Przepisy na grilla: owoce i warzywa

Brzoskwinie z grilla (Fot. Łukasz Zandecki / Agencja Wyborcza.pl)

Brzoskwinie z grilla
Składniki
- 4 przekrojone na połówki i bez pestek brzoskwinie
- 3 łyżki miodu
- 15 dag kremowego twarożku
- kilka połówek włoskich orzechów
- 1 łyżka oleju
Sposób przygotowania
Rozgrzej grill. Brzoskwinie posmaruj olejem, ułóż na grillu stroną przecięcia do dołu. Grilluj 5 minut, a potem odwróć i skrop 2 łyżkami miodu. Twarożek wymieszaj z ostatnią łyżką miodu oraz posiekanymi orzechami, napełnij miejsca po pestkach. Grilluj 2-3 minuty, aż nadzienie będzie ciepłe. Podawaj od razu.

Grillowane crumble jagodowe
Składniki
- 3 szklanki świeżych lub mrożonych czarnych jagód
- 2 szklanki malin
- lub pokrojonych truskawek
- 2/3 szklanki brązowego cukru
- 1/2 szklanki mąki
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- szczypta soli
- 5-7 dag masła
- 1/2 szklanki pokruszonych biszkopcików lub ciastek amaretti
- 1/2 szklanki posiekanych uprażonych migdałów
Sposób przygotowania
Wymieszaj w misce wszystkie owoce oraz 1/3 szklanki cukru. Wsyp na dno okrągłych aluminiowych naczynek grillowych. Wymieszaj mąkę z resztą cukru, cynamonem i solą. Dodaj pokrojone na kawałeczki masło i wyrób palcami kruszonkę. Dodaj do niej migdały i okruchy ciastek, wymieszaj i posyp owoce. Ustaw miseczki na rozgrzanym grillu, piecz 20-25 minut, aż kruszonka się przyrumieni, a owoce zaczną bulgotać.

Ananasy z grilla
Przed podaniem można skropić owoce OCTEM BALSAMICZNYM i posypać grubo mielonym pieprzem
Składniki
Sposób przygotowania
Obierz ananasa i wytnij twardy środek. Owoc pokrój w krążki. Gorący ruszt grilla posmaruj olejem. Plastry ananasa zanurzaj najpierw w mleku, a następnie w cukrze. Układaj na grillu i piecz 6 minut z każdej strony. Podawaj po zdjęciu z grilla.

Banany z grilla
Składniki
- 4 banany
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 szklanka brązowego cukru
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 4 kulki lodów waniliowych
- olej
Sposób przygotowania
Każdy banan przekrój najpierw w poprzek, a potem wzdłuż. Skrop sokiem z cytryny. Wymieszaj cukier z cynamonem, w mieszaninie obtocz banany, umieść je na grillowych tackach posmarowanych olejem i ułóż na rozgrzanym grillu. Grilluj po 3 minuty z każdej strony, podawaj z lodami. Możesz posypać resztą cynamonowego cukru.

Grillowane, faszerowane jabłka
Składniki
- po 1/2 szklanki muesli
- mąki i brązowego cukru
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 5-7 dag masła pokrojonego na kawałeczki
- 1/2 szklanki posiekanych włoskich orzechów
- 4 winne, przekrojone na połówki i bez gniazd nasiennych jabłka
- 2 łyżki stopionego masła
- 1/2 szklanki gęstej (36-proc.) śmietany
Sposób przygotowania
Wymieszaj muesli z mąką, brązowym cukrem i cynamonem. Dodaj masło, rozetrzyj palcami, tak aby powstała kruszonka. Dodaj orzechy i odłóż. Posmaruj jabłka (po stronie przecięcia) stopionym masłem. Grilluj 20 minut. W połowie czasu pieczenia odwróć owoce. Gotowe zdejmij z grilla i posyp cynamonowo-orzechową kruszonką. Grilluj jeszcze 6 minut, udekoruj śmietaną.

Grillowane faszerowane papryczki
Składniki
- 2 czerstwe bułki kajzerki
- oliwa
- po 3/4 szklanki startej mozzarelli
- i posiekanych, obranych pomidorów
- 1/3 szklanki gorącej wody
- 2 łyżki posiekanych czarnych oliwek
- 2 łyżki posiekanej cebuli
- 2 łyżki stopionego masła
- 3/4 łyżeczki listków oregano
- 1/2 łyżeczki soli czosnkowej
- 3 duże zielone przekrojone wzdłuż i oczyszczone z nasionek papryki
Sposób przygotowania
Bułki okrój ze skórki i pokrój w małą kostkę (5 mm). Skrop oliwą i rozsyp na blasze, a potem upiecz w temp. 180°C. Grzanki zdejmij z blachy i ostudź. Wymieszaj z pozostałymi składnikami oprócz papryki. Połówki papryk napełnij przygotowanym farszem. Każdą ułóż na kawałku folii aluminiowej, brzegi folii pozaginaj tak, aby powstały miseczki otwarte u góry. Papryki w miseczkach ułóż na rozgrzanym grillu i piecz do miękkości (przez 25-30 minut). W ciągu ostatnich 10 minut grillowania przykryj każdą paprykę kawałkiem folii aluminiowej.

Grillowane cebule
Znakomicie pasują do smażonego drobiu, szczególnie DO KACZKI. Można także podzielić je na piórka i włożyć do kanapek z wędlin
Składniki
- 2 duże czerwone i 2 duże białe (sałatkowe) cebule
- 2 łyżki czerwonego wina lub czerwonego octu winnego
- 1 łyżka oliwy
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka posiekanego rozmarynu
- olej
Sposób przygotowania
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Obierz cebule i przekrój je na połówki. Skrop octem winnym lub winem oraz oliwą, oprósz solą, pieprzem i posiekanym rozmarynem. Przykryj folią, piecz 30 minut. Potem ułóż na rozgrzanym, posmarowanym olejem grillu albo na patelni grillowej, piecz jeszcze po 5 minut z każdej strony, aby na powierzchni cebul pojawiły się paseczki.