Przepisy na piknik idealny

Penne z sosem serowym i zielonymi warzywami (Fot. Marcin Klaban)

Penne z sosem serowym i zielonymi warzywami
(dla 4 osób)
Składniki
- 400 g makaronu penne
- 1 brokuł
- 1 cukinia
- 3 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 200 ml 12% śmietany
- 200 g sera typu roquefort
- 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Gotujemy makaron al dente zgodnie z opisem na opakowaniu. W tym czasie wrzucamy do gotującej się wody brokuła podzielonego na małe różyczki (bez twardych łodyg) i cukinię pokrojoną w półplasterki. Blanszujemy 3-4 min, tak aby warzywa pozostały chrupkie. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażamy 2 min. Zmniejszamy ogień, wlewamy śmietanę, wrzucamy pokruszone kawałki sera i gotujemy, cały czas mieszając, aż ser się rozpuści.
Sos doprawiamy gałką, solą i pieprzem. Dodajemy odcedzone warzywa i makaron. Podajemy od razu albo wkładamy do plastikowego pudełka i wrzucamy do kosza piknikowego (makaron świetnie smakuje na zimno).
Fot. Marcin Klaban
![]() |
![]() |
![]() |
kilo Zestaw do robienia mak... | Küchenprofi Maszynka do mak... | Maszynka do makaronu - ręczna |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |

Chrupiąca kaczka
(dla 4 osób)
Składniki
- ok. 1,5 kilogramowa kaczka
- sól, pieprz
- 3 ząbki czosnku
- 1 gałązka rozmarynu
- piadina lub gotowe tortille
Dodatki:
Sposób przygotowania
Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180°C. Kaczkę myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym, nacinamy piersi w kratkę, nacieramy solą i pieprzem. Do środka wkładamy rozgniecione nożem ząbki czosnku (z łupinami) i rozmaryn. Układamy kaczkę piersiami do góry w brytfance, najlepiej z kratką. Wkładamy brytfankę na środkową półkę piekarnika i pieczemy 2,5 godz. W połowie pieczenia odwracamy kaczkę na 30 min, następnie przewracamy z powrotem piersiami do góry. Pod koniec pieczenia zwiększamy temp. do 200°C, aby skórka się przypiekła. Gotową kaczkę odstawiamy na 15 min. Wycinamy piersi z korpusu i kroimy w plasterki, oddzielamy pozostałe mięso od kości. Podajemy z tortillami lub piadiną i dodatkami: ogórkiem, miętą, mascarpone.
Fot. Marcin Klaban

Sałatka ryżowa z grillowanymi warzywami
(dla 4 osób)
Składniki
- 1/2 szklanki ryżu basmati
- 1 czerwona papryka
- 1 zielona papryka
- 1 mały bakłażan
- 1 cukinia
- 8 koktajlowych pomidorków
- sól, pieprz
- garść rukoli
- oliwa
Sposób przygotowania
Ryż gotujemy na sypko zgodnie z opisem na opakowaniu. Na mocno rozgrzanej patelni grillowej smażymy warzywa (po 2 min z każdej strony): paprykę pokrojoną w wąskie paski, plasterki bakłażana i cukinii. Gotowy ryż mieszamy z warzywami, pomidorkami przekrojonymi na połówki, doprawiamy solą i pieprzem. Sałatkę mieszamy z umytą i osuszoną rukolą, obficie skrapiamy oliwą.
Fot. Marcin Klaban

Hiszpańska tortilla z chorizo
(dla 4 osób)
Składniki
- 5 młodych ziemniaków
- 3 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 1 mała cebula
- 150 g chorizo
- garść różyczek brokuła
- 1 czerwona papryka
- 2 łyżki mrożonego groszku
- 4 jajka
- sól, pieprz
- mały pęczek natki pietruszki
Sposób przygotowania
Do tego przepisu potrzebna będzie patelnia, którą można włożyć do piekarnika. Rozgrzewamy piekarnik do 190°C. Obrane ziemniaki kroimy w plasterki i wrzucamy do wrzątku na 5 minut. Na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy plasterki czosnku i posiekaną cebulę, aż się zeszkli. Dodajemy chorizo pokrojone w kostkę i smażymy 5 min. Wrzucamy brokuły, paprykę pokrojoną w kostkę, groszek i smażymy kolejne 5 minut. Dodajemy odcedzone ziemniaki, układamy składniki na płasko, zalewamy jajkami roztrzepanymi z solą i pieprzem. Wkładamy patelnię na środkową półkę piekarnika na 15 min, aby tortilla się zapiekła. Studzimy, delikatnie odwracamy i przekładamy na talerz. Posypujemy natką.3
Fot. Marcin Klaban

Piadina z dodatkami
(dla 4 osób)
Piadina:
- 400 g mąki
- 50 g smalcu
- 150 ml mleka
- 150 ml wody
- łyżeczka soli
Dodatki:
- serrano, parmeńska lub szwarcwaldzka - dojrzewająca szynka
- dowolna cienko pokrojona kiełbaska
- ricotta
- mascarpone
- grillowane warzywa
- suszone pomidory
- rukola
- parmezan
- emmentaler
- pesto bazyliowe
Sposób przygotowania
Mieszamy wszystkie składniki na piadinę i zagniatamy kilka minut, aż ciasto będzie elastyczne i przestanie się kleić. Formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Stolnicę lub blat oprószamy mąką, dzielimy ciasto na kulki wielkości piłki tenisowej i rozwałkowujemy każdą na cienki placek (3-4 mm). Mocno rozgrzewamy suchą patelnię i pieczemy placki po 1-2 minuty z każdej strony. Aby zapobiec powstawaniu pęcherzyków powietrza, nakłuwamy kilkakrotnie widelcem. Piadiny dzielimy na ćwiartki i podajemy z dodatkami, aby każdy mógł skomponować własną przekąskę.
Fot. Marcin Klaban

Sałatka owocowa w melonie
(dla 2 osób)
Składniki
- 1 melon
- garść truskawek
- winogrona
- 1 ananas
- 1 mango
- 1 papaja
- sok z 1 limonki
- listki mięty
- 1 łyżka brązowego cukru
Sposób przygotowania
Odcinamy wierzch melona (jak najmniej miąższu), usuwamy pestki i wydrążamy miąższ. Mieszamy kawałki melona z pozostałymi owocami pokrojonymi w kostkę. Skrapiamy sokiem z limonki, mieszamy z posiekaną miętą i cukrem. Przekładamy sałatkę do wydrążonego melona, przykrywamy odciętą górą. Sałatkę można przygotować wcześniej i mocno schłodzić w lodówce.
Fot. Marcin Klaban

Jogurtowy placek z malinami
(dla 6-8 osób)
Składniki
- 4 jajka
- 200 g cukru
- 50 g miękkiego masła
- 200 ml jogurtu
- 200 g mąki
- 250 g mrożonych lub świeżych malin
Sposób przygotowania
Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Ubijamy z masłem i jogurtem. Dokładnie mieszamy z mąką, aby nie było grudek. Wlewamy ciasto do formy wyściełanej pergaminem, na wierzchu układamy maliny, lekko je dociskając. Wsuwamy na środkową półkę piekarnika i pieczemy 35-45 minut. Sprawdzamy, czy ciasto jest gotowe, władając w środek wykałaczkę. Jeśli będzie czysta, ciasto się dopiekło, jeśli nie - pieczemy jeszcze 5 min.
Fot. Marcin Klaban