Grillowane warzywa

Szaszłyki warzywne (Fot. M&K Duklas / duklas.pl)

Szaszłyki warzywne
Sposób przygotowania
Warzywa (cukinie, bakłażany, papryki, pomidory, cebule etc.) kroimy na grube plastry lub kawałki, mniejsze sztuki pozostawiamy w całości. Nabijamy je na szpadki (drewniane szpadki moczymy uprzednio w zimnej wodzie), dobierając je tak, aby na jednym patyczku znalazły się warzywa o zbliżonym czasie pieczenia. Skrapiamy oliwą. Większość warzyw pieczemy, obracając, przez 12-15 minut. Pomidorki czereśniowe pieczemy krócej, 8-10 minut, podobnie jak podgotowane ziemniaki. Warzywa można także wcześniej zamarynować w oliwie z dodatkiem ulubionych ziół, czosnku, soku z cytryny.
![]() |
![]() |
![]() |
Brandani RACLETTE 58828 | PHILIPS HR 4417 | Severin PG 1511 |
Sprawdź ceny ? | Porównaj ceny ? | Porównaj ceny ? |

Grillowana czerwona papryka
Sposób przygotowania
Kładziemy całe warzywo na rozgrzany grill, obracając je co jakiś czas. Pieczemy ok. 15-18 minut, aż skórka mocno się przypiecze. Przekładamy do miski. Przykrywamy folią. Gdy papryka ostygnie, usuwamy z niej skórę i pestki, i kroimy ją na kawałki. Podajemy skropioną oliwą z pierwszego tłoczenia.

Grillowane pomidory
Sposób przygotowania
Kroimy wzdłuż na połówki. Przeciętą stronę skrapiamy oliwą i układamy na niej cieniutkie plasterki czosnku. Kładziemy na ruszcie przeciętą stroną do góry. Pieczemy aż warzywo zmięknie - ok. 10-12 minut - na mocno rozgrzanym grillu. Pomidory podajemy doprawione świeżo zmieloną ziołową solą morską i pieprzem.

Grillowane pory
Sposób przygotowania
Obieramy z wierzchnich liści; jeśli są duże, przecinamy wzdłuż na pół. Wkładamy warzywa do posolonej, wrzącej wody. Gotujemy na małym ogniu ok. 8 minut, aż zmiękną. Warzywa wyjmujemy z wody, osuszamy, skrapiamy oliwą. Grillujemy przeciętą stroną do dołu na mocno rozgrzanym ruszcie ok. 6 minut, obracamy i dopiekamy pory jeszcze ok. 3 minut, doprawiamy solą i pieprzem.

Grillowane pieczarki
Sposób przygotowania
Pieczarki kroimy w grube plasterki i marynujemy w oleju z dodatkiem soku z limonki i zmiażdżonego czosnku przez godzinę. Wyjmujemy z marynaty, osączamy, oczyszczamy z kawałków czosnku. Opiekamy na niezbyt gorącym grillu (całe kapeluszami do dołu), aż zmiękną, przez 15 min. Przewracamy i dopiekamy jeszcze przez jedną, dwie minuty.

Grillowane szparagi
Sposób przygotowania
Wybieramy świeże, jędrne warzywa (pękają, jeśli je zginamy). Obieramy delikatnie ze skórki, najlepiej za pomocą noża do warzyw, uważając, by nie złamać warzywa. Skrapiamy oliwą, doprawiamy świeżo zmieloną solą morską i kolorowym pieprzem. Szparagi grillujemy na średnio rozgrzanym ruszcie, obracając, przez około 9 minut. Podajemy z połówkami grillowanych cytryn.

Grillowane bakłażan
Sposób przygotowania
Przecinamy warzywo wzdłuż na ćwiartki. Jeśli są duże, kroimy je na mniejsze kawałki. Skrapiamy olejem. Kładziemy na średnio rozgrzanym grillu. Pieczemy ok. 3 minut. Przekładamy na drugą stronę i dopiekamy 5-6 minut w chłodniejszej części grilla. Na końcu podpiekamy, układając bakłażany skórką do dołu, ok. 5 minut. Podajemy doprawione świeżo zmieloną solą morską z ziołami prowansalskimi.

Grillowane ziemniaki
Sposób przygotowania
Ziemniaki w mundurkach myjemy i zalewamy zimną, osoloną wodą. Kiedy woda zawrze, zmniejszamy ogień. Gotujemy, aż zmiękną. Odlewamy wodę. Kroimy ziemniaki na połówki, skrapiamy olejem, posypujemy szczodrze mieszanką ulubionych suszonych ziół, np. ziołami prowansalskimi, oraz świeżo zmieloną solą morską i pieprzem. Pieczemy na średnim ogniu, obracając co chwilę, przez ok. 10 minut.

Grillowane cebule
Sposób przygotowania
Warto użyć co najmniej dwóch rodzajów cebuli, np. czerwonej i białej. Kroimy cebule na grube plastry. Skrapiamy olejem, solimy i pieprzymy. Opiekamy na niezbyt mocno rozgrzanym grillu po ok. 15 minut z każdej strony.

Grillowana cukinia
Sposób przygotowania
Kroimy cukinie warzywo wzdłuż na dość grube plastry. Skrapiamy oliwą i posypujemy przyprawą ziołową do grilla. Pieczemy na średnim ogniu do miękkości (po 3-4 minuty z każdej strony).
dzienx, wiele się nauczyłam;)