Przepisy na grilla: mięso i ryby
Polędwiczki wieprzowe z morelami i tymiankiem (Fot. Łukasz Zandecki / Agencja Wyborcza.pl)
Polędwiczki wieprzowe z morelami i tymiankiem
Składniki
- 2 (o wadze 30 dag każda) polędwiczki wieprzowe
- 1/2 szklanki moreli (z syropu)
- 1 łyżka posiekanego kandyzowanego imbiru (można dostać w herbaciarniach lub zastąpić imbirem świeżym)
- 1 łyżka octu winnego
- 1/4 łyżeczki suszonego tymianku
Przyprawa:
- po 1/2 łyżeczki, oregano, soli i tymianku
- po 1/4 łyżeczki pokruszonego czarnego i czerwonego pieprzu
Sposób przygotowania
Wymieszaj składniki przyprawy i natrzyj mięso. Ułóż je na posmarowanym olejem grillu lub patelni grillowej i piecz 25-30 minut, odwracając od czasu do czasu. Zrób sos: wymieszaj w rondelku wszystkie składniki, gotuj 2-3 minuty na małym ogniu, stale mieszając i uważając, aby się nie przypalił.
Steki wołowe z grilla
Do marynaty warto dodać nieco CZERWONEGO WYTRAWNEGO WINA. Mięso będzie jeszcze bardziej kruche, miękkie i soczyste, na pewno nie wyschnie na grillu
Składniki
- 4 duże steki wołowe (po 30 dag każdy; z polędwicy lub rostbefu)
Marynata:
- 4 łyżeczki sosu sojowego
- 2 łyżeczki oleju arachidowego
- 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
- 1 łyżeczka kardamonu
- 1 łyżka posiekanej cebuli
- 1/2 łyżeczki papryki
Sos:
- 10 dag dużych pieczarek
- 4 łyżki oliwy
- po 1/2 łyżeczki soli i białego pieprzu
- 2 łyżki posiekanej cebuli
- 6-8 roztartych ząbków czosnku
- spora szczypta pieprzu
- 1/2 szklanki czerwonego wina
- 1 szklanka bulionu wołowego
- kawałek (3-5 dag) zimnego masła
Sposób przygotowania
Wymieszaj składniki marynaty, natrzyj steki, przykryj je folią i włóż na 4 godziny do lodówki. Zrób sos: grzyby natrzyj 2 łyżkami oliwy, białym pieprzem i 1/4 łyżeczki soli. Grilluj 10 minut, potem pokrój w plasterki. Na pozostałej oliwie zeszklij cebulę i czosnek, wlej wino, a gdy wyparuje, dodaj bulion i grzyby. Wymieszaj i gotuj, aż połowa sosu odparuje. Wtedy dodaj wiórki masła, mieszając, aż sos lekko zgęstnieje. Steki ułóż na grillu, piecz 8-12 minut. Odwróć po 4-6 minutach. Podawaj z sosem i bagietką.
Biała kiełbasa w piwie
Składniki
- 8 białych kiełbasek
- 1 łyżka mąki
- 2 łyżeczki oleju
- 1/2 łyżeczki majeranku
- szczypta kminku
- 1 szklanka ciemnego piwa
Sposób przygotowania
Ułóż kiełbaski na rozgrzanym grillu, piecz 18-25 minut. W rondelku rozgrzej olej, oprósz go mąką i zasmaż na złoty kolor. Dodaj majeranek i kminek, ciągle mieszając, powoli wlewaj piwo. Zagotuj sos, zmniejsz ogień i gotuj, aż do zgęstnienia. Sos możesz przyprawić odrobiną przyprawy do zup. Polej upieczone kiełbaski i od razu podawaj, najlepiej z żytnim chlebem, kiszonymi ogórkami, musztardą lub chrzanem.
Grillowane udka kurczaka
Składniki
- 2 łyżki przecieru pomidorowego (nie koncentratu!)
- 3 łyżki białego octu winnego
- 3 łyżki miodu
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki dowolnej przyprawy grillowej z dodatkiem chili
- szczypta granulowanego czosnku
- 2 łyżki wody
- 8 pałek kurczaka
Sposób przygotowania
W miseczce wymieszaj wszystkie składniki z wyjątkiem mięsa. Ponacinaj płytko udka kurczaka, polej je przygotowaną mieszaniną i wymieszaj, aby marynata dotarła w każde miejsce. Odstaw na 15-20 minut do lodówki, a potem ułóż na dobrze rozgrzanym grillu i piecz 20-30 minut, co jakiś czas odwracając. Według identycznego przepisu można przyrządzić żeberka.
