3 ciasta z rabarbarem i muffinki

Torcik z rabarbarem
Marynowany rabarbar:
Ciasto:
- 150 g masła
- 80 g cukru
- 1 jajko
- szczypta soli
- 250 g mąki
- 7 g (1/2 torebki) proszku do pieczenia
Kruszonka:
- 100 g stopionego masła
- 10 g cukru
- 100 g mąki
- 100 g mielonych migdałów
Dekoracja:
Sposób przygotowania
Dzień przed pieczeniem ciasta przygotowujemy marynowany rabarbar. Łodygi czyścimy i kroimy na kawałki. Mieszamy z ziarenkami wyskrobanymi z lasek wanilii, cukrem i octem balsamicznym. Odstawiamy na noc, aby rabarbar się zamarynował. Na drugi dzień robimy kruche ciasto, zagniatając wszystkie składniki. Rozwałkowujemy 2/3 ciasta, wyklejamy nim spód tortownicy o średnicy 28 cm. Z reszty ciasta robimy wałek i doklejamy go do boków tortownicy, formując brzeg. Na kruchym spodzie układamy zamarynowany rabarbar (marynatę pozostawiamy). Robimy kruszonkę, rozcierając palcami wszystkie składniki. Posypujemy rozłożony na cieście rabarbar, pieczemy 50-60 minut w 170°C z włączonym termoobiegiem. Rabarbarową marynatę gotujemy, aby nieco odparowała i zgęstniała - to będzie sos, którym skropimy ciasto. Można też podać je z bitą śmietaną i udekorować truskawkami.
![]() |
![]() |
![]() |
Libbey CAKE Patera do Ciasta | Nuance Łopatka do podawania ciasta | Stalgast Patera do ciasta |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Porównaj ceny ? |

Zapiekanka rabarbarowa
Składniki
- 1 kg rabarbaru
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 2 łyżki likieru Grand Marnier
- 2 łyżki konfitury truskawkowej
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- masło
Ciasto:
Oraz:
- 2-3 łyżki cukru pudru
Sposób przygotowania
Rabarbar myjemy i czyścimy, kroimy na 4-centymetrowe kawałki. Dusimy pod przykryciem z 2 łyżkami wody, cukrem i sokiem z cytryny - powinien zmięknąć, ale nie może się rozpadać. Cedzimy przez sitko, powstały podczas duszenia sok gotujemy bez pokrywki tak długo, aż zgęstnieje i odparuje do mniej więcej połowy objętości. Mieszamy go z likierem, konfiturą i mąką ziemniaczaną, zagotowujemy ponownie, stale mieszając - powstanie gęsty, lśniący sos. Kawałki rabarbaru układamy w wysmarowanej masłem formie do zapiekanek. Robimy ciasto: zagotowujemy śmietankę z mlekiem i ziarenkami wanilii, zdejmujemy z ognia. Ucieramy żółtka i jajka z cukrem, mieszamy z mąką. Powoli, stale mieszając, wlewamy waniliową śmietankę. Masą przykrywamy rabarbar i zapiekamy 20 minut w 180°C. Posypujemy cukrem pudrem i zapiekamy jeszcze 5 minut, aby wierzch się ładnie przyrumienił. Do zapiekanki podajemy sos rabarbarowy.

Ciasto z musem rabarbarowo-truskawkowym
Składniki
- 500 g rabarbaru
- 1 szklanka cukru
- 2 torebki żelatyny (po 9 g)
- 2 szklanki oczyszczonych i pokrojonych truskawek
- sok z 1/2 cytryny
- 2 szklanki rozgniecionych herbatników
- 6 łyżek stopionego masła
- 1 szklanka 36% śmietanki
Sposób przygotowania
Rabarbar kroimy na kawałki o długości 2-3 cm, zasypujemy w rondlu cukrem, wlewamy 1/4 szklanki wody i zagotowujemy, mieszając. Dusimy 10 minut na małym ogniu - rabarbar powinien być miękki - a potem miksujemy. Namaczamy żelatynę w 1/2 szklanki zimnej wody (według przepisu na torebce), rozpuszczamy ją, podgrzewając, dodajemy do truskawek rozgniecionych widelcem. Przyprawiamy sokiem z cytryny i mieszamy ze zmiksowanym rabarbarem. Masę wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Mieszamy ciastka z masłem, rozkładamy je na dnie formy na tartę (lub tortownicy) o średnicy 23 cm i dociskamy ręką, tak aby powstała równa warstwa. Pieczemy 15 minut na złoty kolor, studzimy. Do gęstniejącej masy rabarbarowej dodajemy ubitą śmietankę, powstały krem rozsmarowujemy na ostudzonym spodzie z ciastek. Wstawiamy na 2-3 godziny do lodówki. Przed podaniem możemy udekorować listkami mięty lub truskawkami.

Karmelizowane muffinki z rabarbarem
(na 12 mufinków)
Masa owocowa:
- 6 łyżek brązowego cukru
- 4 łyżki masła
- 1 szklanka, oczyszczonego i pokrojonego na kawałeczki rabarbaru
Ciasto:
- 4 łyżki miękkiego masła
- 1/4 szklanki cukru
- 1 jajko
- 1,5 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- spora szczypta soli
- spora szczypta gałki muszkatołowej
- 1/2 szklanki mleka
- skórka otarta z 1 pomarańczy
Sposób przygotowania
Wcieramy cukier w masło, mieszamy z rabarbarem. Rozkładamy na dnie dołków formy na muffinki. Robimy ciasto: miksujemy masło z cukrem, wbijamy jajko i jeszcze chwilę miksujemy. Mieszamy mąkę z proszkiem, sodą, solą i gałką, łączymy (mieszając ręcznie lub mikserem na najniższych obrotach) z masą maślaną, dodając na przemian suche składniki oraz mleko. Nie mieszamy za długo, masa nie może być zbyt gładka! Na koniec dodajemy skórkę pomarańczową i jeszcze raz delikatnie mieszamy. Porcjami ciasta przykrywamy rabarbar w dołkach formy muffinkowej. Pieczemy 25 minut w 180°C, studzimy w formie przez 5 minut, a potem ostrożnie wyjmujemy, starając się nie uszkodzić powstałej podczas pieczenia rabarbarowej glazury. Podajemy na ciepło, stroną z rabarbarem do góry