Sprawdzone przepisy na grilla

Anna Wrońska
Kurczak z mandarynkami

Kurczak z mandarynkami (Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl)

Smak jedzenia z rusztu w niewielkim stopniu zależy od modelu grilla i jego ceny. Najważniejsze, aby mięso, ryby lub warzywa były świeżutkie, przepis na marynatę wypróbowany, pogoda dobra, a towarzystwo wesołe. I wtedy wszystko się uda
1 z 14
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl

Kurczak z mandarynkami

Składniki

  • 300 + 100 ml soku z mandarynek
  • 5 łyżek miodu
  • 50 ml sosu sojowego
  • 4 łyżki otartej skórki z mandarynki
  • 2 łyżki upieczonej i zmiksowanej zielonej papryczki chilli
  • 50 ml posiekanej trawy cytrynowej
  • 3 łyżki listków tymianku
  • 3 łyżki startego imbiru
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka grubej soli morskiej
  • 1,5 kg podzielonego na ćwiartki i pozbawionego kości kurczaka

 

Sposób przygotowania

Przygotuj sos miodowo-sojowy: połącz 300 ml soku mandarynkowego, miód i sos sojowy, gotuj przez 20 minut, aż pozostanie 100 ml płynu. Dodaj połowę skórki z mandarynki i papryczkę. Zrób marynatę: pozostałe 100 ml soku mandarynkowego połącz z trawą cytrynową, tymiankiem, imbirem, oliwą, pozostałą skórką z mandarynki oraz solą, wlej do żaroodpornego naczynia. Następnie włóż do niego kurczaka i obtocz w marynacie. Przykryj i marynuj co najmniej 2 godziny, od czasu do czasu przewracając mięso. Rozgrzej grill. Wyjmij kurczaka i zdejmij z niego zioła. Piecz 20 minut, co jakiś czas obracając. Następnie obtocz kurczaka w sosie miodowo-sojowym i piecz jeszcze po 2 minuty z każdej strony. Podawaj z pozostałym sosem miodowym.

2 z 14
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl

Szaszłyki z kurczaka

Składniki

  • 100 ml octu ryżowego
  • 60 ml sosu ostrygowego
  • 2 łyżki cukru
  • pokrojonych w dość dużą kostkę 60 dag filetów z kurczaka
  • 20 dag ryżowego makaronu
  • 1 pokrojona w paseczki marchewka
  • 1 długa czerwona papryczka chili
  • /3 filiżanki listków mięty
  • 1/2 filiżanki listków kolendry
  • 1 pokrojona na ósemki cytryna

 

Sposób przygotowania

Dwie łyżki octu ryżowego wymieszaj z łyżką sosu ostrygowego i łyżką cukru. Włóż do glazury kawałki kurczaka i mieszaj, aby pokryły się sosem. Wstaw do lodówki na 10 minut. Do miski włóż makaron oraz marchewkę i zalej wrzątkiem. Odstaw na parę minut, a następnie odsącz i połącz z pokrojoną papryczką chili, miętą, kolendrą oraz pozostałym octem ryżowym, sosem ostrygowym i cukrem. Starannie wymieszaj. Rozgrzej grill. Kurczaka nabij na patyczki i piecz przez 5-7 minut. Podawaj z sałatką makaronową i kawałkami cytryny.

3 z 14
Fot. Jarosław Madejski
Fot. Jarosław Madejski

Indyk w marynacie

Składniki

  • 50 dag mięsa z piersi indyka
  • 12 dag masła orzechowego
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 200 ml naturalnego jogurtu
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • 1,5 łyżeczki sosu Worcestershire
  • kilka kropli sosu tabasco
  • sól i biały pieprz
  • 1 pęczek dymki

 

Sposób przygotowania

Mięso umyj i osusz, pokrój w dużą kostkę (3 cm). Masło utrzyj z posiekanym czosnkiem, 75 ml jogurtu, musztardą, sosami Worcestershire i tabasco, solą oraz pieprzem. Mieszaniną posmaruj kawałki mięsa i odstaw pod przykryciem na 2 godziny w chłodne miejsce. Cebulki (szczypiorek odłóż do dekoracji) drobno posiekaj, połącz z resztą jogurtu, dopraw solą i pieprzem, wstaw do lodówki. Mięso nabij na szpadki i grilluj około 10 minut, obracając je co pewien czas. Podawaj z sosem jogurtowym posypanym posiekanym szczypiorem.

