Słodkie drinki z alkoholem lub bez

Sangria (Fot. Krzysztof Duklas / Agencja Wyborcza.pl)

Drink strażacki
Fireman's drink (dla 1 osoby)
Składniki
- 20 ml białego rumu
- 20 ml soku cytrynowego
- 10 ml syropu grenadine
- niegazowana woda mineralna do uzupełnienia
Do dekoracji:
- pół plasterka pomarańczy
- wisienka koktajlowa
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki oprócz wody mineralnej mieszamy w shakerze i przelewamy do szklanki. Dopełniamy wodą mineralną. Plasterek pomarańczy i wisienkę przekłuwamy szpadką i układamy na szklance. Dodajemy 2 kostki lodu.
![]() |
![]() |
![]() |
Alessi Shaker Chiringuito S... | drinkstuff Red Cocktail Sha... | Ibili Shaker 139 |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |

Bezalkoholowy long drink miętowy
(dla 1 osoby)
Składniki
- 20 ml soku cytrynowego
- 10 ml syropu miętowego
- niegazowana woda mineralna do uzupełnienia
- kruszony lód
Do dekoracji:
- kilka świeżych listków mięty
Sposób przygotowania
Drinka przygotowujemy bezpośrednio w wysokiej szklance do drinków. Sok i syrop mieszamy w szklance. Następnie wrzucamy do szklanki kruszony lód (do trzech czwartych jej wysokości). Uzupełniamy wodą mineralną. Całość lekko mieszamy. Wrzucamy do szklanki kilka listków mięty dla dekoracji.

Bezalkoholowy bowl owocowy
(dla 10-12 osób)
Składniki
- 1 pomarańcza
- 2 kwaśne jabłka
- 1 gruszka
- 1 banan
- 1 l soku pomarańczowego
- 1 l soku jabłkowego
- 250 ml nektaru bananowego
- 500 ml nektaru z gruszek
- 1,5 l niegazowanej wody mineralnej
Sposób przygotowania
Jabłka i gruszkę dokładnie myjemy, a następnie kroimy w słupki. Banana obieramy i kroimy w plasterki. Pomarańczę kroimy na plasterki, które następnie przekrawamy na ćwiartki. Wszystkie owoce wkładamy do wazy, zalewamy sokami i nektarami. Przykrywamy i odstawiamy na godzinę do lodówki. Następnie mieszamy i uzupełniamy wodą mineralną.

Bowl brzoskwiniowy
(dla 10-12 osób)
Składniki
- 8 brzoskwiń lub 16 połówek brzoskwiń z puszki
- 100 ml koniaku
- 2 cytryny
- 4 łyżki cukru
- 2 butelki wytrawnego białego wina
- 1 butelka białego wytrawnego wina musującego
- 1 l gazowanej wody mineralnej
Sposób przygotowania
Brzoskwinie kroimy w kostkę, z cytryn wyciskamy sok. Kawałki brzoskwiń wkładamy do wazy, zalewamy sokiem z cytryn, koniakiem i posypujemy cukrem. Przykrywamy i odstawiamy na 2 godz. do lodówki. Dolewamy białe wino, wino musujące i wodę mineralną. Dobrze mieszamy.

Sangria
(dla 10-12 osób)
Składniki
- 6 pomarańczy
- 3 cytryny
- 80 ml rumu
- 200 ml malagi lub madery
- 3 butelki czerwonego wina cabernet
- 2 l niegazowanej wody mineralnej
- 5 łyżek cukru
Sposób przygotowania
Pomarańcze dokładnie myjemy i wraz ze skórką kroimy w kostkę. Z cytryn wyciskamy sok. Pokrojone pomarańcze wkładamy do dużej wazy, zalewamy sokiem z cytryn, rumem, maderą lub malagą i słodzimy. Wszystko dokładnie mieszamy, przykrywamy i wstawiamy na godzinę do lodówki. Przed podaniem dolewamy wino i wodę mineralną. Mieszamy.