Wiosenne przepisy czytelników

red.
tort makaronowy

tort makaronowy (fot. zczymtosieje)

Wiosna na dobre zagościła na talerzach i blogach. Oto kilka propozycji na sezonowe dania naszych blogerek >>
1 z 9
fot. krystyna gerc
fot. krystyna gerc

Koktajl z rabarbaru

Składniki na 2 porcje:

- 1 łodyga rabarbaru

- 400 ml kefiru

- 5 łyżeczek dobrych powideł z wiśni

- łyżeczka płatków migdałowych

 

Rabarbar obierz i pokrój na cienkie plasterki. Dodaj kefir, migdały i powidła, miksuj blenderem. Ekspresowe chłodzenie!

Autor: Krystyna Gerc

2 z 9
fot. tarzynka
fot. tarzynka

Wiosenna terrina

Składniki na małą foremkę o wymiarach 17cm x 7cm x 6cm:

- 250 g mascarpone

- 125 g - 150 g serka do smarowania typu Philadelphia

- 1/2 pęczka rzodkiewek pokrojonych na plasterki i w kostkę

- 1/2 świeżego ogórka długości foremki

- 2 łyżki posiekanego szczypiorku

- 1/4 łyżeczki soli (1,25 ml)

- skórka otarta z 1/2 cytryny sparzonej wrzątkiem

- 1 i 1/2 soku z cytryny

- 4 łyżeczki agaru (lub 2 łyżeczki żelatyny)

 

Foremkę wysmarować lekko olejem (niekoniecznie, ale ułatwia) i wyłożyć folią spożywczą tak, aby jej końce wychodziły poza  ścianki naczynia. Na dnie ułożyć plasterki rzodkiewek tak, aby trochę nachodziły na siebie. Ogórka obrać i pokroić wzdłuż na paski szerokości i grubości ok. 0.5 cm długości foremki. Ubić mascarpone. Ciągle mieszając dodawać serek do smarowania, szczypiorek, skórkę z cytryny i sól. Do soku dodać 1 łyżkę wody i rozpuścić agar. Dobrze podgrzać w rondelku do temperatury 80 - 90 stopni Celsjusza. Jak zacznie gęstnieć połączyć z masą energicznie mieszając (najlepiej trzepaczką rózgową lub mikserem). Wyłożyć warstwę grubości ok. 1 centymetra na rzodkiewki. Położyć ogórki zachowując mały odstęp między paskami. Przykryć warstwą masy twarogowej, ułożyć plasterki rzodkiewek. Potem znowu ser, ogórki, ser i na koniec rzodkiewki. Zawinąć w folię. Wstawić do lodówki, by stężała.

Terrina sprawiała lekkie trudności przy krojeniu. Miękka masa serowa oraz twardy ogórek i plasterki rzodkiewek wymagają naprawdę ostrego noża.

 

Autor: tarzynka

3 z 9
fot. p.jola1.5
fot. p.jola1.5

Truskawkowa pianka

Składniki:

jogurt grecki,

galaretka truskawkowa,

1 łyżka żelatyny,

świeże truskawki,

płatki czekolady

 

Galaretkę rozpuszczamy w 200 ml wrzącej wody, dodajemy żelatynę, dokładnie mieszamy i studzimy, następnie wstawiamy do lodówki, aby galaretka lekko stężała. Następnie miksujemy ją z 330 ml jogurtu greckiego, dodajemy cienkie plasterki truskawek i wylewamy do formy, wstawiamy na ok. 1 godzinę do lodówki. Jeśli masa wyjdzie 'niska' można pokroić ją i ułożyć w warstwy. Całość posypać płatkami deserowej czekolady i obłożyć połówkami truskawek.

 

Autor: p.jola1.5

4 z 9
fot. tryingtocookandbake
fot. tryingtocookandbake

Chłodnik litewski

Składniki:

1 spory pęczek botwinki z małymi buraczkami

1 pęczek rzodkiewki

1 duży, świeży ogórek

1 pęczek szczypiorku

1 pęczek koperku

1 l maślanki

1,5 l wody

Sól, pieprz, cukier (orientacyjnie, do smaku)

 

Botwinkę opłukać, pokroić w drobne kawałki. Buraki zostawić w całości. Zalać zimną wodą w 1,5l wody i gotować do miękkości buraków. Botwinkę i buraki odcedzić, ale nie wylewać wywaru. Ogórka obrać, pokroić w kostkę, podobnie postąpić z rzodkiewką. Koperek i szczypiorek posiekać drobno. Gdy buraki ostygną również je obrać i pokroić w kostkę. Wszystkie przygotowane warzywa umieścić w dużej misce, zalać maślanką, oraz wywarem z botwinki. Całość doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Wymieszać dokładnie i odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin, aby smaki się "przegryzły". Idealny do młodych ziemniaków.

 

Autor: tryingtocookandbake

5 z 9
fot. zczymtosieje
fot. zczymtosieje

Tort makaronowy a la ratatouille

Składniki:

250 g makaronu spaghetti lub bucatini

2 jajka

4 łyżki masła

40 g tartego parmezanu

250 g passaty pomidorowej

1/2 białej cebuli

1/2 małej czerwonej cebuli

pomidor

1/2 cukinii

1/2 bakłażana

4 plastry mozzarelli

2 ząbki czosnku

łyżka octu balsamicznego

łyżeczka cukru

łyżka przyprawy "Zioła Prowansalskie"

garść świeżego oregano

świeżo mielony pieprz

świeżo mielona sól gruboziarnista

 

1. Gotujemy makaron  al dente według instrukcji na opakowaniu. Spaghetti odcedzamy i zostawiamy w ciepłym garnku. Wrzucamy masło, wbijamy roztrzepane jajka i wsypujemy starty parmezan. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy (i czekamy aż makaron wchłonie masło). Następnie makaron przekładamy do formy o średnicy 23 cm, w taki sposób aby pozostawić wyższe brzegi.

 

2. Robimy sos: 1/4 białej cebuli, 1/4 czerwonej cebuli i czosnek drobno siekamy. Rozgrzewamy na patelni oliwę i wrzucamy poszatkowane składniki. Przyprawiamy je pieprzem i szklimy przez kilka minut. Dolewamy passatę pomidorową, dodajemy zioła prowansalskie, ocet balsamiczny i cukier. Gotujemy kilka minut, na koniec przyprawiamy solą i pieprzem do smaku oraz świeżym oregano. Sosem smarujemy spód tortu makaronowego, pozostawiając suche brzegi.

 

3. Kroimy warzywa w plastry: 1/4 czerwonej cebuli, 1/4 białej cebuli, bakłażana, cukinię i pomidora. Układamy je na przemian na pomidorowym sosie tworząc okrąg (widoczny na zdjęciu). Posypujemy świeżo mielonym pieprzem i solą gruboziarnistą.

 

4. Tort przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika na 30 minut. Pieczemy w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie zwiększamy temperaturę do 190 stopni, odsłaniamy folię, kładziemy plastry mozzarelli i pieczemy jeszcze 10 minut. Makaronowy tort kroimy na kawałki i podajemy na ciepło

 

Autor: zczymtosieje

6 z 9
fot. bocado
fot. bocado

Panna cotta z musem truskawkowo-żurawinowym

 

Mus truskawkowo-żurawionowy

250 g truskawek

2 łyżki żurawiny (mrożonej lub świeżej)

100 g cukru trzcinowego

Całość zagotować na małym ogniu do odparowania, zmiksować. Pozostawić do ostygnięcia.

 

Waniliowa panna cotta

500 ml śmietanki 30% lub 36%

75 g cukru pudru

1 laska wanilii

1 łyżka esencji waniliowej

3 listki żelatyny

 

Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie przez ok. 10 minut. Resztę składników włożyć do rondelka, zagotować na małym ogniu (laskę wanilii wcześniej przekroić na pół i wyskrobać nasiona. Skórkę i nasionka wrzucić do śmietanki). Po zagotowaniu ściągnąć z ognia, wrzucić odsiśniętą żelatynę i wymieszać dokładnie do połączenia składników. Rozlać do kieliszków/miseczek i chłodzić min. 3 godziny.


Autor: bocado

7 z 9
fot. bernika75
fot. bernika75

Bułgarski placek cukiniowy

Składniki:

4 średnie cukinie,

250 g pokruszonej fety,

3 jajka,

5 łyżek kaszy manny,

natka pietruszki, koperek,

2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę,

pieprz

jogurt naturalny

 

Cukinię umyć i zetrzeć na tarce, starannie odcisnąć z wody. Wymieszać z resztą składników. Włożyć do żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem, tak żeby warstwa nie była grubsza niż 3 cm. Piekarnik nagrzać do 180 stopni i piec przez około 40 minut. do chwili, aż się zrumieni się wierzch. Podawać na ciepło lub zimno, najlepiej z sosami np.  z sosem jogurtowo-czosnkowym.

 

Autor: bernika75

8 z 9
fot. lileczka_4
fot. lileczka_4

Chłodnik szpinakowo - miętowy

Składniki:

1 opakowanie świeżego szpinaku

5-6 listków świeżej mięty gruboliściastej

1 ogórek

1 duży jogurt grecki

natka pietruszki

sól

ewentualnie ząbek czosnku

 

Szpinak umyć i przebrać. Chwilę podgotować w niewielkiej ilości  wody. Odcedzić i przestudzony zmiksować z natką, miętą i ogórkiem. Dolać jogurt oraz doprawić do smaku. Jeśli chcemy zaostrzyć nieco smak dodajemy ząbek czosnku. Chłodzić przez około 2 godziny. Podawać z dodatkiem np. grzanek z ciemnego pieczywa.

 

Autor: lileczka_4

9 z 9

Opublikuj swój przepis w Kuchni i wygraj nagrody!

Chcesz, by Twój przepis ukazał się w papierowym wydaniu magazynu Kuchnia? Załóż bloga i pochwal się swoimi przepisami!

 

blogi kulinarne, kuchnia

Więcej na ten temat: blogi kulinarne