oliwa
- 2 łyżki rozgniecionych ziaren czarnego i białego pieprzu
- 450 ml dobrej oliwy
- 3 łyżki musztardy z całymi ziarenkami gorczycy
- sól i świeżo zmielony pieprz
Sos czosnkowy:
- 6 dużych zmiażdżonych ząbków czosnku
- 2 duże żółtka
- sok wyciśnięty z 1 niewielkiej cytryny
Sposób przygotowania
Steki natrzyj połówkami obranego czosnku i skrop oliwą. Obtocz je w rozgniecionych ziarnach pieprzu i odstaw pod przykryciem w chłodne miejsce na 3-4 godziny. Przygotuj sos: zmiksuj czosnek, żółtka i sok z cytryny. Ciągle miksując, dolewaj do mieszanki cienkim strumieniem oliwę. Gdy sos będzie miał konsystencję kremu, przełóż go do miseczki, dopraw musztardą, solą i pieprzem. Steki piecz na naoliwionym ruszcie około 3 minut z każdej strony (stek krwisty), 4 minuty (średnio wypieczony) lub dłużej, jeśli mięso ma być dobrze wypieczone. Podawaj z sosem czosnkowym.
Polędwica wołowa z miso
Składniki
- 2 łyżki czarnego pieprzu w ziarnach
- 1 posiekana szalotka
- 4 łyżeczki pasty miso
- 4 łyżki sake
- 4 plastry (po 15 dag każdy) polędwicy wołowej
- 4 garści kiełków soi lub rzodkiewki
- sól do smaku
Sposób przygotowania
Utłucz w moździerzu szalotkę razem z pieprzem. Dodaj pastę miso oraz sake, dopraw do smaku solą,wymieszaj. Rozgrzej grill. Smaż na nim polędwicę po 5 minut z każdej strony (jeśli trzeba, nieco dłużej). Każdy kawałek posmaruj pastą z miso i grilluj, aż mięso zbrązowieje. Podawaj polędwicę ułożoną na kiełkach.
Grillowana kukurydza
Składniki
- 8 kolb kukurydzy
Na sos:
- 10 dag miękkiego masła
- 1/3 filiżanki posiekanego szczypiorku
- 2 łyżki soku z limonki
- 1 łyżeczka drobnej soli morskiej
- 1/2 łyżki mielonej słodkiej papryki
- szczypta pieprzu kajeńskiego
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki sosu starannie wymieszaj. Kukurydzę grilluj przez 10 minut, od czasu do czasu odwracając. Gdy będzie już rumiana i miękka, podaj ją z przygotowanym sosem.
Cykoria z serem pleśniowym
Składniki
- 4 kolby cykorii
- oliwa
- ocet winny malinowy
- sól i pieprz
- 1 ser camembert pokrojony na plastry
Sposób przygotowania
Kolby cykorii pokrój wzdłuż na pół. Oliwę wymieszaj z octem, solą i pieprzem i skrop nią cykorię. Grilluj 3-5 minut, obracając w połowie pieczenia. Następnie połóż na cykoriach plastry camemberta i grilluj, dopóki ser nie zacznie się topić. Serwuj na gorąco, najlepiej z grzankami z białego pieczywa.
>
Myślę, że Wy tam w Wyborczej trochę niezależnie pracujecie. ale to jest jednak spora niezręczność. Zróbcie coś z tym.
Sorry, kukurydza jakoś się przedostała przedostatnia ponad moim uniesieniem... mea culpa. Ale nie ma to w sumie wielkiego znaczenia. Promujecie wbrew swoim(?) ideałom MIĘSO.