4 z 14
Fot. Jarosław Madejski
Fot. Jarosław Madejski

Kiełbasa w glazurze miodowo-musztardowej

Składniki

  • 8 kawałków białej kiełbasy
  • olej do smarowania rusztu

 

Glazura:

  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki musztardy z całymi ziarenkami gorczycy
  • sok z 1 małej cytryny
  • 2 drobno posiekane ząbki czosnku
  • sól i świeżo zmielony pieprz

 

Sposób przygotowania

Z miodu, musztardy, soku z cytryny, czosnku, soli i pieprzu przygotuj glazurę. Kiełbaski włóż do wrzącej wody, gotuj 3 minuty, następnie osącz i osusz. Każdą kiełbaskę posmaruj przygotowaną glazurą i piecz na naoliwionym ruszcie przez 8-10 minut, kilkakrotnie obracając.

5 z 14
Fot. Jarosław Madejski
Fot. Jarosław Madejski

Szaszłyki wieprzowe

Składniki

  • 50 dag wieprzowiny
  • 1 łyżka posiekanych liści szałwii
  • 50 ml soku jabłkowego
  • sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 2 łyżki gruboziarnistej musztardy
  • 4 łyżki oleju z pestek winogron
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • 2 jabłka
  • kilka liści świeżej szałwii

 

Sposób przygotowania

Mięso umyj i osusz, pokrój w kostkę o boku 3 cm. Szałwię wymieszaj z sokiem jabłkowym, sokiem i skórką z cytryny, musztardą, olejem, solą i pieprzem. Kawałki mięsa posmaruj tą mieszanką i włóż do miski (uwaga: nie używaj miski metalowej!). Przykryj, odstaw w chłodne miejsce na 3-4 godziny. Jabłka pokrój na cząstki i usuń z nich gniazda nasienne. Mięso wyjmij z miski i nabij na szpadki (jeśli używasz drewnianych, namocz je wcześniej w zimnej wodzie, bo się spalą na grillu) do szaszłyków na przemian z cząstkami jabłek i całymi liśćmi szałwii. Szaszłyki piecz na naoliwionym ruszcie przez 12-15 minut, co pewien czas obracając je i smarując marynatą.

6 z 14
Fot. Jarosław Madejski
Fot. Jarosław Madejski

Żeberka słodko-kwaśne

Składniki

  • 1,5 kg żeberek wieprzowych
  • 5 ząbków czosnku
  • kawałek (ok. 7 cm) świeżego imbiru
  • 6 łyżek sosu sojowego
  • 6 łyżek wytrawnej wiśniówki
  • 6 łyżek miodu
  • 2 łyżeczki sosu chili
  • 1 pokrojona na cząstki cytryna

 

Sposób przygotowania

Podzielone na porcje żeberka ułóż na wyścielonym folią aluminiową ruszcie piekarnika i piecz 35-45 minut w temp. 190°C. Przygotuj zaprawę, mieszając zmiażdżony czosnek, starty imbir, sos sojowy, wiśniówkę, miód i sos chili. Posmaruj żeberka, ułóż je na rozgrzanym, nasmarowanym oliwą grillu i piecz jeszcze 10-15 minut, od czasu do czasu smarując zaprawą - żeberka są gotowe, gdy mięso łatwo odchodzi od kości. Podawaj z cząstkami cytryny.

7 z 14
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl

Żeberka w burbonie

Składniki

  • ok. 1 kg żeberek wieprzowych
  • 1 duża posiekana cebula
  • 1 przełamany na pół kawałek kory cynamonu
  • 6 cienkich plasterków świeżego imbiru
  • 200 ml cydru

 

Glazura:

  • 1/2 filiżanki brązowego cukru
  • 10 dag masła
  • 750 ml bourbona
  • 50 ml octu na bazie cydru (lub jabłkowego)
  • 2 łyżki musztardy Dijon

 

Marynata:

  • 1 łyżka grubej soli morskiej
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1,5 łyżki musztardy
  • 1,5 łyżeczki listków tymianku
  • 1 łyżeczka tartego imbiru
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego

 

Sposób przygotowania

Zrób glazurę, mieszając cukier, masło, bourbon, ocet i musztardę w miseczce. W oddzielnej miseczce wymieszaj również wszystkie składniki marynaty. Oczyść żeberka z błon, podziel na mniejsze kawałki i polej marynatą. Marynuj co najmniej 6 godzin, a najlepiej całą dobę. Rozgrzej piekarnik do temperatury 160°C. Wyjmij żeberka z marynaty. Do żaroodpornego naczynia włóż posiekaną cebulę, kawałki cynamonu i imbir. Polej cydrem. Na tym ułóż żeberka (mięsem do dołu) i przykryj naczynie folią. Piecz godzinę, aż mięso zacznie odchodzić od kości. Przed przyjściem gości rozgrzej grill i podpiecz na nim żeberka po 5 minut z każdej strony. Następnie polej je glazurą (część sosu powinna zostać) i piecz kolejne 3 minuty z każdej strony. Pokrój żeberka na małe kawałki i serwuj z pozostałą glazurą.

8 z 14
Fot. Jarosław Madejski
Fot. Jarosław Madejski

Kotlety wieprzowe w morelowej glazurze

Składniki

  • 4 kotlety wycięte z szynki wieprzowej
  • olej do smarowania rusztu

 

Glazura:

  • 3 łyżki dżemu morelowego
  • 1 łyżka musztardy (najlepiej Dijon)
  • 2 łyżeczki sosu Worcestershire
  • świeżo zmielony pieprz

 

Sposób przygotowania

Brzegi kotletów natnij co 2,5 cm. Przygotuj glazurę: lekko podgrzany dżem morelowy dokładnie wymieszaj z musztardą i sosem Worcestershire, przypraw do smaku solą i pieprzem. Kotlety posmaruj glazurą i piecz na naoliwionym ruszcie po 5-6 minut z każdej strony, kilka razy odwracając.

9 z 14
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl

Cheesburgery

Sos:

  • 150 ml majonezu
  • 150 ml kwaśnej śmietany
  • garść posiekanej trawy cytrynowej
  • 6 łyżek soku z limonki
  • 4 posiekane cebulki
  • 2 łyżki drobno posiekanej zielonej papryczki chili
  • 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
  • sól i pieprz

 

Burgery:

  • 1 kg mielonej wołowiny
  • 1 mała posiekana cebula
  • garść posiekanej natki
  • 2 łyżki sosu Worcestershire
  • 1 łyżka posiekanej zielonej papryczki chili
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • 1/4 łyżeczki pieprzu kajeńskiego

 

Glazura:

  • 2 łyżki sosu Worcestershire
  • 2 łyżki keczupu
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 3 łyżki masła
  • sól i pieprz do smaku

 

Składniki

  • 16 plastrów bekonu
  • 8 bułek na hamburgery
  • 8 liści sałaty
  • 2 filiżanki startego sera cheddar

 

Sposób przygotowania

Zrób sos, mieszając wszystkie składniki. Przygotuj masę na kotlety, starannie łącząc wszystkie składniki. Uformuj z masy 8 burgerów i włóż do lodówki na co najmniej 2 godziny. Zrób glazurę. Wszystkie składniki (oprócz masła) wymieszaj i podgrzewaj, aż kawa się rozpuści. Wtedy zdejmij z ognia i dodaj masło. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Rozgrzej grill. Piecz bekon, aż stanie się rumiany i chrupiący. Przełóż go wówczas na papier kuchenny. Bułeczki przetnij w poprzek na pół i opiecz z obu stron przez 2 minuty na grillu, następnie ułóż na jednej z połówek po liściu sałaty. Grilluj kotlety, polewając je co chwilę glazurą, przez ok. 10 minut z każdej strony (jeśli trzeba, nieco dłużej). Pod koniec grillowania posyp mięso serem i poczekaj, aż się rozpuści. Na każdym liściu połóż porcję przygotowanego wcześniej sosu, potem burger, a na nim dwa plastry bekonu. Przykryj wolną połówką bułki. Podawaj z pozostałym sosem.

10 z 14
Fot. Jarosław Madejski
Fot. Jarosław Madejski

Wołowina Kentucky

Składniki

  • 2 steki (po 35 dag każdy) polędwicy wołowej
  • 6 kromek pieczywa pszennego
  • liście sałaty
  • 4-6 pomidorów
  • olej lub oliwa do rusztu
  • sól

 

Przyprawy:

  • 1 łyżka mielonej papryki
  • 1,5 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu

 

Po 1/2 łyżeczki:

  • suszonej szałwii
  • mielonej gorczycy
  • czosnku granulowanego
  • suszonego oregano
  • suszonej chili

 

Sposób przygotowania

Ostrym nożem kilkakrotnie natnij każdy stek, tworząc kształt otwieranej książki. Przyprawy dokładnie wymieszaj i natrzyj steki, także w nacięciach. Mięso przykryj i odstaw do lodówki na 4 godziny. Następnie piecz steki na naoliwionym ruszcie po 5-7 minut z każdej strony. Mięso powinno lekko zbrązowieć z zewnątrz, a wewnątrz pozostać różowe. Gotowe steki przykryj i odstaw na 5-10 minut. Podawaj pokrojone na cienkie plasterki z sosami, pieczywem, zieloną sałatą oraz plasterkami pomidorów.

11 z 14
Fot. Jarosław Madejski
Fot. Jarosław Madejski

Steki z sosem czosnkowym

Składniki

  • 4 steki po 18-20 dag każdy
  • 2 duże ząbki czosnku
  • oliwa
  • 2 łyżki rozgniecionych ziaren czarnego i białego pieprzu
  • 450 ml dobrej oliwy
  • 3 łyżki musztardy z całymi ziarenkami gorczycy
  • sól i świeżo zmielony pieprz

 

Sos czosnkowy:

  • 6 dużych zmiażdżonych ząbków czosnku
  • 2 duże żółtka
  • sok wyciśnięty z 1 niewielkiej cytryny

 

Sposób przygotowania

Steki natrzyj połówkami obranego czosnku i skrop oliwą. Obtocz je w rozgniecionych ziarnach pieprzu i odstaw pod przykryciem w chłodne miejsce na 3-4 godziny. Przygotuj sos: zmiksuj czosnek, żółtka i sok z cytryny. Ciągle miksując, dolewaj do mieszanki cienkim strumieniem oliwę. Gdy sos będzie miał konsystencję kremu, przełóż go do miseczki, dopraw musztardą, solą i pieprzem. Steki piecz na naoliwionym ruszcie około 3 minut z każdej strony (stek krwisty), 4 minuty (średnio wypieczony) lub dłużej, jeśli mięso ma być dobrze wypieczone. Podawaj z sosem czosnkowym.

12 z 14
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl

Polędwica wołowa z miso

Składniki

  • 2 łyżki czarnego pieprzu w ziarnach
  • 1 posiekana szalotka
  • 4 łyżeczki pasty miso
  • 4 łyżki sake
  • 4 plastry (po 15 dag każdy) polędwicy wołowej
  • 4 garści kiełków soi lub rzodkiewki
  • sól do smaku

 

Sposób przygotowania

Utłucz w moździerzu szalotkę razem z pieprzem. Dodaj pastę miso oraz sake, dopraw do smaku solą,wymieszaj. Rozgrzej grill. Smaż na nim polędwicę po 5 minut z każdej strony (jeśli trzeba, nieco dłużej). Każdy kawałek posmaruj pastą z miso i grilluj, aż mięso zbrązowieje. Podawaj polędwicę ułożoną na kiełkach.

13 z 14
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl

Grillowana kukurydza

Składniki

  • 8 kolb kukurydzy

 

Na sos:

  • 10 dag miękkiego masła
  • 1/3 filiżanki posiekanego szczypiorku
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 1 łyżeczka drobnej soli morskiej
  • 1/2 łyżki mielonej słodkiej papryki
  • szczypta pieprzu kajeńskiego

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki sosu starannie wymieszaj. Kukurydzę grilluj przez 10 minut, od czasu do czasu odwracając. Gdy będzie już rumiana i miękka, podaj ją z przygotowanym sosem.

14 z 14
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl

Cykoria z serem pleśniowym

Składniki

  • 4 kolby cykorii
  • oliwa
  • ocet winny malinowy
  • sól i pieprz
  • 1 ser camembert pokrojony na plastry

 

Sposób przygotowania

Kolby cykorii pokrój wzdłuż na pół. Oliwę wymieszaj z octem, solą i pieprzem i skrop nią cykorię. Grilluj 3-5 minut, obracając w połowie pieczenia. Następnie połóż na cykoriach plastry camemberta i grilluj, dopóki ser nie zacznie się topić. Serwuj na gorąco, najlepiej z grzankami z białego pieczywa.

>

Więcej na ten temat: grill, przepisy na grilla
Komentarze
Przepisy na "grill", nie "grilla". Przepisy "na co", nie "na czego". Poważne pismo nie promuje złej polszczyzny.
już oceniałe(a)ś
3
0
Najsmaczniejsza potrawa jaką kiedykolwiek jadłem z grilla to odpowiednio przyrządzony SZASZŁYK Z BARANINY.
już oceniałe(a)ś
2
1
Także jestem bardzo rozczarowany, że 12/14 przepisów zawiera głownie mięso. Żadnych grillowanych warzyw, żadnego (pysznego) bakłażana z grilla? A chociażby pieczywo czosnkowe z mozarellą? A marynowana kukurydza? A gdzie ta, nawet zapowiadana we wstępie ryba (nie ma ani jednej)? Jak to ubrać w garnitur promowanej wciąż przez GW idei ograniczania mięsa? No nie wiem. po prostu nie rozumiem.
Myślę, że Wy tam w Wyborczej trochę niezależnie pracujecie. ale to jest jednak spora niezręczność. Zróbcie coś z tym.
@redakcjelokalne
Sorry, kukurydza jakoś się przedostała przedostatnia ponad moim uniesieniem... mea culpa. Ale nie ma to w sumie wielkiego znaczenia. Promujecie wbrew swoim(?) ideałom MIĘSO.
już oceniałe(a)ś
0
0
Poważne pismo nie promuje mięsa. Bardzo mi przykro. Pozdrawiam
już oceniałe(a)ś
5
6