Pstrąg faszerowany
Pyszny z SOSEM JOGURTOWYM LUB MAJONEZOWYM. Do tego wielka miska zielonej sałaty. Albo pomidorów z cebulą. Pełnia szczęścia...
Składniki
- 1 cytryna
- 3 plasterki boczku lub bekonu wysmażone na chrupko i pokruszone
- 3 łyżki posiekanej natki
- 1/2 łyżeczki różowego pieprzu
- sól, świeżo zmielony czarny pieprz
- 4 całe oczyszczone pstrągi
- oliwa (najlepiej w sprayu)
Sposób przygotowania
Obierz cytrynę, miąższ pokrój na małe kawałeczki, wymieszaj z bekonem, natką, różowym pieprzem, szczyptą soli i mielonego czarnego pieprzu. Nafaszeruj pstrągi. Brzuchy ryb pospinaj wykałaczkami, a te obwiąż nicią. Oprósz solą i pieprzem, spryskaj oliwą, ułóż na natłuszczonym i rozgrzanym ruszcie grilla i piecz 12-14 minut. W połowie czasu grillowania delikatnie odwróć ryby na drugą stronę. Zdejmij z grilla, gdy zobaczysz, że mięso nie jest już przezroczyste i łatwo ustępuje pod naciskiem widelca.
Łosoś ziołowy
Pasta:
- garść listków natki
- garść listków kolendry
- 1 łyżeczka chili
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki granulowanego czosnku
- 1/4 łyżeczki granulowanej cebuli
- 1/4 łyżeczki suszonego oregano
- 1/8 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
- 3 łyżki oliwy
Oraz:
- 4 (po 12-15 dag) filety z łososia
- sól (najlepiej morska)
Sposób przygotowania
Zmiksuj w blenderze wszystkie składniki pasty ziołowej. Filety posól, posmaruj pastą od strony mięsa. Przykryj i włóż na co najmniej godzinę (najlepiej na 12 godzin) do lodówki. Ryby wyjmij z marynaty, ułóż na rozgrzanym ruszcie (albo na patelni grillowej) i grilluj 6-10 minut, aż mięso zrobi się białoróżowe.
Kotlety z tuńczyka
Składniki
- 25 dag ugotowanych i rozgniecionych ziemniaków
- 40 dag osączonego tuńczyka z puszki
- 1 roztarty ząbek czosnku
- 2 łyżeczki posiekanych świeżych ziół
- sól, pieprz
- 1 żółtko
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżka oleju
Sposób przygotowania
Przygotuj masę na kotleciki: wymieszaj ziemniaki z tuńczykiem, czosnkiem i ziołami. Przypraw do smaku solą i pieprzem, dodaj żółtko. Wyrób masę, ulep z niej kotleciki i obtocz je w mące. Jeśli ci się nie spieszy, włóż je na godzinkę do lodówki. Przygotowane kotlety usmaż na patelni grillowej posmarowanej olejem lub upiecz na grillu - najlepiej ułóż je nie bezpośrednio na ruszcie, tylko na skropionej olejem aluminiowej tacce. Dobrym dodatkiem do kotlecików jest sałatka grecka.
Sola w foliowej kieszonce
Składniki
- 60 dag filetów z soli
- 1 łyżeczka przyprawy do ryb lub sól i biały pieprz
- 2 cytryny
- 20 dag masła ziołowego lub czosnkowego
Sposób przygotowania
Filety natrzyj przyprawą do ryb, każdy ułóż na dużym kawałku folii posmarowanej masłem ziołowym lub czosnkowym. Pozostałe masło zetrzyj na wiórki i posyp nim ryby. Na każdym filecie ułóż plasterki cytryny. Złóż folię ponad rybą, tak aby powstała torebka. Wzmocnij jej brzegi, kilkakrotnie je zaginając. Przygotowane pakieciki z rybami ułóż na rozgrzanym grillu i piecz, aż w środku wytworzy się tyle pary, że zaczną przypominać poduszeczki.