Owocowe desery na zimno

Magazyn Kuchnia
Mrożony torcik jogurtowy z rabarbarem

Mrożony torcik jogurtowy z rabarbarem (Fot. M&K Duklas / duklas.pl)

Wprowadzamy sezonową modę na kremowe desery, ciastka i torciki. Na zimno i z owocami. Koniec z wyczekiwaniem na coś słodkiego przy rozgrzanym piekarniku!
1 z 5
Fot. M&K Duklas / duklas.pl
Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Mrożony torcik jogurtowy z rabarbarem

Składniki

  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 50 dag oczyszczonego i pokrojonego w plasterki rabarbaru
  • 50 dag truskawek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 szklanki naturalnego jogurtu
  • 3/4 szklanki pokruszonych herbatników zbożowych
  • 2 łyżki cukru (do truskawek)

 

Sposób przygotowania

Namaczamy żelatynę w kilku łyżkach wody. Rabarbar rozgotowujemy z cukrem w 1/2 szklanki wody (6-8 minut). Zdejmujemy z ognia, dodajemy rozpuszczoną żelatynę, studzimy, a następnie miksujemy i łączymy z jogurtem. Tak przygotowaną masę zamrażamy - albo w maszynce do lodów, albo w zamrażalniku (jeśli wybieramy drugą opcję, mieszamy masę co 15 minut, aby nie powstały  w niej kryształki lodu). Dno tortownicy wysypujemy pokruszonymi herbatnikami i dociskamy je ręką. Na tej warstwie rozsmarowujemy lody rabarbarowe i wyrównujemy powierzchnię. Przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do zamrażalnika
na 2 godziny. Ostrożnie wyjmujemy torcik z formy, pozostawiamy na kilkanaście minut w temperaturze pokojowej - musi zmięknąć, inaczej nie będzie się dobrze kroił. Podzielone na ćwiartki truskawki mieszamy z cukrem i czekamy, aż puszczą sok. Dekorujemy porcje tortu bezpośrednio przed podaniem.

Zdjęcie Kaiser La Forme Plus Forma do ciasta 637280 Zdjęcie Lekue Forma do ciasta serce 0210800R01 Zdjęcie Silit Forma do ciasta MOBIL 26 cm 637440
Kaiser La Forme Plus Forma ... Lekue Forma do ciasta serce... Silit Forma do ciasta MOBIL...
Porównaj ceny ? Porównaj ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
2 z 5
Fot. M&K Duklas / duklas.pl
Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Ciastka kawowo-malinowe

Syrop:

  • po 3 łyżki wody i koniaku
  • 2 łyżki cukru

 

Krem kawowy:

  • 1 łyżka dobrej kawy rozpuszczalnej
  • 2 szklanki mleka
  • 1 laska wanilii
  • 6 żółtek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki mąki kukurydzianej
  • 100 g posiekanej gorzkiej czekolady
  • 1 szklanka 36% śmietanki

 

Oraz:

 

Sposób przygotowania

Robimy syrop, zagotowując wodę z cukrem. Gdy cukier się rozpuści, zdejmujemy z ognia i dodajemy koniak. Robimy krem. Kawę rozpuszczamy w mleku, z laski wanilii wyskrobujemy ziarenka. Ziarenka i laskę wrzucamy do mleka, zagotowujemy. Ucieramy żółtka z cukrem na kogel-mogel, wsypujemy mąkę i dokładnie mieszamy. Zaparzamy gorącym mlekiem, cały czas miksując. Krem wlewamy do rondelka i podgrzewamy, mieszając (lubi się przypalać), aż pojawią się na nim bąbelki, a całość lekko zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia, mieszamy z czekoladą, przykrywamy folią, aby nie powstał kożuch, i czekamy, aż ostygnie. Zimny krem miksujemy, aby zrobił się gładki, dodajemy do niego, stopniowo, po łyżce, ubitą śmietanę i mieszamy delikatnie - już nie mikserem, a łyżką. Z blatów biszkoptowych wycinamy spore kółka. Nasączamy je syropem, smarujemy konfiturą, potem masą kawową, obkładamy malinami (mrożone wcześniej rozmrażamy - najlepiej na sitku, aby odciekł sok). Dekorujemy śmietanką ubitą z cukrem.

3 z 5
Fot. M&K Duklas / duklas.pl
Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Krem z zielonej herbaty

Składniki

  • 6 łyżek liściastej zielonej herbaty
  • 1 niepełna szklanka (225 ml) tłustego mleka
  • 450 ml śmietanki 36%
  • 8 łyżek cukru
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • połówki winogron
  • i listki mięty do dekoracji

 

Sposób przygotowania

Herbatę, mleko, śmietankę i cukier podgrzewamy na małym ogniu, aż cukier się rozpuści. Nie gotujemy! Studzimy 10 minut. Przecedzamy, dodajemy żelatynę namoczoną w 3 łyżkach wody. Podgrzewamy, mieszając, aż żelatyna się rozpuści. Kremem napełniamy szklaneczki, wstawiamy do lodówki do zastygnięcia. Ozdabiamy winogronami i miętą.

4 z 5
Fot. M&K Duklas / duklas.pl
Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Serniczek

Składniki

  • 3 l tłustego mleka
  • 1/2 l śmietany 18%
  • jajek
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 20 dag masła
  • kakao
  • bakalie
  • sok z cytryny
  • koniak
  • 2 galaretki rozpuszczone w 1/2 ilości wody podanej w przepisie
  • owoce do dekoracji

 

Sposób przygotowania

Do wrzącego mleka wlewamy, stale mieszając, śmietanę zmiksowaną z jajkami. Gotujemy, mieszając, aż mleko się zwarzy. Zdejmujemy z ognia, wstawiamy garnek do zimnej wody i czekamy, aż wszystko ostygnie. Przekładamy powstały serek na drobne sitko i czekamy, aż ścieknie "serwatka". Gdy serek będzie gęsty i zupełnie zimny, miksujemy go z masłem i cukrem, dzielimy na 2-3 części. Jedną część pozostawiamy bez dodatków, do drugiej możemy wlać sok cytrynowy, trzecią zabarwić kakao, a kto lubi, niech doda bakalie albo alkohol. Układamy na przemian jasne i ciemne warstwy masy w szklaneczkach, zalewamy gęstniejącą galaretką, dekorujemy owocami.

5 z 5
Fot. M&K Duklas / duklas.pl
Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Mus morelowy

Składniki

  • 25 dag suszonych moreli
  • 5-6 dag cukru
  • 3 g płatków migdałowych
  • kilka kropli esencji waniliowej
  • 120 ml 36% śmietanki
  • 1 łyżka cointreau (może być inny aromatyczny likier)

 

Do podania:

  • bita śmietana
  • podłużne biszkopciki
  • płatki migdałowe

 

Sposób przygotowania

Morele zalewamy wodą, tak aby przykryła owoce, dodajemy cukier, zagotowujemy, zmniejszamy ogień i dusimy 30 minut. Miksujemy morele z syropem, w którym się gotowały, dodajemy likier i wanilię, po ostudzeniu łączymy z ubitą śmietanką i płatkami migdałowymi. Przekładamy do pucharków, schładzamy. Przed podaniem dekorujemy bitą śmietaną, płatkami migdałowymi i biszkopcikami.


(przepis z książki Jennifer Patersoni Clarissy Dickinson Wright "Two Fat Ladies Full Throttle", Ebury Press, London, 1998)

Więcej na ten temat: desery, sernik na zimno, wiosenne przepisy