Przepisy na grilla: owoce i warzywa

Magazyn Kuchnia
Brzoskwinie z grilla

Brzoskwinie z grilla (Fot. Łukasz Zandecki / Agencja Wyborcza.pl)

Owoce i warzywa z grilla są łatwe do przygotowania, a efekt zniewalający. Doskonałe smakują przypieczone jabłka, banany czy papryka. Nie ma nad czym się zastanawiać. Do grilla!
1 z 7
Fot. Łukasz Zandecki / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Łukasz Zandecki / Agencja Wyborcza.pl

Brzoskwinie z grilla

Składniki

  • 4 przekrojone na połówki i bez pestek brzoskwinie
  • 3 łyżki miodu
  • 15 dag kremowego twarożku
  • kilka połówek włoskich orzechów
  • 1 łyżka oleju

 

Sposób przygotowania

Rozgrzej grill. Brzoskwinie posmaruj olejem, ułóż na grillu stroną przecięcia do dołu. Grilluj 5 minut, a potem odwróć i skrop 2 łyżkami miodu. Twarożek wymieszaj z ostatnią łyżką miodu oraz posiekanymi orzechami, napełnij miejsca po pestkach. Grilluj 2-3 minuty, aż nadzienie będzie ciepłe. Podawaj od razu.

2 z 7
Fot. Łukasz Zandecki / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Łukasz Zandecki / Agencja Wyborcza.pl

Grillowane crumble jagodowe

Składniki

  • 3 szklanki świeżych lub mrożonych czarnych jagód
  • 2 szklanki malin
  • lub pokrojonych truskawek
  • 2/3 szklanki brązowego cukru
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • szczypta soli
  • 5-7 dag masła
  • 1/2 szklanki pokruszonych biszkopcików lub ciastek amaretti
  • 1/2 szklanki posiekanych uprażonych migdałów

 

Sposób przygotowania

Wymieszaj w misce wszystkie owoce oraz 1/3 szklanki cukru. Wsyp na dno okrągłych aluminiowych naczynek grillowych. Wymieszaj mąkę z resztą cukru, cynamonem i solą. Dodaj pokrojone na kawałeczki masło i wyrób palcami kruszonkę. Dodaj do niej migdały i okruchy ciastek, wymieszaj i posyp owoce. Ustaw miseczki na rozgrzanym grillu, piecz 20-25 minut, aż kruszonka się przyrumieni, a owoce zaczną bulgotać.

3 z 7
Fot. Łukasz Zandecki / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Łukasz Zandecki / Agencja Wyborcza.pl

Ananasy z grilla

Przed podaniem można skropić owoce OCTEM BALSAMICZNYM i posypać grubo mielonym pieprzem

 

Składniki

  • 1 świeży ananas
  • 1/4 szklanki mleka kokosowego
  • 1/2 szklanki cukru przyprawionego cynamonem

 

Sposób przygotowania

Obierz ananasa i wytnij twardy środek. Owoc pokrój w krążki. Gorący ruszt grilla posmaruj olejem. Plastry ananasa zanurzaj najpierw w mleku, a następnie w cukrze. Układaj na grillu i piecz 6 minut z każdej strony. Podawaj po zdjęciu z grilla.

4 z 7
Fot. Łukasz Zandecki / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Łukasz Zandecki / Agencja Wyborcza.pl

Banany z grilla

Składniki

  • banany
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 4 kulki lodów waniliowych
  • olej

 

Sposób przygotowania

Każdy banan przekrój najpierw w poprzek, a potem wzdłuż. Skrop sokiem z cytryny. Wymieszaj cukier z cynamonem, w mieszaninie obtocz banany, umieść je na grillowych tackach posmarowanych olejem i ułóż na rozgrzanym grillu. Grilluj po 3 minuty z każdej strony, podawaj z lodami. Możesz posypać resztą cynamonowego cukru.

5 z 7
Fot. Łukasz Zandecki / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Łukasz Zandecki / Agencja Wyborcza.pl

Grillowane, faszerowane jabłka

Składniki

  • po 1/2 szklanki muesli
  • mąki i brązowego cukru
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 5-7 dag masła pokrojonego na kawałeczki
  • 1/2 szklanki posiekanych włoskich orzechów
  • 4 winne, przekrojone na połówki i bez gniazd nasiennych jabłka
  • 2 łyżki stopionego masła
  • 1/2 szklanki gęstej (36-proc.) śmietany

 

Sposób przygotowania

Wymieszaj muesli z mąką, brązowym cukrem i cynamonem. Dodaj masło, rozetrzyj palcami, tak aby powstała kruszonka. Dodaj orzechy i odłóż. Posmaruj jabłka (po stronie przecięcia) stopionym masłem. Grilluj 20 minut. W połowie czasu pieczenia odwróć owoce. Gotowe zdejmij z grilla i posyp cynamonowo-orzechową kruszonką. Grilluj jeszcze 6 minut, udekoruj śmietaną.

6 z 7
Fot. Łukasz Zandecki / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Łukasz Zandecki / Agencja Wyborcza.pl

Grillowane faszerowane papryczki

Składniki

  • 2 czerstwe bułki kajzerki
  • oliwa
  • po 3/4 szklanki startej mozzarelli
  • i posiekanych, obranych pomidorów
  • 1/3 szklanki gorącej wody
  • 2 łyżki posiekanych czarnych oliwek
  • 2 łyżki posiekanej cebuli
  • 2 łyżki stopionego masła
  • 3/4 łyżeczki listków oregano
  • 1/2 łyżeczki soli czosnkowej
  • 3 duże zielone przekrojone wzdłuż i oczyszczone z nasionek papryki

 

Sposób przygotowania

Bułki okrój ze skórki i pokrój w małą kostkę (5 mm). Skrop oliwą i rozsyp na blasze, a potem upiecz w temp. 180°C. Grzanki zdejmij z blachy i ostudź. Wymieszaj z pozostałymi składnikami oprócz papryki. Połówki papryk napełnij przygotowanym farszem. Każdą ułóż na kawałku folii aluminiowej, brzegi folii pozaginaj tak, aby powstały miseczki otwarte u góry. Papryki w miseczkach ułóż na rozgrzanym grillu i piecz do miękkości (przez 25-30 minut). W ciągu ostatnich 10 minut grillowania przykryj każdą paprykę kawałkiem folii aluminiowej.

7 z 7
Fot. Łukasz Zandecki / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Łukasz Zandecki / Agencja Wyborcza.pl

Grillowane cebule

Znakomicie pasują do smażonego drobiu, szczególnie DO KACZKI. Można także podzielić je na piórka i włożyć do kanapek z wędlin

 

Składniki

  • 2 duże czerwone i 2 duże białe (sałatkowe) cebule
  • 2 łyżki czerwonego wina lub czerwonego octu winnego
  • 1 łyżka oliwy
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka posiekanego rozmarynu
  • olej

 

Sposób przygotowania

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Obierz cebule i przekrój je na połówki. Skrop octem winnym lub winem oraz oliwą, oprósz solą, pieprzem i posiekanym rozmarynem. Przykryj folią, piecz 30 minut. Potem ułóż na rozgrzanym, posmarowanym olejem grillu albo na patelni grillowej, piecz jeszcze po 5 minut z każdej strony, aby na powierzchni cebul pojawiły się paseczki.

Więcej na ten temat: przepisy na grilla