Sprawdzone przepisy na spotkanie z przyjaciółmi
Ciasto z kremem Baileys (Fot. Marcin Klaban)
Ciasto z kremem Baileys
(dla 4 osób)
Składniki
- 2 jajka
- 120 g cukru
- 120 g masła
- 120 g mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 ml schłodzonej 36% śmietanki
- 6 łyżek cukru pudru
- 100 ml likieru Baileys
- 1 spory dojrzały banan
- 4-5 łyżek dżemu wiśniowego
Sposób przygotowania
Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy miękkie masło i miksujemy. Wsypujemy mąkę oraz proszek do pieczenia i mieszamy, uważając, aby nie było grudek. Rozsmarowujemy masę na blasze wyłożonej pergaminem i pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180°C.
Fot. Marcin Klaban
Ubijamy śmietankę na sztywno, dodajemy cukier puder oraz likier i ponownie mieszamy. Obranego banana bardzo drobno siekamy. Upieczone ciasto kroimy na kawałki o wielkości kart do gry. Każdy smarujemy dżemem wiśniowym, na warstwie dżemu układamy kawałeczki banana, a wierzch dekorujemy obfitą porcją kremu Baileys.
Fot. Marcin Klaban
Adler AD 4205 | Hyundai HM638 | Morphy Richards Fusion 48954 |
Porównaj ceny ? | Porównaj ceny ? | Porównaj ceny ? |
Zapiekanka ziemniaczano-serowa
(dla 6 osób)
Składniki
- 230 g gotowego ciasta francuskiego
- 300 g kiełbasy krakowskiej
- 4 ziemniaki
- 300 ml 18% śmietany
- 2 pory
- 300 g sera żółtego (np. goudy)
- od kur z wolnego wybiegu 2 jajka
- sól, pieprz
- 1 pęczek świeżego tymianku
Sposób przygotowania
Naczynie żaroodporne o wym. 25 x 30 cm wykładamy ciastem francuskim, tak aby wystawało za krawędzie. Pieczemy przez 15 minut w 180°C na środkowej półce piekarnika. Obieramy ziemniaki, kroimy w drobną kostkę i gotujemy 8 minut we wrzątku. Do miski wlewamy śmietanę, dodajemy kiełbasę pokrojoną w kostkę, posiekane pory, starty ser i jajka; doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wrzucamy odcedzone ziemniaki oraz posiekany tymianek. Wylewamy zawartość miski na upieczone ciasto. Zapiekamy przez 20 minut. Podajemy na ciepło lub na zimno.
Fot. Marcin Klaban
Krewetki z czosnkiem i pietruszką
(dla 4 osób)
Składniki
- 6 ząbków czosnku
- 4 łyżki oliwy
- 2 łyżki masła
- 24 tygrysie krewetki
- 1 pęczek natki pietruszki
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Posiekany czosnek szklimy na małym ogniu na oliwie zmieszanej z masłem. Zwiększamy płomień, dodajemy obrane i osuszone na ręczniku papierowym krewetki, smażymy przez 2-3 minuty. Na koniec wrzucamy posiekaną natkę i doprawiamy solą oraz pieprzem. Danie najlepiej smakuje z chrupiącą bagietką i kieliszkiem
schłodzonego białego wina.
Uwaga: Fani ostrych smaków mogą dodać do krewetek również posiekaną papryczkę chilli.
Frittata z ricottą i brokułami
(dla 4 osób)
Składniki
Sposób przygotowania
Podzielone na różyczki brokuły wrzucamy do wrzątku i gotujemy 3 minuty. Wbijamy jajka do miski i mieszamy widelcem. Na patelni z żaroodporną rączką rozgrzewamy oliwę. Wlewamy na nią połowę jajek, a na nie nakładamy łyżką ricottę. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką. Lekko mieszamy, aby omlet ściął się równomiernie.
Fot. Marcin Klaban
Zblanszowane brokuły odcedzamy i układamy na wierzchu masy jajecznej. Zalewamy resztą jajek i wkładamy na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C. Fritattę podajemy przestudzoną.
Fot. Marcin Klaban
Placki z kaszy gryczanej
(dla 4 osób)
Składniki
- 1/2 szklanki kaszy gryczanej
- 1 jajko
- 3 łyżki mąki
- sól, pieprz
- 100 ml gęstej 12% śmietany
- albo gęstego greckiego lub bałkańskiego jogurtu
- 4 korniszony lub kiszone ogórki
- 200 g wędzonego łososia
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
Gotujemy kaszę według instrukcji na opakowaniu. Lekko studzimy, przekładamy do miski, dodajemy jajko, mąkę, doprawiamy solą oraz pieprzem i dokładnie mieszamy.
Fot. Marcin Klaban
Z masy formujemy placki o średnicy 6 cm i smażymy je na oleju po 3 minuty z każdej strony. Przekładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Podajemy ze śmietaną, kawałkiem ogórka oraz plasterkiem łososia.
Fot. Marcin Klaban
Chrupiący kurczak z sałatką ogórkową
(dla 4 osób)
Składniki
- 3 piersi kurczaka (najlepiej z wolnego wybiegu)
- 6 łyżek mąki kukurydzianej
- 4 łyżki sosu sojowego
- pieprz
- 1,5 l oleju rzepakowego
- 1 ogórek
Sałatka:
Sos:
- 4 łyżki oliwy
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka musztardy
- sok z 1/2 cytryny
- 1 łyżeczka cukru
- 1 mały pęczek posiekanej natki
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Piersi kurczaka kroimy w bardzo cienkie plastry, mieszamy w misce z mąką i sosem sojowym, doprawiamy pieprzem. Rozgrzewamy w garnku olej. Smażymy w nim kawałki kurczaka przez 3-4 minuty, aż będą złociste.
Fot. Marcin Klaban
Robimy sałatkę: kroimy ogórka w cienkie plasterki, posypujemy sezamem oraz posiekaną chilli, polewamy sokiem cytrynowym wymieszanym z oliwą i cukrem. Przygotowujemy sos majonezowy, mieszając wszystkie jego składniki.
Fot. Marcin Klaban
Usmażonego kurczaka przekładamy na papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Podajemy od razu z sosem i sałatką.
Fot. Marcin Klaban