Przepisy na piknik w plenerze
Przepisy na majówkę (Fot. Marcin Kiełbiewski)
Pikantny pieczony kurczak
Składniki
- 1 i 1/4 szklanki maślanki
- 1/4 szklanki oliwy
- 3 łyżki pikantnego sosu chilli
- 2 łyżki musztardy Dijon
- 2 roztarte ząbki czosnku
- 2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
- 1 duża pokrojona w cząstki cebula
- 12 kawałków (z kośćmi i skórą) kurczaka
- 1 szklanka tartej bułki
- 1/3 szklanki startego parmezanu
- 1/4 szklanki mąki
- 2 łyżeczki suszonego tymianku
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki chilli
- 3 łyżki stopionego masła
Sposób przygotowania
Mieszamy maślankę z oliwą, sosem chilli, musztardą, czosnkiem, łyżeczką soli i pieprzem. Dodajemy cebulę i kurczaka, mieszamy, aby sos pokrył mięso. Przykrywamy, wstawiamy do lodówki (3-12 godz.). Od czasu do czasu odwracamy kurczaka w marynacie. Rozgrzewamy piekarnik do temp. 220°C. Mieszamy tartą bułkę z serem, mąką, tymiankiem, papryką, chilli i łyżeczką soli. Kurczaka wyjmujemy z marynaty, obtaczamy w panierce. Zostawiamy na 30 min, następnie układamy na ruszcie piekarnika, pod spód wsuwamy blachę. Pieczemy 50 min, aż skórka będzie rumiana i chrupiąca. Mięso można także upiec na grillu.
Sałatka z tuńczykiem i bakłażanem
Składniki
- 2 puszki tuńczyka w oliwie
- 1 duży filecik anchois
- 1/4 szklanki majonezu
- 2 łyżki oliwy + odrobina do skropienia
- 2 łyżeczki kaparów
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 2-3 pokrojone w plasterki lub w kostkę i zgrillowane (mogą być ze słoika) bakłażany
- 12 posiekanych ząbków czosnku
- 1/3 szklanki grubo pokrojonej natki
- 1 łyżeczka startej skórki cytrynowej
- 1 łyżeczka czerwonego octu winnego
- 15-20 koktajlowych pomidorków
- 1/3 szklanki grubo pokrojonej mięty
- 2 szklanki grzanek z żytniego chleba
Sposób przygotowania
Osączamy tuńczyka, z jednej puszki wyjmujemy 1/4 zawartości i miksujemy z anchois, majonezem, oliwą, kaparami i sokiem cytrynowym. Siekamy bakłażany i mieszamy je z czosnkiem, natką, skórką z cytryny, octem. Solimy i pieprzymy. Pomidorki kroimy na połówki i również doprawiamy pieprzem i solą, mieszamy z miętą. Na dnie słoików układamy bakłażany, na nich resztę osączonego tuńczyka, na tej warstwie sos tuńczykowy, grzanki i pomidory. Skrapiamy oliwą, zakręcamy słoiki.
Kanapki z rukolą, indykiem i niebieskim serem
Składniki
- 2 duże (po 25-30 dag) pokrojone w krążki czerwone cebule
- 1,5 łyżki oliwy
- 3-4 łyżki czerwonego octu winnego
- sól
- pieprz
- 15 dag rukoli
- 3/4 szklanki majonezu
- 4 ciabatty pokrojone w ćwiartki
- 40 dag pokrojonej w cienkie plastry, wędzonej piersi indyka
- 3/4 szklanki pokruszonego niebieskiego sera pleśniowego
Sposób przygotowania
Cebulę smażymy lekko na oliwie. Zdejmujemy z ognia, wlewamy ocet, przyprawiamy solą i pieprzem. Siekamy tyle rukoli, by uzyskać 1 szklankę. Mieszamy z majonezem, smarujemy połówki bułek. Na czterech bułkach układamy indyka, posypujemy serem, cebulą i pozostałymi liśćmi rukoli. Przykrywamy połówkami bułki. Odkładamy, aby smaki się przegryzły.
Krakersy pieprzowo-serowe
Składniki
- 1 szklanka świeżo startego parmezanu
- 5 dag miękkiego masła
- 2/3 szklanki mąki
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka grubo mielonego pieprzu
Sposób przygotowania
Miksujemy ser z masłem. Dodajemy mąkę, żółtko i połowę pieprzu. Zagniatamy jednolite ciasto. Formujemy wałek o śr. 3-4 cm, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na godzinę. Ciasto kroimy w plastry (1/2 cm), posypujemy resztą pieprzu. Pieczemy 15 minut na blasze wyłożonej pergaminem, w temp. 175°C.
