Przepisy na piknik idealny

Tomek Woźniak
Penne z sosem serowym i zielonymi warzywami

Penne z sosem serowym i zielonymi warzywami (Fot. Marcin Klaban)

Spragnieni odpoczynku na łonie natury pakujemy ochoczo koszyki, aby w parku, nad wodą, w lesie piknikować i objadać się nieprzyzwoicie
1 z 7
Fot. Marcin Klaban
Fot. Marcin Klaban

Penne z sosem serowym i zielonymi warzywami

(dla 4 osób)

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Gotujemy makaron al dente zgodnie z opisem na opakowaniu. W tym czasie wrzucamy do gotującej się wody brokuła podzielonego na małe różyczki (bez twardych łodyg) i cukinię pokrojoną w półplasterki. Blanszujemy 3-4 min, tak aby warzywa pozostały chrupkie. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażamy 2 min. Zmniejszamy ogień, wlewamy śmietanę, wrzucamy pokruszone kawałki sera i gotujemy, cały czas mieszając, aż ser się rozpuści.
Sos doprawiamy gałką, solą i pieprzem. Dodajemy odcedzone warzywa i makaron. Podajemy od razu albo wkładamy do plastikowego pudełka i wrzucamy do kosza piknikowego (makaron świetnie smakuje na zimno).

Fot. Marcin Klaban

Zdjęcie kilo Zestaw do robienia makaronu - 6 części K7 Zdjęcie Küchenprofi Maszynka do makaronu Marcato 801551200 Zdjęcie Maszynka do makaronu - ręczna
kilo Zestaw do robienia mak... Küchenprofi Maszynka do mak... Maszynka do makaronu - ręczna
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
2 z 7
Fot. Marcin Klaban
Fot. Marcin Klaban

Chrupiąca kaczka

(dla 4 osób)

 

Składniki

  • ok. 1,5 kilogramowa kaczka
  • sól, pieprz
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 gałązka rozmarynu
  • piadina lub gotowe tortille

Dodatki:

 

Sposób przygotowania

Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180°C. Kaczkę myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym, nacinamy piersi w kratkę, nacieramy solą i pieprzem. Do środka wkładamy rozgniecione nożem ząbki czosnku (z łupinami) i rozmaryn. Układamy kaczkę piersiami do góry w brytfance, najlepiej z kratką. Wkładamy brytfankę na środkową półkę piekarnika i pieczemy 2,5 godz. W połowie pieczenia odwracamy kaczkę na 30 min, następnie przewracamy z powrotem piersiami do góry. Pod koniec pieczenia zwiększamy temp. do 200°C, aby skórka się przypiekła. Gotową kaczkę odstawiamy na 15 min. Wycinamy piersi z korpusu i kroimy w plasterki, oddzielamy pozostałe mięso od kości. Podajemy z tortillami lub piadiną i dodatkami: ogórkiem, miętą, mascarpone.

 

Fot. Marcin Klaban

3 z 7
Fot. Marcin Klaban
Fot. Marcin Klaban

Sałatka ryżowa z grillowanymi warzywami

(dla 4 osób)

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Ryż gotujemy na sypko zgodnie z opisem na opakowaniu. Na mocno rozgrzanej patelni grillowej smażymy warzywa (po 2 min z każdej strony): paprykę pokrojoną w wąskie paski, plasterki bakłażana i cukinii. Gotowy ryż mieszamy z warzywami, pomidorkami przekrojonymi na połówki, doprawiamy solą i pieprzem. Sałatkę mieszamy z umytą i osuszoną rukolą, obficie skrapiamy oliwą.

Fot. Marcin Klaban

4 z 7
Fot. Marcin Klaban
Fot. Marcin Klaban

Hiszpańska tortilla z chorizo

(dla 4 osób)

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Do tego przepisu potrzebna będzie patelnia, którą można włożyć do piekarnika. Rozgrzewamy piekarnik do 190°C. Obrane ziemniaki kroimy w plasterki i wrzucamy do wrzątku na 5 minut. Na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy plasterki czosnku i posiekaną cebulę, aż się zeszkli. Dodajemy chorizo pokrojone w kostkę i smażymy 5 min. Wrzucamy brokuły, paprykę pokrojoną w kostkę, groszek i smażymy kolejne 5 minut. Dodajemy odcedzone ziemniaki, układamy składniki na płasko, zalewamy jajkami roztrzepanymi z solą i pieprzem. Wkładamy patelnię na środkową półkę piekarnika na 15 min, aby tortilla się zapiekła. Studzimy, delikatnie odwracamy i przekładamy na talerz. Posypujemy natką.3

 

Fot. Marcin Klaban

5 z 7
Fot. Marcin Klaban
Fot. Marcin Klaban

Piadina z dodatkami

(dla 4 osób)

 

Piadina:

  • 400 g mąki
  • 50 g smalcu
  • 150 ml mleka
  • 150 ml wody
  • łyżeczka soli

 

Dodatki:

 

Sposób przygotowania

Mieszamy wszystkie składniki na piadinę i zagniatamy kilka minut, aż ciasto będzie elastyczne i przestanie się kleić. Formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Stolnicę lub blat oprószamy mąką, dzielimy ciasto na kulki wielkości piłki tenisowej i rozwałkowujemy każdą na cienki placek (3-4 mm). Mocno rozgrzewamy suchą patelnię i pieczemy placki po 1-2 minuty z każdej strony. Aby zapobiec powstawaniu pęcherzyków powietrza, nakłuwamy kilkakrotnie widelcem. Piadiny dzielimy na ćwiartki i podajemy z dodatkami, aby każdy mógł skomponować własną przekąskę.

 

Fot. Marcin Klaban

6 z 7
Fot. Marcin Klaban
Fot. Marcin Klaban

Sałatka owocowa w melonie

(dla 2 osób)

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Odcinamy wierzch melona (jak najmniej miąższu), usuwamy pestki i wydrążamy miąższ. Mieszamy kawałki melona z pozostałymi owocami pokrojonymi w kostkę. Skrapiamy sokiem z limonki, mieszamy z posiekaną miętą i cukrem. Przekładamy sałatkę do wydrążonego melona, przykrywamy odciętą górą. Sałatkę można przygotować wcześniej i mocno schłodzić w lodówce.

Fot. Marcin Klaban

7 z 7
Fot. Marcin Klaban
Fot. Marcin Klaban

Jogurtowy placek z malinami

(dla 6-8 osób)

 

Składniki

  • jajka
  • 200 g cukru
  • 50 g miękkiego masła
  • 200 ml jogurtu
  • 200 g mąki
  • 250 g mrożonych lub świeżych malin

 

Sposób przygotowania

Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Ubijamy z masłem i jogurtem. Dokładnie mieszamy z mąką, aby nie było grudek. Wlewamy ciasto do formy wyściełanej pergaminem, na wierzchu układamy maliny, lekko je dociskając. Wsuwamy na środkową półkę piekarnika i pieczemy 35-45 minut. Sprawdzamy, czy ciasto jest gotowe, władając w środek wykałaczkę. Jeśli będzie czysta, ciasto się dopiekło, jeśli nie - pieczemy jeszcze 5 min.

Fot. Marcin Klaban