Sałatki: zdrowo pomieszane

Sałatka z jajkami i krewetkami (Fot. Marcin Klaban)

Sałatka z jajkami i krewetkami
(dla 2 osób)
Składniki
- 16 (mogą być mrożone) krewetek tygrysich
- 4 jajka od kur z wolnego chowu
- 1 główka rzymskiej sałaty
- 200 g fasolki szparagowej (świeżej lub z puszki)
Sos winegret:
Sposób przygotowania
Rozmrożone krewetki wrzucamy na 1-2 minuty do wrzącej wody (świeże wcześniej obieramy). Jajka gotujemy na półtwardo, tak aby żółtko pozostało kremowe - jeśli włożymy je do wrzątku, zajmie nam to 5 minut. Umyte liście sałaty rzymskiej rozkładamy na talerzach. Na nich kładziemy podgrzane krewetki, ugotowane połówki lub ćwiartki jajek oraz odcedzoną z zalewy lub świeżą ugotowaną fasolkę. Przygotowujemy winegret, mieszając wszystkie składniki sosu - najlepiej w zamkniętym słoiku, który będzie pełnił funkcję shakera. Polewamy sałatkę sosem przed podaniem.
Uwaga: Jeżeli jajka przed włożeniem do wrzątku będą miały temperaturę pokojową, to jest szansa, że nie popękają podczas gotowania.
![]() |
![]() |
![]() |
Glasmark Salaterka Malowana | Krosno Salaterka ELEGANCE 5... | Tadar Salaterka FLOWER BIAŁ... |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |

Sałatka makaronowa z fasolą
(dla 4 osób)
Składniki
- 500 g razowego makaronu penne
- 250 g białej i 250 g czerwonej fasoli z puszki
- 1 czerwonej i 1 zielona papryka
- 4 łyżki oleju lub oliwy
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Gotujemy makaron w osolonym wrzątku, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Białą i czerwoną fasolę osączamy z zalewy i wrzucamy do miski. Dodajemy pokrojone w kostkę papryki.
Ugotowany, odcedzony makaron przelewamy zimną wodą, aby ostygł. Mieszamy z warzywami, skrapiamy oliwą, doprawimy solą i pieprzem. Przed podaniem możemy posypać sałatkę posiekaną kolendrą
![]() |
![]() |
![]() |
Alessi Garnek Mami do Makaronu | Cookut Garnek Uchwytem Ziel... | Silit Garnek Passion 324175... |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |

Chrupiący łosoś ze szpinakiem
(dla 2 osób)
Składniki
- 4 ziemniaki
- 2 duże garście liści szpinaku
- 1 stek z łososia
- sól, pieprz
- oliwa do smażenia
- 2 łyżki kremowego twarożku typu Philadelphia
- 1 pęczek koperku
Sos winegret:
Sposób przygotowania
Ziemniaki szorujemy pod bieżącą wodą i gotujemy w mundurkach. Szpinak myjemy i osuszamy na ściereczce lub w wirówce do sałaty. Stek z łososia doprawiamy solą oraz pieprzem i smażymy na oliwie na patelni teflonowej po 3 minuty z każdej strony. Łosoś powinien być chrupiący i złocisty. Ugotowane ziemniaki kroimy w ćwiartki. Przygotowujemy winegret, mieszając wszystkie składniki sosu. Na dwóch talerzach rozkładamy szpinak oraz cząstki ziemniaków i polewamy je sosem. Na tym układamy po połówce steku z łososia. Przybieramy łyżką twarożku i posypujemy posiekanym koperkiem. Sałatkę możemy podać z chrupiącą bagietką i kieliszkiem schłodzonego białego wina.
![]() |
![]() |
![]() |
ĆMIELÓW Serwis obiadowy YVO... | THK serwis obiadowy Garden ... | VERONI LUCYNKA Serwis obiad... |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |

Marchew i rzodkiew z kozim serem
(dla 2 osób)
Składniki
- 6 małych (najlepiej młodych) marchewek
- 1/2 białej rzodkwi lub kalarepki
- 2 łodygi selera naciowego
- garść włoskich orzechów
- 100 g rolady z koziego sera
- 2 łyżki oleju z pestek dyni
- 4 łyżki syropu klonowego
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Obraną marchew wrzucamy do rondla z gotującą się wodą, blanszujemy przez 5 minut, odcedzamy i osączamy na papierowym ręczniku. Rzodkiew lub kalarepkę obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Selera kroimy na małe kawałeczki. Warzywa układamy na talerzu, posypujemy pokruszonymi w dłoniach orzechami, a na to kładziemy plasterki koziego sera (możemy go również pokruszyć). Skrapiamy olejem z pestek dyni i syropem klonowym, doprawiamy solą i pieprzem.
![]() |
![]() |
![]() |
KOMPLET NOŻY W BLOKU DOMOTT... | MELCHERS Komplet noży w dre... | Swiss Hufeisen Komplet noży... |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |

Sałatka azjatycka z wieprzowiną i ananasem
(dla 4 osób)
Składniki
- 300 g polędwiczki wieprzowej
- 2 łyżki oleju
- sól
- pieprz
- 1 ogórek
- 1 zielona papryczka chilli
- 1 czerwona papryka
- 2 marchewki
- 1 ananas
- garść kiełków fasoli mung
- 2 łyżki sezamu
- 1 pęczek kolendry
- kawałek długości 1 cm świeżego imbiru
- sok z 2 limonek
- 4 łyżki oleju ryżowego
- ziarna sezamu
Sposób przygotowania
Polędwiczkę kroimy w cienkie plastry i kilka minut smażmy na oleju, doprawiając solą i pieprzem. Ogórka ze skórką, chilli, paprykę oraz obrane marchewki kroimy w plasterki i wrzucamy do miski. Ananasa obieramy (wycinamy i wyrzucamy twardy środek), kroimy w cienkie plasterki i dodajemy do warzyw. Dorzucamy kiełki, sezam, posiekaną kolendrę i starty imbir. Doprawiamy do smaku, skrapiamy sokiem z limonek i olejem. Dodajemy kawałki mięsa i dokładnie mieszamy. Oprószamy sezamem. Chłodzimy w lodówce co najmniej przez godzinę.
![]() |
![]() |
![]() |
BARTSCHER WOK 105981 | BERLINGERHAUS WOK BH-1025 | FLORINA WOK GREEN 24591 |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |

Fenkuł z gruszką i melonem
(dla 2 osób)
Składniki
Sposób przygotowania
Fenkuł myjemy, rozcinamy na pół, usuwając twardy środek, kroimy w cienkie pióra. Gruszkę myjemy (nie obieramy), dzielimy na ćwiartki, usuwając gniazdo nasienne, kroimy w paski lub słupki. Melona dzielimy na pół, obieramy, usuwamy łyżką pestki i kroimy w cienkie plasterki. Wszystkie składniki wrzucamy do miski, dodajemy posiekaną miętę, skrapiamy oliwą i doprawiamy solą oraz pieprzem.
![]() |
![]() |
![]() |
KEM Drewniana podkładka na ... | Liwona Podkładka na stół Wa... | THK Okrągła Podkładka na St... |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |

Sałatka z soczewicy i ciecierzycy z kiełkami
(dla 2 osób)
Składniki
- 250 g soczewicy z puszki
- 250 g ciecierzycy z puszki
- garść koktajlowych pomidorków
- garść mieszanych kiełków (np. rzodkiewki i lucerny)
- 4 plastry gotowanej szynki
- 200 g ementalera lub gruyera
- sól, pieprz
- sok z 1 cytryny
- 2 łyżki oliwy
Sposób przygotowania
Soczewicę oraz ciecierzycę osączamy z zalewy, dokładnie płuczemy i wrzucamy do miski. Dodajemy pokrojone w ćwiartki pomidorki i poszarpane kiełki. Szynkę kroimy w słupki, ser ścieramy na tarce i dodajemy do sałatki. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy, skrapiamy sokiem cytrynowym oraz oliwą.
![]() |
![]() |
![]() |
Iris Mini LunchBox 9123-T | Promis Lunchbox Dwukomorowy... | Promis Lunchbox Podwójny Tm... |
Porównaj ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |

Sałatka owocowa z miętowo-bazyliowym pesto
(dla 4 osób)
Składniki
- 1 melon
- 2 nektarynki
- 1 pomarańcza
- garść truskawek
- 1 pęczek mięty
- kilka listków bazylii
- sok z 2 limonek
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- ewentualnie 1 łyżka octu balsamicznego
Sposób przygotowania
Melon przekrawamy, usuwamy pestki i wydrążamy małe kuleczki za pomocą specjalnej łyżki lub łyżeczki deserowej. Nektarynki kroimy w ósemki, usuwając pestki (nie obieramy). Pomarańczę obieramy i filetujemy, usuwając błony. Umyte i osuszone truskawki pozbawiamy szypułek i kroimy w plasterki o grubości 1/2 cm. Wszystkie owoce wrzucamy do miski i wstawiamy do lodówki co najmniej na pół godziny. W moździerzu rozcieramy dokładnie miętę i bazylię wraz z sokiem z limonek i cukrem trzcinowym, aby powstało gęste pesto. Możemy dodać także ocet balsamiczny. Schłodzone owoce podajemy polane sosem.
Uwaga: tę sałatkę możemy skomponować również z innych owoców, np. bananów, gruszek, jabłek, winogron, arbuza, kiwi, malin i borówek.
![]() |
![]() |
![]() |
Halmar Stół i krzesła Ralph | HALMAR stół MALCOLM i 4 krz... | SIGNAL Stół TROMSO + 4 Krze... |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |