Włoskie kopytka czyli gnocchi

Gnocchi z masłem i rozmarynem (Fot. Jarosław Madejski)

Gnocchi - przepis podstawowy
dla 4 osób
Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 35 g masła (kopiasta łyżka)
- 2 szklanki mąki
- 2 jajka roztrzepane
Sposób przygotowania
Ziemniaki obieramy i gotujemy. Odcedzone tłuczemy lub mielemy w maszynce. Następnie mieszamy drewnianą łyżką z jajkami i masłem, a na koniec z mąką. Dobrze wyrabiamy. Masę wykładamy na posypaną mąką stolnicę i dzielimy na dwie części. Z obu robimy długie wałki, które kroimy na małe kawałki. Z tych kawałków formujemy kluski, wyciskając na każdej wzorek brzuszkiem widelca. Gotujemy partiami w dużym garnku z wrzącą osoloną wodą tak długo, aż wypłyną na powierzchnię. Najlepsze są ziemniaki mączyste, bo zawierają mało wody, co sprawia, że gnocchi są miękkie i lekkie (młode ziemniaki się nie nadają). Ziemniaków na gnocchi nie wolno miksować w mikserze, bo staną się zbyt kleiste. W zależności od regionu Włoch przepis na gnocchi może się zmieniać.

Gnocchi z pesto
Składniki
- 3 łyżki orzechów pinii
- 25 listków bazylii
- 15 listków natki z pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki parmezanu
- 1/2 szklanki oliwy
- sól do smaku
- 1 szklanka śmietanki 36%
Sposób przygotowania
Gnocchi gotujemy według przepisu podstawowego. Orzeszki piniowe prażymy na suchej patelni na złoty kolor. Robimy pesto: ostudzone orzeszki miksujemy przez 20-30 s razem z listkami bazylii i pietruszki, czosnkiem i połową parmezanu (nie można zbytnio przedłużać miksowania, bo sos straci kolor). Teraz dodajemy oliwę i jeszcze chwilę miksujemy. Doprawiamy do smaku solą. Na patelni podgrzewamy śmietanę, a gdy zawrze, dodajemy pesto. Gorące gnocchi mieszamy z pesto i posypujemy resztą parmezanu.

Gnocchi z masłem i rozmarynem
Składniki
- 3 łyżki tartego parmezanu
- 2 ząbki czosnku
- 10 gałązek rozmarynu
- 2 łyżki oleju
- 1/2 szklanki bulionu
- 10 dag masła
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
Gotujemy gnocchi według przepisu podstawowego. Czosnek siekamy i podsmażamy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Wlewamy bulion i chwilę gotujemy. Następnie dodajemy posiekany rozmaryn i gotujemy ok. 5 minut. Dodajemy masło pokrojone na małe kawałki, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ciepłe gnocchi polewamy sosem i posypujemy parmezanem.

Gnocchi z pomidorami i bazylią
Składniki
- 1 puszka pomidorów pelati
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki tartego parmezanu
- 2 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
- 1/2 pęczka bazylii
Sposób przygotowania
Gotujemy gnocchi według przepisu podstawowego. Cebulę i czosnek siekamy i podsmażamy na oliwie. Dodajemy pomidory z puszki pokrojone w kostkę (można kupić od razu pokrojone), gotujemy przez chwilę i dodajemy posiekaną bazylię. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gnocchi mieszamy z sosem pomidorowym, posypujemy parmezanem i dekorujemy listkami bazylii.

Gnocchi z grzybami i gorgonzolą
Składniki
- 50 dag mrożonych borowików, podgrzybków lub świeżych boczniaków
- 250 ml śmietany
- 1/2 szklanki bulionu
- 1 ząbek czosnku
- 1 cebula
- 100 g gorgonzoli
- 2 łyżki oleju
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
Gotujemy gnocchi według przepisu podstawowego. Rozmrożone grzyby myjemy i kroimy w grube plastry, czosnek i cebulę siekamy. Podsmażamy na oleju grzyby, dodajemy czosnek i cebulę i jeszcze chwilę smażymy. Wlewamy bulion i dusimy przez chwilę. Dodajemy śmietanę. Gotujemy ok. 10 min, po czym doprawiamy solą i pieprzem. Grzyby mieszamy z gnocchi. Każdą porcję posypujemy świeżo startym serem gorgonzola.