Muffinki
Składniki
- 2 jajka
- 3 dag masła + odrobina do wysmarowania formy
- 150 g naturalnego jogurtu
- 100 g brązowego cukru
- 100 g mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g niesłodzonego musli, ewentualnie rodzynki
- konfitura
Sposób przygotowania
Formę smarujemy masłem i schładzamy w lodówce. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200°C (180°C z termoobiegiem). Ubijamy jajka. Masło rozpuszczamy i mieszamy z jogurtem, cukrem i jajkami. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i musli. Łączymy suche i mokre składniki, mieszamy łyżką. Można dodać rodzynki lub inne bakalie. Pieczemy 15 minut, lekko studzimy, smarujemy konfiturą i posypujemy resztą musli lub bakaliami.
Łatwa sałatka ziemniaczana
Składniki
- 3/4 szklanki majonezu
- 3 łyżki octu jabłkowego
- 1 łyżka musztardy
- 1,5 łyżeczki cukru
- 3/4 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1,5 kg ugotowanych w mundurkach, przestudzonych i pokrojonych w ćwiartki lub plasterki, niedużych ziemniaków
- 2 posiekane, ugotowane na twardo jajka
- po 3/4 szklanki posiekanej cebuli cukrowej i naciowego selera
- ewentualnie słodka papryka w proszku do smaku
Sposób przygotowania
Mieszamy sześć pierwszych składników, dodajemy ziemniaki, jajka, cebulę i selera. Znów mieszamy, posypujemy papryką. Wstawiamy na pół godziny do lodówki, aby smaki się przegryzły.
Truskawki w wódce
Składniki
- 50 dag truskawek
- 80 ml wódki
- 1,5 łyżki cukru
- 1/2 rozkrojonej wzdłuż laski wanilii
Sposób przygotowania
Truskawki dokładnie myjemy i oczyszczamy z szypułek. Składniki mieszamy w słoiku, zakręcamy, wstawiamy na 2-3 godziny do lodówki, aby owoce się zmacerowały. Podajemy na deser, np. z kruchymi ciastkami.
Lemoniada
Składniki
- 3 (dokładnie umyte i sparzone, z odciętymi końcówkami) cytryny
- 10 dag cukru
- 1 l wody (gazowanej lub nie)
- kostki lodu
- 1-2 gałązki mięty do smaku
Sposób przygotowania
Cytryny kroimy na grube kawałki, wkładamy do blendera, zasypujemy 1/3 cukru i wlewamy tyle zimnej wody, aby pokryła owoce. Miksujemy i przecedzamy, tak aby oddzielić sok od pulpy owocowej. Pulpę zasypujemy połową pozostałego cukru i zalewamy wodą. Miksujemy i przecedzamy, łączymy z odcedzonym wcześniej sokiem. Wsypujemy resztę cukru, wlewamy pozostałą wodę, dodajemy lód. Wlewamy do butelki, wkładamy miętę, zakręcamy i wstawiamy do lodówki. Potrząsamy od czasu do czasu butelką, aby cukier się rozpuścił.
Żółte gazpacho
Składniki
- 1 pomarańcza
- 1 kg żółtych, pokrojonych w kostkę pomidorów
- 2 duże żółte bez pestek pokrojone w kostkę papryki
- 1 duży obrany i pokrojony w kostkę wężowy ogórek
- 1 posiekana cebula
- 1 posiekany ząbek czosnku
- 3/4 szklanki oliwy
- 1/4 szklanki octu winnego lub soku z cytryny
- sos tabasco do smaku
Oraz:
- 1 pokrojony w kostkę ogórek
- 1 żółta papryka
- 1 pęczek posiekanego szczypiorku
Sposób przygotowania
Filetujemy pomarańczę, mieszamy z pozostałymi składnikami, dodajemy 1/2 łyżeczki soli. Miksujemy, przecieramy przez sito. Solimy ponownie i dodajemy trochę tabasco, przykrywamy i wstawiamy na godzinę do lodówki. Przed podaniem mieszamy i posypujemy szczypiorkiem oraz pokrojoną papryką i ogórkiem.